Skocz do zawartości
IGNORED

Unison audiovector

Rekomendowane odpowiedzi

To może być bardzo dobre połączenie. Na pewno warto nie dodawać już energii na wysokich tonach dla tych Audiovectorów a samo Unico brzmi spokojnie z łagodna górą i dociążonym środkiem/basem. Powinno się to dobrze zgrać. Zdeydowanie szukaj właśnie takich cieplejszych/ciemniejszych wzmacniaczy - wtedy Audiovectory pokażą co potrafią. 

Zgadzam się. Co prawda tego zestawienia nie słuchałem ale znam oba elementy solo. 

To będzie dobre zestawienie. Świetne kolumny. Warto to sprawdzić.

Byłeś na odsłuchu?

20 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Zgadzam się. Co prawda tego zestawienia nie słuchałem ale znam oba elementy solo. 

To będzie dobre zestawienie. Świetne kolumny. Warto to sprawdzić.

Byłeś na odsłuchu?

Część nie nie byłem na odsłuchu myślę właśnie nad AV i też myślałem nad monitor audio gold 300.. tylko z tego co pamiętam to AV jest chyba bardziej detaliczne .. myślę nad umówieniem się na odsłuch .. masz.jeszcze jakieś propozycje co by zestawić z tym wzmacniaczem ? 

W dniu 20.02.2024 o 16:30, Szogun71 napisał:

Witam czy ktoś słuchał połączenia audiovector R3 signature z unison Unico due ? Czy są to kolumny które potrzebują dość dużo ciepłego dźwięku ?? 

Oczywiście każdy odbiera dźwięk inaczej, ale według mnie ani Audiovector nie potrzebuje dużo ciepłego dźwięku, ani Unison nie potrzebuje ostrzejszego dźwięku. Również uważam to połączenie za bardzo udane i nie raz polecałem łączenie tegoż Unisona z Audiovectorami R#.

Oba te sprzęty mają swój charakter, ale nie taki, by go narzucać i determinować sposób brzmienia.

Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy

22 godziny temu, Czlowiek97 napisał:

Oczywiście każdy odbiera dźwięk inaczej, ale według mnie ani Audiovector nie potrzebuje dużo ciepłego dźwięku, ani Unison nie potrzebuje ostrzejszego dźwięku. Również uważam to połączenie za bardzo udane i nie raz polecałem łączenie tegoż Unisona z Audiovectorami R#.

Oba te sprzęty mają swój charakter, ale nie taki, by go narzucać i determinować sposób brzmienia.

Najbardziej przemawiają do mnie AV ... Jeszcze też.myslalem nad Rosso Fiorentino Elba ale nie wiem czy nie będzie za ciepło i nudnie 

23 minuty temu, Szogun71 napisał:

Najbardziej przemawiają do mnie AV ... Jeszcze też.myslalem nad Rosso Fiorentino Elba ale nie wiem czy nie będzie za ciepło i nudnie 

Rosso nie widziałem, nie słyszałem, ale AV jest przeciwieństwem nudy 🙂 

Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy

W dniu 24.02.2024 o 14:08, Szogun71 napisał:

Część nie nie byłem na odsłuchu myślę właśnie nad AV i też myślałem nad monitor audio gold 300.. tylko z tego co pamiętam to AV jest chyba bardziej detaliczne .. myślę nad umówieniem się na odsłuch .. masz.jeszcze jakieś propozycje co by zestawić z tym wzmacniaczem ? 

Tak faktycznie kolumny audiovector są bardziej detaliczne i czysciutkie w górnych rejestrach. Ale nie są przy tym ostre.

Z kolei seria gold on monitor audio ma dokładną ale jednak spokojniejszą górę. To też może się podobać. Różnica jest także w sekcji niskotonowej między tymi kolumnami

W dniu 25.02.2024 o 14:08, Czlowiek97 napisał:

Rosso nie widziałem, nie słyszałem, ale AV jest przeciwieństwem nudy 🙂 

Zdecydowanie

Trzeba spełniać marzenia a co!

Pamiętaj że zawsze te kolumny możesz wypożyczyć Na odsłuch domowy jest kilka salonów które daje takie możliwości i wtedy na 100% upewnić się że w twoim pomieszczeniu w twoich warunkach te kolumny sprostają oczekiwaniom wszystkich użytkowników:)

Można też tak najzwyczajniej - jak wielu z nas: Znaleźć ogłoszenie używanego sprzętu w bardzo dobrej cenie, posłuchać i w razie niespodobania odsprzedać z niewielką stratą bądź bez niej.

To nie są dość popularne modele.

Głównie ze względu na cenę aczkolwiek nie wiem dawno nie sprawdzałem ogłoszeń sprzętowych.

Nie spodziewałbym się natomiast żeby można było przebierać w ofertach i cenach

No fakt... QR jest do bólu, R jak na lekarstwo.

19 godzin temu, Czlowiek97 napisał:

No fakt... QR jest do bólu, R jak na lekarstwo.

Ciekawe dlaczego tych QR jest tak dużo na sprzedaż jak dla mnie to bardzo dobre kolumny ... 

Poluj na exdemo np. tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak kupiłem swoje SR6 i w dodatku w black friday, wyszło 50% ceny nowych.

Ukryta Zawartość

23 minuty temu, Szogun71 napisał:

Ciekawe dlaczego tych QR jest tak dużo na sprzedaż jak dla mnie to bardzo dobre kolumny ... 

Według mnie też. Zapewne jest to efekt kupowania kolumn sugerując się wyłącznie recenzjami. 

22 godziny temu, Szogun71 napisał:

Nie ofert na olx praktycznie nie ma chyba jest jedną a tak codziennie przeglądane i nie ma szans .. 

Na to się składa wiele czynników to że produkt nie występuje wszędzie w każdym salonie nie jest tani i nie jest wybierany przez Kowalskiego który nie wie o co chodzi.

25 minut temu, Szogun71 napisał:

To z kolei odwrotnie niż Rki 🙂

3 minuty temu, Czlowiek97 napisał:

Według mnie też. Zapewne jest to efekt kupowania kolumn sugerując się wyłącznie recenzjami. 

Też.

I to że to nie jest kolumna dla nowicjusza. A zapewne takie osoby to sprzedają później na różnych giełdach.

Podobnie jest z PMC.

Kolumny które trzeba znać lubić i absolutnie się nie przejmować innym zdaniem.

27 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Na to się składa wiele czynników to że produkt nie występuje wszędzie w każdym salonie nie jest tani i nie jest wybierany przez Kowalskiego który nie wie o co chodzi.

To z kolei odwrotnie niż Rki 🙂

Też.

I to że to nie jest kolumna dla nowicjusza. A zapewne takie osoby to sprzedają później na różnych giełdach.

Podobnie jest z PMC.

Kolumny które trzeba znać lubić i absolutnie się nie przejmować innym zdaniem.

No tak tak jak piszesz zauważyłem że bardzo dużo jest np Focali wystawionych (niższy model) 

43 minuty temu, audiofan01 napisał:

Poluj na exdemo np. tutaj:

Ukryta Zawartość

Tak kupiłem swoje SR6 i w dodatku w black friday, wyszło 50% ceny nowych.

Dzięki wielkie ale już zamówiłem .

Ukryta Zawartość

Odkąd zmienił się dystrybutor focal jest wszędzie. Z drugiej strony to dobrze. Bo i nowy klient ma łatwiejszy dostęp i ten co szuka używanych. Jest ich więcej. Akurat ja jestem zwolennikiem dostępności 🙂

4 minuty temu, Szogun71 napisał:

Dzięki wielkie ale już zamówiłem .

Skąd się udało?

Kupno czy wypożyczenie?

6 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Odkąd zmienił się dystrybutor focal jest wszędzie. Z drugiej strony to dobrze. Bo i nowy klient ma łatwiejszy dostęp i ten co szuka używanych. Jest ich więcej. Akurat ja jestem zwolennikiem dostępności 🙂

Skąd się udało?

Kupno czy wypożyczenie?

Kupno kupno w bardzo dobrej cenie po negocjacjach znam dźwięk AV i dla tego się zdecydowałem i coś tam odsłuchalem ale nie w salonie .. 

Jak dla mnie a może się mylę a pewnie się mylę jak dla mnie kwoty rzędu 60 tys lub 100 tys za kolumny jest bez sensu wiem że.te AV nie są tanie bo wszystko podrożało ale jak dla mnie to już jest takie maximum z maximum ... I po prostu może następnym zakupem będzie CD bo dużo słucham CD a aktualnie mam marantza cd6007

14 godzin temu, Szogun71 napisał:

Jak dla mnie a może się mylę a pewnie się mylę jak dla mnie kwoty rzędu 60 tys lub 100 tys za kolumny jest bez sensu

Jak masz taką kasę akurat na kolumny to sens jest. Zawsze jest lepiej lub prawie zawsze. Porównywałem audiovectory z kantami i cóż jakbym miał wolne 40 tysi które wyjąłbym z tylnej kieszonki tak od niechcenie to pewnie kupiłbym kanty. Zostałem przy audiovectorach ponieważ nie usłyszałem straszliwej różnicy, ale kanty zagrały według mnie lepiej. 

Odsłuchiwałem również qr3 i inne kolumny tak do 12-15 tysi i tutaj była przepaść w stosunku do audiovectorów. Myślę że zrobiłeś bardzo dobry zakup, grają naprawdę świetnie.

Gratulacje !

Edytowane przez zbigr7
15 godzin temu, Szogun71 napisał:

Kupno kupno w bardzo dobrej cenie po negocjacjach znam dźwięk AV i dla tego się zdecydowałem i coś tam odsłuchalem ale nie w salonie .. 

Jak dla mnie a może się mylę a pewnie się mylę jak dla mnie kwoty rzędu 60 tys lub 100 tys za kolumny jest bez sensu wiem że.te AV nie są tanie bo wszystko podrożało ale jak dla mnie to już jest takie maximum z maximum ... I po prostu może następnym zakupem będzie CD bo dużo słucham CD a aktualnie mam marantza cd6007

Jak masz na kolumny 100 000 

To mieszkasz w domu za 10 milionów w garażu masz zapewne dwa lub trzy samochody i to nie jest kwota która ciebie po prostu poraża.

Specyficzny klient.

Nie wyobrażam sobie że ktoś wydaje na kolumny taką kwotę w momencie kiedy zarabia 5000 na rękę i odkłada.

Ale fakt kolumny w tej cenie kurde no grają. 

1 minutę temu, Piotr Sonido napisał:

Ale fakt kolumny w tej cenie kurde no grają. 

Zwłaszcza jak się trafią używane za pół ceny nowych. Trzeba tylko być cierpliwym w poszukiwaniach, a kolumny np. 5-10 letnie od pierwszego właściciela w stanie idealnym to nie jest jakaś rzadkość problem jest głównie żeby trafić markę/model, który się chce. Ostatnie trzy pary kolumn w ciągu 10 lat tak właśnie kupowałem i potem sprzedawałem z zyskiem choć ze względu na inflację raczej wątpliwym.

4 minuty temu, audiofan01 napisał:

Zwłaszcza jak się trafią używane za pół ceny nowych. Trzeba tylko być cierpliwym w poszukiwaniach, a kolumny np. 5-10 letnie od pierwszego właściciela w stanie idealnym to nie jest jakaś rzadkość problem jest głównie żeby trafić markę/model, który się chce. Ostatnie trzy pary kolumn w ciągu 10 lat tak właśnie kupowałem i potem sprzedawałem z zyskiem choć ze względu na inflację raczej wątpliwym.

Mówisz teraz o używanych za 100 000 które kosztowały 200?

Ja widzę że te drogie klocki albo inaczej droższe klocki to już nie są tak przeceniane nawet na rynku wtórnym.

Szukałem kiedyś wilsona to ciężko 

23 minuty temu, audiofan01 napisał:

Nie, raczej w dół, kosztowały 100, a używane 50.

No to warto. Co kupiłeś w ten sposób?

18 minut temu, zbigr7 napisał:

Jak obserwuję ceny to przeważnie kilkuletnie używane kosztują połowę ceny nowych.

W niższym budżecie to normalne 

Jak wchodzisz w droższy pułap to nie jest już tak wesoło.

Przykłady accuphase, Wilson audio, audiovector, pass

21 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Co kupiłeś w ten sposób?

Oczywiście te 100 tys. wyjściowe  to kwota którą Ty podałeś i ja się w takich cenach nie poruszam ale zasada jest podobna. Moje zakupy to Dynauadio Focus 380, kupione 2 letnie od  pierwszego właściciela za 14 tys., jedyne sprzedane ze stratą za 10 tys. , potem JBL 4425, za 12 tys. (w cenie standy Rogoz) sprzedane po 3 latach za 14, a ostatnio (na bardzo krótko, na przeczekanie po sprzedaży JBL) bardzo fajne topowe Q Acoustics concept 500, kupione za 10, sprzedane po pół roku za 11, nowe kosztują ponad 20. Obecne (prawdopodobnie ostatnie😉) Audiovector SR6 mk II signature, exdemo, z salonu z pełną gwarancją za 24 tys. Może kiedyś skorzystam z opcji apgrejdu, którą oferuje producent do R6 Avantgarde (albo tylko do R6 Signature, które w przeciwieństwie do moich jest już z dodatkowym wewn. wooferem w komorze izobarycznej) choć ceny tego są absurdalne i lepiej trafić używaną taką wersję, wyszłoby taniej.

Edytowane przez audiofan01

Ja jak coś sprzedaje to zawsze trafiam na idiotów wystawiłem wzmacniacz to gościu mi napisał SMS że da tyłu i tyle i jeszcze mam mu go przywieść do Bydgoszczy 🤷🤷 Łeb rozj.....ale jak to uważam zawsze sprzęt znajdzie swojego klienta który bierze i nie gada głupot .... Wiadome że ten co zarabia mało nie kupi za 100 koła kolumn ...  Dużo ludzi z tego co zauważyłem kupuje oczami albo markami i np nie kupią używanego sprzętu jak wyżej piszesz który ma kilka lat bo słuch już o nim zaginął a może być tak że taki sprzęt zagra lepiej jak ten nowy który zakupili ..

• Pokaż nowe odpowiedzi