Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

10 minut temu, 77Mariusz77 napisał:

Może coś doradzisz ? 

Ja Ci cos doradze, nie sluchaj kazdego rad 🙂 Wiekszosc nie ma zielonego pojecia jak ogarnac niskie tony, a do radzenia na forach wystarcza ino klawiatura, dostep do internetu i polski chlopski rozum 🙂 9 na 10 rad na forach w temacie niskich tonow jest wrecz szkodliwa 🙂

W dniu 9.02.2024 o 01:30, T napisał:

No jak Ty masz u Siebie, to lepszej rekomendacji mi nie trzeba 🙂 Ogolnie Twoje rady sa nieocenione, jutro zamawiam i takiego i takiego, cos jeszcze mam kupic ? 🙂

Przede wszystkim to w pierwszej kolejności kup porządny projektor i odtwarzacz 4K Blu-ray bo tego u ciebie brak, gadasz cały czas o subach, niskich tonach ogólnie o dźwięku jezdzisz z 16 subami po pokoju zachwycasz się panelami akustycznymi, gdyby ktoś normalny to zobaczył to mógłby pomyśleć że gość ma coś z kopułą, jak można jezdzić po pokoju z 16 subami i co kupiłeś je wszystkie zostawiłeś sobie 2 a resztę 14 sprzedałeś z olbrzymią stratą finansową(wiadomo używane trzeba opchnąć znacznie taniej jak nowe) normalnie inwestor roku.

Cały czas zapominasz o obrazie video.

Referencyjne kino domowe to wszystko na poziomie i obraz i dźwięk a nie tylko jedno z nich.

Weź zastąp tego starego i słabego Panasa AT6000 czymś z półki JVC lub Sony albo przynajmniej topowy Epson LS12000 to zobaczysz co to jest super jakość obrazu, do tego topowy Blu-ray UB9000 i jesteś gość.

Na razie to tylko ekran masz ok Adeo to spoko firma i nie musisz wymieniać.

No i tego SB2000 zamień na 4000 lub 16 Ultra nie ważne czy PB czy SB, poważnie piszę ja np. zachwycam się tym że mam wyświetlacz w subwooferze i SVS ma to w dwóch topowych seriach 4000 i 16 Ultra, a w modelach począwszy od 3000 w dół tego nie uświadczysz.

Wyświetlacz w subie must- have SB4000 lub PB4000 jedna sztuka i będzie ok kino.

3 minuty temu, JVC 4K napisał:

Przede wszystkim to w pierwszej kolejności kup porządny projektor i odtwarzacz 4K Blu-ray bo tego u ciebie brak, gadasz cały czas o subach, niskich tonach ogólnie o dźwięku jezdzisz z 16 subami po pokoju zachwycasz się panelami akustycznymi, gdyby ktoś normalny to zobaczył to mógłby pomyśleć że gość ma coś z kopułą, jak można jezdzić po pokoju z 16 subami i co kupiłeś je wszystkie zostawiłeś sobie 2 a resztę 14 sprzedałeś z olbrzymią stratą finansową(wiadomo używane trzeba opchnąć znacznie taniej jak nowe) normalnie inwestor roku.

Cały czas zapominasz o obrazie video.

Referencyjne kino domowe to wszystko na poziomie i obraz i dźwięk a nie tylko jedno z nich.

Weź zastąp tego starego i słabego Panasa AT6000 czymś z półki JVC lub Sony albo przynajmniej topowy Epson LS12000 to zobaczysz co to jest super jakość obrazu, do tego topowy Blu-ray UB9000 i jesteś gość.

Na razie to tylko ekran masz ok Adeo to spoko firma i nie musisz wymieniać.

No i tego SB2000 zamień na 4000 lub 16 Ultra nie ważne czy PB czy SB, poważnie piszę ja np. zachwycam się tym że mam wyświetlacz w subwooferze i SVS ma to w dwóch topowych seriach 4000 i 16 Ultra, a w modelach począwszy od 3000 w dół tego nie uświadczysz.

Wyświetlacz w subie must- have SB4000 lub PB4000 jedna sztuka i będzie ok kino.

Dzieki Ci o królu złoty ! 🙂 To jest wlasnie ta 1 z 10 rad, o ktorej post wyzej pisalem 🙂 Robie liste, z ranca wszystko zamawiam 🙂

11 godzin temu, T napisał:

Dzieki Ci o królu złoty ! 🙂 To jest wlasnie ta 1 z 10 rad, o ktorej post wyzej pisalem 🙂 Robie liste, z ranca wszystko zamawiam 🙂

Zamówiłeś, to wklej skan zamówienia na forum.

23 godziny temu, T napisał:

Ja Ci cos doradze, nie sluchaj kazdego rad 🙂 Wiekszosc nie ma zielonego pojecia jak ogarnac niskie tony, a do radzenia na forach wystarcza ino klawiatura, dostep do internetu i polski chlopski rozum 🙂 9 na 10 rad na forach w temacie niskich tonow jest wrecz szkodliwa 🙂

No widzisz, Ty mu pomagałeś i coś nie wyszło 😅

15 minut temu, fetek napisał:

No widzisz, Ty mu pomagałeś i coś nie wyszło 😅

Ale ja  sie z Toba zgadzam -> JA NIE JESTEM FACHOWCEM 🙂 Tu nie ma fachowcow, tu jest duzo ludzi z przerosnietym ego ktorzy sie nauczyli zargonu i fachowcow udaja 🙂 Ja jestem praktykiem, ktory wzial te 30 subow, poswiecil ciezko zliczyc ile godzin na przetestestowanie ich w nie wiem, z 50 czy 60 roznych konfiguracjach i posiadl wiedze praktyczna 🙂 Co nadal nie czyni mnie FACHOWCEM, bo fachowiec to taki co zrobil ze 20 czy 30 czy wiecej prawdziwych hajendowych kin, i nie mowie o takich w domu gdzie nie mozna zrobic akustyki bo zona nie pozwala 🙂 Wtedy mozna kogos takiego nazwac fachowcem, i watpie aby tu takowy byl choc jeden 🙂

Tak wiec ja nie jestem FACHOWCEM, mam jedynie o niebo wiecej wiedzy praktycznej niz Ty i mysle ktokolwiek tu na tym forum, ale do fachowca to mi jakies 30 prawdziwych kin brakuje 🙂 W tym kontekscie zabawnym jest ze Ty i w sumie wielu Tobie podobnych uwaza sie za fachowcow, posiadajac bardzo niewielka wiedze praktyczna, zaczytana na forach jakas tam wiedze teoretyczna, "chlopski rozum" i taaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaakie wielkie (i kruche) ego 🙂

Tak wiec jak najbardziej podtrzymuje opinie ze 9 na 10 rad ktore tu widze, dotyczace niskich tonow, sa bardziej szkodliwe niz pomocne, wliczajac w to i Twoje jak najbardziej 🙂

Edytowane przez T
3 godziny temu, 77Mariusz77 napisał:

@fetek co nie wyszło ? 

nie widzisz spadków o ponad 10db ? po za tym przebieg SPL powinien być lekko inny. Strzelam im wyżej tym gorzej.. ale z takich pomiarów wiele się nie wywnioskuje.

Ale ja  sie z Toba zgadzam -> JA NIE JESTEM FACHOWCEM 🙂 Tu nie ma fachowcow, tu jest duzo ludzi z przerosnietym ego ktorzy sie nauczyli zargonu i fachowcow udaja 🙂

również się z Tobą zgadzam.

1 minute ago, fetek said:

nie widzisz spadków o ponad 10db ? po za tym przebieg SPL powinien być lekko inny. Strzelam im wyżej tym gorzej.. ale z takich pomiarów wiele się nie wywnioskuje.

Zdajesz sobie sprawę, że to jest na 99% pomiar samych subów które są pewnie odcięte gdzieś na 80 Hz? 

Tak wiec ja nie jestem FACHOWCEM, mam jedynie o niebo wiecej wiedzy praktycznej niz Ty i mysle ktokolwiek tu na tym forum, ale do fachowca to mi jakies 30 prawdziwych kin brakuje 🙂 W tym kontekscie zabawnym jest ze Ty i w sumie wielu Tobie podobnych uwaza sie za fachowcow, posiadajac bardzo niewielka wiedze praktyczna, zaczytana na forach jakas tam wiedze teoretyczna, "chlopski rozum" i taaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaakie wielkie (i kruche) ego 🙂

Tutaj myślę że wielu do pięt nie dorastasz. Zwłaszcza tym, którzy z forum już lata temu dali sobie spokój.

4 minuty temu, Chloru napisał:

Zdajesz sobie sprawę, że to jest na 99% pomiar samych subów które są pewnie odcięte gdzieś na 80 Hz? 

a od kiedy bas się kończy na 80hz ? zrobienie za pomocą DSP płaskiej kreski w wąskim zakresie zwłaszcza jak siedzisz w węźle to naprawdę żadna filozofia .

Jeśli jest jak piszesz to czemu one grają wyżej niż powinny ? czemu nie ma zbocza a są nawet podbicia ?

Jak pisałem wyżej z takich enigmatycznych pomiarów wiele się nie wywnioskuje.

Edytowane przez fetek
10 minutes ago, fetek said:

a od kiedy bas się kończy na 80hz ?

Gdzie napisałem, że się kończy na 80? 

11 minutes ago, fetek said:

zrobienie za pomocą DSP płaskiej kreski w wąskim zakresie zwłaszcza jak siedzisz w węźle to naprawdę żadna filozofia .

Jasne, że żadna... najlepiej na stadionie. 

12 minutes ago, fetek said:

Jeśli jest jak piszesz to czemu one grają wyżej niż powinny ? czemu nie ma zbocza a są nawet podbicia ?

Nie wiem - pytanie do mierzącego. To Ty skrytykowałeś po całości, natomiast moim zdaniem to i tak jest lepszy efekt niż u 90% użytkowników tego forum. 

Godzinę temu, Chloru napisał:

Gdzie napisałem, że się kończy na 80? 

Jasne, że żadna... najlepiej na stadionie. 

I po co te głupie teksty ? na stadionie nie masz modów osiowych.

Najwidoczniej masz problem ze zrozumieniem języka polskiego.

To, że suby są odcięte na 80 Hz nie znaczy, że tam kończy się bas. Taki specjalista jak Ty powinien to wiedzieć. 

Ten sam specjalista przecież bez problemu zrobi płaską kreskę jak miejsce odsłuchu będzie w węźle. Chciałem ułatwić specjaliście zadanie i pozbyć się zupełnie wpływu pomieszczenia. Żeby się nie męczył. 

Do tej pory specjalista wpadł, pokrytykował bez jakichkolwiek rad albo wskazówek, nadął się i na tym się skończyło. 

Ustawiałem subwoofery przed kalibracją Dirac. Żeby było jak najlepiej mierząc w REW. Później przeprowadziłem kalibrację i wyszło co wyszło. Jest to krzywą bez korekcji na subach.  

Co mogę jeszcze zrobić Twoim zdaniem ? Krytykę chętnie przyjmuję byle konstruktywną.

3 godziny temu, fetek napisał:

Tutaj myślę że wielu do pięt nie dorastasz. Zwłaszcza tym, którzy z forum już lata temu dali sobie spokój.

Super, jakby ktorys z nich sie pojawil, daj znac, z checia przeczytam jakas wartosciawa rade, dla odmiany 🙂

10 godzin temu, Chloru napisał:

To, że suby są odcięte na 80 Hz nie znaczy, że tam kończy się bas. Taki specjalista jak Ty powinien to wiedzieć. 

no wiec rozpętałeś gówno burzę by teraz napisać to ja w poprzednich postach, a widzisz już co się dzieje powyżej 80hz czy potrzebujesz jeszcze kilku dni ?

10 godzin temu, Chloru napisał:

Ten sam specjalista przecież bez problemu zrobi płaską kreskę jak miejsce odsłuchu będzie w węźle. Chciałem ułatwić specjaliście zadanie i pozbyć się zupełnie wpływu pomieszczenia. Żeby się nie męczył. 

Do tej pory specjalista wpadł, pokrytykował bez jakichkolwiek rad albo wskazówek, nadął się i na tym się skończyło. 

a gdzie Ty tutaj masz specjalistów ? jeden bardzo zaawansowany user się odezwał zadając jedyne konkretne pytanie to żeście go zlali.

Czy tu już nikomu uwagi nie można zwrócić bo się robi wielka obraza majestatu ?  żeby było śmieszniej większy problem z ego mają ludzie nie powiązani z tematem.

Ale dobra, to znajdź mi jedno który po enigmatycznym wykresie z dużym wygładzaniem udzieli jakikolwiek rad / wskazówek. Dajesz.

Ile Ty chłopie masz lat ? przecież to jest żenujące że my o takich pierdołach rozmawiamy, ludzie... potem się dziwicie że nikt nie pomaga że ludzie uciekają jak sami jesteście na poziomie typa z maczetą mieszkającego w jaskini.

10 godzin temu, 77Mariusz77 napisał:

Ustawiałem subwoofery przed kalibracją Dirac. Żeby było jak najlepiej mierząc w REW. Później przeprowadziłem kalibrację i wyszło co wyszło. Jest to krzywą bez korekcji na subach.  

co to znaczy kalibracja ? Akurat to pytanie już dostałeś i to od nie byle kogo.

Nie wiem co masz, nie wiem co robisz więc jak mam Ci cokolwiek powiedzieć ? Krzywa SPL nie ma być płaską kreską a powyżej 80hz masz dropy o ponad 10db to jest bardzo dużo i to w dość użytecznym paśmie więc należy się tym zainteresować. Sorry ale mówię tylko to co widać na wykresie a wy tu wymyślanie nie wiadomo co. 

tak na przyszłość RT60  i wodospad, spl zbędne

Edytowane przez fetek

Być może kalibracja złe słowo być może powinno być korekcja ale miałem na myśli wykonanie pomiarów w tym programie  po czym przeprowadza on obliczenia , korekcję i moja krzywą właśnie jest po tej korekcji.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mam nadzieję, że o to pytasz a jeżeli nie o to , to już nie wiem wtedy o co. 🙂

Ukryta Zawartość

1 hour ago, fetek said:

no wiec rozpętałeś gówno burzę by teraz napisać to ja w poprzednich postach, a widzisz już co się dzieje powyżej 80hz czy potrzebujesz jeszcze kilku dni ?

Przecież to Ty dzwonisz... Co z tego co się dzieje powyżej 80 Hz jeżeli to są subwoofery które docelowo nie będą grać w tym zakresie? 

1 hour ago, fetek said:

jeden bardzo zaawansowany user się odezwał zadając jedyne konkretne pytanie to żeście go zlali.

Też zadałem konkretne pytanie i nie uzyskałem odpowiedzi ale nie płaczę z tego powodu i nie szukam adwokata. 

1 hour ago, fetek said:

Czy tu już nikomu uwagi nie można zwrócić bo się robi wielka obraza majestatu ?

Można, nawet wypada... najlepiej nie w bucowaty sposób. 

1 hour ago, fetek said:

Ale dobra, to znajdź mi jedno który po enigmatycznym wykresie z dużym wygładzaniem udzieli jakikolwiek rad / wskazówek. Dajesz.

Jak chcesz wydawać polecenia to a) pomyliłeś adresy b) naucz się poprawnie pisać. 

1 hour ago, fetek said:

przecież to jest żenujące że my o takich pierdołach rozmawiamy

Sam zacząłeś... 

1 hour ago, fetek said:

ludzie... potem się dziwicie że nikt nie pomaga że ludzie uciekają jak sami jesteście na poziomie typa z maczetą mieszkającego w jaskini.

Wyszedłeś już na ląd? 

1 hour ago, fetek said:

Krzywa SPL nie ma być płaską kreską

To napisz koledze jaką? Ba... może się okazać, że on taką właśnie lubi. Co wtedy? 

Godzinę temu, 77Mariusz77 napisał:

Być może kalibracja złe słowo być może powinno być korekcja ale miałem na myśli wykonanie pomiarów w tym programie  po czym przeprowadza on obliczenia , korekcję i moja krzywą właśnie jest po tej korekcji.

Ukryta Zawartość

Mam nadzieję, że o to pytasz a jeżeli nie o to , to już nie wiem wtedy o co. 🙂

bardziej pytałem co jest ustawione typu opóźnienie, faza na drugim subie jak są ustawione itd. Co z resztą, czytaj spadki powyżej 80hz itd.

Ale może załóż osobny temat, subbas masz ogarnięty choć nie do końca poprawie ale ważniejsze by ładnie zrobić całość.

Po za tym napisz w końcu czego to jest pomiar bo Chlorek z nerwów nie zaśnie i się spóźni do szkoły.

33 minuty temu, Chloru napisał:

To napisz koledze jaką? Ba... może się okazać, że on taką właśnie lubi. Co wtedy? 

😅 nie lubi, obecna jest "nudna" jak to mówią Ci lepsi i bardziej doświadczeni. Trochę dziwne że DR mu takie coś zaproponował.

Dla przykładu ta jest znacznie ciekawsza.

BVuH1TK.thumb.png.abbbaa51d924e33219a8e070d6465788.png

33 minuty temu, Chloru napisał:

Jak chcesz wydawać polecenia to a) pomyliłeś adresy b) naucz się poprawnie pisać. 

tu nie chodzi o wydawanie poleceń tylko pokazanie jak głupi jest Twój tok rozumowania ale widzę tego tez nie zrozumiałeś.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez fetek

1. Wiem co jest mierzone. Ba nawet pomieszczenie widziałem. ;)

2. Jeżeli czegoś nie rozumiesz to nie zakładaj, że jest głupie. Atrybucja zewnętrzna nie jest rozwiązaniem wszystkich problemów w dorosłym życiu.

18 minut temu, fetek napisał:

Dla przykładu ta jest znacznie ciekawsza

Ukryta Zawartość

tu nie chodzi o wydawanie poleceń tylko pokazanie jak głupie są Twoje pomysły.

I o takich "radach" wlasnie mowie powyzej, podbijanie kaszaniastego wyjsciowo basu elektronicznie z +10dB przy 35Hz i z +15 przy 28Hz jako "wyjscie" z bardzo kiepskiej sytuacji, i jeszcze zachwalanie owego 😄 Miut, miut i orzeszki po prostu 🙂 Jestes jeszcze bardziej bez pojecia niz myslalem ze jestes, panie kolego fachowcu 🙂 To co pokazales powinno byc podpisane: "tak wygladaja "kiepski bas" w pomieszczeniu i najgorsza opcja na owego poprawienie" 🙂

Tak wyglada dobry bas przed jakakolwiek korekcja na zielono, i podbity w Diracu +10dB na dole na niebiesko 🙂 

image.thumb.png.cb4be842c1801941ce10188188fbea6e.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez T
22 minuty temu, Chloru napisał:

1. Wiem co jest mierzone. Ba nawet pomieszczenie widziałem. 😉

w takim razie jeśli  mierzone były tylko subwoofery to na starcie proponuję je poprawnie ustawić i porwanie wykonać pomiar.

22 minuty temu, Chloru napisał:

2. Jeżeli czegoś nie rozumiesz to nie zakładaj, że jest głupie. Atrybucja zewnętrzna nie jest rozwiązaniem wszystkich problemów w dorosłym życiu.

🤣 ręce opadają, Mam Ci zacząć analizować słowo po słowie byś zaczął rozumieć o czym rozmawiamy ? ponownie pytam ile Ty masz lat ?

14 minut temu, T napisał:

I o takich "radach" wlasnie mowie powyzej, podbijanie kaszaniastego wyjsciowo basu elektronicznie z +10dB przy 35Hz i z +15 przy 28Hz jako "wyjscie" z bardzo kiepskiej sytuacji, i jeszcze zachwalanie owego 😄 Miut, miut i orzeszki po prostu 🙂 Jestes jeszcze bardziej bez pojecia niz myslalem ze jestes, panie kolego fachowcu 🙂 To co pokazales powinno byc podpiasane: "tak wyglada "kiepski bas" w pomieszczeniu i najgorsza opcja na owego poprawienie" 🙂

Nie wiem nie słuchałem jakbyś czytał co komentujesz to byś wiedział że rozmawiamy tylko i wyłącznie o room curve a jej przebieg ma całkiem sensowy bas. Do muzyki wystarczy w 100% .

Ukryta Zawartość

proszę wersja analogowa

xajas na forum opisywał różne przebiegi i dlaczego płaska charakterystyka to najgorszy pomysł.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez fetek

No tak świetna krzywa do słuchania muzyki... w dziale i temacie o kinie domowym! Chcesz jeszcze kogoś spytać ile ma lat albo pobrzęczeć na temat czytania ze zrozumieniem?

W dniu 31.01.2024 o 23:08, T napisał:

TAK WIĘC Klipsch RP504C II ma czułość 96 dB i był zasilany Onkyo RZ50 który ma około 60W na kanał (wniosek z mojego porównania go z Arcamem AVR 390)

NATOMIAST wspomniana Magnepan 1.7i ma czułość 86 dB i była zasilana Parasound A21+ z 500 W na kanał 🙂

I teraz UWAGA - Klipsch RP504C II o wysokiej czułości, zasilany 8 razy słabszym wzmacniaczem niż Magnepan, przy ustawianiu poziomu głośności (mierzone UMIK 1) grał o 6,5 dB CISZEJ niż Klipsch

Ciekawy wątek, zwłaszcza teraz, ale trochę się to nie bilansuje 😉 Masz 9dB różnicy w mocy i 10dB różnicy w skuteczności, co oznacza, że powinien być niecały 1dB a nie 6,5dB różnicy. Tak więc albo poziomy są słabo dopasowane i końcówka nie daje się wysterować albo te 500W jest papierowe albo nie wiadomoco...

nagrywamy.com

7 minut temu, Chloru napisał:

No tak świetna krzywa do słuchania muzyki... w dziale i temacie o kinie domowym! Chcesz jeszcze kogoś spytać ile ma lat albo pobrzęczeć na temat czytania ze zrozumieniem?

strata czasu..to jest pierwsze lepsze foto z neta, to jest PRZYKŁAD, w kinie się to wiele nie różni choć dolby zaleca obniżyć SPL dla subbasu. Krzywa THX wygląda bardzo podobnie.

To nie powstawało bo ktoś tak sobie wymyślił tylko takie są ludzkie upodobniania, po prostu my tak lubimy słuchać.

Edytowane przez fetek
1 minutę temu, przemak napisał:

Ciekawy wątek, zwłaszcza teraz, ale trochę się to nie bilansuje 😉 Masz 9dB różnicy w mocy i 10dB różnicy w skuteczności, co oznacza, że powinien być niecały 1dB a nie 6,5dB różnicy. Tak więc albo poziomy są słabo dopasowane i końcówka nie daje się wysterować albo te 500W jest papierowe albo nie wiadomoco...

Nie wiem ile mam roznicy w mocy, bo nie wiem ile ma Onkyo, nie wiem jakie maja czulosci na wejsciu, dla tego tez i napisalem gdzies tak po srodku watku: "Nie da się wyliczyć tego idealnie, ponieważ nie znam dokładnej mocy Onkyo RZ50, ani czułości wejść obu wzmacniaczy, ale różnica jest tak ogromna że nie trzeba aż tak dokładnie liczyć :-)" 🙂 Ale mozesz liczyc dokladnie jak Ci sie chce 😉

25 minut temu, T napisał:

Tak wyglada dobry bas przed jakakolwiek korekcja na zielono, i podbity w Diracu +10dB na dole na niebiesko 🙂 

+10db to bardzo dużo, raczej nie tędy droga.

16 minut temu, fetek napisał:

+10db to bardzo dużo, raczej nie tędy droga.

Z JVC powinniscie klub zalozyc, doradzaczy, moglibyscie rozszerzyc zakres i mowic tez nam co lubimy jesc, jak sie lubimy ubierac, jakie filmy lubimy ogladac itepe itede 😄 A jak ktos odwazy sie lubic cos innego, wtedy bedziecie pisac "nie tedy droga", surowo grozac palcami 😄

30 minut temu, T napisał:

Nie wiem ile mam roznicy w mocy, bo nie wiem ile ma Onkyo, nie wiem jakie maja czulosci na wejsciu, dla tego tez i napisalem gdzies tak po srodku watku: "Nie da się wyliczyć tego idealnie, ponieważ nie znam dokładnej mocy Onkyo RZ50, ani czułości wejść obu wzmacniaczy, ale różnica jest tak ogromna że nie trzeba aż tak dokładnie liczyć :-)" 🙂 Ale mozesz liczyc dokladnie jak Ci sie chce 😉

Różnica zasadniczo jest tak samo "ogromna", jakby te jedne i drugie kolumny podłączyć do tego samego wzmacniacza przy takich samych ustawieniach. 

nagrywamy.com

• Pokaż nowe odpowiedzi