Skocz do zawartości
IGNORED

kondycjoner (bez uziemienia) jak działa?

NADek

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli nie masz trójprzewodowej instalacji elektrycznej tzn. z zerem ochronnym to przynajmniej sprawdź czy masz w gniazdku zero robocze połączone z zerem ochronnym ( jeżeli nie to połącz ) bo tylko wtedy podłączenie kondycjonera ma sens. Zresztą producenci kondycjonerów piszą ,że przy takiej instalacji kondycjoner pracuje na ok. 95% swoich możliwości. Ale to chyba już wiesz ;)

jar1, asymetryczne nie beda filtrowane.... (czyli inaczej mowiac wspolne lub synfazowe)

royber, co oznacza praca kondycjoner na 95%? A powiedz mi wtedy jak spowodowac by np. telewizor pracowal na 95% swoich mozliwosci? to jakies chore.....

moze długopis funkcjonuje na 46% swoich mozliwosci? a telefon?

już sie uziemiłem:) ale nie do 3 żyły uziemiena bo nie ma tylko tak jak Royber mówi ( zero robocze połączone z zerem ochronnym ). Przy okazji sprawdzilem polaryzacje i wszytkie klocki podłaczyłem jak trzeba + (S) (świeci neonówka) do + (S)

Wracając do tematu, nie zauważyłem zgubnego wpływu braku uziemiania kondycjonera.Z uziemieniem czy bez spełnia swoją rolę. Po uziemieniu muszę przerywać pętlę masy przy gnieżdzie zasilającym CD ponieważ zaczyna buczeć. Po wielu różnych kombinacjach wybrałem wydaje mi się najlepszą w której uziemienia brak a ekrany sieciówek wzmaka i CD są połączone przez odpowiednie położenia przełączników przerwań i połączone z masą CD. Dodam że wzmak nie posiada środkowego bolca w gnieździe IEC, a tylko we wtyku sieciowym.

jakby na czasie temat

wprawdze nie mam kondycjonera ale mam listwe typu acar

zostala podpieta do gniazdka bez bolca

w sobote wieczorem dobralem sie do niej z miernikiem bo zauwazylem,

ze mam napiecie na obudowach od sprzetu

i prosze: napiecie faza-masa - 230V na wyjsciu z acara ale napiecie faza-bolec ochronny-115V oraz napiecie

masa-bolec ochronny 115V. Wywalilem acara i dalem zwykly przedluzacz z rozgaleznikiem

sam juz nie wiem co sie dzialo wewnatrz acara - czezby sobie wlazne zero stworzyl? sprawdzcie sobie jak dzialaja wasze kondycjionery w gniazdkach bez uziemienia ciekaw jestem czy macie to samo

pozdr

marekzawa, winnes miec raczej wzmak uziemiony poprzez wlasnie podlaczenie go do bolca (a nie masz bo sam wzmak na gniazdo bez PE) a CD bez uziemienia. bedzie prosciej i bez kombinacji a i petle masy nie bede powstawac tak łatwo.

patefon, nie iwem al cos ma popieprz...e chyba w instalacji albo w spzrecie. daje flaszke ze nie masz prawdziwego uziemienia tylko bolec wisi w powietrzu...

>Brencik

Przecież napisał, że ma gniazdo sieciowe bez bolca.. I jak wiesz odkłada mu sie na obudowie napięcie z dzielnika na kondensatorach wyjściowych z filtra w listwie, bo nie ma jej uziemionej. Całkiem normalne w takiej sytuacji i nie jest to niebezpieczne. Pewno wzmacniacz ma wejście sieciowe z bolcem środkowym, a ten jest podpiety do obudowy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.