Skocz do zawartości
IGNORED

Denon AVC-X4800H - rozszerzenie o końcówkę mocy lub wzmacniacz stereo.

Rekomendowane odpowiedzi

5 godzin temu, max720 napisał:

To faktycznie dobra cena 

Miałem 6700 , teraz 8500 . Jest jeszcze bardziej dociążony , pełniejszy 

Generalnie, tak powinno być. Inaczej nie miało by sensu płacić za wyższy model. Twoja opinia odnosi się do dźwięku w kinie, czy w stereo?

8 minut temu, max720 napisał:

Jedno i drugie. 

Ponoć Dirac robi cuda . Drugim sposobem jest adaptacja akustyczna 

Zastanowię się nad tym jeszcze. Oprócz dirac, trzeba by chyba jeszcze ekstra mikrofon dokupić. Cały czas się zastanawiam, czy zyskam coś, co uzasadnia wydatek. Sprzęt stoi w salonie, gdzie adaptacja akustyczna nie wchodzi w grę. Jest dość porządnie umeblowany i stoi w nim spora kanapa, która dość istotnie wpływa na dźwięk. Nic więcej tu nie zrobię. Nie mam żadnych możliwości ustawienia czegoś inaczej, lepiej. Poza tym, człowiek tak sobie myśli, a nawet nie wie, co znaczy lepiej i czy będzie lepiej. Być może teraz jest bardzo dobrze. Zrobię testy z jakimś piecem stereo, jak mi wpadnie w ręce coś interesującego. Jak będę miał odniesienie, to będę się dalej zastanawiał. 

Porównaj dźwięk przed i po kalibracji bez Diraca, a potem pomyśl, że Dirac może to zrobić jeszcze lepiej 🙂 Jeśli będzie Ci odpowiadało obecne brzmienie, to też bym się szczególnie nie przejmował 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Absolutnie warto to dołożyć.

Nie jest to tani zabieg ale zmienia sporo. 

Albo inaczej. Może zmienić sporo bo to kalibracja nieco trudniejsza niż audyssey.

Warto do niej podejść z cierpliwością.

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Absolutnie warto to dołożyć.

Nie jest to tani zabieg ale zmienia sporo. 

Albo inaczej. Może zmienić sporo bo to kalibracja nieco trudniejsza niż audyssey.

Warto do niej podejść z cierpliwością.

Fajnie, fajnie, tylko jakby nie liczyć, jest to 350 dolców za licencję + 650 zł za mikrofon do kalibracji.

Temat do przemyślenia. Pewnie prędzej kupię ten dodatkowy wzmacniacz stereo. Bawiłem się korekcją audyssey swego czasu i nie byłem szczególnie zadowolony z efektu. Różnice w głośności poszczególnych głośników, które automatyka ustawiała, wydawały mi się nienaturalne i potem korygowałem sobie ręcznie. Natomiast, nie odczułem efektu wow, żeby nagle dostało to jakiegoś kopa, szerokości sceny, czy coś...  Generalnie, stereo leci u mnie praktycznie zawsze w trybie direct. Z rzadka odpalam tryb z ustawioną V-ką na korektorze graficznym, jeśli jakiś materiał brzmi słabo i trzeba mu dodać trochę kopa. W kinie domowym, gdzie oglądam głównie koncerty, rzadziej filmy, poustawiałem sobie odległości ręcznie, a poziomy na ucho. I tak to sobie na ten moment funkcjonuje.

W dniu 9.08.2024 o 17:06, Rafaello_666 napisał:

poustawiałem sobie odległości ręcznie, a poziomy na ucho. I tak to sobie na ten moment funkcjonuje.

Korekcja akustyki to oddzielne EQ dla każdego kanału, żeby niezależnie od akustyki dźwięki każdego z osobna był taki sam, oraz korekta czasowa - ręcznie tego nie zrobisz, a efekt teoretycznie może być tylko pozytywny.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

W dniu 9.08.2024 o 18:06, Rafaello_666 napisał:

Fajnie, fajnie, tylko jakby nie liczyć, jest to 350 dolców za licencję + 650 zł za mikrofon do kalibracji.

Temat do przemyślenia. Pewnie prędzej kupię ten dodatkowy wzmacniacz stereo. Bawiłem się korekcją audyssey swego czasu i nie byłem szczególnie zadowolony z efektu. Różnice w głośności poszczególnych głośników, które automatyka ustawiała, wydawały mi się nienaturalne i potem korygowałem sobie ręcznie. Natomiast, nie odczułem efektu wow, żeby nagle dostało to jakiegoś kopa, szerokości sceny, czy coś...  Generalnie, stereo leci u mnie praktycznie zawsze w trybie direct. Z rzadka odpalam tryb z ustawioną V-ką na korektorze graficznym, jeśli jakiś materiał brzmi słabo i trzeba mu dodać trochę kopa. W kinie domowym, gdzie oglądam głównie koncerty, rzadziej filmy, poustawiałem sobie odległości ręcznie, a poziomy na ucho. I tak to sobie na ten moment funkcjonuje.

No dlatego Denon zrobił sobie koło tego świetny marketing. 

Ma a nie ma. 

Dlatego Arcam jest proporcjonalnie droższy względem jakości i kalibracji.

W dniu 11.08.2024 o 04:43, szymon1977 napisał:

Korekcja akustyki to oddzielne EQ dla każdego kanału, żeby niezależnie od akustyki dźwięki każdego z osobna był taki sam, oraz korekta czasowa - ręcznie tego nie zrobisz, a efekt teoretycznie może być tylko pozytywny.

Zrobiłem kalibrację audyssey. To chyba nie za dobrze się spisuje przy odsłuchu stereo. Przynajmniej w moich warunkach. Na ustawieniu "reference", jest co prawda wrażenie bardziej wyrazistej stereofonii, ale dźwięk stał się bardzo jasny i wręcz natarczywy. Bas się skurczył, a wysokie tony, szczególnie, przy głośniejszym słuchaniu muzyki stały się stanowczo za ostre. Lubię wyraźne cykanie talerzy, ale to brzmiało, jak stara unitra z altusami, włączonym filtrem kontur i wysokimi podkręconymi na maksa.  Do stereofonii, w miarę sprawuje się ustawienie "L/R Bypass, z aktywnym "Dynamic EQ", aczkolwiek, korekcji wymaga bas, który na tym ustawieniu jest równie mocny, jak wysokie tony, na ustawieniu "reference". Najgorzej, że nasłuchałem się różnych opcji i teraz dźwięk w trybie "direct" wydaje mi się za mało "tłusty" i jakiś spłaszczony. To tak, jakby po słodkiej herbacie, napić się gorzkiej. 

Jak wcześniej słuchałem sobie zwyczajnie muzyki i było ok, tak teraz, na każdym ustawieniu wydaje mi się, że czegoś jest za dużo, albo za mało. 

Inna sprawa, że nie jestem w stanie przeprowadzić tej kalibracji dokładnie z instrukcją. Moja kanapa stoi przy ścianie, gdzie jest okno i nie mam żadnej możliwości odsunięcia jej od ściany, aby postawić mikrofon pomiarowy za kanapą. Ogólnie, muszę pogodzić się z pewnymi niedostatkami akustycznymi pomieszczenia. Może zrobię tą kalibrację jeszcze raz i z odrobinę innym podejściem do ustawiania mikrofonu.

Na ten moment skopiowałem sobie do korektora graficznego krzywą ustawioną przez Audyssey i zmodyfikowałem ją pod mój gust. Za dużo możliwości ustawień rodzi za dużo wątpliwości. Tym sposobem, zabawa z Audyssey chyba mnie zmotywuje do odłożenia trochę grosza i odsłuchania kilku wzmacniaczy... 😂

• 2 tygodnie później...

Bo audyssey jest ustawieniem pod kino. Weź to pod uwagę

W systemach stereo nie stosuje się tej kalibracji 

Jak masz 4800 to czekaj na promocję i kup Dirac live. Nie będzie to tanie bo i mikrofon trzeba będzie kupić inny niż jest w komplecie. 

Ale trop dobry.

12 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Jak masz 4800 to czekaj na promocję i kup Dirac live. Nie będzie to tanie bo i mikrofon trzeba będzie kupić inny niż jest w komplecie. 

Ale trop dobry.

Mój Denon 1200 W lepiej brzmi w stereo w audyssey. Nabiera przede wszystkim dynamiki, wysokie i niskie brzmią wyraźnie. Generalnie jest dużo lepiej niż na ręcznych ustawieniach.

Jesli teoria mówi inaczej, to może jest od niej wyjątek... 

Poza tym wydaje mi się, że każdy człowiek inaczej słyszy dźwięki i inaczej odbiera muzykę. Myślę, że większość ludzi nie usłyszy różnicy między zestawami z różnych klas nie widząc ich. Najwazniejsze, żeby słuchając w domu być zadowolonym. 

5 minut temu, Pan Sioś napisał:

Mój Denon 1200 W lepiej brzmi w stereo w audyssey. Nabiera przede wszystkim dynamiki, wysokie i niskie brzmią wyraźnie. Generalnie jest dużo lepiej niż na ręcznych ustawieniach.

Poza tym wydaje mi się, że każdy człowiek inaczej słyszy dźwięki i inaczej odbiera muzykę. Myślę, że większość ludzi nie usłyszy różnicy między zestawami z różnych klas nie widząc ich. Najwazniejsze, żeby słuchając w domu być zadowolonym. 

Twoj denon generalnie jest slaby we wszystkim , wiec podbicie skrajnych pasm tylko mu pomaga ale to nie jest dobre bo znieksztalca mocno dzwiek. 

24 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Ale trop dobry.

Na ten moment myślę, że jednak zdecyduję się na dodatkowy wzmacniacz. PMA-1520AE, lub PMA-1700NE. Pomijam PMA-1600NE ze względu na brak wejścia "main in". Skłaniam się ku temu pierwszemu, ze względu na fakt, że używkę można dostać za rozsądne pieniądze, a ponoć brzmieniowo nie odstaje od PMA-1700NE. Sporo zależy od tego, jaki budżet nazbieram. PMA-1700 będzie mi designem pasował lepiej do DCD-1700NE. No i obsługa jednym pilotem.

Na razie działam na krzywej audyssey, zmodyfikowanej ręcznie. Jak pisałem wcześniej, ustawienie "reference" wypluwało mi potworną ilość wysokich tonów. Może przez chwilę wydawało się to cool, bo było bardziej szeroko i detalicznie, ale po przesłuchaniu kilku utworów zaczynało przeszkadzać. Chciałem być "purystą" i używać trybu "direct", jednakże, po różnych zabawach z dźwiękiem, ciężko mi do niego wrócić. Może na wzorcowo zrealizowanych nagraniach jest spoko, ale przy niektórych pozycjach z ciężkiego metalu, trudno o wzorcową realizację i korekta w equalizerze, czy choćby lekkie podkręcenie skrajów pasma dodaje kopa.

Co do dirac, to zostawiam na koniec. Obawiam się trochę, że i dirac wypluje mi jakąś konfigurację, która mnie nie przekona. No, a jeśli kupię używany wzmacniacz i uznam, że nic nie wniósł (chociaż, zgodnie z tym, co głosi się na większości forów audio, wnieść coś musi 😉 ), to go najwyżej sprzedam z niewielką stratą dla kieszeni. Albo zostawię, bo jest ładny. Żona już wstępnie zaaprobowałe ten zakup i konieczność dołożenia kolejnego klocka do komody, więc teraz to już kwestia odłożenia kasy i dokonania wyboru.

2 godziny temu, Audiolubny napisał:

Twoj denon generalnie jest slaby we wszystkim , wiec podbicie skrajnych pasm tylko mu pomaga ale to nie jest dobre bo znieksztalca mocno dzwiek. 

Lepiej by było, gdybyś w ogóle się nie odzywał. Wiem, że to jest podstawowy amplituner. Czy słuchałeś kiedyś Denona? Nieważne e-podstawowego, czy drogiego?Wydaje mi się, że jeszcze mało wiesz. Twój post jest niegrzeczny i nie będę nawet próbował wyprowadzać Cie z błędu. 

Dzwiek nie jest znieksztalcony.

Dyskusja z Tobą zostaje zakończona. 

20 minut temu, Pan Sioś napisał:

Lepiej by było, gdybyś w ogóle się nie odzywał. Wiem, że to jest podstawowy amplituner. Czy słuchałeś kiedyś Denona? Nieważne e-podstawowego, czy drogiego?Wydaje mi się, że jeszcze mało wiesz. Twój post jest niegrzeczny i nie będę nawet próbował wyprowadzać Cie z błędu. 

Wydaje mi się, że kolega @Audiolubny nie chciał Ciebie urazić. Faktem jest, że czuć różnicę w jakości brzmienia między Denonem X2300, który posiadałem, a X4800, który gra u mnie obecnie. Jeśli śledziłeś wcześniejszą dyskusję, to zauważyłeś pewnie, że sprzęty do KD nie są szczególnie polecane do stereo. Sam się nie do końca zgadzam, bo miałem już trochę klocków audio i uważam, że dobry amplituner zagra dobrze. Natomiast AVR-X1200 jest chyba podstawowym modelem w ofercie Denona i raczej brzmieniem będzie ustępował bardziej zaawansowanym konstrukcjom. Co nie znaczy, że przy delikatnym podbiciu skrajów pasma muszą być słyszalne zniekształcenia. To jest, zresztą, zawsze relatywne. Zapewne usłyszałbyś pewne braki czy niedomagania, gdybyś zestawił ten sprzęt w swoim pokoju, z czymś o klasę czy kilka lepszym. 🙂

7 minut temu, Rafaello_666 napisał:

Wydaje mi się, że kolega @Audiolubny nie chciał Ciebie urazić. Faktem jest, że czuć różnicę w jakości brzmienia między Denonem X2300, który posiadałem, a X4800, który gra u mnie obecnie. Jeśli śledziłeś wcześniejszą dyskusję, to zauważyłeś pewnie, że sprzęty do KD nie są szczególnie polecane do stereo. Sam się nie do końca zgadzam, bo miałem już trochę klocków audio i uważam, że dobry amplituner zagra dobrze. Natomiast AVR-X1200 jest chyba podstawowym modelem w ofercie Denona i raczej brzmieniem będzie ustępował bardziej zaawansowanym konstrukcjom. Co nie znaczy, że przy delikatnym podbiciu skrajów pasma muszą być słyszalne zniekształcenia. To jest, zresztą, zawsze relatywne. Zapewne usłyszałbyś pewne braki czy niedomagania, gdybyś zestawił ten sprzęt w swoim pokoju, z czymś o klasę czy kilka lepszym. 🙂

Twoje wypowiedzi są zawsze grzeczne. Kolega Audiolubny lubi krytykować. Twoje przedstawienie sprawy jest właściwe - zgadzam się z tym. Wiem, jak jest. Pozdrawiam. 

38 minut temu, Pan Sioś napisał:

Tak slyszalem x4100 i wypadl slabiej od mojego onkyo.

mialem tez podstawowego pioneera i wiem , ze podstawowe modele nie graja dobrze , bardzo latwo mozna przesterowac je i przez to np spalic glosniki wysokotonowe , ktore wlasnie koncza zywot przez zniekszatalcenia.

w żadnym wypadku nie chodzilo o obrazanie kogokolwiek , tylko zwyczajnie ten niski model raczej nie jest dobrym przykladem.

35 minut temu, Audiolubny napisał:

Tak slyszalem x4100 i wypadl slabiej od mojego onkyo.

mialem tez podstawowego pioneera i wiem , ze podstawowe modele nie graja dobrze , bardzo latwo mozna przesterowac je i przez to np spalic glosniki wysokotonowe , ktore wlasnie koncza zywot przez zniekszatalcenia.

w żadnym wypadku nie chodzilo o obrazanie kogokolwiek , tylko zwyczajnie ten niski model raczej nie jest dobrym przykladem.

Jest dobrym przykładem. Mam Bluray Rogera Watersa The Wall, uwierz mi, naprawdę jest super. Być może ta płyta została świetnie zrobiona, bo faktem jest, że przy oglądaniu innych nie jest zawsze super. Dlatego uważam, że nawet podstawowe modele potrafią dużo. Muszą mieć dobre źródło.No, takie bestie, jak np. Ten 4800 od Rafaello są z innej półki jakościowej-chciałbym go zakupić. Wierzę, że nie chciałeś źle, ale wyszło, jak wyszło. Czytałem Twoje posty-delikatnie rzecz ujmując , nie jesteś zawsze subtelny w wyrażaniu swoich opinii. Myślę, że-przepraszam- nie chce Cie urazić, powinieneś ciut ważyć swoje slowa. Jesteśmy tu anonimowi, nie wiemy kto ile może, czy na ile go stać. Miejmy szacunek do wszystkich. I do tych, co mogą i do  tych, co niewiele mogą. Często jest tak, że ci, co mogą, to nie wiedzą, jak smakuje lepsze-stereo słucham na Marantz pm 7000 n. Jakim zdziwieniem dla mnie była przesiadka po wielu latach z poloneza na Opel Omega.. Każdy inaczej odbiera swiat-ten Audio-video też. Teraz już wiesz, że nie jestem młody, jesli wspomniałem o polonezie. Bądźmy mili dla wszystkich. 

Pozdrawiam Cię Audiolubny. 

Ok przepraszam jezeli to cie urazilo, fajnie ze przedstawiasz temat obiektywnie. Ja z kolei mam swoje zdanie i jezeli czasem potrzebuje to nie szczedze krytycznych opinii itp itd. Po to jest forum zeby wyrazac swoje zdanie i ja to robie szczerze , bez zaczepek a z konkretnym przeslaniem. Nie jestem expertem ani branża a tylko uzytkownikiem. 
pozdrawiam

W dniu 21.08.2024 o 11:22, Pan Sioś napisał:

No ale masz amplituner kina. Funkcja stereo to u niego jedna z wielu jak radio czy wyświetlacz. Natomiast zgadzam się że indywidualny odbiór ma bardzo duże znaczenie.

1520 i 1700ne grają bardzo podobnie.

Znacznie różnią się czasem więc zwracaj też uwagę na stan tego urządzenia

28 minut temu, Piotr Sonido napisał:

No ale masz amplituner kina. Funkcja stereo to u niego jedna z wielu jak radio czy wyświetlacz. Natomiast zgadzam się że indywidualny odbiór ma bardzo duże znaczenie.

1520 i 1700ne grają bardzo podobnie.

Znacznie różnią się czasem więc zwracaj też uwagę na stan tego urządzenia

Domyślam się. Skłaniam się ku nowemu, aczkolwiek 1520 można dostać za 1/3, albo i 1/4 ceny nowego 1700NE. Jeśli stanie na używce, to pewnie będę dość uważny przy zakupie.

Nie wykluczam jeszcze jakiejś wolty, bo jeśli jednak będę chciał kupić nowy, to w tym przedziale cenowym jest jeszcze kilka wzmacniaczy do przemyślenia. Może wtedy ruszę tyłek i postaram się umówić na jakiś odsłuch. 

5 minut temu, Rafaello_666 napisał:

Domyślam się. Skłaniam się ku nowemu, aczkolwiek 1520 można dostać za 1/3, albo i 1/4 ceny nowego 1700NE. Jeśli stanie na używce, to pewnie będę dość uważny przy zakupie.

Nie wykluczam jeszcze jakiejś wolty, bo jeśli jednak będę chciał kupić nowy, to w tym przedziale cenowym jest jeszcze kilka wzmacniaczy do przemyślenia. Może wtedy ruszę tyłek i postaram się umówić na jakiś odsłuch. 

Nie no jak masz kupić nowy to zdecydowanie udaj się na odsłuch bo wówczas wchodzi wiele wzmacniaczy do wyboru nie mówię że ciekawszych ale innych równie wart tych posłuchania. Który lepszy To się okaże przy indywidualnym odsłuchu ale jeżeli mówimy o wzmacniaczu używanym to faktycznie model 15 20 dość mocno stracił na wartości a to jest solidnie wykonana konstrukcja. 

19 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Nie no jak masz kupić nowy to zdecydowanie udaj się na odsłuch bo wówczas wchodzi wiele wzmacniaczy do wyboru nie mówię że ciekawszych ale innych równie wart tych posłuchania. Który lepszy To się okaże przy indywidualnym odsłuchu ale jeżeli mówimy o wzmacniaczu używanym to faktycznie model 15 20 dość mocno stracił na wartości a to jest solidnie wykonana konstrukcja. 

Mam już CD Denona i tego AVC, więc PMA-1700 bardzo by mi pasował. Żona też by to łatwiej przełknęła, ze względu na design, który by się nie kłócił z resztą zestawu. Pewnie zdecyduje jakiś przypadek, typu, korzystna oferta.  Obawiam się, że może mi nie starczyć cierpliwości na odsłuchy w domu. No chyba, że uda mi się umówić w salonie na odsłuch kilku wzmacniaczy z tym samym modelem kolumn. Oczywiście, pozostaje jeszcze temat akustyki pomieszczenia, ale to już inna historia. Jeśli natomiast trafi mi się budząca zaufanie używka 1520AE, w rozsądnej cenie, to pewnie wezmę w ciemno i będę się potem zastanawiał, czy sprzedaję dalej, czy też zostaje.

Edytowane przez Rafaello_666
pomyłka w tekście
2 godziny temu, Rafaello_666 napisał:

Pewnie zdecyduje jakiś przypadek, typu, korzystna oferta.

Zapraszamy na PW, zobaczymy co się uda zrobić 🙂 Ogółem warto też w zbliżonym budżecie sprawdzić Musicala Fidelity M5si, Atolla IN100, czy Audiolaba 7000A, ale dwie pierwsze opcje są całkiem neutralne wizualnie 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

3 godziny temu, max720 napisał:

Jaki kolor Ciebie interesuje ?

Co , ma dokładnie zasilać ?

Kolor czarny, a ma to grać z DCD-1700NE, kolumnami Monitor Audio Silver 200, oraz posiadać wejście "bypass", "main in", czy też "external pre", żeby w kinie domowym robić też za końcówkę mocy.

1 godzinę temu, Q21 napisał:

Zapraszamy na PW, zobaczymy co się uda zrobić 🙂 Ogółem warto też w zbliżonym budżecie sprawdzić Musicala Fidelity M5si, Atolla IN100, czy Audiolaba 7000A, ale dwie pierwsze opcje są całkiem neutralne wizualnie 😉 

Mam na razie wydrenowany budżet. Zresztą, też za sprawą zakupów u Was. 😉 Po urlopie odłożę trochę grosza, to na pewno wezmę pod uwagę umówienie się na odsłuch.

Coraz więcej osób chwali monobloki Fosi Audio V3 mono 

Może warto się im przyjrzeć ?

Mam taki , czy byłby dla Ciebie odpowiedni ? Matrix mini i amp 

Teraz połączony z Oppo 105 D jako końcówka mocy stereo.

Lub z Denon 8500  , zasila czasami front efekt ( 8 i 9 głośnik w dolnej warstwie )

Na OLX masz taki  sam model  , ale srebrny 

Przez XLR może być monoblokiem 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_20230516_122000.jpg

IMG_20230516_131153.jpg

IMG_20230516_122012.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@max270, coraz bardziej jednak skłaniam się w kierunku wzmacniacza zintegrowanego, który może być końcówką mocy. Wiem, że drożej, ale chodzi mi o to, żeby przy odsłuchach stereo z CD, czy gramofonu, nie uruchamiać w ogóle AVC, tylko sam wzmacniacz. 

W takim przypadku zawsze możesz odseparować amplituner kina domowego jako źródło do muzyki co jest dobrą opcją zarówno pod kątem zużywania tego amplitunera jak i oszczędzania energii. 

No to prawda kobiety lubią mieć komplet więc takim przypadku ten model 1700 spasowałby ci designem. 

46 minut temu, Piotr Sonido napisał:

W takim przypadku zawsze możesz odseparować amplituner kina domowego jako źródło do muzyki co jest dobrą opcją zarówno pod kątem zużywania tego amplitunera jak i oszczędzania energii. 

No to prawda kobiety lubią mieć komplet więc takim przypadku ten model 1700 spasowałby ci designem. 

Wiadomo. Teraz tylko dutki nazbierać i umówić się na jakiś odsłuch. 🙂

• Pokaż nowe odpowiedzi