Skocz do zawartości
IGNORED

Pro-Ject Phono Box RS - gdzie jest dobry serwis/naprawa?

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry, temat odnosi się do przedwzmacniacza gramofonowego Pro-Ject Phono Box RS.
Wydaj się być uszkodzony ponieważ, przenosi straszny hałas z gramofonu z napędem bezpośrednim (SL-1210GR). Słychać jak pracuje silnik i to dosyć głośno.
W przypadku gdy włączy się filtr subsoniczny jest dużo głośniej niż z wyłączonym. Zazwyczaj kiedyś było odwrotnie - zakłócenia były w delikatny sposób przenoszone jeśli filtr był wyłączony. Oddzielnie linie zasilania dla gramofony i wzmacniacza, filtry zasilania i takie tam nic nie pomogły - także będę jeszcze testował z innym zasilaniem wzmacniacza oraz na innych gramofonach, ale podejrzewam, że zwyczajnie coś się stało z tym filtrem i sieje strasznymi zakłóceniami ...
1. Czy ktoś już spotkał się z podobną usterką w RS-ie?

2. Czy ktoś ma może do polecenia dobry serwis przedwzmacniaczy, żeby się nim zajął?

Z góry dziękuję za pomoc.

3 minuty temu, nikto napisał:

2. Czy ktoś ma może do polecenia dobry serwis przedwzmacniaczy, żeby się nim zajął?

Zacznij od kontaktu z dystrybutorem i poproś o polecenie serwisu. Może sami się zajmą problemem. Kiedyś miałem problem z jednym ze sprzętów z ich oferty i pomoc z ich strony była na bardzo wysokim poziomie 

12 minut temu, piotrek7 napisał:

Zacznij od kontaktu z dystrybutorem i poproś o polecenie serwisu. Może sami się zajmą problemem. Kiedyś miałem problem z jednym ze sprzętów z ich oferty i pomoc z ich strony była na bardzo wysokim poziomie 

Ok - dzięki, spróbuję. Sprzęt oczywiście jest dawno po gwarancji i kupowany z drugiej ręki (03.2017) - ale spróbuję u producenta.
Dzięki.

Ja bym jednak stawiał na połączenia lub gramofon, nie preamp. Taki filt jest pasywny, tam nie ma się co zepsuć. Tym bardziej w obu kanałach jednocześnie. Chyba, że coś w zasilaniu. Tak jak piszesz, sprawdź z innym gramofonem i innym preampem.

1 godzinę temu, nikto napisał:

Ok - dzięki, spróbuję. Sprzęt oczywiście jest dawno po gwarancji i kupowany z drugiej ręki (03.2017) - ale spróbuję u producenta.
Dzięki.

Po gwarancji ale nie powinno być problemu z serwisem pogwarancyjnym, odpłatnym. W końcu w ich interesie jest jednak utrzymać zaufanie klienta do marki także wtedy, gdy zakończy się okres gwarancji

Dzięki wam za podpowiedzi i pomoc - można powiedzieć, że sprawę rozwiązałem ... bo jak zwykle nie sprawdzi się wszystko tylko nie to co powinno 🙂
@StachMuszel tknięty Twoją podpowiedzią, że to może być coś po stronie gramofonu (trochę wątpiłem i przerażało mnie jednocześnie że mój dwuletni SL1210GR się sypnął) - spróbowałem przed snem ostatniego testu. Wyciągnąłem moje stare vdH Wave na RCA (wszystko inne mam połączone zbalansowanymi) i podłączyłem ... no i wszystko zniknęło! Znaczy się jest tam w tle, jak wzmacniacz podkręcę powyżej 80%, ale raczej nie da się wyeliminować absolutnie wszystkiego. Jest coś nie tak z kablem połączeniowym - jutro będę dokładnie sprawdzał co i jak. Dźwięk mi się degradował jakiś czas, ale kurcze nie wpadłbym na to, że to kabel. Chociaż może to los ... bo się tak ostatnio zastanawiałem czy przypadkiem nie wziąć czegoś nowego na testowanie i nie sprawdzić 🙂
Raz jeszcze dziękuję wam za reakcję i pomoc - temat w zasadzie można uznać za zamknięty 🙂

Godzinę temu, nikto napisał:

Chociaż może to los ... bo się tak ostatnio zastanawiałem czy przypadkiem nie wziąć czegoś nowego na testowanie i nie sprawdzić 🙂

Kup z metra gramofonowego Neotecha daj wtyki Kacsa (te lekkie "inspirowane" Eichmann Bullet i temat do zamknięcia. Tanio i bardzo dobrze  

To nic że jest po gwarancji. Ich serwis jest na malborskiej w Krakowie. Serwisują część sprzętu na miejscu.