Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana Kondensatorów w NAD 2140 i 1020, jakie wsadzić?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Robiłem mały przegląd owych klocków, i wyszło że większość elektrolitów jest do wymiany, teraz pytanie czy opłaca się wpychać forse w elny slimic po 4 zł za sztukę, czy JB JRB p niskim esr 8 razy tańsze też będą dobre. Bo jeśli nie ma sensu wydawać tyle kasy na kondensatory to nie mam zamiaru tego robić, co wy uważacie?

Ja sobie wymieniłem sporo jamiconów na takie np https://allegro.pl/oferta/10szt-100uf-50v-low-impedance-bcc-135rli-7797525052 nie wiem czy już ze starości czy coś innego ale zmiana na plus , 

15 godzin temu, jarekb napisał:

Ja sobie wymieniłem sporo jamiconów na takie np https://allegro.pl/oferta/10szt-100uf-50v-low-impedance-bcc-135rli-7797525052 nie wiem czy już ze starości czy coś innego ale zmiana na plus , 

czyli nie muszę się ich obawiać jak rozumiem

3 godziny temu, esdvsdfb ssrbresb vsde napisał:

czyli nie muszę się ich obawiać jak rozumiem

A co bylo w oryginale?

Bo zmieniajac kondy zmienisz troche charakter urzadzenia.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

5 godzin temu, rafa napisał:

A co bylo w oryginale?

Bo zmieniajac kondy zmienisz troche charakter urzadzenia.

jeśli chodzi o kompy, to japońskie - Matsushita. A jeśli chodzi o brzmienie to ciepłe i soczyste (tłuste jakby to nazwać)

Każdy kondensator w takim sprzęcie mniej lub bardziej wpływa na brzmienie ale bez prób praktycznych ciężko coś polecić

Oczywiście tez kwestia jakiej jakości oczekujemy czy tylko chcemy przedłużyć sprawność urządzenia.

Z doświadczenia podpowiem żeby nie dawać jednego rodzaju a mieszać różne, chyba że np oczekujemy maksymalnego dociążenia lub rozjaśnienia...

10 godzin temu, muda44 napisał:

Każdy kondensator w takim sprzęcie mniej lub bardziej wpływa na brzmienie ale bez prób praktycznych ciężko coś polecić

Oczywiście tez kwestia jakiej jakości oczekujemy czy tylko chcemy przedłużyć sprawność urządzenia.

Z doświadczenia podpowiem żeby nie dawać jednego rodzaju a mieszać różne, chyba że np oczekujemy maksymalnego dociążenia lub rozjaśnienia...

Czyli jak chcę mniej więcej równowage, to wymieszać takie które powinny ocieplić i wyostrzyć (zrobić dzwięk bardziej wyrazisty) w sekcji sygnałowej?

25 minut temu, esdvsdfb ssrbresb vsde napisał:

Czyli jak chcę mniej więcej równowage, to wymieszać takie które powinny ocieplić i wyostrzyć (zrobić dzwięk bardziej wyrazisty) w sekcji sygnałowej?

W dużym uproszczeniu tak ale ciężko bez prób stwierdzić w którym miejscu intensywność zmian będzie większa a w którym mniejsza.

W dniu 10.06.2024 o 21:26, esdvsdfb ssrbresb vsde napisał:

to japońskie - Matsushita

Czyli całkiem przyzwoite kiedyś dali więc byle czego nie wciskaj . Dużo ich masz do wymiany ? Niżej jakiś Nichicon to bym nie schodził ? 

W dniu 13.06.2024 o 22:48, Marcin Wielgus napisał:

Czyli całkiem przyzwoite kiedyś dali więc byle czego nie wciskaj . Dużo ich masz do wymiany ? Niżej jakiś Nichicon to bym nie schodził ? 

łącznie w dwóch klockach 61 kondensatorów, niektóre mniejsze niektóre większe

Trochę tego jest ale jak pojemności mniejsze to nie będzie drogo

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Te które są w torze audio i zasilaniu daj "lepsze" a reszta bez większego znaczenia

Daj znac na czym stanęło i jak wpłynęło na poprawę dźwięku .

2 godziny temu, Marcin Wielgus napisał:

Te które są w torze audio i zasilaniu daj "lepsze" a reszta bez większego znaczenia

Daj znac na czym stanęło i jak wpłynęło na poprawę dźwięku .

Okej, jak zrobię dam znać 

• 3 tygodnie później...
W dniu 17.06.2024 o 12:31, esdvsdfb ssrbresb vsde napisał:

Okej, jak zrobię dam znać 

Pierwsza aktualizacja:

Od zasilania wybrałem jamicony, mają podobno jeden z najlepszych stosunków jakości do ceny.

W sekcji audio wymieszałem nichicon muse, fine gold i audio ka wraz z elną slimic II. 

Za wymianę wezmę się w tym tygodniu 

Pierwsza aktualizacja:
Od zasilania wybrałem jamicony, mają podobno jeden z najlepszych stosunków jakości do ceny.
W sekcji audio wymieszałem nichicon muse, fine gold i audio ka wraz z elną slimic II. 
Za wymianę wezmę się w tym tygodniu 

Te Jamicon już kupiłeś ?

21 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

Te Jamicon już kupiłeś ?

Tak, ale nie zapłaciłem dużo. A masz lepszą propozycję?

W dniu 2.07.2024 o 20:58, Marcin Wielgus napisał:

Te Jamicon już kupiłeś ?

Kolega chyba chce Cię odwieść od zakupu Jamiconów, bo nie mają one dobrej opinii u niektórych forumowiczów. Moim zdaniem są na pewno lepsze niż tania chińszczyzna typu Teapo, Nixon itp. Nie bez kozery stosują je niektórzy markowi producenci, choćby wspomniany MF. Trochę lepszy kondensator Elny czy Nichicona będzie kosztował kilka razy więcej.

Edytowane przez StachMuszel
Kolega chyba chce Cię odwieść od zakupu Jamiconów, bo nie mają one dobrej opinii u niektórych forumowiczów. Moim zdaniem są na pewno lepsze niż tania chińszczyzna typu Teapo, Nixon itp. Nie bez kozery stosują je niektórzy markowi producenci, choćby wspomniany MF. Trochę lepszy kondensator Elny czy Nichicona będzie kosztował kilka razy więcej.

Stachu czytasz w moich myślach ale nie chce mieszkać w głowie.
Jeśli rozważamy Jamicon vs chińszczyzna to dobry wybór, ja chciałem tylko zwrócić uwagę ze, jak napisałeś, idą do zasilania które jest bardzo ważne w audio i myślałem abyś dał Nichicon.
Natomiast do toru audio kupiłeś fajne kondensatorki
Pamiataj aby nie oceniać od razu po wymianie choć obstawiam że będzie od razu lepiej . Daj im pograć i czekamy na wieści

Co do MF stosowali  jamicony żeby uzyskać swoje brzmienie ? , taka moja wątpliwa teoria ?

Oj wątpliwa . Miałem / mam bardzo dużo wzmakow MF i długo jechali na Nichicon aż w końcu księgowi się zabrali za projektowanie no i ... Jamicon się pojawił .

1 godzinę temu, Marcin Wielgus napisał:

Stachu czytasz w moich myślach emoji1.png ale nie chce mieszkać w głowie.
Jeśli rozważamy Jamicon vs chińszczyzna to dobry wybór, ja chciałem tylko zwrócić uwagę ze, jak napisałeś, idą do zasilania które jest bardzo ważne w audio i myślałem abyś dał Nichicon.
Natomiast do toru audio kupiłeś fajne kondensatorki emoji106.png
Pamiataj aby nie oceniać od razu po wymianie choć obstawiam że będzie od razu lepiej . Daj im pograć i czekamy na wieści

Oj wątpliwa . Miałem / mam bardzo dużo wzmakow MF i długo jechali na Nichicon aż w końcu księgowi się zabrali za projektowanie no i ... Jamicon się pojawił . emoji1.png

A co myślicie o takich? 

https://allegro.pl/oferta/kondensator-elektrolit-50v-4700uf-18x36-low-esr-nichicon-14664204501

Ewentualnie możecie dać swoje propozycje to ewentualnie kupię droższe, bo to i tak inwestycja na lata więc bólu nie ma

6 godzin temu, esdvsdfb ssrbresb vsde napisał:

A co myślicie o takich? 

https://allegro.pl/oferta/kondensator-elektrolit-50v-4700uf-18x36-low-esr-nichicon-14664204501

Ewentualnie możecie dać swoje propozycje to ewentualnie kupię droższe, bo to i tak inwestycja na lata więc bólu nie ma

Napisz proszę, jakie konkretnie kondensatory pracują w zasilaniu głównym? 4700uF/50V?

9 minut temu, esdvsdfb ssrbresb vsde napisał:

Tak 4700uf na 50v, o cornell dubiliel jeszcze nie słyszałem, samyoung zawsze mi się kojarzył z chińskim badziewiem, ciekawie wyglądają te nichicony. Na które ty byś postawił?

Ja osobiście postawiłbym na Nichicony.

Z tego co wiem Samyoung produkuje kondensatory m. in. dla Vishay BC Components, także nie bałbym się ich jakoś specjalnie.

Edytowane przez StachMuszel
1 minutę temu, StachMuszel napisał:

Ja osobiście postawiłbym na Nichicony.

Z tego co wiem Samyoung produkuje kondensatory m. in. dla Vishay BC Components, także nie bałbym się ich jakoś specjalnie.

A to ci ciekawostka, a ja zawsze myślałem że vishay w Ameryce robiony, czlowkel uczy się całe życie. No dobra to postawie na nichicony żeby się zgrały z resztą 

W dniu 3.07.2024 o 22:17, Marcin Wielgus napisał:

Co do MF stosowali  jamicony żeby uzyskać swoje brzmienie ? , taka moja wątpliwa teoria ?

Wtrącę swoje trzy gorsze - stanowczo odradzam Jamicony -szczególnie te w gałęzi zasilania lub te które pracują w okolicach radiatorów-chodzi o te o temp.pracy 85 st.C. Miałem kiedyś MF E11 który uległ awarii właśnie w skutek dziadowskich oszczędności tej firmy. Wszystkie kondensatory w tym wzmacniaczu nie trzymały parametrów a te od filtracji zasilania po prostu wyschły i można z nich było zrobić marakasy bo po prostu przy potrząsaniu terkotały. Wiem że ten wzmacniacz to nie jakiś hi-end ale od tamtej ,, przygody" unikam Jamiconów jak ognia a firmę MF uznaję za jakąś kpinę z klienta. Wiem że niektórzy fani  marki wyleją na mnie za chwilę falę pomyj  i rozumiem że nie wszystkie ich produkty są na takim poziomie ale nikt mnie nie przekona do zmiany zdania. Dlaczego? . Po prostu tak mam że nie lubię być nabijany w butelkę. Na szacunek trzeba popracować a stracić go bardzo łatwo i nic nie usprawiedliwia firmy pretendującej do hi-endu na takie działania bo to w mojej ocenie po prostu jest nie uczciwe. 

Ze swej strony polecam  firmy które produkują swe produkty od lat - które konkretnie - nie śmiem polecić bo zależy to od bardzo wielu czynników i konkretnych zastosowań.

Wtrącę swoje trzy gorsze - stanowczo odradzam Jamicony -szczególnie te w gałęzi zasilania lub te które pracują w okolicach radiatorów-chodzi o te o temp.pracy 85 st.C. Miałem kiedyś MF E11 który uległ awarii właśnie w skutek dziadowskich oszczędności tej firmy. Wszystkie kondensatory w tym wzmacniaczu nie trzymały parametrów a te od filtracji zasilania po prostu wyschły i można z nich było zrobić marakasy bo po prostu przy potrząsaniu terkotały. Wiem że ten wzmacniacz to nie jakiś hi-end ale od tamtej ,, przygody" unikam Jamiconów jak ognia a firmę MF uznaję za jakąś kpinę z klienta. Wiem że niektórzy fani  marki wyleją na mnie za chwilę falę pomyj  i rozumiem że nie wszystkie ich produkty są na takim poziomie ale nikt mnie nie przekona do zmiany zdania. Dlaczego? . Po prostu tak mam że nie lubię być nabijany w butelkę. Na szacunek trzeba popracować a stracić go bardzo łatwo i nic nie usprawiedliwia firmy pretendującej do hi-endu na takie działania bo to w mojej ocenie po prostu jest nie uczciwe. 
Ze swej strony polecam  firmy które produkują swe produkty od lat - które konkretnie - nie śmiem polecić bo zależy to od bardzo wielu czynników i konkretnych zastosowań.

Hej hej bez pomyj ale stanę w obronie MF, pomimo mojego wpisu powyżej. Każdy ma prawo do swojej opinii oczywiście że tak, i ja również krytycznie patrzę na Jamicon i ich stosowanie ale z drugiej strony ile lat miał twój MF E11 jak padł ? Pewnie duuuuzo. Nikt nie obiecuję z producentów że tyle będzie działał . Ja mam zasadę że patrzę do środka i jak coś ma ma 15+ to wymieniam elektrolity jak leci bez żadnych pomiarów aby nie czekać na fuck up.
Inny przykład żeby pomyje zetrzec z MF. Mam u siebie cały dzielony set BAT. Już hi-end jak mniemam. Miałem już parę BATow i w środku są Nichicony. Można rzec że nie licuje z hi-end i klockami za parędziesiąt tysięcy. i cóż mam te graty wywalić ? No nie re-capping jak autor wątku, daje co mogę najlepsze i mam spokój na lata i piękne granie z wysokiej półki. Wg mnie to jest metoda jak nie ma się na nowe . Ja nie mam.

Z żalem to napisałem ale taki świat ciecia kosztów i robienie sprzętu nie na lata ale "na styk" . Można przykładów mnożyć bez liku

Mam u siebie MF A2 po re-cappingu jednego z forumowiczów pięknie gra. Mam A1 starszy od twojego E11 - czeka na re-capping bo się boje go już włączyć to klasa A więc grzeje jak żelazko ....

Ale nikogo na siłę nie nawracam na ... Uważam że producenci powinni się szanować i np w takim BAT to w bebechach, konstrukcji, wykonaniu itp widać. Warto zainwestować i cieszyć się muzyką .

• Pokaż nowe odpowiedzi