Skocz do zawartości
IGNORED

Qobuz vs nowty Tidal HiFi Plus

Rekomendowane odpowiedzi

Wg moich odsłuchów tak, gra gorzej niż JPLAY i to na moi sprzęcie wyraźnie słyszę. Na JPLAY mam najlepszą jakość odsłuchu, z różnych konfiguracji jakie  były tylko możliwe. Nie żałuje żadnej złotówki na subskrypcję tej apki. a na dodatek, niezwykle wygodnie mi się wszystko w niej nawiguje co też się w sumie jakoś liczy. 

Edytowane przez Marek333

Nie mogę znaleźć informacji jak to wygląda na JPLAY na PC  - czy to jest jakiś sterownik czy nakładka czy oddzielny program?

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

• 3 tygodnie później...

Platforma QOBUZ oficjalnie dostępna jest w Azji ,a konkretnie w Japonii ,co będzie zapewne skutkowało rozszerzeniem repertuaru ,czy też dostępności muzyki pochodzącej z kraju kwitnącej wiśni .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy to znak,że wkrótce zawita w naszym kraju ? Zawsze byliśmy o krok za Japonią :)

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...
W dniu 22.02.2024 o 20:51, Marek333 napisał:

Ja tak samo kupiłem z tego linku . Działa super !  Sporo lepszy ten Qobuz od Tidala jeśli chodzi  o jakość

Testy zrobione i wziąłem Soundiza na rok żeby sobie synchronizować Playlisty bo nieco ich mam, między Tidalem a Qobuzem (bo większość utworów  wygodnej mi  dodawać z aplikacji Tidala jednak - wygodniejszy interface niż z Qobuza)

Widzę że gość dodał mnie jako 6-tą osobę do plany Family

Polecam Ci jak masz Qoubuza wziąć JPLAY - super program polskiej firmy. Extra wygodnie sobie możesz przełączać np Playlisty czy utwory między Tidal (MQA)i Qobuz w JPLAY (Flac) i ciezyć się różnicą na plus i to jaką! . Super ten program jest wygodny i jakość dźwięku bez porównania lepsza od natywnej aplikacji w Tidalu (powiedziałbym równa jak w aplikacji Lumina - najwyższa jaką odsłuchuję testując na trudnych szczegółowych utworach)

I najważniejsza sprawa - Qobuz ze swojej aplikacji może tylko podawać w moim  systemie (nie mam Roona) po AirPlay gdzie ograniczenie jest do 16bit/44 kHz natomiast JPLAY podaje Qobuza zapewne przez uPnP  w jakość do 192 kHz /24 bity do Lumina pięknie

Jeszcze zostaje mi Lumina app ale jej nie lubię , niewygodna ekstremalnie dla mnie - tu też jakość max jest 192/24 bit
Dlatego przestawiam się powoli  na JPLAY gdzie mi jeden program wszystko "ogarnia" i to w jakości max! Natomiast wybór utworów do Playlist wygodniej mi w Tidalu jeszcze.. Może kwestia zmiany przyzwyczajenia.

Cześć jak wrażenia z Qoubuz? Mam pytanie czy ten link jest nadal aktualny?jeśli tak  mógłbyś mi go wysłać?

• 2 tygodnie później...

Jakby ktoś zastanawiał się czemu Qobuz gra lepiej od Tidala, przynajmniej u mnie 😉  

Zrobiłem test kilkunastu utworów - Tidal i Qobuz, z pomiarem przez mój router jaka ilość danych jest pobierana przy każdym utworze
Zamieszczam zrzut ekranu z pomiarami. W zasadzie nie wymaga komentarza. 🙂   
Strzałkami zaznaczyłem pojedyncze utwory, odtwarzane przez dany serwis streamingowy :  (pomiar przez router transmisji do ARIES S1, na kablu oczywiście)
Miłego dnia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Marek333
Godzinę temu, Marek333 napisał:

Zamieszczam zrzut ekranu z pomiarami. W zasadzie nie wymaga komentarza. 🙂

Wymaga - jedyna różnica jest taka że jest trochę szybsze połączenie z Qobuzem...

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

3 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Wymaga - jedyna różnica jest taka że jest trochę szybsze połączenie z Qobuzem...

a to nie znaczy szybcie=więcej ?

8 minut temu, Zbi_Rek napisał:

a to nie znaczy szybcie=więcej ?

Przecież ten wykres jest bardzo niedokładny. Jak się ściąga plik to maksymalna prędkość i tak będzie wyłącznie przez ułamek tego czasu. Jest lepsze połączenie z serwerem Qobuza. Playery które pokazują bitrate dla plików z Q i T często pokazują dokładnie to samo - jeżeli mają ten sam plik oczywiście od artysty/dystrybutora. Nie szukałbym teorii spiskowych na siłę 😉

1 minutę temu, marcinmarcin napisał:

Przecież ten wykres jest bardzo niedokładny. Jak się ściąga plik to maksymalna prędkość i tak będzie wyłącznie przez ułamek tego czasu. Jest lepsze połączenie z serwerem Qobuza. Playery które pokazują bitrate dla plików z Q i T często pokazują dokładnie to samo - jeżeli mają ten sam plik oczywiście od artysty/dystrybutora. Nie szukałbym teorii spiskowych na siłę 😉

sie nie znam, więc zapytałem 😉

Z Qobuz jestem 5-6 lat i od pierwszego kliknięcia jest serwisem pierwszego wyboru

Nie będę polemizował, jedynie zauważę, że ilość danych przesłanych na utwór to jak się wydaje... pole powierzchni pod tymi krzywymi czyli  w wielkim przybliżeniu wysokość piku (szybkość transmisji)  razy  szerokość podstawy tych "wykresików" (czas transmisji). Dość podobny  ..

Edytowane przez Marek333
1 minutę temu, Zbi_Rek napisał:

Z Qobuz jestem 5-6 lat i od pierwszego kliknięcia jest serwisem pierwszego wyboru

Mam gdzieś od 3-4 lat i na początku była bardzo duża różnica w porównaniu do Tidala. Tidal grał po prostu zauważalnie gorzej. Aktualnie Tidal connect jest moim ulubionym playerem (jakość jest głównym kryterium). Qobuz grany natywnie na Volumio jest ostrzejszy (moim zdaniem to kwestia playerów, użycia procesora itp, a nie plików - z usb audio player nie pokusiłbym się o szukanie różnic - chyba że są inne materiały źrodłowe - co zazwyczaj słychać od razu jako różnice głośności).

Zgodzę się w tym aspekcie z Marcinem. Róznica jeszcze rok temu była w jakości bardzo duża. Obecnie jest dość mała ale jest. Mimo to przyznaję się, że z lenistwa, bo wygodniej mi jest  interface Tidala obsługiwać , na codzień głównie słucham Tidala , ma też bardzo fajną funkcję DailyDiscovery którą codziennie odkrywam 😉 ,+ fajny interface.

Edytowane przez Marek333
6 minut temu, Marek333 napisał:

Zgodzę się w tym aspekcie z Marcinem. Róznica jeszcze rok temu była w jakości bardzo duża. Obecnie jest dość mała ale jest. Mimo to przyznaję się, że z lenistwa, bo wygodniej mi jest  interface Tidala obsługiwać , na codzień głównie słucham Tidala , ma też bardzo fajną funkcję DailyDiscovery którą codziennie odkrywam 😉 ,+ fajny interface.

Jestem renegatem w tej zakładce, mam streamer 😚

Edytowane przez Zbi_Rek
Godzinę temu, przmor napisał:

FLAC może mieć różny stopień BEZSTRATNEJ kompresji. Ustawia się to kompresując WAV do FLAC.

Racja, zupełnie zapomniałem o tym 🙂 czym wyższa kompresja i mniejszy plik tym większa moc obliczeniowa wymagana...

Więc może faktycznie są mniej skompresowane na Qobuzie @Marek333

Edytowane przez marcinmarcin

13 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Racja, zupełnie zapomniałem o tym 🙂 czym wyższa kompresja i mniejszy plik tym większa moc obliczeniowa wymagana...

Więc może faktycznie są mniej skompresowane na Qobuzie @Marek333

Bitrate jest zmienne, stopień kompresji flac pewno zależy od aktualnych obciążeń serwerów nadawczych.

Poza tym, nie tylko rozpakowanie bardziej skompresowanego flac wymaga większego nakładu energii ale tak samo większego nakładu energii wymaga odbiór większej ilości danych w jednostce czasu. Więc to tak na dwoje babka wróżyła, co jest istotniejsze. 😉

Jak już pisałem, dla mnie Qobuz w bezpośrednim porównaniu wcale nie był lepszy od Tidala.

• 2 miesiące później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi