Skocz do zawartości
IGNORED

Kino domowe na bazie frontów Melodika bl40 mk3

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Po wszelkich przemyśleniach za i przeciw zdecydowałem się na kompletowanie kina domowego 5.1.2 lub 5.2.2 na bazie kolumn frontowych Melodika bl40 mk3. I tu prośba o poradę w dobraniu do tego, głośnika centralnego i suba (na razie jednego) oraz wzmacniacza wielokanałowego lub amplitunera, który obsłuży max 5.2.2 z możliwością ew podłączenia w późniejszym czasie końcówki mocy do stereo. Na tył na razie pójdą stare kolumny które posiadam tj. Technics SB-EH 60. Tyły wymienię później i dodam atmosy na sufit jak do zbieram kasę. Elektronika może być używana.

Kino w pomieszczeniu 40m kw przy czym część odsłuchowa to 20 m kw. Kino 80%, muza 20% (metal,rock, blues). 

P.s. Te Technicsy są 6 odmowę a Melodii 8, ma to jakieś znaczenie czy elektronika sama sobie to reguluje?

Pozdrawiam.

W wypadku centralek i subwoofera to postawiłbym na sprawdzonego w tej roli sprzętu Klipsch, który doskonale sprawdza się w kinie a przy tym ma dobry stosunek ceny do jakości. Z obecnie produkowanych głośników centralnych masz do wyboru kilka tańszy i droższych modeli w zależności od zasobności portfela począwszy od R-50C, R-30C, czy lepsze RP-500C II, RP-404C II, RP-504C II. Z subwooferów R-100SW, R-120SW, czy lepsze SPL-100, SPL-120. Do tego poszukałbym amplitunera Onkyo z nowych masz TX-NR6100, ze starszych TX-NR696 czy wiele innych.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

32 minuty temu, Q21 napisał:

W wypadku centralek i subwoofera to postawiłbym na sprawdzonego w tej roli sprzętu Klipsch, który doskonale sprawdza się w kinie a przy tym ma dobry stosunek ceny do jakości. Z obecnie produkowanych głośników centralnych masz do wyboru kilka tańszy i droższych modeli w zależności od zasobności portfela począwszy od R-50C, R-30C, czy lepsze RP-500C II, RP-404C II, RP-504C II. Z subwooferów R-100SW, R-120SW, czy lepsze SPL-100, SPL-120. Do tego poszukałbym amplitunera Onkyo z nowych masz TX-NR6100, ze starszych TX-NR696 czy wiele innych.

Dzięki, będę szukał.

Ja bym szukał czegoś zbliżonego barwą do frontów czyli np. coś z Dali

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Podobnie z efektowymi, bo zdarzają się np. koncerty z "przechodzącymi" instrumentami

i sądzę, że byłoby nieźle, gdyby zachowywały barwę w różnych miejscach.

Jeśli muzyka ma tu mniejsze znaczenie, to można miksować 😉 

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

3 godziny temu, audioburak napisał:

Ja bym szukał czegoś zbliżonego barwą do frontów czyli np. coś z Dali

Ukryta Zawartość

Podobnie z efektowymi, bo zdarzają się np. koncerty z "przechodzącymi" instrumentami

i sądzę, że byłoby nieźle, gdyby zachowywały barwę w różnych miejscach.

Jeśli muzyka ma tu mniejsze znaczenie, to można miksować 😉 

Muzyka oczywiście ma znaczenie ale jak pisałem najważniejsze jest KD, jeżeli takie Dali dadzą mi "efekt" w KD i "efekt" w muzyce to oczywiście cenna rada. Dzięki.

Ukryta Zawartość

W muzyce stereo głośnik centralny nie będzie grał tylko w formatach wielokanałowych np. koncertach. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Tak gwoli kontynuacji tematu i moich poszukiwań skłaniam się na trochę droższy amplituner TX-NR7100, który da mi możliwość wyciągnięcia więcej z KD (tak przynajmniej wyczytałem).

hmm jesli to ma byc w 80% kino to wywalam ta melodike i ide w komplet klipscha rp (sama podstawka), pamietaj podstawa w kinie to central, a klipsch ma jeden z najlepszych w tej cenie od rp500c w gore, do tego jakas uzywka rz900 plus otwarty subik i tu tez pewnie klipsch wypadnie najlepiej jesli chodzi o jakosc/cena i nic wiecej ci nie trza 😄 no moze oprocz drugiego suba ale to juz z czasem, a co do muzyki jesli to tylko 20% to i tego klipscha w niej polubisz :DD

Edytowane przez ryback

Za każdym razem jak pojawia się wątek kina domowego to wszyscy z uporem maniaka klepią do znudzenia Klipscha. A prawda jest taka, że tanie Klipsche oprócz wysokiej skuteczności słabej jakości wykonania i nie do zniesienia darcia się głośników tubowych nic przełomowego i godnego polecenia nie prezentują. W niskim budżecie można spokojnie wybrać cokolwiek co nie gra ciepło i kluchowato. Jeśli podejść do tematu bardziej ambitnie ale nadal w niskich rejonach cenowych to można pójść w Polk Audio czy SVS, który jest specjalistą w temacie a przy tym oferuje dużo lepszą jakość brzmienia i wykonania. Krótko mówiąc do kina szukamy sprzętu neutralnego z jak najbardziej prostą charakterystyką częstotliwościową, wolnego od zniekształceń przy wysokich poziomach głośności. W osiągnięciu tych założeń największą barierą zwykle bywa budżet dlatego czasem warto budować system etapami by na końcu być w pełni zadowolonym z osiągniętego rezultatu.

17 godzin temu, ryback napisał:

hmm jesli to ma byc w 80% kino to wywalam ta melodike i ide w komplet klipscha rp (sama podstawka), pamietaj podstawa w kinie to central, a klipsch ma jeden z najlepszych w tej cenie od rp500c w gore, do tego jakas uzywka rz900 plus otwarty subik i tu tez pewnie klipsch wypadnie najlepiej jesli chodzi o jakosc/cena i nic wiecej ci nie trza 😄 no moze oprocz drugiego suba ale to juz z czasem, a co do muzyki jesli to tylko 20% to i tego klipscha w niej polubisz :DD

No właśnie gwoli tego wałkowanego klipscha, byłem w piątek w trzecim (ostatnim nie odwiedzonym w moim mieście) sklepie z audio i gość mi powiedział, że Melodika to nie bardzo i żeby iść właśnie w klipscha bo jak do kina to będę w 100% zadowolony + ew rozważyć czy zamiast suba z klipscha nie wziąć svs. I żeby rozważyć też czy może lepiej przy moim układzie mebli nie pójść w kolumny podstawkowe np RP 600m, które ponoć też są dobre i na moje miejsce do oglądania w zupełności wystarczą.

10 godzin temu, Wolfweiss napisał:

nie pójść w kolumny podstawkowe np RP 600m

Pomysł jak najbardziej ok. Klipsch RP-600M II to minimum przyzwoitości tej firmy. Natomiast subwoofery Klipsch to marne buczydła. Suby SVS to zupełnie inna liga. Używałem parę lat do stereo sb 3000 a po zmianie na kolumny podłogowe do kina zmieniłem na pb 3000. W mniejszych pomieszczeniach zupełnie wystarczy pb 2000.  Nie ma nawet co porównywać z RP-1400SW. Warto jednak wymienić nóżki gdyż znacznie podniesie się jakość basu i zmniejszy integracja z pomieszczeniem a koszt niewielki.

Edytowane przez daniel-de
12 godzin temu, Wolfweiss napisał:

No właśnie gwoli tego wałkowanego klipscha, byłem w piątek w trzecim (ostatnim nie odwiedzonym w moim mieście) sklepie z audio i gość mi powiedział, że Melodika to nie bardzo i żeby iść właśnie w klipscha bo jak do kina to będę w 100% zadowolony + ew rozważyć czy zamiast suba z klipscha nie wziąć svs. I żeby rozważyć też czy może lepiej przy moim układzie mebli nie pójść w kolumny podstawkowe np RP 600m, które ponoć też są dobre i na moje miejsce do oglądania w zupełności wystarczą.

i juz masz jakis plan, w sumie taki jak ci napisalem :DDD co do suba mialem i klipscha teraz mam svsa, inna liga ale o wiele drozsze, do kina styknie uzywka na 38cm klipscha ten 400 wat w rmsie otwarty, ktos wyzej pisze o pb3000 czyli taki jaki sam mam ale teraz to koszt ok 6500 7k a to nie malo, ale fakt taki drugi pewnie u mnie kiedys stanie bo robi robote 🙂

No dobrze to jeszcze inaczej... te RP 600mII piszecie, że to "minimum przyzwoitości" u Klipscha, a ich koszt to ok. 3100-3200zł, to może lepiej dorzucić te 300-400zł i brać            rp-260f, które już za 3500zł za nową parę można wychaczyć. Ale wtedy na pewno nie będę mógł sobie pozwolić na drogiego suba, więc może używka np rela (podobno też dobre są). Znalazłem takiego 

Ukryta Zawartość

Stary model i jedyne info to z jakiejś prasy zagranicznej, ze swego czasu był uznawany za dobrą serie subów.

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, Wolfweiss napisał:

te RP 600mII

Kupisz je wszędzie bez problemu za 2,5 tys. a prawie nowe 

Ukryta Zawartość

Jednak potrzebne będą podstawki więc cena wyjdzie podobna. W tym budżecie podłogówki wydają się lepszym rozwiązaniem zwłaszcza jeśli nie masz dobrego suba. I nie kupuj małych zamkniętych subwów za kilkaset zł bo to wyrzucone pieniądze w błoto. W kinie nie masz z nich żadnego pożytku. 

Ukryta Zawartość

Dziękuję za podpowiedź. Jeszcze jedno... Zarówno kolumny podłogowe jak i podstawkowe nie będą mogły stać ze sobą w jednej linii. Patrząc w stronę kolumn - ta po lewej stronie będzie bliżej ściany i po jej lewej będzie stał regał. Ta po prawej stała by wysunięta do przodu względem lewej tj. przed regałem i z jej lewej strony będzie ściana/okno. Nie wiem czy to będzie miało znaczenie czy ampli sam sobie to skoryguje (skłaniam się cały czas ku onkyo tx-nr7100). Podstawkowe mogę postawić w jednej linii ale wtedy lewa na podstawce a prawa na regale (ale nie wiem czy to będzie dobrze z akustyką), lub obie postawić na regłach i lekko je pochylić ku dołowi w stronę odsłuchu (ale to chyba też nie jest rozwiązanie idealne)