Skocz do zawartości
IGNORED

NAD514 CD - nowszy sprzęt na podmianę

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, z racji kłopotów z moim odtwarzaczem ale też żeby mieć drugi sprzęt na podmianę szukam czegoś nowszego, do 2000 zł, co zagra godnie ze wzmacniaczem Marantza 40n i kolumnami Cabasse Goelette M4.

Słucham wszystkiego oprócz hip hopu, ze wskazaniem na rockowe klimaty i damskie glosy.

Nie jestem wykwintnym audiofilem, lubię czyste i naturalne granie, fajnie żeby nie brakowało dynamiki przy artystach pokroju Iron Maiden. 

Sprzęt ma być przyszłościowy, żeby były do niego dostępne części zamienne.

Dzięki za pomoc i leczę na niezjedzenie mnie, szukam po prostu porady na co warto zwrócić uwagę w tym budżecie. 

Może być nowy, może być coś co ma trochę na karku, ale wciąż można się zaopatrzyć w zestawy naprawcze/laser - niestety kupa starych CDków i potencjalne uszkodzenia lasera to szukanie igły w stogu chińskich zamienników marnej jakości.

Cześć 🙂 Marantz, którego posiadasz, ma już fajny DAC i przemyślałbym tutaj wybór transportu, takiego jak Audiolab 7000CDT lub Cambridge CXC z droższych opcji (ale o cenach zawsze można porozmawiać 😉). Z odtwarzaczy CD warto spojrzeć na Shanlinga CD80 czy Marantza CD6007 🙂 W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuchy. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Czyli rozumiem @Q21, że przy moim DAC cieżko będzie wyrwać coś co zagra lepiej jako odtwarzacz i lepiej rzucić okiem w kierunku transportu? Mam jeszcze dwa wzmacniacze NAD 319 i niewykluczone, że czasem na nich coś zagram (chyba że jednak je sprzedam :D), więc może jednak warto popatrzeć w stronę CD?

Ciśnie się tylko pytanie: czy porównywałeś dźwięk z NAD'a jako analog po RCA

z tym, co wypuszcza DAC Marantza zasilony z wyjścia coax NAD'a ?

Jeśli NAD zagra lepiej po RCA, to warto szukać, jeśli gorzej, to chyba nie warto

się nad tym specjalnie rozwodzić ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

W dniu 4.03.2024 o 21:01, wichrowaty napisał:

Cześć, z racji kłopotów z moim odtwarzaczem ale też żeby mieć drugi sprzęt na podmianę szukam czegoś nowszego, do 2000 zł, co zagra godnie ze wzmacniaczem Marantza 40n i kolumnami Cabasse Goelette M4.

Słucham wszystkiego oprócz hip hopu, ze wskazaniem na rockowe klimaty i damskie glosy.

Nie jestem wykwintnym audiofilem, lubię czyste i naturalne granie, fajnie żeby nie brakowało dynamiki przy artystach pokroju Iron Maiden. 

Sprzęt ma być przyszłościowy, żeby były do niego dostępne części zamienne.

Dzięki za pomoc i leczę na niezjedzenie mnie, szukam po prostu porady na co warto zwrócić uwagę w tym budżecie. 

Nowy Pioneer PD-30AE i połącz kablem VDH Optcoupler MKII albo lepszy ( dokładniejszy, wyraźniejszy ) ale droższy coax Audioquest Carbon.

Z czasem kup lepszy kabel zasilający do 30AE. Chociażby najtańszy Wireworld Stratus ( szybki, dynamiczny ) lub Suprę ( łagodniejsza, stonowana ).

5 minut temu, wichrowaty napisał:

Zrobiłem wczoraj testy i wydaje mi się, że po wyjściu coax dźwięk bardziej mi odpowiada, ale muszę to jeszcze sprawdzić na lepszym kablu.

Te tanie NADy wyjścia cyfrowe maja niskiej jakości więc inwestowanie w droższy kabel coax do nich nie ma sensu.

Edytowane przez muda44