Skocz do zawartości
IGNORED

RCA kontra XLR

AndrzejR

Rekomendowane odpowiedzi

Rozumiem, że równiez bez podłączeń obudów do uziemienia tez wszystko powinno działąć?

Nie jestem zbyt obznajmiony z torami w pełni symetrycznymi:-). Czyli każde urządzenie wewnatrz ma swoją własną masę audio (zwiazaną z zasilniem) i te masy nie są potrzebne przy przesyłaniu sygnału - nie ma miedzy nimi połączenia?

darkul, 19 Mar 2005, 17:26

>Jar

>Niestety bez wspólnego uglebienia nie będzie to dobrze działać.

Czy to również oznacza, że masy układów audio wewnatrz kazdego urzadzenia musza byc na ich obudowach? Bo chyba jakieś są, nie. Jest zasilacz z +, - i masą?

jar1, 19 Mar 2005, 17:39

"Czy to również oznacza, że masy układów audio wewnatrz kazdego urzadzenia musza byc na ich

>obudowach? "

Nie muszą!

Czasami konstruktor z rozmysłem rezygnuje z podłączenia masy do obudowy. Są urządzenia w obudowach drewnianych, o plastikowych już nie mówiąc, gdzie podłączenia masy na obudowę jest wręcz niemożliwe.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

>Nie muszą!

>Czasami konstruktor z rozmysłem rezygnuje z podłączenia masy do obudowy. Są urządzenia w obudowach

>drewnianych, o plastikowych już nie mówiąc, gdzie podłączenia masy na obudowę jest wręcz niemożliwe.

Akurat przy takim połączeniu, jak narysował Darkul, to jednak muszą. Chyba dobrze zrozumiałem?

darkul, 19 Mar 2005, 18:03

>Tak,własnie musi być.

To równiez oznacza, że masy audio wszystkich urzadzeń muszą byc połaczone. A więc mozna to tez zrobić poprzez uzycie kabla trójzyłowego, w którym jeden z nich do łączenia masy?

To pytanie do Darkula. Nie jestem elektronikiem i jego rysunek jest dla mnie zdecydowanie za trudny. Mówiłem o sprzęcie w ogóle, a nie tym rysowanym przez Darkula.

Less is more

W przypadku gdy mamy obudowe drewniana niema sensu aplikowac toru zbalansowanego..bo nie będzie spełniał pokładanych w nim celów.

Poza tym obudowa drewniana..nie ekranuje i nieda rady takiej zastosowac bez ekranowania wewnetrznego np.preampu MC..MM.

>Poza tym obudowa drewniana..nie ekranuje i nieda rady takiej zastosowac bez ekranowania wewnetrznego

>np.preampu MC..MM.

Czyżby?

[obrazekLUKASZ-281505_1.jpg] [obrazekLUKASZ-281505_2.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-2714-100009045 1170265821_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Less is more

>W przypadku gdy mamy obudowe drewniana niema sensu aplikowac toru zbalansowanego..bo nie będzie

>spełniał pokładanych w nim celów.

Chyba przesadziłeś. Choćby dla minimalizacji wpływu połaczeń kablowych - bedzie działać.

Tak poza tym dobry phonostage bedzie wykonany jednak w metalowej obudowie... np.duraluminium.

Wtedy mozna uzyskac wysokie czasy narastania napięcia ,niskie szumy,duze wzmocnienie i w sumie poprawne odwzorowanie dzwięku.

Nie przesadziłem... ekranem jest tz obudowa.

=========

Jeżeli nie masz zewnetrznego ekranu do tak czy siak śmieci będą wchodziły... i co w tedy ... dawac trzeba filtry by cięly pasmo.. czyni wprowadzamy znaczne szumy i przesunięcia fazowe.

Wiesz, że duże czasy narastania powodują same problemy, wieksza czułośc na zakłócenia, problemy z zasilaniem. Bardzo szybkie układy na ogół brzmia metalicznie z tego powodu.

Metalowe obudowy maja spore zalety ale i wady....

W jednym przypadku mozna niezastosowac ekranowania.. wtedy gdy mamy zasilacz na bazie akumulatorów.

Akumulatory pracują wtedy na zasadzie tzw.zwarcia ...i pracuja na bardzo niskiej impedancji pracy co ma bardzo pozytywny wpływ na reszte toru.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.