Skocz do zawartości
IGNORED

Pylon Diamond 30 opinie

Rekomendowane odpowiedzi

A słuchał ktos Jade 20,albo tych nowych Jade 30?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

11 minut temu, krzysiekj23 napisał:

Miałem u siebie 2 lata d28 mki. Świetne kolumny. Trochę przeszkadzał mi lekko poluzowany bas. Później były kolipsch forte IV. Wytrzymałem z nimi pół roku. Dla mnie za jasno i bez dociążenia na płytach, których słucham. ( głównie lata 80 i 90te.). Tęskno mi było za prezentacją dźwięku pylonów. Teraz grają u mnie d30 mkii i gra muzyka. Absolutnie zdecydowana poprawa basu, ogólnie brzmienie bardziej dojrzałe od d28 mki.

A teraz audiofile mogą se pozywać jaki to pylon kiepski i ile to jest lepszych kolumn. Pozdrawiam 

Napisz coś więcej proszę, z czym grają u Ciebie Pylony? Ja też jestem więcej niż zadowolony z tych kolumn w połączeniu z Roksanem blak.

7 minut temu, yesther napisał:

Napisz coś więcej proszę, z czym grają u Ciebie Pylony? Ja też jestem więcej niż zadowolony z tych kolumn w połączeniu z Roksanem blak.

D30 gra u mnie z yaqinem d90 po dość mocnych modyfikacjach i wymienionymi wszystkimi lampami. (Tak, wiem, to koszt drugiego wzmacniacza, ale temat wzmaka mam zamknięty na lata). Pomieszczenie odsłuchowe to salon otwarty na jadalnię, kuchnię i klatkę schodową. Będzie ze 60m2. Bez adaptacji akustycznej, nawet firany są zdjęte z okna.  Jedyna "audiofilska" rzecz😉 to cegła na ścianie za kolumnami. Kolumny ustawione ok 1,20m od ściany, 3m od siebie, stanowisko odsłuchowe oddalone ok 4,5m. Lubię dociążony dźwięk, bas i średnica mają grać pierwsze skrzypce, wysokie obecne, szczegółowe, ale nie wychodzące przed szereg, mają być dopełnieniem całości. W skrócie zupełnie nie audiofilski dźwięk, a raczej granie koncertowe. "Janek" daje kopa od najniższych poziomów głośności, bas obecny przy cichym odsłuchu. Po dodaniu watów na potencjometrze ramki że zdjęciami na szafce zaczynają żyć własnym życiem. Wersje mkii diamondów szczerze polecam, ale d30 tylko do większych pomieszczeń, dając im dużo przestrzeni, szczególnie z tyłu. 

U mnie podobny metraż, parter w segmencie, też mam świetny, dociążony i przestrzenny dźwięk od niskich poziomów głośności. Na brak dociążenia to aż jestem uczulony 🙂 więc witaj w klubie!

4 minuty temu, yesther napisał:

U mnie podobny metraż, parter w segmencie, też mam świetny, dociążony i przestrzenny dźwięk od niskich poziomów głośności. Na brak dociążenia to aż jestem uczulony 🙂 więc witaj w klubie!

No to mamy zadziwiająco podobne warunki i upodobania 🙂. Gratuluję świetnych kolumn. 👍

A audiofile niech narzekaja na diamondy i szukają latami swojego dźwięku. 

Miłych odsłuchów 🙂

23 godziny temu, yesther napisał:

Z tym wzmacniaczem będzie dobrze.

Bardzo dobre prowadzenie dołu.

W dniu 2.06.2024 o 15:55, krzysiekj23 napisał:

Miałem u siebie 2 lata d28 mki. Świetne kolumny. Trochę przeszkadzał mi lekko poluzowany bas. Później były kolipsch forte IV. Wytrzymałem z nimi pół roku. Dla mnie za jasno i bez dociążenia na płytach, których słucham. ( głównie lata 80 i 90te.). Tęskno mi było za prezentacją dźwięku pylonów. Teraz grają u mnie d30 mkii i gra muzyka. Absolutnie zdecydowana poprawa basu, ogólnie brzmienie bardziej dojrzałe od d28 mki.

A teraz audiofile mogą se pozywać jaki to pylon kiepski i ile to jest lepszych kolumn. Pozdrawiam 

O proszę .... wreszcie widzę że ktoś też jak ja,  Pylony połączył z lampami 😎. ( Oby nie z Fezz ....)

Gratuluję 💪😎

Mam D28 MK1 połączone z Simply Italy. 

Wszystkie przesłuchane tranzystory mi nie podeszły. ( Caspian M2 przegrał z Simply)

Też już oryginalnych lamp nie ma 🙂

Czyli przyszłość dla mnie to D28 MK2....

Pomieszczenie moje to 25 m takze D30 raczej za duże.

Nie śpieszy się..... taka radocha z słuchania ...że jak na razie nic nie zmieniam , znane płyty grają przyjemniej .

Edytowane przez tgiertuga1

Pylon Diamond 28 ,Unison Research Simply Italy, Nad C-538, Wiim Ultra 

7 godzin temu, tgiertuga1 napisał:

O proszę .... wreszcie widzę że ktoś też jak ja,  Pylony połączył z lampami 😎. ( Oby nie z Fezz ....)

Gratuluję 💪😎

Mam D28 MK1 połączone z Simply Italy. 

Wszystkie przesłuchane tranzystory mi nie podeszły. ( Caspian M2 przegrał z Simply)

Też już oryginalnych lamp nie ma 🙂

Czyli przyszłość dla mnie to D28 MK2....

Pomieszczenie moje to 25 m takze D30 raczej za duże.

Nie śpieszy się..... taka radocha z słuchania ...że jak na razie nic nie zmieniam , znane płyty grają przyjemniej .

Rzeczywiście połączenie Diamondów z lampą daje to coś, ten czar, że oderwać się od słuchania nie można. Barwa, dociążenie, nic w odtwarzanym dźwięku nie przeszkadza. Chcę się jeszcze i jeszcze....

W D28 mkii jest zdecydowana poprawa na basie. Nie na poziomie sugestii, że coś tam może poprawiono, ale od chwili pierwszego uruchomienia niewygrzanych kolumn słychać tę różnicę. Bas jest bardziej sprężysty, klarowny, stopa i gitara basowa lepiej odseparowane. Nie wiem jak będzie w D28mkii, ale w D30mkii jest lepsze uderzenie, swobodniej zapuszcza się w niskie rejony  i miło mruczy. 

Ogólnie przekaz zrobił się bardziej przejrzysty, ale bez straty dociążenia i tego czegoś, za co miłośnicy Diamondów je kochają. 

Mam nadzieję, że zaintrygowałem....

Od razu powiem, że z cen ofertowych na kolumny spokojnie można sporo ponegocjować 😉

Godzinę temu, krzysiekj23 napisał:

tego czegoś, za co miłośnicy Diamondów je kochają. 

A to powiedział bym że przy lampie to nawet zyskuje. 

10 minut temu, Piotr Sonido napisał:

A to powiedział bym że przy lampie to nawet zyskuje. 

Powiem tak. Ja, wychowany na punk rocku z lat '80 i '90 zapuszczam koncert akustyczny Claptona, wystep Piaska z Krajewskim, albo lecący teraz z 2021r koncert Andrzeja Sikorskiego i dzieje się magia. Ale to wciąga. Chyba się starzeję.... 😉

1 minutę temu, krzysiekj23 napisał:

Powiem tak. Ja, wychowany na punk rocku z lat '80 i '90 zapuszczam koncert akustyczny Claptona, wystep Piaska z Krajewskim, albo lecący teraz z 2021r koncert Andrzeja Sikorskiego i dzieje się magia. Ale to wciąga. Chyba się starzeję.... 😉

To są prawidłowe doznania 🙂

Bardzo dobrze że tak to odbierasz. 

4 godziny temu, krzysiekj23 napisał:

Miałem bardzo podobne odczucia😂

• 1 miesiąc później...

Wczoraj u ojca słuchałem właśnie Pylon Opal 30 (a miał kupić Monitor Audio Silver). Kolumny świeżyzny dopiero dzień wcześniej podłączone. No i hmm. Momi zdaniem świetne głośniki, w stajni Pylona powiedziałbym, że Opal lepszy od Diamondów jest na pewno. W rozsądnych cenach, no tak do 10 koła warto rozważać Opale moim zdaniem. Tradycyjna technika: papier i tekstylna kopułka zawsze się obroni. Sam zacząłem rozważać Opal Monitor na spółę z ATC SCM 11, ale nie ma gdzie tego razem porównać za bardzo.

Edytowane przez Misio38

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Mógł brać silvery!

Albo diamondy pierwszej edycji.

Macie zatem dość ściśle i preferencyjnie określone kierunki wyboru. 

Bo lepsze to nie są.

• 6 miesięcy później...
W dniu 30.03.2024 o 15:10, yesther napisał:

Ja miałem u siebie jednocześnie mk1 i mk2, stanęło na tych drugich bo grały bardziej zrównoważonym dźwiękiem w moim domu, bawię się w stereo wiele lat i nie powiedziałbym o sobie że jestem nieosłuchany czy omamiony, uważam że to świetne kolumny, jednak trzeba im dać i przestrzeń i jak najlepszy wzmak, polecam posłuchać, u mnie zostaną na długo.

Jakim wzmakiem napędzasz swoje Diamondy ?

Zdecydowanie fajnej; 74 tyś. to niewiele za porządny wzmak, a pewnie z dyszkę da się jeszcze urwać 😉

A tak na serio, to co dobrze się dogaduje z Diamondami 30 mk ii ? Yamaha R-N2000A może ? Wiele dobrego o tym amplitunerze stereo słyszałem/czytałem.

Panie kolego 35 a nie 74 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dla tego mówię że w fajnej. 

RL 2000 to jest as 1200 z funkcjami sieciowymi. Całkiem okej fajne połączenie. 

Primare i15 albo i25

Cambridge Evo 150

Hegel wszelkiej maści, tutaj im mocniejszy tym lepiej. 

A niektórzy właśnie wręcz przeciwnie łączą ze wzmacniaczami lampowymi, denonem czy moon

Ukryta Zawartość

W tych pieniądzach chyba lepiej Accuphase albo Luxman. Co do Diamondów 30 - ja łącze z Denkiem. R-N2000A to A-S1200 ze streamingiem, złączami cyfrowymi itp. Odpuściłem tego kombajna sobie; zostaję przy Denonie.

Swoją drogą, masz wzmaka 3-krotnie droższego od kolumn (o ile tym Esoterikiem napędzasz Diamondy 30), czyli podejście tzw. high-endowe. Fajne, mnie się takie podoba, bo wyciska z kolumn wszystko na co je stać i nie ma niedomówień pt. "a może mam zbyt słaby/tani/kiepski wzmak".

Cambridge EVO 150 odrzuciłem na początku; niby fajny i dobrze zbudowany all-in-one, lecz niemożność odpalenia choćby CD przy braku WiFi, dla mnie go zdyskwalifikowało. Cyt. z audio.com.pl: "Jeśli sieć zawiedzie, Evo 150 się zbuntuje i nie da się wtedy zrobić niczego, nawet wybrać wejścia... analogowego. Chcieliście nowocześnie, to macie: "Otwórz aplikację StreamMagic na telefonie" – to jedyne, co ma nam do powiedzenia Evo 150 w awaryjnej sytuacji. Może coś pomoże instrukcja obsługi? "Dowiedz się więcej www.cambridgeaudio. com...".

Edytowane przez Mordor

Nie działa wybór źródła jeżeli nie ma sieci? 

Teraz to mnie bardzo zaciekawiłeś tym zdaniem. Ale przecież jest do niego pilot. Dlaczego testerzy nie użyli pilota klasycznego tylko od razu sięgnęli po telefon. Na samym urządzeniu też można to zrobić. Kurcze aż będę musiał to sprawdzić. 

Za accu grającego w czystej klasie a faktycznie będziesz musiał dać kupę kasy. Mimo że znacznie mniej znana marka to ja bym tego esoteric nie przekreślał stawiając obok accu.

Serie diamond bardzo lubię. Z mojej strony jednak lubię dodawać i mnie to precyzji w dźwięku aniżeli nadmiernej melodyjności ale to akurat ja indywidualne preferencje

Swoją drogą, masz wzmaka 3-krotnie droższego od kolumn (o ile tym Esoterikiem napędzasz Diamondy 30), czyli podejście tzw. high-endowe. Fajne, mnie się takie podoba, bo wyciska z kolumn wszystko na co je stać i nie ma niedomówień pt. "a może mam zbyt słaby/tani/kiepski wzmak".
Cambridge EVO 150 odrzuciłem na początku; niby fajny i dobrze zbudowany all-in-one, lecz niemożność odpalenia choćby CD przy braku WiFi, dla mnie go zdyskwalifikowało. Cyt. z audio.com.pl: "Jeśli sieć zawiedzie, Evo 150 się zbuntuje i nie da się wtedy zrobić niczego, nawet wybrać wejścia... analogowego. Chcieliście nowocześnie, to macie: "Otwórz aplikację StreamMagic na telefonie" – to jedyne, co ma nam do powiedzenia Evo 150 w awaryjnej sytuacji. Może coś pomoże instrukcja obsługi? "Dowiedz się więcej www.cambridgeaudio. com...".

Czy nie mozna go sterowac bez appki, czyli bezposrednio na urzadzeniu albo z pilota
W dniu 14.02.2025 o 09:08, xajas napisał:

Czy nie mozna go sterowac bez appki, czyli bezposrednio na urzadzeniu albo z pilota

Ukryta Zawartość

Tego nie wiem. Cytowałem audio.com.pl.

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Cześć. U mnie wznak Pier Audio +Pylon Daimond 30 mk ll + Bluesound Node 3 z kablami Ricable Magnus i jeśli chodzi o moje odczucia i preferencje ( każdy ma inne wymagania) to jest naprawdę super. Do normalnego grania Daimond 30 mk ll w zupełności wystarczą!!! Porównywałem z Klipsch RP8000 , 6000 , Mvonitor Audio silver 500 , Dali opticon 6 i 8 Oberon 9 i 7 , Sonus Faber lumina V i jeszcze kilka innych ale Pylony Daimond 30 mk ll najbardziej wpasowały się w moje preferencje , oczywiście z moim wzmakiem, akustyką , stremerem itd. Mają spory i świetny bas ale nie buczący i dudniący gdzie spotkałem się z takimi opiniami oraz wygładzoną górę , nie są natarczywe i męczące i są dość uniwersalne jeśli chodzi o rodzaj słuchanej muzyki !!!No ale najlepiej sprawdzić to samemu przed zakupem i najlepiej w swoim docelowym pomieszczeniu i akustyką !!! Pozdrawiam 

Przepraszam bo napisałeś ten post jakiś czas temu ale ja go zobaczyłem dopiero teraz i tak z ciekawości zapytam co to znaczy normalnenlub nienormalne granie?

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Przepraszam bo napisałeś ten post jakiś czas temu ale ja go zobaczyłem dopiero teraz i tak z ciekawości zapytam co to znaczy normalnenlub nienormalne granie?

Czyli dla kogoś kto lubi posłuchać muzyki , bez jakichś audiofilskiej zajawki i szukania dziury w d….pozdrawiam 

No sorrry, do słuchania muzyki to wystarczy BoomBox za 300. Ale fakt Diamond 30 grają bardzo przyjemnie - mają świetnie wypośrodkowane wyciszanie wrednych nagrań i eksponowanie tych lepszych. Ciepło i muzykalnie i wystarczająco rozdzielczo.

• 2 tygodnie później...
W dniu 15.04.2025 o 09:30, Allv napisał:

Czyli dla kogoś kto lubi posłuchać muzyki , bez jakichś audiofilskiej zajawki i szukania dziury w d….pozdrawiam 

No i dziękuję 

W dniu 15.04.2025 o 10:25, Allv napisał:

Dokładnie o to mi chodziło, że grają bardzo  przyjemnie i można się przy nich zrelaksować !!! Mi akurat to granie bardzo odpowiada !!! No ale co kto lubi 🙂 

Można dostać na nie rewelacyjną cenę więc tylko zyskują

No i prezentują się także świetnie z tym lekkim odchyleniem do tyłu 😊 dokładnie idzie je wyrwać w naprawdę dobrej cenie  !!! Także nie ma się co sugerować ceną wyjściową  !!! W tej cenie to naprawdę bardzo dobry wybór 👍 

• Pokaż nowe odpowiedzi