Skocz do zawartości
IGNORED

Streamer z przedziały 2000-400 zł

Rekomendowane odpowiedzi

40 minut temu, Mariusz03 napisał:

Jestem ciekawy jak wypadlby auralic aries g1 po zrobieniu nowego zasilania, to jego pięta achillesowa.

Może trafa słabe, ale widziałem że podwójne na czystą i brudną i jeszcze do tego filtr schaffnera - raczej nie najgorzej jak na gotowy streamer...

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

13 minut temu, marcinmarcin napisał:

Może trafa słabe, ale widziałem że podwójne na czystą i brudną i jeszcze do tego filtr schaffnera - raczej nie najgorzej jak na gotowy streamer...

Orginalnie siedzą najzwyklejsze regulatory lm317, wiec szału nie będzie widział że ludzie przerabiają tam całe zasialnie.

W dniu 26.05.2024 o 10:32, Rader napisał:

Witam maniaków dobrego dźwięku.

Sprawa jest taka że chciałbym do mojego przetwornika  Topping E70  Velvet  dodać zewnętrzny streamer ,taki co wniesie od siebie znaczące zmiany dżwiękowe  miałem już pare różnych   np .NuPrime Omnia WR-1 (WR1) pare innych tanich  nic to nie dało żadnej różnicy.

Co doradzicie  proszę o propozycję ,pozdrawiam.

Modyfikowana Yamaha NP-S303. Zagra już bardzo dobrze po RCA analogowo a jeszcze lepiej z jak najlepszym DACem i gra w takich systemach z przetwornikami do kilkudziesięciu tyś.

Jest szybka, prosta w obsłudze, bezproblemowa, bezawaryjna i będzie jeszcze przez długie lata wspierana w przeciwieństwie do ryzyka zakupu takiego urządzenia od małych producentów.

Z tym wspieraniem bym uważał. 

Nowe modele mają tidal connect a te nie. I nie zanosi się na taką aktualizacje. 

Także były spore problemy z radiem internetowym. W pewnym momencie musisz kupić roczny dostęp. 

Lubię Yamahę ale to akurat nie jest wzorzec aktualizacji. 

Skoro mowa o transporcie to znowu zapewne powtórzę 

Wiim, malina, ifi zen + chord mojo 2 i jest utra solidnie. 

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Ja bym od zenka jednak sotma wolał. Soft aktualizowany i dźwiękowo moim zdaniem wygrał dużo jak porównywaliśmy z kolegą. Nie ma tidal connect , ale tidal connect w zen stream też kulawy bez high res.

Dość istotnym dla mnie kryterium jest stabilność działania a ta w przypadku sotm jest bardzo dobra wręcz wzorowa. Od początku gdy mam tego sotma czyli około 5 lat zero jakichkolwiek problemów z stabilnością działania i softem. Moja rekomendacja. 

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Node n130 z liniowym od pd creative + qutest z muzgiem jest TIDAL jest stabilność systemu jest ekstra

Tylko że qutest z node + 2 zasilacze liniowe to inna półka cenowa
Ale zawsze można rozbić zakupy na raty

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Zacząć na przykład bez zasilaczy liniowych. Też już dobrze gra.

Zacząć od , czasem i skończyć na l, tańszym transporcie. Jak malina 🙂

Tańszy transport ..

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zamow lepiej pi2aes , na początku możesz podłączyć zwykły zasilacz impulsowy. Na wejściu (nakladka) ma bardzo dobry regulator LT3045. W innych nakładkach nie znajdziesz takiego regulatora. Więc wszystkie syfy odfiltruje Do tego malinka i gramy. W przyszłości jak uzbierasz pieniążki na bardzo dobry regulator liniowy to będziesz miał progres.  Dosyć tanio a na pewno bardzo dobrze 

Edytowane przez Mariusz03
32 minuty temu, bopich napisał:

Tańszy transport ..

Ukryta Zawartość

Ja akurat nie mówię o tym. Malina bazowa najnowsza kosztuje 400 zł. Gra oo USB super.

Tym bardziej z chord qutest który ma galwanicznie izolowane złącze USB. 

To tu trochę drogie moim zdaniem. To cena zen stream

Ukryta Zawartość

Jakież to przedziwne, to samo urządzenie gra po USB ponoć zarazem beznadziejnie jak i super. Takie rzeczy tylko w audio.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

Trójkę lepiej zostawić, to już historia.  Mówimy o pi4 choć jak miałbym wybierać samą malinkę na USB to brałbym pi5, nie tylko ma nalepsze parametry, ale można podłączyć dysk po złączu M.2 to też się odczuje w stosunku do zwykłego portu USB 3. Do tego szybszy odczyt samych kart SD. To wszystko przeklada się na dźwięk. Niestety trzeba do niej podłączyć bardzo dobry zasilacz liniowy i nie taki za 300zl, ale z górnej półki. Wtedy nawet dobre nakładki mogą się nieźle spocić aby sprostać. Oczywiście to moja opinia. 

Edytowane przez Mariusz03

3,4 i 5 to jest to samo urządzenie?

🙂

1 minutę temu, bopich napisał:

A 5 nie wymaga wentylatora???

Nie.

Fajnie jak jest, ale być nie musi 

4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Malina bazowa najnowsza kosztuje 400 zł. Gra oo USB super.

Tym bardziej z chord qutest który ma galwanicznie izolowane złącze USB. 

To tu trochę drogie moim zdaniem. To cena zen stream

U mnie malina 4 po usb z qutestem gra słabo. Nawet dobry liniowy nie pomógł. Wystarczy puścić jakiś metal i jest płaski,  suchy jazgot 😉

Czy usbridge signature czy sotm 200 graja o niebo lepiej po USB.

Klocki od ian canada są na dużo wyższym poziomie niż zen stream który na dodatek jest ograniczony fatalnym starym softem. A przy ianach instalujesz na malinie co Ci się żywnie podoba...

3 godziny temu, bopich napisał:

5 nie wymaga wentylatora???

Poszukaj na wątku chyba moode - nie dała rady bez wentylatora, do tego mocny zasilacz. To nie klocek do audio.

4 godziny temu, bopich napisał:

czy warto bs node wymienić na malinę

Malina 4 czy 3 z digione signature, pi2aes czy ian canada to najlepsze chyba póki co można wycisnąć z maliny w audio. 

3 ma fatalne USB,  ale do nakładek podobno mniej zakłóca niż 4. Czy tak jest nie wiem, nie mam 3 tylko 2x 4...

41 minut temu, marcinmarcin napisał:

mnie malina 4 po usb z qutestem gra słabo. Nawet dobry liniowy nie pomógł. Wystarczy puścić jakiś metal i jest płaski,  suchy jazgot 😉

Może najpierw warto spróbować podłączyć jakiś bardzo dobry zasilacz tranzystorowy, a nie oparty na regulatorach. Wtedy nie uslyszysz jazgotu, gwarantuje. Po drugie malina 5 to juz inna liga co pi4, pod wieloma względami.

Do pi5 potrzebany jest specjalny radiator z wentylatorem, obniżyć temperature do około 50 kilku stopni.

Jednak pi5 nie jest dla każdego sporo pokaże, ale ma swoje wymagania (bardzo dobry zasilacz liniowy z mocnym trafem 5A, dysk m.2 i dobre chłodzenie) co przekłada się na koszty. Dla każdego jest pi4 😉.

Godzinę temu, Mariusz03 napisał:

Dla każdego jest pi4 😉

Co by mi miała dać malina 5 poza hałasem?

Godzinę temu, Mariusz03 napisał:

Wtedy nie uslyszysz jazgotu, gwarantuje

Zakłócenia produkuje malina, a nie zasilacz do niej... przerabialem 3 czy 4 różne. Sotm na impulsowym gra dużo lepiej...

Edytowane przez marcinmarcin

10 godzin temu, marcinmarcin napisał:

mnie malina 4 po usb z qutestem gra słabo. Nawet dobry liniowy nie pomógł. Wystarczy puścić jakiś metal i jest płaski,  suchy jazgot 😉

Tak. Weźmy pod uwagę że mówimy o wyjątkowo tanim transporcie. Temat był że na chwilę. 

Pipio ci powie że oo USB do qutest niemożliwe bo....... 🙂

10 godzin temu, marcinmarcin napisał:

U mnie malina 4 po usb z qutestem gra słabo. Nawet dobry liniowy nie pomógł. Wystarczy puścić jakiś metal i jest płaski,  suchy jazgot 😉

Klocki od ian canada są na dużo wyższym poziomie niż zen stream który na dodatek jest ograniczony fatalnym starym softem. A przy ianach instalujesz na malinie co Ci się żywnie podoba...

Poszukaj na wątku chyba moode - nie dała rady bez wentylatora, do tego mocny zasilacz. To nie klocek do audio.

Malina 4 czy 3 z digione signature, pi2aes czy ian canada to najlepsze chyba póki co można wycisnąć z maliny w audio. 

3 ma fatalne USB,  ale do nakładek podobno mniej zakłóca niż 4. Czy tak jest nie wiem, nie mam 3 tylko 2x 4...

A project pi ci powie że to są te same urządzenia 😕

Sorki nie mogłem dac cytatu tylko ostatniego akapitu.

2 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Pipio ci powie że oo USB do qutest niemożliwe bo....... 🙂

Wiesz, my też zawsze troche dramatyzujemy jako grupa 😁 nie jest to USB w Qutest aż takie zle... Ale wolę jednak po coax. 

4 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

project pi ci powie że to są te same urządzenia 😕

Mi wychodzi ze szczególnie po USB różnicuje. Na coax mniejsze jakby trochę te różnice. Propagacja zakłóceń?

Kolega miał wadliwa instalacje w domu i tendencje do pętli mas. Malina wpięta do chord mojo dawała buczenie,  usbridge signature nic. Nawet jak to u innych jest 100x cichsze to może dawac różnice...

Nie no wiem. Ja słuchałem oo USB i byłem zadowolony 🙂

44 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Kolega miał wadliwa instalacje w domu i tendencje do pętli mas. Malina wpięta do chord mojo dawała buczenie,  usbridge signature nic. Nawet jak to u innych jest 100x cichsze to może dawac różnice...

A to i mnie był nowy blok i odpukac chyba wszystko było dobrze zrobione bo żadne wzmak , sub i inne tego typu nigdy mi nie buczało. 

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

A project pi ci powie że to są te same urządzenia 😕

A ja powtórzę, że jeden twierdzi, że "gra" super, a drugi, że fatalnie. I to jest zabawne.

13 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Co by mi miała dać malina 5 poza hałasem?

Nie będę się powtarzał, sprawdź jaką ma nową topologię i parametry pi5 vs pi4.

13 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Zakłócenia produkuje malina, a nie zasilacz do niej... przerabialem 3 czy 4 różne. Sotm na impulsowym gra dużo lepiej...

Porównujesz pi4 do Sotm. Sotm jest kilka krotnie droższe od malinki, po drugie ma wbudowane regulatory. Co pozwala na początku swojej przygody podłączyć zwykły zasilacz impulsowy i cieszyć się przyzwoitym dźwiękiem,  którym większość może wystarczyć. 

(Mową była o tanim streamerze)

Od jakości zasilacza zależy wszystko.

Jeśli nie korzystamy z USB wolalbym wybrać pi2aes.

Jednak jak miałbym wybierać w podobnym budżecie co sotm na USB to wybralbym zdecydowanie usbridge signature. Brak żadnych regulatorów wszystko zależy od zasilania liniowego.  Przy dobrym zasilaczu opartym o tranzystory można przy podobnym budżecie wejść na dużo wyższy level. I tak na marginesie w usbridge jest zainstalowana malinka i jest cisza jak makiem zasiał.

Porównywałem wielokrotnie usbridge na różnych zasilaczach i ta nakładka ma ogromny potencjal (czym lepszy zasilacza tym lepiej gra). Szkoda że od kilku lat nie ma nowej wersji opartej na silniejszym procesorze i większej ilości pamięci co pozwoliłaby podłączyć bezpośrednio ssd albo jeszcze lepiej wbudować szynę M.2 (Choć w Chinach mozna kupić nowy komputer z lepymi parametrami, jednak trzeba sporo zapłacić i potem rzeźbić trochę z oprogramowaniem) A tak tylko zostaje NAS i zabawa z całą siecią. 

9 minut temu, Mariusz03 napisał:

czym lepszy zasilacza

A ta czym lepszosc na czym konkretnie polega?

14 minut temu, Mariusz03 napisał:

Porównywałem wielokrotnie usbridge na różnych zasilaczach i ta nakładka ma ogromny potencjal

Też uważam usbridge signature za bardzo dobry klocek. Wyżej napisałem jak się zachowywał przy wadliwej instalacji. Ale to nie nakładka, w sumie to pi3b+ cm jest bardziej nakładka na płytkę usbridge 😉

14 minut temu, Mariusz03 napisał:

tak na marginesie w usbridge jest zainstalowana malinka i jest cisza jak makiem zasiał.

Ale to zasługa projektu usbridge.

Allo dobra firma. Szkoda że zbankrutowała. Digione signature u mnie gra znakomicie.

Edytowane przez marcinmarcin

W dniu 28.05.2024 o 15:36, Piotr Sonido napisał:

Z tym wspieraniem bym uważał. 

Nowe modele mają tidal connect a te nie. I nie zanosi się na taką aktualizacje. 

Także były spore problemy z radiem internetowym. W pewnym momencie musisz kupić roczny dostęp. 

Lubię Yamahę ale to akurat nie jest wzorzec aktualizacji. 

Skoro mowa o transporcie to znowu zapewne powtórzę 

Jakie problemy z radiem internetowym? Mylisz Yamahe z Marantzem albo czymś innym. W NP-S303 radio śmiga bez zastrzeżeń u mnie od lat i nikt nigdy mi takiego problemu nie zgłaszał a często je modyfikuję i czasami sprzedaję gotowe.  Jest szybka, stabilna, bezproblemowa i jeszcze nigdy mi się nie zacięła w przeciwieństwie do np Node

Wim, Malina ani Ifi to nie jest ten poziom brzmienia.

4 godziny temu, ProjectPi napisał:

A ja powtórzę, że jeden twierdzi, że "gra" super, a drugi, że fatalnie. I to jest zabawne.

A no to tak. 🙂

Dlatego całe audio jest zabawa. Zgadzam się tu akurat 🙂

43 minuty temu, muda44 napisał:

Jakie problemy z radiem internetowym? Mylisz Yamahe z Marantzem albo czymś innym. W NP-S303 radio śmiga bez zastrzeżeń u mnie od lat i nikt nigdy mi takiego problemu nie zgłaszał a często je modyfikuję i czasami sprzedaję gotowe.  Jest szybka, stabilna, bezproblemowa i jeszcze nigdy mi się nie zacięła w przeciwieństwie do np Node

Wim, Malina ani Ifi to nie jest ten poziom brzmienia.

Teraz śmiga. Ale swego czasu obok wspomnianego marantza czy Denona także Yamaha wygasiła wsparcia swojego radia internetowego. Trzeba było zapłacić za abonament za rok. Rozumiem że było to w starszych modelach. Ale Yamaha akurat powiedział bym klasycznie aktualizacje swoje sprzęty. Do momentu ich sprzedaży. 

• Pokaż nowe odpowiedzi