Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kino domowe do samych filmów

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Nie ma za co, po to jest to forum☺️

Do chwili obecnej nie padły dwa pytania o 

1 Pokój?

2Umiejscowienie?

Przydały by się zdjęcia lub rysunek gdzie co jest, to raz, dwa dlaczego Dipole? 

Umiejscowienie kolumn miało być, czyli na standach czy na uchwytach ściennych? 

1 godzinę temu, Stary200 napisał:

Nie ma za co, po to jest to forum☺️

Do chwili obecnej nie padły dwa pytania o 

1 Pokój?

2Umiejscowienie?

Przydały by się zdjęcia lub rysunek gdzie co jest, to raz, dwa dlaczego Dipole? 

Umiejscowienie kolumn miało być, czyli na standach czy na uchwytach ściennych? 

1. to salon

2. podeśle rozmieszczenie

Wszystko raczej wolnostojące

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
30 minut temu, serenity15 napisał:

1. to salon

2. podeśle rozmieszczenie

Wszystko raczej wolnostojące

Salon sound.jpg

Ty tam masz z 30 metrów a nie 13 jak pisałeś… to ten set podany przeze mnie to może być mało… dipole odpadają z tyłu od razu… 

dobrze że spytałem 😳🥺

Gość

(Konto usunięte)

Tam gdzie są schody jest ścianka czy tylko balustrada? 

W takim pomieszczeniu to tylko wolnostojące kolumny bo powierzchnia spora i do tylnej ściany daleko, rozumiem że narożnik będzie na środku a z tyłu stół jadalniany…

Mały budżet by to sensownie nagłośnić…

Stawiałbym na Heco Aurora 4x700 https://www.q21.pl/heco-aurora-700-czarny.html plus centralny https://www.q21.pl/heco-aurora-center-30.html

Do tego dwa subwoofery SVS PB-1000 bez pro w cenie 2500 za sztukę lub w wersji pro ale jeden tego nie ogarnie… 

wychodzi 13 tys zł za porządne 5.2 na 30 metrów, taniej się nie da jeżeli mają to być wolnostojące kolumny

Tak jest balustrada. Z tyłu stół z jadalnią. Narożnik jest mniej więcej gdzie kończą się Schody.

Stawiam na twoją wiedzę jakie te głośniki mają być. Chciałbym nie ukrywam że klipschy bardziej mi się podobają.

Edytowane przez serenity15
Gość

(Konto usunięte)

No to jak klipsch-e to na przód RP-6000II a na tylne RP-5000II 

https://www.q21.pl/klipsch-rp-6000f-ii-czarny.html

https://www.q21.pl/klipsch-rp-5000f-ii-czarny.html

I robi się 15600 zł bez subów za same 5.0

W Niemczech 11 tys zł bez subów!!!

No i nie jestem żadnym specjalistą😉 miałem tego trochę więc to co znam to polecę

7 minutes ago, Stary200 said:

Za taką roznicę w cenie to sub wyjdzie gratis 😉

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

14 minut temu, Stary200 napisał:

No to jak klipsch-e to na przód RP-6000II a na tylne RP-5000II 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No i nie jestem żadnym specjalistą😉 miałem tego trochę więc to co znam to polecę

do tego trzeba jeszcze centralny i suboofer tak ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
5 godzin temu, serenity15 napisał:

do tego trzeba jeszcze centralny i suboofer tak ?

Powiem tak: Jeżeli chcesz mieć pełnoprawne kino to tak to wygląda.

Amplituner Denon X3800 cena wiesz jaka 

Teraz tak, zestaw kolumn głośnikowych 

Front https://www.hifisound.de/de/Nach-Hersteller/Klipsch/Klipsch-RP-6000F-II-Stand-Lautsprecher-Ebony.html

Centralny https://www.hifisound.de/de/Nach-Hersteller/Klipsch/Klipsch-RP-504C-II-Center-Lautsprecher-Ebony-NEU.html

Tylne https://www.hifisound.de/de/Nach-Hersteller/Klipsch/Klipsch-RP-5000F-II-Stand-Lautsprecher-Ebony.html

Teraz subwoofery : dwa od SVS https://www.grobi.tv/heimkino-sound/heimkino-lautsprecher/subwoofer/svs-pb-1000-classic-heimkino-subwoofer-black-ash

Za całe nagłośnienie wychodzi 16 tys zł gdzie w Polsce ponad 20 bez rabatu

Dziś dzwoniłem do sklepu i jeżeli byłby zakup kompletu kolumn to dadzą dodatkowe minus 2-5% rabatu… lub jakiś kabel głośnikowy w gratisie ale ile metrów i jaki to nie wiem

9 minutes ago, serenity15 said:

A u nich ile z amplitunerem by wyszło?

Sprawdziłem w tym sklepie co podał Marcin i wyszło około 6213zł po obecnym kursie. 

Ukryta Zawartość

W mediaexpert jest teraz w promocji za 5999zł

Ukryta Zawartość

No chyba ze jeszcze gdzies taniej mozna wyrwac.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Wy tak poważnie ?

Laikowi polecacie 2 suby.  Miejsce już wybrane dla nich , i kto mu je pomoże zestroić ? .

Proponuję autorowi by się udał do jakiegoś salonu ,zobaczył z czym to się je ,porozmawiał z obsługą i rozjaśnił sobie temat .

To nie 100 PLN tylko kilkanaście tysięcy do wydania .

No ale można i tak .

Pzdr 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Zawsze mozna zacząc od jednego suba i drugi dokupic za jakis czas.

Z drugiej strony jak juz wydawac kasę to lepiej od razu dobrze przemyslec wydatki, niz zaoszczędzic trochę i utopić kupując badziewie.

Kazdy ma przeciez wlasny rozum, nikt tu nikogo nie namawia na zakup czegokolwiek. Przy takiej kwocie do wydania mimo wszystko dobrze byłoby gdzieś czegos posłuchac tak dla rozeznania w temacie i przeciez kazdy poleca odsłuchy zamiast kupowania w ciemno.

8 minut temu, brewka87 napisał:

Zawsze mozna zacząc od jednego suba i drugi dokupic za jakis czas.

Z drugiej strony jak juz wydawac kasę to lepiej od razu dobrze przemyslec wydatki, niz zaoszczędzic trochę i utopić kupując badziewie.

Kazdy ma przeciez wlasny rozum, nikt tu nikogo nie namawia na zakup czegokolwiek. Przy takiej kwocie do wydania mimo wszystko dobrze byłoby gdzieś czegos posłuchac tak dla rozeznania w temacie i przeciez kazdy poleca odsłuchy zamiast kupowania w ciemno.

Kto decyduje czy to badziew , widzę że polecający nie autor.

O odsłuchu tu nie czytałem a o pomieszczenie zapytanie było sporo za późno 🤷

Ja proponuję dalej wizytę w salonie a też fajna opcja to znalezienie forumowicza w pobliżu z KD i odwiedziny 😉 

Więcej się zyska niż czytanie forum a i znajomości można fajne nawiązać 

Pzdr 

Edytowane przez dedal75

1 minute ago, przmor said:

A to wszystko żeby puścić dźwięk z Netflixa...

Tez osobiscie uwazam, ze dzwięk z Netflixa nie jest warty takich inwestycji.

Osobiscie praktycznie zawsze kupuję sprzęt uzywany w bardzo dobrym stanie i tu jest najlepszy stosunek jakosci do ceny. Są jednak osoby, ktore wolą nowy sprzęt, a niestety w ostatnim czasie w Polsce ceny są z kosmosu...

Prosty setup 5.1 moznaby złozyc za ułamek tej kwoty. Przeciez jest na forum wiele tematów o mocno budzetowych konfiguracjach. Wystarczy, ze autor tematu by poczytał, to moze nawet ten temat by nie powstał. 

może bym i poczytał, ale ja nie mam rozeznania które głosniki są lepsze/gorsze, jakie głośniki są wystarczające dla mojego salonu, jaki amplituner jest ok a jaki z przerostem treści. Więc na jakiej podstawie mam podjąc decyzje skoro jedna osoba mówi tak druga inaczej. 

Edytowane przez serenity15
51 minutes ago, serenity15 said:

może bym i poczytał, ale ja nie mam rozeznania które głosniki są lepsze/gorsze, jakie głośniki są wystarczające dla mojego salonu, jaki amplituner jest ok a jaki z przerostem treści. Więc na jakiej podstawie mam podjąc decyzje skoro jedna osoba mówi tak druga inaczej. 

W tamtych wątkach tez pytają laicy i takze otrzymują odpowiedzi co, jak i dlaczego od bardziej rozeznanych w temacie uzytkowników.

Jesli nie jestes maniakiem w dziedzinie KD, to niewykluczone, ze nawet dosc tani zestaw składający się z uzywanych, kilkuletnich komponentów sprawi Ci wiele radosci. Dopiero jak pierwsze emocje opadną, Ty przyzwyczaisz się do dzwięku to masz mozliwosc pozostac przy tym co masz, porzucic wszystko np na rzecz popularnych obecnie soundbarów albo pojsc jeszcze głębiej, juz bardziej swiadomie dokonując wyboru na podstawie tego co Ci w dzwięku odpowiada, czego brakuje itp.

W serwisach ogłoszeniowych typu olx jest masa kompletnych zestawów głosnikowych. Czasem wystarczyłoby jedynie zmienic/dokupic amplituner, zeby dac drugie zycie takim zestawom. Niektore mozna wyrwac w okolicy +/- 1000zł i mozliwe ze nawet takie spełniłyby Twoje oczekiwania. Przy takich cenach ewentualna wtopa praktycznie nie boli, a są to niejednokrotnie zestawy, ktore kiedys kosztowały po kilka tysięcy złotych w czasach gdy Kowalski zarabiał 1800zł na miesiąc 😉

Jak poprowadzisz kable to sprzęt mozesz przeciez w kazdej chwili wymienic. Poza tym zaczynając od nizszej polki bedziesz mial satysfakcje za kazdym razem gdy dokonasz jakiegos upgrade'u swojego zestawu, a rzadko tak jest, ze się kupi razmi juz niczego nie tyka 😄

3 godziny temu, serenity15 napisał:

Dlatego trzeba ruszyć 4 litery i coś odsłuchać ,porównać , zobaczyć ,dotknąć 😉 

Napewno nie traktowac forum na 100%

I nie podejmować decyzji na hop/siup 🤷🏿‍♂️ nie sztuką jest wtopić pieniądze .  

Pzdr

Zapraszam do kontaktu w razie czego, podziałamy z cenami 🙂 Przyda się również odsłuch, szkoda byłoby kupić w ciemno coś, co jednak Ci się nie spodoba. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

1 minute ago, Q21 said:

Przyda się również odsłuch, szkoda byłoby kupić w ciemno coś, co jednak Ci się nie spodoba. 

No pewnie, chyba ze pojdzie w tani, uzywany sprzęt 😉

Kupować nowy sprzęt do kina obecnie to masochizm. Ceny amplitunerów są absurdalnie wysokie, za byle śmietnik z paroma scalakami w środku, co kosztował nie tak dawno 1200zł, trzeba dziś wydać blisko 3 tys., do tego zjazd wartości jest ekspresowy. Co rok wchodzą nowe funkcje albo sobie wymyślają nowe standardy, albo uaktualniają HDMI :) I tak po paru latach nasz wciąż wyglądający "jak nowy" błyszczący sprzęt, w razie odsprzedaży warty jest co najwyżej 1/3 tego co płaciliśmy. Sprzęty do niedawna po 6-7 klocków wiszą na Allegro/OLX po 1500-2000zł. Z kolumnami trochę lepiej, ale tylko trochę.  

Gość

(Konto usunięte)

Dlatego ja dałem propozycję… co mógłbym zaoferować… a decyzja do mnie nie należy… ja wyciągam tylko pomocną dłoń nie życząc nikomu nic złego… 

Tak jak w tym temacie, zaoferowałem że mogę pomóc kupić, przywieść do domu, podłączyć, ustawić, skonfigurować… kasy nie chcę za to tylko za transport od Poznania do kolegi bo mam nie po drodze po prostu! 

Edytowane przez Stary200
7 hours ago, don111 said:

Z kolumnami trochę lepiej, ale tylko trochę.  

Kolumny się az tak bardzo nie starzeją, nie straszne im nowe formaty 😉

Inna sprawa, ze jakosc juz nie taka, co kiedys. W sumie to w dziedzinie głosników dynamicznych juz chyba niewiele mozna poprawic. Oczywiscie producenci co chwile wymyslają jakies magiczne stopy, ultranowoczesne technologie membran, cewek itp co to niby mają przewyzszac starsze ale wiadomo, ze to tylko bełkot marketingowy, taki lep na muchy dla swiezaków albo tych, co nie wiedzą co z pieniędzmi robic 😂

• Pokaż nowe odpowiedzi