Skocz do zawartości
IGNORED

Konkurs "poszumu" w przetwornikach kolumn podłogowych

Rekomendowane odpowiedzi

Ankieta ( omyłkowo określona konkursem ) miałaby wykazać, czy produkty audio w klasie A lub AB, które wciąż są ulepszane, to urządzenia już wolne i nieposiadające chociaż tej jednej słabej technicznie strony. Jak widać, jeszcze niezupełnie. 

Co do nagrody, a i owszem poczuwam się, poczuwam 🙂 Może jedzie ktoś z dyskutantów na długi ostatni weekend majowy przez województwo podlaskie na Mazury ?

Edytowane przez TomaszWarecki
12 godzin temu, TomaszWarecki napisał:

Właśnie skróciłem tor audio do następujących części: streamer (jako źródło i przedwzmacniacz) oraz końcówka mocy. Szumu brak, zupełna cisza. Góra nie wydaje żadnego "poszumu", żadnego "ssssss" z bliska. Szczegółowość dźwiękow przy słuchaniu i rozdzielczość są nieco osłabione z tego powodu. No cóż, taki amatorski eksperyment.

Tylko czy po skróceniu toru będziesz mógł uzyskać pełny zakres napięcia wyjściowego realizujący na wyjściu toru maksymalną dostępną dla Twojego wzmacniacza moc/napięcie. Jeżeli tak to wszystko jest w porządku. 
Zostaje do sprawdzenia słuch 😉. Najlepiej zrobić audiogram, ja tak robię raz na jakiś czas. Możesz zrobić takie zgrubne badanie we własnym zakresie, które określi jak szerokiego zakresu od góry już nie słyszysz, oczywiście pamiętając że słyszenie na górze jest zależne od natężenia sygnału. Ostatnio takie zgrubne "badanie" wykonane było w trakcie audiofilskiego spotkania, górna granica u audiofilów ekstremalnych (takich co słyszą zmiany wnoszone przez np. kabel zasilający) kończyła się, przy SPL rozsądnym dla głośnika górnego (trzeba uważać) w okolicach 13-14kHz. 15kHz już nie słyszeli. Niestety nie potrafię podać dokładniej jakie to było SPL przy którym został zrobiony eksperyment. Obecni na spotkaniu byli lekko zaskoczeni wynikiem.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

19 godzin temu, TomaszWarecki napisał:

Tylko dlaczego (?) na pytanie o "delikatnym poszumku" w głośnikach z bliska - skierowanym do dystrybutora, nastąpiło takie poruszenie i weryfikacja nawet gniazdka w ścianie, jakbym co najmniej nabył urządzenie z defektem jednym na 1000. 

Dlatego, że jak elektronika szumi to znaczy, że jest zepsuta. Sprawny sprzęt nie szumi.

54 minuty temu, MCHammer2022 napisał:

Sprawny sprzęt nie szumi.

W studiach nagraniowych i radiowych używają tylko niesprawnego sprzętu, bo szumi 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Godzinę temu, MCHammer2022 napisał:

Dlatego, że jak elektronika szumi to znaczy, że jest zepsuta. Sprawny sprzęt nie szumi.

Należy uściślić twierdzenie, aby nie brnąć w błąd dyskutując: "szumi" czy "wprowadza" szum ? Żadne z posiadanych przeze mnie urządzeń "nie szumi" wewnątrz obudów. 

Problem poruszany był m.in.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Godzinę temu, TomaszWarecki napisał:

Należy uściślić twierdzenie, aby nie brnąć w błąd dyskutując: "szumi" czy "wprowadza" szum ?

Uściślam: sformułowanie "elektronika szumi" oznacza w moim poście szum w głośnikach z powodu uszkodzonej elektroniki.

No widzisz Kolego, i bądź tu człowieku mądry 😞 w świetle przeciwstawnych wpisów uczestników forum. Nie neguję żadnej strony - poza tym nie posiadam fachowej wiedzy. Mogę sobie najwyżej przypisać: dobrą zdolność kojarzenia. Staram się ustalić, czy istnieje reguła wiążąca podobne przypadki.

Dodam, że gdy bezpośrednio do końcówki mocy PRX-a  podłączyłem DAC-a (sprzęt modelowo nie jest kiepski, bo to Gustard X26 Pro) za pomocą XLR-ów szum powstał wyraźnie silniejszy i wyraźniejszy. Uważam, że taki szum to już można nazwać wadą. Gdy za Gustardem x26 pro jest przedwzmacniacz, szum(ek) pozostaje taki jak w temacie tytułowym.

2 godziny temu, Ajothe napisał:

Szum szumem, ale niektórym to w nowych wzmakach trafa brumią, to dopiero jaja 😁

E tam "niektórych", to bardzo częste zjawisko. Moje Unico zawsze o godzinie 18 zaczyna brumić. Tak jak mówiłem w innym temacie, zależy od otoczenia. Czy to zły wzmacniacz? Imo jest bdb.

Edytowane przez J4Z

.

W dniu 22.05.2024 o 11:13, TomaszWarecki napisał:

Mi się od zawsze marzył sprzęt technicznie bezszumny ( ktoś chwalił się, że jego marka Moon-a taka właśnie jest )

Kup Yamahe, bedziesz mial cisze jak makiem zasial.

6 godzin temu, J4Z napisał:

E tam "niektórych", to bardzo częste zjawisko. Moje Unico zawsze o godzinie 18 zaczyna brumić. Tak jak mówiłem w innym temacie, zależy od otoczenia. Czy to zły wzmacniacz? Imo jest bdb.

IMO to jakis szajs.

• Pokaż nowe odpowiedzi