Skocz do zawartości
IGNORED

Streamer z przedziały 2000-400 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Ja nie testowałem ale jeśli ktoś faktycznie w takim otoczeniu go trzyma to jakiś dowód jest 🙂

Każdy niech sobie go interpretuje po swojemu

1 hour ago, Piotr Sonido said:

to jakiś dowód jest

Jakiś  z pewnością. Np. taki, że wszelkie deliberacje o grających transportach to bajki, skoro ktoś do hi-endowych urządzeń dodaje budżetowy klocek.

Formalnie rzecz biorąc takie zdjęcia o niczym nie świadczą. 

Pomijam już fakt, że ktoś sobie mógł strzelić fotkę dla zabawy, a ktoś inny traktuje to poważnie 😄

30 minut temu, bum1234 napisał:

Jakiś  z pewnością. Np. taki, że wszelkie deliberacje o grających transportach to bajki, skoro ktoś do hi-endowych urządzeń dodaje budżetowy klocek.

Pomijam już fakt, że ktoś sobie mógł strzelić fotkę dla zabawy, a ktoś inny traktuje to poważnie 😄

Żeby stwierdzić co jest warte dane urządzenie, kable czy cokolwiek o czym usiłujesz się wypowiadać, najpierw to trzeba mieć, pożyczyć czy chociażby gdzieś posłuchać. A ty od lat swoją zerową w tych tematach wiedzę praktyczną sprowadzasz do swoich fantazji i wymysłów na podstawie zdjęć i wyobraźni wprowadzając ludzi w błąd za co byłeś wyrzucany na innych forach...

2 minutes ago, muda44 said:

Żeby stwierdzić co jest warte dane urządzenie, kable czy cokolwiek o czym usiłujesz się wypowiadać, najpierw to trzeba mieć, pożyczyć czy chociażby gdzieś posłuchać. A ty od lat swoją zerową w tych tematach wiedzę praktyczną sprowadzasz do swoich fantazji i wymysłów na podstawie zdjęć i wyobraźni wprowadzając ludzi w błąd za co byłeś wyrzucany na innych forach...

A ty od lat powtarzasz ten sam tekst, który rzekomo wykazuje twoje racje .....

To I tak nie zmieni faktu, że rzeczywiście trzeba nie lada umiejętności, by usłyszeć różnice w identycznych binarnie plikach.

O wprowadzaniu w błąd na twoim miejscu bym się zatem nie wypowiadał. Tym bardziej też o wymysłach.

Pokaż mi miejsce w cytowanym przez ciebie moim tekście, w którym wypowiadam się na temat wartości użytkowej sprzętu ze zdjęć.

Tekst ma inne znaczenie, a że ty tego nie potrafisz zrozumieć, to ju nie mój problem.

12 godzin temu, bum1234 napisał:

Czyli uważasz że ktoś z takimi sprzętami dla zabawy wypożyczył, kup ten player i zrobił fotkę dla zabawy. 

Nie będzie mu wstyd przed innymi audiofilami. Tylko dla zabawy tak machną. 

Nie twierdzę że tak nie jest. Ale to akurat zdaje mi się mniej prawdopodobne. 

Ten drugi nawet na półeczke włożył 

5 hours ago, Piotr Sonido said:

Czyli uważasz że ktoś z takimi sprzętami dla zabawy wypożyczył, kup ten player i zrobił fotkę dla zabawy. 

Nie będzie mu wstyd przed innymi audiofilami. Tylko dla zabawy tak machną. 

Nie twierdzę że tak nie jest. Ale to akurat zdaje mi się mniej prawdopodobne. 

Ten drugi nawet na półeczke włożył 

Komuś kto wierzy w "granie " transportów, podstawki pod kable i inne takie różne rzeczy mogą przyjść do głowy. Te osoby są nieobliczalne jeśli  o to chodzi, więc pisanie o prawdopodobieństwie nie ma sensu.

Poza tym nie znamy oryginalnego kontekstu tych zdjęć. Może ktoś umieścił je w tekście opisującym wyższość hi-endowego klocka na d budżetowym. A to zdjęcie z półeczką powstało w momencie zmiany sprzętu na hi-endowy?

Tego nie wiemy.

4 minutes ago, Mariusz03 said:

@muda44 Mam pytanie czy do Yamaha np-s303 mozna bezpośrednio podłączyć dysk ssd np. 1T z muzyczką czy tylko LAN. 

Polecam lekturę instrukcji. To jest najpewniejsze źródło informacji.

10 minut temu, Mariusz03 napisał:

@muda44 Mam pytanie czy do Yamaha np-s303 mozna bezpośrednio podłączyć dysk ssd np. 1T z muzyczką czy tylko LAN. 

Największą zaletą tej Yamahy jest właśnie jakość odtwarzania muzyki z dysku. Można podpiąć dysk do 2T zrobiony w formacie FAT32 ( są do tego darmowe programy ). Ja używam 3 dysków 2,5 cala. Jeden jest wpięty a na 2 kopie.

Mam na nich trochę płyt w hires i to robi też różnicę. Po sieci nigdy nie grałem bo dla mnie liczy się prostota urządzenia a nie NASy roony itp

Polecam do ripowania płyt program EAC a pliki w formacie WAVE.

2 godziny temu, muda44 napisał:

Po sieci nigdy nie grałem bo dla mnie liczy się prostota urządzenia a nie NASy roony itp

Też preferuje bezpośrednie pliki z HDD.

Przyjrzałem się bliżej tej yamahce i mógłbym przełknac to że interfejs do zarządzania plikami jest taki jaki jest, czyli nie ma go wcale 😉, jestem przyzwyczajony do moode lub volumio i cofać się w tył o dekady to jest problem.  Dla mnie sporą barierą jest to, że nie ma wyjścia USB, mój najlepszy DAC tda1541a gra najlepiej po USB, mój drugi już nie jest tak kaprysny i po BNC dałby radę nawet mam kabelek zrobiony BNC coaxial.

W yamaha jest też zasilacz impulsowy na bank bardzo wąskie gardło,  czy wymieniasz je na jakieś dużo lepsze liniowe?

A może znasz  jakiś inny streamer co po modzie zagrałby na wysokim poziomie, ale miało by jeszcze USB wyjscie. 

Teraz, Mariusz03 napisał:

Też preferuje bezpośrednie pliki z HDD.

Przyjrzałem się bliżej tej yamahce i mógłbym przełknac to że interfejs do zarządzania plikami jest taki jaki jest, czyli nie ma go wcale 😉, jestem przyzwyczajony do moode lub volumio i cofać się w tył o dekady to jest problem.  Dla mnie sporą barierą jest to, że nie ma wyjścia USB, mój najlepszy DAC tda1541a gra najlepiej po USB, mój drugi już nie jest tak kaprysny i po BNC dałby radę nawet mam kabelek zrobiony BNC coaxial.

W yamaha jest też zasilacz impulsowy na bank bardzo wąskie gardło,  czy wymieniasz je na jakieś dużo lepsze liniowe?

A może znasz  jakiś inny streamer co po modzie zagrałby na wysokim poziomie, ale miało by jeszcze USB wyjscie. 

Nawet gdybyś miał 100 000 na streamer to zawsze jest coś na co można narzekać. Tu za śmiesznie pieniądze jest świetnie brzmiące urządzenie. Też bym chciał duży, piękny wyświetlacz, przewijanie plików i wygląd Accuphase. A najlepiej za tysiąc pincet 😉

Interfejs do plików dla mnie jest prosty i wystarczający. To ma grać, nie psuć się itd i to dla mnie jest priorytet.

Po co wyjście USB jak po RCA gra na bardzo wysokim poziomie, na tyle wysokim że sprzedałem DAC Raimyo DAP 999EX a skupiłem się na tym co daje korzyści czyli platforma, bdb RCA i zasilanie od gniazdka w ścianie i jak najlepszą sieciówkę.

Tego zasilacza nie ruszam z dwóch względów. Wychodzą z niego 2 napięcia a podział jest na drugiej płycie i tam trzeba się skupić na zasilaniu. Druga to jeżeli kiedyś zajedzie potrzeba wymiany zasilacza to nie straci się modyfikacji.

Ćwiczyłem kiedyś TDA 1541 i chyba AYA DAC na Black Gejtach był najlepszy ale odpuściłem bo można lepiej.

Modyfikuję jeszcze CA Stream Magic 6 i CXNy. Kiedyś Pioneera ale przestałem.

4 godziny temu, bum1234 napisał:

Komuś kto wierzy w "granie " transportów, podstawki pod kable i inne takie różne rzeczy mogą przyjść do głowy. Te osoby są nieobliczalne jeśli  o to chodzi, więc pisanie o prawdopodobieństwie nie ma sensu.

Poza tym nie znamy oryginalnego kontekstu tych zdjęć. Może ktoś umieścił je w tekście opisującym wyższość hi-endowego klocka na d budżetowym. A to zdjęcie z półeczką powstało w momencie zmiany sprzętu na hi-endowy?

Tego nie wiemy.

No dobrze, dobrze 🙂 przyjmuje twoja odpowiedź jak i ta z tymi fotkami za równie prawdopodobne.

Kurcze 100 000 na streamer. Bym sobie kolumny kupił....:(

44 minutes ago, Piotr Sonido said:

Kurcze 100 000 na streamer. Bym sobie kolumny kupił....:(

Absurd goni absurd.

Cena ma tu najmniejsze znaczenie.

59 minut temu, muda44 napisał:

Nawet gdybyś miał 100 000 na streamer to zawsze jest coś na co można narzekać. Tu za śmiesznie pieniądze jest świetnie brzmiące urządzenie. Też bym chciał duży, piękny wyświetlacz, przewijanie plików i wygląd Accuphase. A najlepiej za tysiąc pincet 😉

Interfejs do plików dla mnie jest prosty i wystarczający. To ma grać, nie psuć się itd i to dla mnie jest priorytet.

Zgadzam się ma grać i tyle. Choć możliwość wybierania z telefonu  odpowiedniej muzyczki jest fajnym narzędziem. Jednak dla mnie jakoś jest ponad wszystko.

Godzinę temu, muda44 napisał:

Ćwiczyłem kiedyś TDA 1541 i chyba AYA DAC na Black Gejtach był najlepszy ale odpuściłem bo można lepiej.

Kiedyś Aya miała inne rozwiazania i inaczej grała, dziś Pedja oraz inni (mvaudiolabs.com) graj z tda w trybie równoległym właśnie po USB, gdzie można obsługiwać 384 kHz. Różnica kolosalna. Do tego w pełni dyskretny analog lub analog lampowy. Myślę że ciężko coś takiego przebić. Tda w takiej wersji pokazuje prawdziwą wielkość instrumentów o innych walorach nie wspomnę. Na zachodzie ludzie w TDA są dużo dalej dzisiaj niż u nas się wielu wydaje. Ale każdy ma inny pomysł na dobrą grę.

Godzinę temu, muda44 napisał:

Modyfikuję jeszcze CA Stream Magic 6 i CXNy. Kiedyś Pioneera ale przestałem.

CA Stream Magic 6 tez brak USB na wyjściu, może jakiś CXN miałbym taką możliwość. 

1 godzinę temu, muda44 napisał:

Po co wyjście USB jak po RCA gra na bardzo wysokim poziomie, na tyle wysokim że sprzedałem DAC Raimyo DAP 999EX a skupiłem się na tym co daje korzyści czyli platforma, bdb RCA i zasilanie od gniazdka w ścianie i jak najlepszą sieciówkę.

Tak zasilanie to podstawa począwszy od gniazda w ścianie skończywszy na streamerze bo o tym mowa.

Mam jeszcze 2x pcm1794a z analogiem dyskretnym i buforem lampowym oraz dławikiem 100H tam RCA jest na podobnym poziomie co USB, ale gdzie mu do TDA.  Pcm1794a mam w drugim systemie bardziej dla zabawy niż prawdziwego grania.

Dlatego streamer chciałbym, aby miał zarówno USB jak i BNC na wyjściu. 

Szkoda że ta yamaha nie ma USB bo od razu bym się zdecydował, Twoją rekomendacja wystarcza mi w zupełności.

Nie ma ale skoro sam w sobie po RCA gra lepiej niż wiele drogich odtwarzaczy uznanych firm które miałem i tylko Ayre C5xeMP grał marginalnie lepiej to po co kombinować z zewnętrznymi przetwornikami. 

1 godzinę temu, bum1234 napisał:

Absurd goni absurd.

Cena ma tu najmniejsze znaczenie.

Absurd takie kolumny? 

Wilsony, proac K, PMC, czy topowe spendory. Myślisz że to absurdalne kolumny? Nie powinien o nich myśleć?

7 minutes ago, Piotr Sonido said:

Absurd takie kolumny? 

Wilsony, proac K, PMC, czy topowe spendory. Myślisz że to absurdalne kolumny? Nie powinien o nich myśleć?

Nie piszę o kolumnach tylko o streamerze..

A kolumny nie są absurdalne, tylko ich ceny. Klasyczne półki marketingowe.

W dniu 7.06.2024 o 18:31, bum1234 napisał:

Nie piszę o kolumnach tylko o streamerze..

A kolumny nie są absurdalne, tylko ich ceny. Klasyczne półki marketingowe.

Dla mnie będą:)

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Ani tym ani tym.

Dobrym wyborem. 

Tylko muszę uzbierać. Na co innego teraz idzie. 

Dobrym rozwiązaniem jest kupić tańszą , dobrą konstrukcję i ją sobie poprawić. Zaczynając od gniazd, okablowanie i elementy zwrotnic w szeregu z głośnikami. Miękkie ścianki wyłożyć matą butylową 4mmm z folia alu.

Można tym wiele zyskać 

12 minut temu, bum1234 napisał:

Tak jak McGyver - wymienił wysokotonówkę na słuch ....

W końcu jego mistrz, to sam Lord Rogala.🤣

To zobowiązuje.

4 godziny temu, muda44 napisał:

Dobrym rozwiązaniem jest kupić tańszą , dobrą konstrukcję i ją sobie poprawić. Zaczynając od gniazd, okablowanie i elementy zwrotnic w szeregu z głośnikami. Miękkie ścianki wyłożyć matą butylową 4mmm z folia alu.

Można tym wiele zyskać 

Nie kultywuje tego. Wiem że można w ten sposób dokonać poprawek jednak zbyt często zmieniam sprzęt. A z modernizowanym bywa różnie w odsprzedaży.

17 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Nie kultywuje tego. Wiem że można w ten sposób dokonać poprawek jednak zbyt często zmieniam sprzęt. A z modernizowanym bywa różnie w odsprzedaży.

Wiele można samemu zrobić w przypadku kolumn a to są duże różnice. Wybrać coś dla siebie, zainwestować i zostawić. 

Teraz, muda44 napisał:

Wiele można samemu zrobić w przypadku kolumn a to są duże różnice. Wybrać coś dla siebie, zainwestować i zostawić. 

Wtedy nie ma zabawy. 

Lubię zmieniać po prostu. Czasem szybciej czasem wolniej.

7 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Wtedy nie ma zabawy. 

Lubię zmieniać po prostu. Czasem szybciej czasem wolniej.

Na zmianach przeważnie się traci. Zmieniać można elektronikę, kable ale kolumny kupić najlepsze na jakie stać i rozsądnie poprawić. 

• Pokaż nowe odpowiedzi