Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Nie widziałem jeszcze subwoofera Klipsch, który nadawałby się dobrze do muzyki. To raczej kinowe urządzenia nastawione na moc, zejście basu - owszem ale nie na rytm czy kontrolę brzmienia. 

18 godzin temu, andyet napisał:

Panowie regulator PHASE na subwooferze do czego służy, co powodują zmiany jego ustawienia?

Masz gałkę, czy przełącznik 0/180?

----

17 godzin temu, xajas napisał:

Zgodnosc wychylania sie membrany subwoofera z wychylaniem sie membramy monitorow.

Na chlopski rozum: obydwie do przodu albo obydwie do tylu

Jak membrany latają w przeciwnych kierunkach, to fale dźwiękowe odejmują się zamiast dodawać, i bas zamiast jest ciszej zamiast głośniej (to spore uproszczenie).

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

W dniu 18.03.2024 o 20:02, Sławo1 napisał:

Co sądzicie o starszym modelu subwoofera Klipsch SW-112?

Ma ktoś z Was taki, albo miał go kiedyś?

W kinie spoko. Ale zakup używanego to kwestia przez kogo. W stereo nie bardzo.

W dniu 18.03.2024 o 22:03, StereoTyp napisał:

Nie widziałem jeszcze subwoofera Klipsch, który nadawałby się dobrze do muzyki. To raczej kinowe urządzenia nastawione na moc, zejście basu - owszem ale nie na rytm czy kontrolę brzmienia. 

Klipsch rt12d. Miałem , żałuję że sprzedałem.

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

W kinie spoko. Ale zakup używanego to kwestia przez kogo. W stereo nie bardzo.

Klipsch rt12d. Miałem , żałuję że sprzedałem.

To zamknięta konstrukcja? Używałeś go w stereo czy właśnie do kina domowego?

7 godzin temu, StereoTyp napisał:

To zamknięta konstrukcja? Używałeś go w stereo czy właśnie do kina domowego?

I tak i tak. 2 membrany bierne. Ta przednia jest aktywna dwie pozostałe pasywne. 

U góry miał Mirko wyświetlacz gdzie był gotowy wybór trybu cinema, music, flat coś tam jeszcze. I manualne ustawienia. Do tego mikrofon.

Nie wiem dlaczego klipsch się z tego wycofał. Nie wiem czy to nie miało związku z przejściem właściciela wtedy. Ale nie wiem. Świetne suby. 

• 2 miesiące później...

Czy warto zainwestować w dodatkowe nóżki do sb 1000? SVS SoundPath Subwoofer Isolation jest wersja 4 i 6 - nie wiem czym się różnią. Bardziej niż sam dźwięk chodzi mi o sąsiadów żeby im tak mocno nie łupać :), mieszkam w bloku.

Walka z wiatrakami

Pobudzasz pomieszczenie / sciany falami akustycznymi, wiec izolowanie samych nozek niewiele pomoze. Ale dla uspokojenia sumienia mozesz kupic takie sylomery (nie sa drogie) pasowne do wagi twojego subwoofera

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  

IMG_4851.thumb.jpg.831b31d7e7a75cf5061ac999cb7d24e9.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Administratorzy
W dniu 6.03.2024 o 10:46, max720 napisał:

Żadne podłogowe nie zejdą tak nisko jak sub 

jeżeli chcesz mieć dziwny podział w którym nie pokrywa się nic to 2.1 jest dobrym rozwiązaniem. 

Też tak myślałem ale fizycznie wybierałbym teraz kolumny z większym basem i lepszym zejściem bo to większa powierzchnia basu i samego dźwięku. 

4 godziny temu, andyet napisał:

Czy warto zainwestować w dodatkowe nóżki do sb 1000? SVS SoundPath Subwoofer Isolation jest wersja 4 i 6 - nie wiem czym się różnią. Bardziej niż sam dźwięk chodzi mi o sąsiadów żeby im tak mocno nie łupać :), mieszkam w bloku.

nie zawalczysz zbyt wiele z tym. Często wystarczy o 10% zejść z głośnością. Ale i tak będzie to słychać jak się ma dziwne ściany itd. Trzeba naprawdę dużo kasy i pracy włożyć, aby zrobić to dobrze i aby był efekt.

W dniu 18.03.2024 o 22:03, StereoTyp napisał:

prawda. Bardziej kinowe ale dużo ludzi tak lubi. 

W dniu 18.03.2024 o 15:13, xajas napisał:

Zgodnosc wychylania sie membrany subwoofera z wychylaniem sie membramy monitorow.

Na chlopski rozum: obydwie do przodu albo obydwie do tylu, a nie tak ze monitory do przodu a subwoofer do tylu emoji3.png

lepiej jak w bok chodzą (żart) wychylenie nie ma nic z jakością czy samym zejściem dźwięku to bardziej konstrukcja i wielkość membrany a raczej jedno i drugie ciągnie za sobą taki efekt. 

W dniu 15.03.2024 o 23:59, Bezlitosna Niusia napisał:

Rzeby yebao.

😀

jak tak to tak też można. 

image.png

W dniu 19.03.2024 o 09:00, szymon1977 napisał:

Jak membrany latają w przeciwnych kierunkach, to fale dźwiękowe odejmują się zamiast dodawać, i bas zamiast jest ciszej zamiast głośniej (to spore uproszczenie).

+1 

https://www.audiostereo.pl/subskrypcja/

W dniu 5.06.2024 o 12:01, andyet napisał:

A lupiesz im? Skarżyli się?

Też uważam że to nie wiele da. 

4 minutes ago, Piotr Sonido said:

A lupiesz im? Skarżyli się?

Też uważam że to nie wiele da. 

Nie łupię, nie skarżyli się, więc teoretycznie jest ok. Jeśli miałoby to sensu warto byłoby zainwestować, zawsze mógłbym odpalić głośniej, ale wydawać 300zł żeby prawie nic nie zmienić to szkoda.

4 minuty temu, andyet napisał:

Nie łupię, nie skarżyli się, więc teoretycznie jest ok. Jeśli miałoby to sensu warto byłoby zainwestować, zawsze mógłbym odpalić głośniej, ale wydawać 300zł żeby prawie nic nie zmienić to szkoda.

Tak myślę że czy nie lepiej na początku wydać 100 zł na promocyjnego single malta i odwiedzić sąsiada.

Pogadać.

Dasz głośniej będzie tragicznie to Ci zesemesuje 🙂

Nie wiem, ludzie są różni ale może warto spróbować 

35 minutes ago, Piotr Sonido said:

Tak myślę że czy nie lepiej na początku wydać 100 zł na promocyjnego single malta i odwiedzić sąsiada.

Pogadać.

Dasz głośniej będzie tragicznie to Ci zesemesuje 🙂

Nie wiem, ludzie są różni ale może warto spróbować 

Analizując wasze wpisy myślę, że to są lepiej ulokowane pieniądze niż zakup nóżek 🙂

13 godzin temu, andyet napisał:

Analizując wasze wpisy myślę, że to są lepiej ulokowane pieniądze niż zakup nóżek 🙂

Trzymamy kciuki!

• Pokaż nowe odpowiedzi