Skocz do zawartości
IGNORED

Zakupy przez allegro - pytanie

marcusp

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy ktoś kupował sprzęt audio u sprzedającego audiohifi? Jakieś doświadczenia pozytywne/negatywne ?

Bo ceny ma atrakcyjne, niby 50 komentarzy, ale wiekszość za zakup jakichś pierdółek...

Pozdrawiam

Marek

https://www.audiostereo.pl/topic/16626-zakupy-przez-allegro-pytanie/

No cóż, nie wiedziałem, że o takie rzeczy nie można pytać na tym forum...

Gość twierdzi, że wystawia faktury, daje polską gwarancję, a cena znacznie niższe od sklepowych. Skoro wiem co chcę kupić, to szukam taniej - wtedy w kasie którą mam na sprzęt zmieści się trochę lepszy.

I po prostu liczyłem na to, że może ktoś miał kontakt z tym człowiekiem i podzieli się doświadczeniami.

Poczytaj tutaj na jakie "przygody" możesz się natknąć kupując na Allegro :))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ja mogę powiedzieć że rozmawiałem przez telefon z tym człowiekiem i zrobił na mnie bardzo dobre wrażenie. Był uprzejmy i wydawał się być obeznany w materii. Nie dam głowy sobie uciąć czy jest w porządku ale wszystko na to wskazuje a wiem że na allegro nie działa od dziś a spory kawał czasu...Ceny ma jak na allegro średnie ale i tak taniej niż w sklepach a zwłaszcza taniej niż w cholernym Polpaku!

Przez telefon i emailowo sprawia bardzo dobre wrażenie. Jednak zaniepokoiło mnie to, że w komentarzach (aktualnie 56) większość jest z aukcji gdzie coś kupił i to co coś niezbyt drogiego (chyba, że to jeden z tych, co w obawie przed urzędem skarbowym szybko zmienił konto na allegro i teraz zbiera komentarze...).

Jakiś czas temu kupowałem u super sprzedawcy - ponad 150 pozytywnych komentarzy, większość z aukcji na których sprzedawał i wtopiłem 6 stówek. Byli tacy co prawie dwa tysiące umoczyli - sprawa na policji, ale gościa pewnie nie złapią...

No cóż, pewnie się umówię na odbiór osobisty i będzie po kłopocie.

W każdym razie dziękuję za odpowedzi i za to, że nie wszyscy koledzy potraktowali mnie jak trzynastolatka kupującego używane prezerwatywy...

Witaj,

Kupuję na allegro od ok. 4 lat i jak dotąd ani razu nikt mnie nie "wyrolował", może po prostu mam trochę farta? W każdym razie uważnie śledzę komentarze i rzeczy które sprzedawca sprzedał - czy są jakiejkolwiek wartości. Dobrze jest przyjrzeć się również tym, którzy te komentarze wystawiali.

Cenny jest oczywiście kontakt telefoniczny, bo jak trafisz na chama dresiarza, to gość nigdy tego do końca nie ukryje... ;-).

No i na koniec banał - ale jeśli gość chce się umówić na odbiór osobisty - to bardzo go uwiarygodnia.

Pozdrawiam!

50 komentarzy to niezle, ale mi zdarzyla sie nieprzyjemna 'wpadka' przy sprzedajacym z 300 komentarzami. Uwazac trzeba zawsze! Najlepiej wykonac szereg czynnosci sprawdzajacych: popytac na roznych forach internetowych, poszukac info w sieci, poprosic sprzedajacego o dodatkowe informacje/zdjecia, sprawdzic mozliwosc odbioru osobistego, zadzwonic itp. Odbior: najlepiej osobisty. Jesli sie nie da i jesli czlowiek nie jest w 100% pewny nie wplacac kasy na konto z gory, tylko prosic o wysylke kurierem za pobraniem (co najwyzej mozna przelac 50 PLN na koszty przesylki, zeby i sprzedajacy wiedzial, ze jestesmy powaznym klientem). Przy odbiorze nalezy sprawdzic zawartosc paczki PRZY KURIERZE (niestety wpierw trzeba zaplacic i pokwitowac, chyba, ze sie z kurierem znamy i dogadamy). Jesli zawartosc nie odpowiada opisowi, to spisujemy z kurierem protokol i wzywamy policje. W takiej sytuacji kurier ma obowiazek zablokowac kase i nie posle jej oszustowi, a my po jakims czasie ja odzyskamy. Wazne: ze sprzedajacym gramy w otwarte karty i z gory informujemy go o calej procedurze. Uczciwy sprzedajacy zgodzi sie na taka forme sprzedazy, a oszust sobie odpusci.

Ja na Allegro już od 2002 roku sprzedaję i kupuję różne żeczy

komputer złozony na allegro (drugi już) sprzęt audio w większości z Allegro.

Płyt CD i DVD nie liczę bo tego to już pnad 200 sztuk.

Sprzedanych przedmiotów też ponad 100.

Wystarczy uważać i nie kupować w jaichś super promocjach od nowych uzytowników.

Zdarzają się też przekrety niby zaufanych allegrowiczów ale ja przez tyle lat złapałem tylko jednego nega bo się kolesiowi nie podobało że za pobraniem nie wysyłam.

Co do przytoczonego sprzedawcy pana maxel777 to miałem okazję pytać go kilka razy o jego sprzęt i zawsze odpowiadał bez problemów.

Osobiście polecam zakupy na allegro bo można kupić nie tylko taniej ale poprostu lepszy model za tą samą cenę.

Wystarczy odrobina ostrożności i gwarantuję zadowolenie z zakupów.

p.s. znam sporo ludzi którzy na allegro kupują i sprzedają dużo przedmiotów i też nigdy nie mieli prblemów więc nie jestem odosobnionym przypadkiem

• 8 miesięcy później...

Nie mam pytań

Jestem najzwyczajniej Panu Jackowi Schneiderowi wdzięczny za kulturę rzetelność i niewygórowaną cenę za którą u Niego kupiłem w stanie prawie idealnym magnetofon Pioneer CT-S740S, został mi on osobiście przez Niego dostarcznony do domu. Pragnę jeszcze raz podziękować Panu Ireneuszowi Malinowskiemu z Lubina za wszystko co On dla mnie zrobił. Podobno Boh Trojcu ljubit ale niestety trzeciego takiego jak Ci dwaj na Allegro nie

spotkałem.

Pozdrawiam

Zbyszek

• Redaktorzy

Coz, panowie, zalicytowalem w aukcji kabelka, ktorego sprzedawca jak dotad ma dwa pozytywne opinie: jedna za waciki, a druga za odzywke do wlosow. Woz albo przewoz, nie? Ale nie ma zmiluj, pojade na drugi koniec Polski i odbiore osobiscie!

Odpowiadam za Zbyszka

Pan Jacek ma 3 czerwone gwiazdki czyli punktów [za kupi/sprzedał] `16 i ani jednej negatywnej uwagi

Pan Irek ma 1 czerwone słoneczko czyli punktów [ za kupił/sprzedał] 136 i ani jednej negatywnej uwagi.

Kupowaliśmy również na tak zwane ryzyk fizyk. to jest w ciemno i różnie bywało czasem cud boski a czasem dno

piekieł. Od jednego ze sprzedających [więcej niż jedno fioletowe słoneczko ] dotarł kupiony jako sprawny sprzęt

w formie padalca i nie wiadomo, czy chciano nas świadomie wrobić czy była to wina firmy spedycyjnej. Sprzęt naprawdę drogi warto odbierać osobiście nawet na drugim miejscu Polski. I nie dajmy się łowić na zardzewiałe haczyki: w pełni profesionalny, jedyny taki na Allego, niepowtarzalna okazja ... itp albo Shure Beta 58, Beta 57A,

SM 58 z wyłącznikiem za mała kasę bo to często bywa tak zwana chińszczyzna grubo poniżej średniego poziomu

stanów niskich.

Pozdrawiam

Piotr

Kupowałem od tego czlowieka (o którego pytał marcusp) pare różnych klocków (np.HK 670). Mogę go z czystym sumieniem polecić,gdyż zna się na rzeczy i dodatkowo potrafi doradzić niezdecydowanym.Nie olewa klientów :))Załatwi każdy sprzęt o który poprosimy (oczywiście w granicach rozsądku i raczej z tych nowszych).Towar przywozi z zachodu.Wszystko z papierami,bo głównie bierze z zaprzyjaźnionych komisów.Daje swoją gwarancję.No i ceny ma akceptowalne,w przeciwieństwie do niektórych.

Do D179

My kupujemy z uporem maniaka sprzęt stacjonarny wyłącznie jednego jest to Pioneer z okresu 1994-96 kiedy sprzęt analogowy osiągnął dosłownie szczyty doskonałości, kiedy wpadamy w obłęd zimną wodę na głowę wylewa nam albo DISCOMANIAC71 albo McGYVER w ten sposób stosunkowo tanio kompletujemy krok po kroku

cały zestaw, często trzeba się jednak cofać do okresu wcześniejszego to jest pierwszej połowy lat osiemdziesiątych ale to są rzadkie wyjątki. Poza dyskusją jest tylko sprzęt reporterski UHER-a prawie wszystko co było produkowane w okresie pełnej niezależności tej firmy jest skrzętnie zbierane albo na dawców organów

albo na pełną reanimację.

Pozdrawiam

Piotr

Do @ niespokojny

Nie gniewaj się ale czytam Twoją wypowiedź i nie za bardzo wiem o czym do mnie mówisz.Rozumiem słowa,ale nie pojmuję ich kontekstu.

Tak przy okazji powiem jeszcze,że ostatnio od tego omawianego sprzedawcy zakupiłem dla kolegi pewien tuner.Nie było to dokładnie to,czego potrzebował,ale jeden model niżej.Wszyscy zdawaliśmy sobie z tego sprawę,ale nie do zdobycia był poszukiwany przez nas model.Sprzedawca obiecał,że postara się znaleźć taki model jakiego szukaliśmy.Po miesiącu zadzwonił,że ma - sam zaproponował wymianę,bez dodatkowych kosztów.

Ktoś inny dawno by zapomniał o sprawie,albo próbował wcisnąć drugi i dwa razy zarobić.

Dodam jeszcze,że nie promuję tutaj tego sprzedawcy,ani nie mam z tego tytułu żadnych kożyści :))

• Redaktorzy

No, zakupilem zdaje sie wspomniany kabel (Tara Vector 1 XLR 1 m). Sprzedawca, jako sie rzeklo, mial dziwaczne dotychczasowe konto. Po krotkiej wymianie maili przystal na zaplate przy odbiorze, za mniej wiecej 10 dni. Jak wszystko dobrze pojdzie, to dam mu ladnego pozytywa. Jestem dobrej mysli.

>jozwa

To chyba ten sprzedawca:

Ukryta Zawartość

Moze chce rozdzielic kosmetyki od kabli, albo cuś ;-)

Ukryta Zawartość

acha,

jest on forumowiczem, ostatnio nie piszacym.

Jak poszukasz w sieci to znajdziesz nawet gdzie kable byly kupione i jak przyjechaly do Polski :-)

Wszystkie powyzsze info sa z Internetu. Nie potwierdzone.

Witam

Chcę uzupełnić niepełny wpis Zbyszka

Jego ulubieńcem nr 1 za którego jak mawia dałby się pokroić na cienkie plasterki, a później przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa jest na Allegro hiidery [Pan Ireneusz Malinowski].

Z tej samej miejscowości pochodzi sprzedawca, którego warto wszystkim polecić wystawiany przez Niego sprzęt

zawiera uczciwe rzetelne opisy a ceny są bardziej niż umiarkowane polecam

Ukryta Zawartość

ten magnetowid został przez nas wylicytowany.

Pozdrawiam

Piotr

PS. Mam propozycję utwórzmy w tym temacie bank danych o rzetelnych i uczciwych sprzedawcach, ominiemy w ten prosty sposób wszelkie rafy i pułapki których na Allegro jest pełno

Ukryta Zawartość

widzę tutaj czarne podejscie do tematu- wszedzie same przekrety,pulapki, tak nie mozna panowie............

kazdy kiedys zaczyna , po to są telefony, mozna poprosic o Regon itp. sprawdzic firme czy istnieje ale jak ktos kupuje sprzet za 1000 zł a szkoda mu na telefon to sam sobie jest winien, pulapki sa wszedzie dziura w chodniku , jezdni ........... albo ja ominiesz albo wpadniesz ....................

Do ANDYT-A74

Kupowałem już od takich dla których mój zakup był pierwszą przeprowadząną aukcją 50/50 % byli to ludzie uczciwi i nie można ich dyskryminować . Przykro mi moje zakupu na Allegro z zasady nie przekraczają kwoty 150 zł. jeśli sprzedający podaje nr. stacjonarnego lub komórki dzwonię do niego, nie prowadzę jednak tak zwanych telekonferencji [ogranicza mnie w tym wysokość pobieranej renty inwalidzkiej]. Jako dziecko niejednokrotnie nie tyle przechodziłem ile przebiegałem przez pola minowe w najbardziej dosłownym tego słowa znaczeniu, dziury w

jezdni chodniku czy na nasypie kolejowym gdzie odcedzam psinę raczej mnie nie straszą, wolę jednak mieć do czynienia z kimś kogo znam i komu mogę wierzyć.

Pozdrawiam

Piotr

Staram się to, co kupuję na Allegro odbierać osobiście. Tak jest bezpieczniej i przy moich skromnych robionych na Allegro zakupach koszt przesyłki - nawet pocztą - często czyniłby zakup żadną już okazją. Ale parę razy nie udało mi się tego uniknąć - i też nie było wpadki. Chyba podstawowa rada prócz tych standardowych, które już padły - nie ryzykować na Allegro dokonując zakupów na kwoty, których utrata w przypadku trafienia na kogoś nieuczciwego przyprawiłaby nas o zawał. Zdrowie jest cenniejsze!

Do RAFAŁ-a

Wpadki najczęściej zdarzają się przy tak zwanych zakupach drogich, kiedy ulegamy urokom marketingu czytaj psychologii reklamy i płacimy jak za woły za coś co nawet wyrzucenia za okno z czwartego piętra nie jest warte

pozdrawiam

Piotr

• 8 miesięcy później...

Witam

d179, 22 Lis 2005, 21:03

>Kupowałem od tego czlowieka (o którego pytał marcusp) pare różnych klocków (np.HK 670). Mogę go z

>czystym sumieniem polecić,gdyż zna się na rzeczy i dodatkowo potrafi doradzić niezdecydowanym.Nie

>olewa klientów :))Załatwi każdy sprzęt o który poprosimy (oczywiście w granicach rozsądku i raczej z

>tych nowszych).Towar przywozi z zachodu.Wszystko z papierami,bo głównie bierze z zaprzyjaźnionych

>komisów.Daje swoją gwarancję.No i ceny ma akceptowalne,w przeciwieństwie do niektórych.

Jezeli chodzi o użytkownika audiohifi z allegro

Ukryta Zawartość

to chyba masz złe dane.

Jak pierwszy człon wypowiedzi, to rzeczywiście super zna się na rzeczy.

Co do drugiej częsci, to człowiek nic nie sprowadza z żadnej zagranicy ani tym bardziej komisów.

Wszystko jest od polskiego dystrybutora, z polską gwarancją, paragonem fiskalnym lub FVAT.

Kupowałem już kilka rzeczy i polecałem dalej tą osobę i moi znajomi też byli bardzo zadowoleni.

Chyba, że chodzi o kogoś innego to już nie wiem.

Pozdrawiam

Grzegorz Lubicki

Ukryta Zawartość

ostatnio kupilem na allegro MD sony r700, dzialal 2 dni, 300 pln kosztowal. Kupilem wiec nastepnego r700, tym razem sie wycwanilem i czekalem na okzje - wyrwalem za 100 pln. Niestety tym razem mial ukruszone gniazdo sluchawkowe i przerywa :/

Oba plyery byly opisane jako 100% sprawne i niezawodne. Najgorsze ze nastepnego r700 znowu kupie na allegro bo r700 juz nie jest produkowany. Jesli i ten okazde sie nie sprawny osobiscie pojade go wsadzic w dupe sprzedawcy.

Generalnie ODRADZAM kupowania na allegro. Wyjatki to rzeczy nowe z gwarancja i od pewnych sprzedawcow, chociaz oba playery pochodzily od sprzedawcow nie posiadajacych ani jednego negatywa, oczywiscie do czasu az ja im komentarz postawilem.

Ja akurat jestem pozytywnym przykładem - zarówno głośniki jak i cd-ek kupiłem na allegro. Ten drugi to była pierwsza sprzedaż mojego kontrahenta. Obie transkacje były idealne - świetny kontakt, żadnych zgrzytów, szybka wysyłka i co najważniejsze - towar w 100% był zgodny z tym co przedstawiano na aukcji. Co prawda nie kupowałem totalnie w ciemno - z obydwoma sprzedawcami się skontaktowałem (nie pamiętam czy telefonicznie czy tylko mailowo) i wypytałem o pochodzenie sprzętu, dalczego sprzedaje, dokładny stan, posiadane papiery itp. W rozmowie stosunkowo łatwo wyczuć człowieka, a przynajmniej jak dotąd mi się udawało ;) Unikałem (chyba instynktownie) kupowania droższego sprzętu u "seryjnych" sprzedawców - jeśli strona jest zbyt dobrze przygotowana a sprzedawca nie ma w 100% nieposzlakowanej opinii to na moje oko to trochę śmierdzi... Uwaga ogólnia - trzeba być wyczulonym na psychomanipulacje - przydaje się wiedza z takich dziedzin jak komunikacja interpersonalna czy psychologia społeczna ;)

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.