Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz CD Onkyo DX-6570 - jaki byłby do niego dobry wzmacniacz zintegrowany?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mój zestaw audio to:
1. wzmacniacz Onkyo A-9511 (moc 2x70W przy 8ohm)
2. equalizer Technics SH-GE70
3. odtwarzacz CD Onkyo DX-6570
4. kolumny podstawkowe Magnat Quantum 673 (moc każdej kolumny to 100 W jako RMS)

Do tych kolumn podstawkowych Magnat Quantum 673 mam podpięte grube kable OEHLBACH type 1055 2x2.50mm2. Do każdego segmentu audio mam podpięte grube kable typu Cinch (2 RCA). Wzmacniacz Onkyo A-9511 gra nieźle, ale podczas słuchania muzyki brakuje "tego czegoś".

Biorę najbardziej pod uwagę jakiś dobry wzmacniacz zintegrowany Sansui (albo ewentualnie innego producenta) do kwoty 1000 zł.

Jaki byście mi polecili dobry wzmacniacz zintegrowany do tego powyższego zestawu, aby zagrał lepiej niż ten Onkyo A-9511?

Jakbyś dopisał, czym jest brakujące "to coś" byłoby kolegom znacznie łatwiej.

A może być sporo; zarówno za dużo szczegółów, jak za mało; głucho lub za jasno,

za dużo basu, albo za mało a w końcu może być też nieczytelny.

Największą różnicę i tak robią kolumny, ale czasem wystarczą inne zmiany ...

tyle, że najczęściej zupełnie nie związane z przyzwoitym wzmacniaczem 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Dźwięk jest jakiś taki mało dynamiczny. Bas nie gra do końca tak jak powinien. Średnie oraz wysokie tony - grają dobrze i muzykalnie. Muszę kombinować ustawienia na equalizerze Technics SH-GE70, aby to ogólnie przyzwoicie zagrało.

Może przekombinowałeś na Technics'ie 😉 

Ja bym spróbował BEZ niego i ew. braki w dole próbował lekko nadrobić samą

gałką od basu - może to coś zmieni. Miałem słabszy TX 8220 i właśnie taki

prosty zabieg typu +1 do +2 zupełnie mi wystarczał do komfortowego słuchania.

Poza tym te monitory mogą mocno reagować na ścianę z tyłu i regulacja

tej odległości czasem pozwala sporo poprawić.

Może też rzeczywiście trzeba czegoś z basem i będzie lepiej.

Ja szukając wzmacniacza trafiłem na RX 797 i takiego basu i dynamiki

wcześniej nie miałem, ale to też nie każdemu pasuje.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Nie przekombinowałem na Technics'ie. Gdy wyłączam ten equalizer SH-GE70 przyciskiem EQ on/off, to jest jeszcze gorsza jakość dźwięku. Dzięki temu equalizerowi sprzęt gra lepiej, ale to nie oznacza, że jakość dźwięku zachwyca.

Są choroby uleczalne, ale są takie, na które dotychczas medycyna jakoś 😉 

Wniosek z tego, że sama regulacja gałkami wzmacniacza to za mało, czy też może od razu

w układzie był equalizer ? A co powiesz na wzmacniacze zupełnie BEZ regulacji barwy -

tylko z gałką głośności ? Mam obawy, że żaden wzmacniacz może nie podołać tak

postawionemu wymaganiu. Miałem kiedyś znajomego co używał obu barw do oporu,

( czyli 20 dB ) do tego dwa equalizery w pełnym uśmiechu ( 24 dB ) do Altusów na full

co dawało jeszcze około 15 dB. Czyli łączne odchylenie od liniowości to ok. 60 dB 😉

Zarówno w jego ( skrajnym ) przypadku, jak też w Twoim porady mogą być nie tylko

trudne, ale też bezowocne. Bo co radzić ? Dołożyć drugi equalizer, a może wystarczy

tylko mocny subwofer, a nie inny wzmacniacz, który IMHO niewiele zmieni.

Poczekaj na lepsze porady, bo ja np. przyzwyczajałem się do direct zamiast kręcenia gałami

ze dwa tygodnie, może więcej, ale patrząc z perspektywy czasu - warto było.

Edytowane przez audioburak

A ja wiem czego ci brakuje w tym zestawieniu bo znam te sprzęty. 

I nie dobieraj wzmacniacza pod odtwarzacz CD tylko pod kolumny. 

One grają naprawdę świetnie ze wzmacniaczami nieco cieplejszymi z miększym dołem.

Pytanie jak bardzo w czasie chcesz sie cofnąć do zakupu używanego 

Denon pma 720 jest do nich całkiem w porządku mimo że to jest klasa twojego obecnego wzmacniacza. 

Starszy 1060 jest super opcja.

Te kolumny grają fajnie ze starszymi modelami Pioneer na przykład 676 oraz z wzmacniaczami Harman Kardon. 

Arcam też będą dobrą opcją aczkolwiek tutaj pewnie będzie problem ze znalezieniem czegoś fajnego w tej cenie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dopisał bym jeszcze Yamahę RS 500 czy RS 700 lub RX 797 - zwykle w budżecie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

8 godzin temu, krzysiekp42 napisał:

Dźwięk jest jakiś taki mało dynamiczny. Bas nie gra do końca tak jak powinien. Średnie oraz wysokie tony - grają dobrze i muzykalnie. Muszę kombinować ustawienia na equalizerze Technics SH-GE70, aby to ogólnie przyzwoicie zagrało.

Zmień kolumny. To nie wina bądź co bądź dobrego wzmacniacza. Chyba że słuchasz przez ten korektor technicsa to szczerze współczuję 😝 

I nie dziwię się że czegoś ci brakuje 

8 godzin temu, audioburak napisał:

Może przekombinowałeś na Technics'ie 😉 

Ja bym spróbował BEZ niego i ew. braki w dole próbował lekko nadrobić samą

gałką od basu - może to coś zmieni. Miałem słabszy TX 8220 i właśnie taki

prosty zabieg typu +1 do +2 zupełnie mi wystarczał do komfortowego słuchania.

Poza tym te monitory mogą mocno reagować na ścianę z tyłu i regulacja

tej odległości czasem pozwala sporo poprawić.

Może też rzeczywiście trzeba czegoś z basem i będzie lepiej.

Ja szukając wzmacniacza trafiłem na RX 797 i takiego basu i dynamiki

wcześniej nie miałem, ale to też nie każdemu pasuje.

Kolega Audioburak bardzo dobrze pisze. Szanuje jego wpisy bo on naprawdę chcę pomóc i podobnie jak on uważam że coś przekombinowałeś. Wyrzuć ten korektor lub popraw pomieszczenie. Może tam coś się dzieje jakieś echo itd.

Edytowane przez fanatyk muzyki

Nie podobają mi się wizualnie wzmacniacze Harman Kardon, a tym bardziej nie będę kupował w ciemno sprzętu tej firmy. Słyszałem, że wzmacniacze Sansui bardzo dobrze grają i wg. mnie wizualnie wyglądają kozacko. Najbardziej biorę pod uwagę wzmacniacze Sansui o mocy w przedziale najlepiej od 2x60W do 2x80W przy 8ohm. Chodzi o modele z końca lat 80-tych albo z początku lat 90-tych. Nie mam pojęcia czy podany Denon PMA-720A albo Pioneer A-676 zagra na tym samym poziomie jak jakiś dobry model wzmacniacza Sansui. Co do wzmacniaczy Denona albo Pioneera, to takie kupowanie w ciemno. Co do pomieszczenia, to mieszkam w pokoju ok 10 m2.

Czy w przyszłości brać pod uwagę jakiś model wzmacniacza Sansui, skoro sporo fanów muzyki chwali tego producenta?

Rozumiem, że zakup Sansuja planujesz nie "w ciemno", ale będziesz go słuchał -

z własnymi monitorami, sprawdzał i oglądał. Wtedy można je polecić, bo trzeba

pamiętać o ich PESEL'u 😉 - to może rodzić czasem poważne koszty. 

Mercedes "beczka" też jest chwalony, ale ja bym  go dziś nie kupił, mając jednak

świadomość, że są tacy, co takie samochody nadal kupują.

Design Harmana też mnie nie przekonuje, ale z nowocześniejszych np:

Ukryta Zawartość

Trzeba też pamiętać, że do wielu gratów korektora podłączyć się nie da i będzie

służył tylko do jednego źródła - np. CD który ( chyba ) żadnych korekt nie wymaga ...

A bas bez korektora jest OK czy też jakość zła, bo o poziomie tu nie mówię ..

Ukryta Zawartość

14 godzin temu, krzysiekp42 napisał:

Nie podobają mi się wizualnie wzmacniacze Harman Kardon, a tym bardziej nie będę kupował w ciemno sprzętu tej firmy. Słyszałem, że wzmacniacze Sansui bardzo dobrze grają i wg. mnie wizualnie wyglądają kozacko. Najbardziej biorę pod uwagę wzmacniacze Sansui o mocy w przedziale najlepiej od 2x60W do 2x80W przy 8ohm. Chodzi o modele z końca lat 80-tych albo z początku lat 90-tych. Nie mam pojęcia czy podany Denon PMA-720A albo Pioneer A-676 zagra na tym samym poziomie jak jakiś dobry model wzmacniacza Sansui. Co do wzmacniaczy Denona albo Pioneera, to takie kupowanie w ciemno. Co do pomieszczenia, to mieszkam w pokoju ok 10 m2.

Czy w przyszłości brać pod uwagę jakiś model wzmacniacza Sansui, skoro sporo fanów muzyki chwali tego producenta?

Miałem i słuchałem sansui.  Zupełnie nie warte tych cen bi brzmienie ich na pewno tego nie rekompensuje. Jak masz możliwość to najpierw posłuchaj zanim kupisz. Ja bym za to nie dał 1/10 ceny za jaką je wystawiają 😉

OK, dam sobie spokój ze wzmacniaczami Sansui.

Mam okazje kupić po za allegro i po za olx (100% sprawny / nic nie trzeszczy) wzmacniacz Onkyo A-9510 za kilka stówek.

Na necie wystawione są dwie dobre opinie na temat tego wzmaka Onkyo A-9510:

Ukryta Zawartość

Czy ten wzmacniacz Onkyo A-9510 zagra lepiej od mojego aktualnego A-9511?

Ukryta Zawartość

One mogą się różnić jedynie PESELEM 😉 bo zarówno budowa, jak dane techniczne

obu modeli są zbliżone i model młodszy ma tylko dodaną jedynkę do nazwy.

Ale jak blisko, tanio i z pilotem, to czemu nie, ale powinien grać TAK SAMO.

Wielkim plusem tego wzmaka Onkyo A-9511 jest LINE 1 (AUX 1) i LINE 2 (AUX 2). Pod LINE 1 mam podpięty dźwięk z telewizora LCD, a pod LINE 2 mam podpięty dźwięk ze stacjonarnego odtwarzacza DVD KiSS DP-600, aby oglądać filmy. Nie zależy mi na dźwięku z TV. Zdecydowana większość starych wzmacniaczy ma tylko jedno AUX. Podobno im starszy model wzmacniacza tym lepiej - w sensie jakości brzmienia. Ten A-9511 jest wyposażony w kondensatory Elna. Liczyłem na to, że ten A-9510 jest trochę lepszy brzmieniowo, bo jest chwalony na tym podanym powyższym linku.

Wcześniej używałem wzmaka Technics SU-A800MK2 (wykonany na hybrydach) - moim zdaniem prezentował kiepskie brzmienie. Zbyt dudniący bas i nieprzyjemne średnie/wysokie tony. Postanowiłem nabyć jakiegoś wzmaka wykonanego na tranzystorach i padło na tego Onkyo A-9511.

Podsumowując:

Skoro ten wzmak Onkyo A-9510 gra TAK SAMO jak A-9511, to dam sobie spokój. Chyba, że w modelu A-9510 (diabeł tkwi w szczegółach) warto nabyć ten sprzęt. Tu przydałby się jakiś fanatyk sprzętu audio Onkyo.

Wzmacniacze lampowe - odpadają.

Czy możecie polecić mi jakiś porządny wzmacniacz lepszy od tego Onkyo do mojego podanego zestawu?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki za podanie ofert odnośnie tych wzmacniaczy NAD. Będę miał teraz trochę większe rozeznanie.