Skocz do zawartości
IGNORED

Suby Svs: SB2000 vs SB3000 mini vs SB2000PRO

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Jak w temacie czy ktoś miał okazję porównywać powyższe Suby względem siebie np. 1 z 2, 2 z 3 lub nawet wszystkie razem. Patrząc na parametry i ceny wydaje się że kolejność jakościowa powinna być jak w temacie ale jak już nie raz czytałem na tym forum nie zawsze te kryteria oddają rzeczywistość. No i cena np między 2 a 3 jest nieznaczna, a już 1 jest dużo tańszy i czy za tym idzie aż taki spadek jakości dźwięku względem tych droższych?

SB2000 Pro różni się od SB2000 wbudowanym podstawowym DSP i sterowaniem przez bluetooth (apka na smartfonie). SB3000 mini to bardziej designerski mniejszy  sub, osiągi ma słabsze od serii 2000. 

Seria SB to zamknięta obudowa, PB to bas reflex, mocowo znacznie powyżej SB ale większy gabaryt i nieco słabsze pod muzykę od SB

8 minut temu, don111 napisał:

SB2000 Pro różni się od SB2000 wbudowanym podstawowym DSP i sterowaniem przez bluetooth (apka na smartfonie). SB3000 mini to bardziej designerski mniejszy  sub, osiągi ma słabsze od serii 2000. 

Seria SB to zamknięta obudowa, PB to bas reflex, mocowo znacznie powyżej SB ale większy gabaryt i nieco słabsze pod muzykę od SB

U mnie ma to grać głównie z KD. A co masz myśli pisząc o osiągach? Chodzi o max zejście bodajże 19Hz w serii 2000 a 23Hz w mini, czy o moc stałą i maksymalną bo tu zdecydowanie więcej ma mini?

20 minut temu, max720 napisał:

Wypożycz oba i przekonaj się na własne uszy.

Ba gdybym miał gdzie. W moim mieście (Olsztyn) nie mają SVS. Ogólnie są trzy sklepy na krzyż.

Modele Pro (1000 i 2000 na pewno) od ich starszych odpowiedników są ciut mocniejsze.
55 minut temu, Wolfweiss napisał:

U mnie ma to grać głównie z KD. A co masz myśli pisząc o osiągach? Chodzi o max zejście bodajże 19Hz w serii 2000 a 23Hz w mini, czy o moc stałą i maksymalną bo tu zdecydowanie więcej ma mini?

Tu masz wyniki pomiarów SVS wg jednego standardu. 3000 micro mocowo jest cieniutki w porównaniu nawet do SB 1000

Różnica 3dB to 2x słyszalna głośność

1621363104452-png.130502

3 minuty temu, Chloru napisał:
Godzinę temu, don111 napisał:

Modele Pro (1000 i 2000 na pewno) od ich starszych odpowiedników są ciut mocniejsze.

Zgadza się, ale różnica jest minimalna. Pro ma też podwójne porty BR w porównaniu do starszej wersji. Różnica duża jest jedynie między PB1000 a PB1000 Pro, pierwszy ma głośnik 10" a nowszy 12"

2 hours ago, don111 said:

Różnica 3dB to 2x słyszalna głośność

3dB więcej to dwa razy większe ciśnienie akustyczne i dwa razy więcej mocy musisz podać.

9-10db więcej jest dopiero postrzegane jako dwa razy głośniej przez człowieka.

Co zresztą łatwo sprawdzić, pogłośnij sobie system o 3db i zobacz czy jest dwa razy głośniej... 3db to tylko trochę głośniej, na pewno się zgodzisz.

Edytowane przez sebna

“With age comes wisdom, but sometimes age comes alone.”

― Oscar Wilde

8 minutes ago, sebna said:

3dB więcej to dwa razy większe ciśnienie akustyczne i dwa razy więcej mocy musisz podać.

9-10db więcej jest dopiero postrzegane jako dwa razy głośniej przez człowieka.

🤔 nie pokręciles czegos?

3dB to 3dB, czyli 2x głosniej. Cos chyba pomieszałeś, moim zdaniem @don111 ma rację. Moc tu nie ma nic do rzeczy skoro chodzi o zmierzony poziom głosności.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

9 minutes ago, brewka87 said:

🤔 nie pokręciles czegos?

3dB to 3dB, czyli 2x głosniej. Cos chyba pomieszałeś, moim zdaniem @don111 ma rację. Moc tu nie ma nic do rzeczy skoro chodzi o zmierzony poziom głosności.

Po prostu zerknij online jak masz wątpliwości.

Przede wszystkim decybele są skalą logarytmiczną. To Ci powinno już dużo powiedzieć. Mówiąc prościej nic a propos decybeli nie jest liniowe... czyli mówiąc jeszcze prościej ludzka intuicja tutaj bardzo słabo działa. Albo wiesz jak to działa albo nie. Nie na co zgadywać. 

Moc ma wszystko do rzeczy bo decybel jest miarą ciśnienia (akustycznego) (a nie głośności)...

― Oscar Wilde

Moc tu nie ma nic do rzeczy, powyższe pomiary, to nie pomiar efektywności głośnika tylko max. SPL. Każdy sub ma swój własny wzmacniacz o innej mocy. 

48 minut temu, sebna napisał:

No właśnie tu mierzone jest tylko ciśnienie akustyczne, przy różnych mocach wzmacniaczy w zależności od modelu suba. Ile mocy trzeba podać nas nie interesuje, tylko efekt końcowy. 

41 minutes ago, don111 said:

Moc tu nie ma nic do rzeczy, powyższe pomiary, to nie pomiar efektywności głośnika tylko max. SPL. Każdy sub ma swój własny wzmacniacz o innej mocy. 

No właśnie tu mierzone jest tylko ciśnienie akustyczne, przy różnych mocach wzmacniaczy w zależności od modelu suba. Ile mocy trzeba podać nas nie interesuje, tylko efekt końcowy. 

Podoba mi się selektywne cytowanie i wykręcanie kota do góry ogonem.

Rozumiem że teraz i "zawsze" rozmawialiśmy o, nie rozmawianiu o mocy wzmacniacza? :D Monty Python I ministerstwo dziwnych kroków normalnie :D

Brak słów. 

Dla przypomnienia rozmawialiśmy o tym, ze napisałeś że 3db to dwa razy głośniej co jest niezgodne z rzeczywistością, co też dla Ciebie skorygowałem. 3db to dwa razy większe ciśnienie akustyczne fali dźwiękowej a kosztuje to dwa razy więcej mocy. Jest to istotna informacja dodatkowa dla kogoś kto patrzy na wybór suba. Nie rozumiem jaki masz z tym problem poza tym że jest to raczej dziecinna zasłona dymna dla faktu że napisałeś rzeczy które są niezgodne z prawdą, a które teraz nagle magiczne pomijasz bo Ci tak wygodnie... ogólnie słabo.

Każdy może się pomylić albo czegoś nie wiedzieć. Co jest ważne, to jak się reaguje na pomyłkę. Nie po to poprawiłem co napisales żeby Ci coś wytknąć tylko żeby się ludziom nie utrwala zła informacja. W zamian zamiast rozpoznanie pomyłki z Twojej strony dostaje atak na dodatkowy fakt, który ma znaczenie dla tematu :D. Takze tak jak pisałem słabo.

Dla mnie temat jest zamknięty. Nie mam nic więcej do dodania. Wszystko jest jasno napisane dla każdego kto chce przeczytać ze zrozumieniem. 

Edytowane przez sebna

― Oscar Wilde

1 hour ago, sebna said:

Przede wszystkim decybele są skalą logarytmiczną. To Ci powinno już dużo powiedzieć. Mówiąc prościej nic a propos decybeli nie jest liniowe... czyli mówiąc jeszcze prościej ludzka intuicja tutaj bardzo słabo działa. Albo wiesz jak to działa albo nie. Nie na co zgadywać. 

Ja rozumiem co to decybel 😉

Chyba jednak Ty nie rozumiesz tego o czym piszesz. W "opisywaniu" głosnosci uzywa sie skali logarytmicznej i wlasnie dlatego +3dB to podwojenie głosności, +6dB to juz 4x głosniej itd...

47 minutes ago, don111 said:

No właśnie tu mierzone jest tylko ciśnienie akustyczne, przy różnych mocach wzmacniaczy w zależności od modelu suba. Ile mocy trzeba podać nas nie interesuje, tylko efekt końcowy

Dokładnie tak samo uwazam. Jesli jakis sub jest w stanie przy maksymalnym wysterowaniu wytworzyc 3dB więcej niz inny sub to znaczy ze zagra 2x głosniej. Nie wnikajmy ile mocy trzeba mu dostarczyc, bo od tego jest jego wzmacniacz i zasilacz... ( to uwaga do kolegi Sebny)😉

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

57 minut temu, sebna napisał:

Dla przypomnienia rozmawialiśmy o tym, ze napisałeś że 3db to dwa razy głośniej co jest niezgodne z rzeczywistością, co też dla Ciebie skorygowałem. 3db to dwa razy większe ciśnienie akustyczne fali dźwiękowej a kosztuje to dwa razy więcej mocy. Jest to istotna informacja dodatkowa dla kogoś kto patrzy na wybór suba

Może błędnie sądziłem ale 2x większe ciśnienie akustyczne to nie jest przypadkiem 2x większa głośność? 

3db więcej nie kosztuje 2x więcej mocy, chyba że rozważalibyśmy przypadek suba w tej samej obudowie i z tym samym głośnikiem. Tutaj wszystkie suby są różne. Jak widać po pomiarach, te suby o znacznie mniejszej mocy wzmacniacza, z tym samym głośnikiem, dają większe ciśnienie akustyczne w większej obudowie BR od zamkniętych subów z mocniejszym wzmacniaczem (300w pb1000 pro vs 550w sb2000 pro lub 550w pb2000 pro vs 800w sb3000) 

Edytowane przez don111
3 hours ago, brewka87 said:

Ja rozumiem co to decybel 😉

Chyba jednak Ty nie rozumiesz tego o czym piszesz. W "opisywaniu" głosnosci uzywa sie skali logarytmicznej i wlasnie dlatego +3dB to podwojenie głosności, +6dB to juz 4x głosniej itd...

Wybacz, staram się być neutralny (i nie wybuchać śmiechem, bo jestem pozytywnie rozbawiony) ale jak piszesz, że rozumiesz co to decybel a potem piszesz, że +3db to podwojenie głośności to jest bardzo trudno 🙂. Tak jak już wcześniej pisałem decybel nie jest miarą głośności... głośność to zjawisko psychoakustyczne, a decybel to jednostka wielkości fizycznej, ciśnienia akustycznego.

Ciśnienie akustyczne != (nie równa się) głośność.

Nie bardzo rozumiem po co idziecie w zaparte zamiast to po postu sprawdzić. Fajnie się gada ale trochę się tutaj wygłupiamy mamy nadzieję, a nie że wy tak we dwóch na poważnie z tym, że Ziemia jest płaska :D.

Co próbuje powiedzieć, że chyba sobie zdajecie sprawę, że nie kłócicie się ze mną tyko z nauką 🙂. Mi to w sumie nie przeszkadza bo dostarczacie mi sporego banana ale wiecie, że tego forum nie da się edytować i to co napiszecie pozostanie tutaj aż uprosicie jakiegoś admina, żeby to dla was skasował 😄 

2 hours ago, don111 said:

Może błędnie sądziłem ale 2x większe ciśnienie akustyczne to nie jest przypadkiem 2x większa głośność? 

Tak jak już z 3 razy napisałem. Błędnie sądzisz. Mam nadzieję, że na tym etapie już jednak sądziłeś 🙂

Panowie to nie pojedynek o honor. Czegoś nie wiedziałeś, czegoś się dowiedziałeś, wszystko jest ok, nikt nikomu nie musi z tego powodu krwi upuszczać 😉 

Jak to mówią (i ja w to święcie wieżę), dzień bez nauczenia się czegoś nowego jest dniem straconym :).

Pozdrawiam

Edytowane przez sebna

― Oscar Wilde

4 hours ago, sebna said:

Wybacz, staram się być neutralny (i nie wybuchać śmiechem, bo jestem pozytywnie rozbawiony) ale jak piszesz, że rozumiesz co to decybel a potem piszesz, że +3db to podwojenie głośności to jest bardzo trudno 🙂

Poprawka, 3dB to podwojenie cisnienia, a głosnosc zwiększa się pierwiastek kwadratowy z 2 czyli 1, 41. 6dB to podwojenie głosnosci, czyli pierwiastek kwadratowy z 4.

Ok niech będzie że to ciśnienie akustyczne  a głośność to inny parametr 🙂 Choć pewnie każdy w domyśle czuje i myśli o tym samym. Tylko akurat subach chodzi głównie chyba o to ciśnienie właśnie, nie o głośność, częstotliwości poniżej 25hz są bardziej odczuwalne a słabiej słyszalne. Czuć wibracje, z kiepakiego suba nie czuć żadnego ciśnienia/wibracji tylko łopotanie membrany. To dla tych częstotliwości kuouje się droższe suby, bo powyżej 30hz to hałasu narobi każdy tani duży subwoofer. 

Cześć 🙂 Skoro szukasz suba do kina to patrzyłbym na serię PB od SVSa, jeśli masz więcej przestrzeni to np. RP-1400SW od Klipscha również sobie bardzo dobrze radzą. Mniejsza kontrola, ale bardziej obszerne granie porównując do PB-2000 Pro 🙂 W razie czego zapraszamy 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 12.06.2024 o 10:24, Q21 napisał:

Cześć 🙂 Skoro szukasz suba do kina to patrzyłbym na serię PB od SVSa, jeśli masz więcej przestrzeni to np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) od Klipscha również sobie bardzo dobrze radzą. Mniejsza kontrola, ale bardziej obszerne granie porównując do

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 🙂 W razie czego zapraszamy 😉 

Dzięki za info. RP i Pro są sporo poza założonym budżetem. Już i tak go naciągając do 4k jakbym znalazł gdzieś w ratach to skusił bym się na PB-2000 lub Spl-150, z lekkim wskazaniem na Svs-a, który ponoć trochę lepiej sprawdzi się przy okazjonalnym słuchaniu muzyki, no i ma metalową maskownicę (a ja mam koty).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )