Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podstawkowe do NAD C298 + NAD C658

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

jestem w trakcie kompletowania pierwszego zestawu stereo. 

Na odsłuchach miałem możliwość sprawdzić Naim Uniti Atom, Copland CSA70, NAD m10v2, Hegel H120, NAD C298. Ten ostatni na tyle zrobił na mnie pozytywne wrażenie, że zdecydowałem się na zakup wraz z NAD C658.

Ww. wzmacniacze miałem możliwość odsłuchać z Elac Vela BS403.2 oraz B&W 705 S3.
Nie nie było efektu "wow", więc nie zdecydowałem się na żadne z nich. Brzmieniowo bliżej było mi do B&W, ale brakowało mi podkreślenia "smaczków" w muzyce, głębi, może nieco ciepła. Być może wokale mogłyby być bardziej podkreślone. Wizualnie nie podobały mi się. 

Słucham między innymi muzyki elektronicznej, odmiany współćzesnego jazz'u, post rock, indie, art pop, reggaeton.

Pomieszczenie ma ok 25m2, ale jest tam wydzielona część kuchenna oraz część wypoczynkowa. Odległość pomiędzy kolumnami będzie wynosiła ok 160 cm, odległość do słuchacza ok 250 cm.

Będę wdzięczny za polecenie kolumn podstawkowych w budżecie 10-15k za parę. Być może ktoś korzysta z zestawu NAD C298 + NAD C658?

Przeglądałem recenzje i zainteresowały mnnie:

- Paradigm Founder 40B
- Lindemann Move
- Vienna Acoustics Haydn SE Signature

ale oczywiście się nie upieram 🙂

Wiesz co powiem ci szczerze że trochę dziwne wnioski mam z twojego odsłuchu. 

Słuchałeś na sprzęcie którego nie znasz i nie zrobił na tobie wow. A mimo to kupiłeś elektronikę która wynosi do finalnego systemu mniej niż kolumny. 

Na podstawie recenzji z internetu tych kolumn pewnie będziesz miał listę w okolicach 43-50 kompletów. 

Nie wiem akurat co w tych recenzjach skusiło cię do tych modeli.

Na przykład Vienna acoustic ma bardzo pofalowaną wypadkową brzmienia i to w zasadzie w każdym modelu i niektórym poodpowiada A niektórym bardzo nie ale tego trzeba posłuchać a nie kierować się opiniami w sieci. 

Moim zdaniem ta elektronika pasuje do kolumn ciepłych mocnych grających lepiej z mocniejszą wydajniejszą elektroniką. 

Wspomniane właśnie elaci 403.2 byłyby na tej liście 

Monitor audio gold 100, spendor classic 3/1, w topie możesz posłuchać jeszcze proac. Dalej dynaudio specjal 40. Czy pmc twenty5.22

Ja bym do listy odsłuchu dodał Triagle Signature Theta . Jedne z najlepszych monitorów wg mnie w tej cenie. Uważam że ich rozdzielczość poda ci na tacy "smaczki" których ci brakowało. 

Kwestia preferencji. kiedyś też tak myślałem ale znajomy z forum kupił u mnie Triagle Antal do Hegla i jest mega happy. Trzeba posłuchać.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Przy niewielkiej odległości do głośników sam bym wybierał raczej tekstylne

kopułki, a biorąc pod uwagę metraż jednak nieco poważniejsze woofery.

Może do kameralistyki ( ale bez fortepianu 😉 ) ze wskazanymi modelami byłoby

jeszcze OK, to z jazzem czy innymi gatunkami lepiej mieć podstawę basową.

Wymienione już Spendory, Proac, Polki Legend 200 czy Audio Physic Classic 3.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Naprawdę wierzysz w bzdury, które wypisujesz? A jaki związek ma materiał kopułki z odległością słuchacza od głośnika? Kolor forniru też uwzględniasz? Do rocka wyłącznie orzech, symfonika dąb bielony a do popu biały winyl? O co chodzi z tymi nieco poważniejszymi wooferami bez fortepianu? 

Cześć 🙂

Moim zdaniem Viennom Haydn SE Signature warto dać szansę. Bardzo przyjemnie i muzykalnie brzmiące paczki. Ciekawie też mogą się sprawdzić Amphion Argon3s, Pylon Audio Jasper 18, czy Sonus fabery Sonetto II. W razie czego zapraszam na odsłuch 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

2 hours ago, Piotr Sonido said:

Wiesz co powiem ci szczerze że trochę dziwne wnioski mam z twojego odsłuchu. 

Słuchałeś na sprzęcie którego nie znasz i nie zrobił na tobie wow. A mimo to kupiłeś elektronikę która wynosi do finalnego systemu mniej niż kolumny. 

Na podstawie recenzji z internetu tych kolumn pewnie będziesz miał listę w okolicach 43-50 kompletów. 

Nie wiem akurat co w tych recenzjach skusiło cię do tych modeli.

Na przykład Vienna acoustic ma bardzo pofalowaną wypadkową brzmienia i to w zasadzie w każdym modelu i niektórym poodpowiada A niektórym bardzo nie ale tego trzeba posłuchać a nie kierować się opiniami w sieci. 

Moim zdaniem ta elektronika pasuje do kolumn ciepłych mocnych grających lepiej z mocniejszą wydajniejszą elektroniką. 

Wspomniane właśnie elaci 403.2 byłyby na tej liście 

Monitor audio gold 100, spendor classic 3/1, w topie możesz posłuchać jeszcze proac. Dalej dynaudio specjal 40. Czy pmc twenty5.22

Dziękuję za polecenia. 

Elektronikę kupiłem, ponieważ zrobiła na mnie największe wrażenie w odniesieniu do pozostałych. Dodatkowo przekonał mnie system korekcji dirac, system BlueOS, multiroom z możliwością tworzenia stref.

W kolejnym kroku planuję kontynuować odsłuchy już w domu.

12 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

Kwestia preferencji. kiedyś też tak myślałem ale znajomy z forum kupił u mnie Triagle Antal do Hegla i jest mega happy. Trzeba posłuchać.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Trzeba odsłuchać 

10 godzin temu, Kamil Kupuje napisał:

Dziękuję za polecenia. 

Elektronikę kupiłem, ponieważ zrobiła na mnie największe wrażenie w odniesieniu do pozostałych. Dodatkowo przekonał mnie system korekcji dirac, system BlueOS, multiroom z możliwością tworzenia stref.

W kolejnym kroku planuję kontynuować odsłuchy już w domu.

No i bardzo słusznie bardziej dziwiło mnie to że elektronika zrobiła na tobie mocne wrażenie a cały system nie.

Ale jeśli teraz będą odsłuchu domowe to dobry kierunek.