Skocz do zawartości
IGNORED

Streamer z przedziały 2000-400 zł

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Teraz śmiga. Ale swego czasu obok wspomnianego marantza czy Denona także Yamaha wygasiła wsparcia swojego radia internetowego. Trzeba było zapłacić za abonament za rok. Rozumiem że było to w starszych modelach. Ale Yamaha akurat powiedział bym klasycznie aktualizacje swoje sprzęty. Do momentu ich sprzedaży.

NP-S303 używam od kiedy weszła do sprzedaży i nic nie było wygaszane, wszystko działa stabilnie i bez problemu.

To w Marantzach trzeba było płacić.

Musiccast Yamahy jest rozpowszechniony w różnych urządzeniach w ogromnych ilościach na całym świecie i prędzej wszystkie małych firm streamery stracą aktualizację niż Yamaha. A nawet jak MP-S303 straci aktualizacje i przestanie działać internetowo to zostanie genialnym streamerem plików z dysku za śmieszne pieniądze a którym można zastąpić wysokiej klasy odtwarzacze CD. Tu nie trzeba aktualizacji żeby działało.

Bo np303 nie jest starym urządzeniem. Odnosiłem się jedynie do wsparcia aktualizacji musiccasta. To wszystko. 

Nie znam tego urządzenia po twoim modzie.

Jak to się mówi jakość sama się obroni. I teraz zastanawiam się, czemu tak rzadko ta 303 pojawiała się w propozycjach od forumowiczów a nawet branży. A przecież wątków "jaki streamer" jest multum. Gdzie jest haczyk, że taka dobra a taka niedoceniona i niewidoczna?

1 godzinę temu, Wito76 napisał:

Jak to się mówi jakość sama się obroni. I teraz zastanawiam się, czemu tak rzadko ta 303 pojawiała się w propozycjach od forumowiczów a nawet branży. A przecież wątków "jaki streamer" jest multum. Gdzie jest haczyk, że taka dobra a taka niedoceniona i niewidoczna?

Nie ma go już w ofercie. 

1 godzinę temu, bum1234 napisał:

I niech tak pozostanie.

Czemu? Nie warto?

1 hour ago, Piotr Sonido said:

Czemu? Nie warto?

Warto czy nie, to kwestia indywidualna. 

Osobiście nie darzyłbym zaufaniem osoby słyszącej różnice pomiędzy identycznymi binarnie plikami.

Oo, to ja mam podobnie, z tym że odwrotnie. Porady od niesłyszących są dla mnie niewiele warte, a wręcz traktuję jako noszące znamiona trollingu.

13 godzin temu, bum1234 napisał:

Warto czy nie, to kwestia indywidualna. 

Osobiście nie darzyłbym zaufaniem osoby słyszącej różnice pomiędzy identycznymi binarnie plikami.

Czyli bardziej prywatnie tu się odnosisz niż do konkretnego urządzenia ? Ok rozumiem.

No jak mówię mi nie dane było sprawdzić. 

21 godzin temu, ProjectPi napisał:

A ta czym lepszosc na czym konkretnie polega?

Na odpowiednim projekcie, budowie, z jakich elementów pasywnych jest zrobiony jakie trafo itp. Zasilaczy jest bardzo dużo zwlasza z nazwą modną liniowy co ta naprawdę ponad połowa mało ma związku jest chodził o czystość. Te tansze są zazwyczaj zrobione na najgorszych regulatorach lm317. Te lepsze na tych oczywiście lepszych lub dyskretnych.  A jak na lekarstwo brakuje zrobionych bez regulatorow, (i są drogie) które moim zdaniem do audio najlepiej się nadaja. 

21 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Szkoda że zbankrutowała.

Nie wiedziałem że zbankrutowala, bo dalej oferuje nakladki w sprzedaży.  

1 hour ago, Mariusz03 said:

Na odpowiednim projekcie, budowie, z jakich elementów pasywnych jest zrobiony jakie trafo itp. Zasilaczy jest bardzo dużo zwlasza z nazwą modną liniowy co ta naprawdę ponad połowa mało ma związku jest chodził o czystość. Te tansze są zazwyczaj zrobione na najgorszych regulatorach lm317. Te lepsze na tych oczywiście lepszych lub dyskretnych.  A jak na lekarstwo brakuje zrobionych bez regulatorow, (i są drogie) które moim zdaniem do audio najlepiej się nadaja. 

A coś konkretnego?

Godzinę temu, Mariusz03 napisał:

Nie wiedziałem że zbankrutowala, bo dalej oferuje nakladki w sprzedaży.  

Od prawie 2 lat nie było nakładek w sprzedaży i brak wsparcia (nowej wersji drivera Asix dla usbridge).  Teraz pojawiły się na audiophonics chyba.

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

3 godziny temu, Mariusz03 napisał:

To są ogólniki, ja pytałem o konkrety. Upraszczając, jest zasilacz A i jest zasilacz B. Co konkretnie może wskazywać wyższość np. A nad B?

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

Zasilacz B będzie miał np niższe szumy i tętnienia co przełoży się na bardziej czyste, klarowne, rozdzielcze granie. Ale przecież Ty to wiesz, nie rozumiem czemu udajesz że nie.

Kompletnie nie wiem, szumy, ripple i inne temu podobne mają przełożenie od ujemnego po dodatnie, gdy mowa o efekcie końcowym zasilanego urządzenia.

A gdy już o tych szumach mowa, to szumy gdzie? Jeden szumi bardziej w paśmie do 20 kHz, drugi powyżej, to który "lepszy"? Jeden wypada "lepiej" przy BW 100 kHz, drugi przy 20 MHz, który "lepszy"?

Jak nie posłuchasz sam, a będziesz tylko słuchał tych swoich wykresów i sinadów, to do emerytury nie dowiesz się o co chodzi i będziesz się bawił w trolla

A to, z calym szacunkiem, wkladasz sobie koncowke zasilacza w ucho i nasluchujesz, jak szumi, czy moze raczej jakos pomiarowo i wykresowo ten poziom szumow sie wyklul, co?

54 minutes ago, Wito76 said:

Zasilacz B będzie miał np niższe szumy i tętnienia co przełoży się na bardziej czyste, klarowne, rozdzielcze granie. Ale przecież Ty to wiesz, nie rozumiem czemu udajesz że nie.

Z jednej strony piszesz o tetnieniach i szumach, czyli o czymś co jest dobrze zdefiniowane, a z drugiej o klarownym i rozdzielczym graniu, czyli o subiektywnych wraždeniach. Co ma piernik do wiatraka? Skad wiesz, że ewentualne zmiany w klarowności lub rozdzielczosci , czy jak je tam ktoś sobie nazwał sa zasługa szumów lub tętnień, a właściwie zmian ich poziomu? 

Przecież za dwie godziny, jak np. rozboli cię głowa, wrażenia będa zupełnie inne 

4 godziny temu, bum1234 napisał:

Co ma piernik do wiatraka? Skad wiesz, że ewentualne zmiany w klarowności lub rozdzielczosci , czy jak je tam ktoś sobie nazwał sa zasługa szumów lub tętnień, a właściwie zmian ich poziomu? 

Przecież to nie jest mój wymysł i moja pionierska teza. Pierwszy raz się z czymś takim spotykasz, czy co? Nie rób z siebie blondynki. Mało tego, znajdziesz tu na forum setki użytkowników, którzy mają swoje doświadczenia związane ze zmianą zasilania i są pewne  wyraźne, spójne wnioski. Nie wierzysz, nie akceptujesz tego, trudno, ale po co trollować pewne dogmaty? Dla sportu?

1 godzinę temu, Wito76 napisał:

Przecież to nie jest mój wymysł i moja pionierska teza. Pierwszy raz się z czymś takim spotykasz, czy co? Nie rób z siebie blondynki. Mało tego, znajdziesz tu na forum setki użytkowników, którzy mają swoje doświadczenia związane ze zmianą zasilania i są pewne  wyraźne, spójne wnioski. Nie wierzysz, nie akceptujesz tego, trudno, ale po co trollować pewne dogmaty? Dla sportu?

Szkod się przekomarzać z trollami. Jak ktoś nie ma porządnego seta i nie testuje dobrych zabawek. Udaje głupka jaka jest różnica pomiędzy (mówię o odsłuchu bo parametry są oczywiste) regulatorem lm317 czy LT3045 vs dyskretnymi to co dopiero w innych elementach pasywnych np. kondesatorow from China vs Seiryu czy kaisei.  A gdzie dopiero porównanie z typowym zasilaczem tranzystorowym.

W pomiarach tranzystory ciut gorzej wypadaja niż taki LT3045, LT3042, ale o wiele więcej wycinają z muzyki tz. planktonu czy mikro smaczki i samego wglądu w nagranie. Dalczego tranzystor pokarze więcej ? jak żaden pomiar tego nie pokarze i to jest kolejna sprawa  jak to mówi Łukasz Fikus z tysiąca nie wyjaśnionych w audio. To samo kable temat rzeka.

Najlepsze streamer z "miliony" mają zasialnie tak stopniowane, aby nie było tam żadnego regulatora - przypadek, wątpię. To samo DACi i preampy.

Ja dla audio mam dużo pokory i niczego nie neguję bez sprawdzenia. 

1 hour ago, Mariusz03 said:

regulatorem lm317

A wiesz, że guru audiofili  Elberoth nazwał kiedyś lm317 hi-endowym stabilizatorem. Serio, do sprawdzenia - zakładka hi-end - wątek Elberoth Audio Nirvana 😄

Takie to są audiofilskie prawdy. Jednego dnia modny jest lm317, potem jakieś dyskretne wyroby Muzga, a potem zasilacze liniowe  ....

Tylko wiedzy rzetelnej brak.

Edytowane przez bum1234

Kolejny klasyk Buma. Brak rzetelnej wiedzy (którą to on oczywiście posiada). Wysyłanie innych by się douczyli, matura Giertychowska i takie pitolenie, by sprowokować gównoburzę.
P.S
A to nie chodziło czasem o LT317?

11 godzin temu, Wito76 napisał:

Setki to już nie bo wielu użytkowników którzy sensownie pisali lata temu już z forum odeszli ale tak zgadzam się.

8 godzin temu, Mariusz03 napisał:

dla audio mam dużo pokory i niczego nie neguję bez sprawdzenia. 

Plusik!

W dniu 4.06.2024 o 13:30, Wito76 napisał:

Yamaha NP-S303 nowa była przez długi czas sprzedawana za około 1250zł. Teraz egzemplarze używane w idealnym stanie nawet bez modyfikacji schodzą  powyżej 2000zł a średnio 1600zł. Rynek weryfikuje jej wartość...

Streamer ten dla Yamahy był za małym zarobkiem i po kolejnych podwyżkach  cen przestali go produkować.

Druga sprawa to jest po prostu za tania i przeważnie trafia tam gdzie właściciela nie stać zapewnić jej odpowiednich warunków jak w systemach wysokiej klasy żeby pokazała co potrafi. Czyli zaczynając od kabla zasilającego, sygnałowego po resztę systemu adekwatnej klasy.

Ale przy odrobinie chęci i zadbania o całość może zostać źródłem docelowym w wielu systemach.

To są przykładowe systemy gdzie taka po modyfikacji pokazuje co potrafi...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Resized_20221025_191259.jpeg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez muda44
  • Pokaż nowe odpowiedzi