Skocz do zawartości
IGNORED

STEREO (wzmacniacz+kolumny) do 2000 zl

wildGuar

Rekomendowane odpowiedzi

W najbliższym czasię planuję kupić zestaw STEREO: 2 kolumny + amplituner. Jest to mój pierwszy zakup tego typu a moja wiedza fachowa o sprzęcie audio jest bliska zeru, i nie chciałbym wyrzucić pieniędzy w błoto przez kupienie "nieudanego" zestawu. Dlatego mam prośbę o poradę w sprawie zakupu. Przy czym muszę od razu napisać o moich "ograniczeniach". Najważniejsze z nich to oczywiście ograniczenia finansowe (mogę wydać na zestaw maksymalnie 2 tysiące). Po drugie mój pokój jest raczej niewielkich rozmiarów (ok. 4,5x2,5 m) i co więcej jest to pokój w bloku. Trzecia rzecz - zdaję sobie sprawę, że za te pieniądze nie ma co myśleć o sprzęcie audiofilskim - zresztą audiofilem nie jestem i ze względu na brak czasu oraz ograniczone możliwości finansowe, prawdopodobnie nigdy nie będę (choć trzeba przyznać, że to pociągająca pasja). Natomiast mogę się z całą pewnością nazwać melomanem - dlatego zależy mi na jak najwyższej jakości dźwięku muzyki, której słucham (rock progresywny, jeśli ma to znaczenie dla sprzętu - a podejrzewam, że ma). I wydaje mi się, że z tymi pieniędzmi ta "najwyższa jakość" będzie po prostu jakości przyzwoitą i solidną. Taką przynajmniej mam nadzieję.

A teraz konkrety:

1) Jakie kolumny - podłogowe, czy na "stojaki"? Przyznam się, że jeśli idzie o względy estetyczne, to o wiele bardziej odpowiadają mi podłogowe, ale czy byłby one dobrym rozwiązaniem dla małego pomieszczenia, w którym dodatkowo nie ma za wiele możliwości jeśli idzie o ustawienie mebli? Nie zależy mi też na tym, aby kolumny były wybitnie mocne (mieszkam w bloku) - jakiej więc mocy znamionowej powinienem szukać? I jakie firmy polecacie?

2) Czy warto wydać pieniędze na niższej klasy kolumny 3-drożne, czy tyle samo na 2 lub 2.5-drożne?

3) Z tego co wiem, nie ma w zasadzie większej różnicy w jakości dźwięku przy kolumnach z przednim i tylnym reflexem (nie mówiąc oczywiście o możliwościach regulacji basów przez zbliżanie czy oddalanie od ściany) - czy tak?

4) O ile się orientuję, lepiej jest zacząć od kolumn i "pod nie" dobierać amplituner, a nie odwrotnie. Czy mam rację?

5) Mam już CD Player (Panasonic DVD-S27), ale chyba model odtwarzacza nie determinuje jakoś szczególnie tego, do jakiego wzmacniacza będzie on podpięty? Jeśli się mylę, to na co powinienem zwrócić uwagę?

Będę ogromnie wdzięczny każdemu za udzielenie mi odpowiedzi na powyższe pytania.

TomeK

PS. I proszę, nie odsyłajcie mnie do wcześniejszych tematów, bo mam internet tylko raz w tygodniu i naprawdę nie mogę sobie pozwolic na długie poszukiwania w sieci

https://www.audiostereo.pl/topic/16701-stereo-wzmacniaczkolumny-do-2000-zl/

"Mam już CD Player (Panasonic DVD-S27), ale chyba model odtwarzacza nie determinuje jakoś

>szczególnie tego, do jakiego wzmacniacza będzie on podpięty? Jeśli się mylę, to na co powinienem

>zwrócić uwagę? "

...oczywiście podpiąć swoje DVD pod amplituner możesz - ale jakość dźwięku napweno nie bedzię taka jak przy tej cenie CD - a jak sam pisałes chodzi przecież o dobrą jakość dźwięku (rozumiem że nie masz zabardzo kasu i nie będziesz zmieniać źródła-acz kolwiek warto pomysleć nad sprzedażą i kupnem zwykłego CD)

- sprawa jest dość dziwna bo piszesz o amplitunerze stereo a ja mam wrażenie że ma to być amplituner kina domowego (mam nadziej że źle Cie zrzumiałem). Zastanawiam się jednak dlaczego amplituner stereo - w przedziale cenowym będzie trudno coś znaleźść no chyba że z drugiej ręki.

- nie napisaleś też jak to ma grać, jakie są Twoje upodobania muzyczne, chodzi mi tu o charakter dźwięku.

- doradzam zwykły wzmacniacz stereo taki jaki ja posiadam NAD C320 bee (cena na allegro to 1 270 zł ja swój kupiłem za 1 300 omijając allegro) i do tego kolumny w tym przedziale cenowym zapomnij o podłogowcach, zresztą i tak praktyczniejsze będą podstawkowe.

- głośniki podstawkowe, cieżko znaleźść cos za 800 zł - ale tragicznie nie jest mamy tu takie konstrukcje jak EPOS ELS3 (ale chyba kosztują ciut więcej) JMlab 705 ; kef cresta 2 wharefedle 8.1 albo 8.2.

- jeśli ma to byc jednak amplituner stereo to yamaha jest dość ciekawa

- jeśli jednak amplituner kina domowego to mam do sprzedania jeden z modeli yamahy więcej info. na ten temat na e-mail [email protected] (bo koledzy z forum są uczuleni na składnie ofert w postach;)

- warto przejżeć zakładke DIY jeśli chodzi o kolumny Panowie forumowicze tworzą piękne cacka ponoć za nie wielkie pieniądze w stosunku do jakości w Twoim przypadku było by to dobre rozwiązanie, albo poprostu allegro i tam coś z drugiej ręki.

• Redaktorzy

jeśli chodzi o wzmaka to może spróbuj skontaktować się z właścicielem wzmaka z poniższej aukcji:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jeśli nie poszedł poza Allegro. Do tego monitorki typu Triangle Titus (pczywiście używki) albo Comete i powinno byc OK, ewentualnie poszukaj na DYI chętnych do wykonania skrzynek w oczekiwanym przez Ciebie przedziałe kwotowym.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

->wildGuar

Twoj DVD zagra z kazdym wzmacniaczem posiadajacym odpowiednie wejscia - w tym wypadku RCA (chinch). Co wiecej przy doborze odpowiedniego wzmacniacza i kolumn bedzie to gralo calkiem przyzwoicie. Kolega powyzej troche demonizuje z ta przepascia jakosciowa pomiedzy cd i dvd. W sektorze budzetowym roznice nie sa wcale az tak powalajace. Warto zauwazyc, ze napewno lepiej zagra zestaw w ktorym 2000 zl przeznaczysz na wzmacniacz i kolumny niz taki ktory w tej samej kwocie mialby dodatkowo zawierac jeszcze odtwarzacz CD. Jezeli jak sugerujesz w tytule watku ma to byc zestaw stereo to nie kupuj zadnego amplitunera, tylko zwyczajny, 2 kanalowy wzmacniacz a do tego koniecznie kolumny podstawkowe - w twoim pomieszczeniu podlogowki nie zagraja.

Pytales o roznice z basreflexem przod/tyl. Kiedy kolumny pracuja w optymalnych warunkach (dobrze ustawione) roznic brzmieniowych w zasadzie nie ma. Przy tylnym b/r kluczowe znaczenie dla odtwarzania niskich tonow ma odleglosc kolumny od tylnej sciany - zmieniajac ja mozna regulowac ilosc basu. W pomieszczeniu w ktorym kolumna stoi praktycznie "na scianie" tylny b/r odpada, bo zamiast basu bedziesz miec dudnienie. Przedni b/r jest bardziej "ustawny". Jest mniej wrazliwy na ustawienie wzgledem scian, dlatego bardziej nadaje sie do malych pomieszczen.

Krotko i na temat:

1. Nie kupuj amplitunera do kina domowego jezeli zalezy Ci na stereo. Polecam jakis wzmak z drugiej reki np. Cambridge Audio A500, mozna kupic juz za 700 zl. Rewelacyjne opinie w prasie fachowej itp. Stosunek cena/jakosc: 6

2. Zostaje Ci ok 1200 zl na kolumny. Koniecznie podstawkowe. Tutaj juz masz z czego wybierac. Z drugiej reki spokojnie upolujesz b&w z seri S3. Moga byc rowniez phonary compact 2, audiowavae 141 albo 171, Esa Elements 2, AE evo 1 (ale te wymagaja przemyslanego doboru elektroniki)

Fr@ntz

• Redaktorzy

Gorek - dla tego doradzam zawsze odsłuch przed kupnem, a malucy triangla nardzo lubią A-klasowe wzmaki, pomijam już fakt, że potrafią pięknie zagrać z tanimi integrami Musicala jak E10 czy E11.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.