Skocz do zawartości
IGNORED

Przewody do kolumn podłogowych

Rekomendowane odpowiedzi

Amplituner focal? Kto go robi? Podpowiedź nie focal :):)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_5973.thumb.jpg.39da54dc7c4df57b5b7e3b7dea3b5075.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

13 minut temu, Ajothe napisał:

Czyli Wasza odpowiedź na pytanie jakie kable kupić to:

Wszystko jedno 😄

gdzie tak napisałem? Nie odpowiadaj za kogoś. 

1 minutę temu, GhostR1 napisał:

gdzie tak napisałem? Nie odpowiadaj za kogoś. 

Skoro nie słyszycie różnicy, wniosek jest prosty i jedyny. 

Teraz, Ajothe napisał:

Skoro nie słyszycie różnicy, wniosek jest prosty i jedyny. 

wiem, że chciałeś zabłysnąć ale Ci nie wyszło...Tak samo jak i wyciąganie wniosków 😉

45 minut temu, GhostR1 napisał:

gdzie się niby skompromitowałem?

Piszesz posty niczym chłopczyk z piaskownicy. Że jesteś praktykiem, że przetestowałeś setki kabli i takie farmazony. Setki kabli - no mistrz świata. Gdybyś miał choćby zwykłe doświadczenie jak wielu tutaj nie pisałbyś takich rzeczy.  Gdybyś rzeczywiście był ekspertem zaorałbyś towarzystwo w 3 minuty, a póki co wypisujesz te same wyświechtane, oklepane, używane od lat przez forumowych kablowych trolli teksty i pytania typu "czemu producent nie pisze o charakterze brzmienia, czemu się tym nie chwali" itp

2 minuty temu, GhostR1 napisał:

wiem, że chciałeś zabłysnąć ale Ci nie wyszło...Tak samo jak i wyciąganie wniosków 😉

Nie jestem z tych, którym zależy na opinii kogokolwiek na swój temat, więc nie bardzo wiem o co chodzi z tym błyszczeniem. 

Wniosek jest prosty i jak najbardziej trafny, kiedy nie słyszycie różnic między kablami to totalnie wszystko jedno co kupicie, jakiej jakości i za ile. 

Teraz, Wito76 napisał:

Piszesz posty niczym chłopczyk z piaskownicy. Że jesteś praktykiem, że przetestowałeś setki kabli i takie farmazony. Setki kabli - no mistrz świata. Gdybyś miał choćby zwykłe doświadczenie jak wielu tutaj nie pisałbyś takich rzeczy.  Gdybyś rzeczywiście był ekspertem zaorałbyś towarzystwo w 3 minuty, a póki co wypisujesz te same wyświechtane, oklepane, używane od lat przez forumowych kablowych trolli teksty i pytania typu "czemu producent nie pisze o charakterze brzmienia, czemu się tym nie chwali" itp

tak jak pisałem wcześniej, pracuję w branży od kilkunastu lat więc mam możliwość testować na co dzień wiele różnych rzeczy: od kabli aż po całe systemy kina. Dziwi mnie tylko to, że Ty, niby doświadczony użytkownik odrzuca naukę i wierzy tylko swoim zmysłom, które są zawodne, z wiekiem jeszcze bardziej. Nie jestem trollem a skoro nie potrafisz odpowiedzieć na stawiane pytania to nie mój problem. Zachowujesz się jak zwykły ignorant. Staw czoła i odpowiedz na stawiane przeze mnie pytania.

2 godziny temu, audioburak napisał:

Mam wrażenie nawet, że ich wpisy przeważają  ..... co dziwne bardzo 😉

Nie ma w tym nic dziwnego. Jak nakarmisz jednego to zleci się głodna reszta.

Większość słyszących (mam na myśli większość z 85.% użytkowników) ma gdzieś te wojenki z dyżurnymi sceptykami i się w nich nie udziela. A że sceptycy nie odpuszczają żadnej okazji i są bardziej hałaśliwi to wygląda to tak jak wygląda.

Naprawdę nie ma się czym przejmować. Jak powiada stare chińskie przysłowie "Pies co dużo szczeka mało daje mleka." 🤣

Kto ma ciekawość świata i nie wierzy we wszystko co w necie napiszą sam sprawdzi.

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Nie jestem z tych, którym zależy na opinii kogokolwiek na swój temat, więc nie bardzo wiem o co chodzi z tym błyszczeniem. 

Wniosek jest prosty i jak najbardziej trafny, kiedy nie słyszycie różnic między kablami to totalnie wszystko jedno co kupicie, jakiej jakości i za ile. 

tu rozmawiamy o wpływie kabla na dźwięk a nie o jakości jego wykonania. To są dwie różne rzeczy więc skup się i postaraj je od siebie odróżnić.

Teraz, GhostR1 napisał:

tu rozmawiamy o wpływie kabla na dźwięk a nie o jakości jego wykonania. To są dwie różne rzeczy więc skup się i postaraj je od siebie odróżnić.

Skoro nie słyszycie różnicy, to nie ma żadnego znaczenia, kupcie sobie od tragarza chińskiego drut za 5 zł i będziecie zadowoleni 🙂

2 minuty temu, spokojnie napisał:

Nie ma w tym nic dziwnego. Jak nakarmisz jednego to zleci się głodna reszta.

Większość słyszących (mam na myśli większość z 85.% użytkowników) ma gdzieś te wojenki z dyżurnymi sceptykami i się w nich nie udziela. A że sceptycy nie odpuszczają żadnej okazji i są bardziej hałaśliwi to wygląda to tak jak wygląda.

Naprawdę nie ma się czym przejmować. Jak powiada stare chińskie przysłowie "Pies co dużo szczeka mało daje mleka." 🤣

Kto ma ciekawość świata i nie wierzy we wszystko co w necie napiszą sam sprawdzi.

czyli należysz do tych, którzy jednak uczestniczą w, jak to nazwałeś "wojenkach". Spowodowane jest to tym, że w przypadku braku argumentów zaczynają się przepychanki. Chciałbym zauważyć, że brakiem argumentów szczyci się grupa słyszących, która w temacie ma niewiele do powiedzenia. 

3 minuty temu, Ajothe napisał:

Skoro nie słyszycie różnicy, to nie ma żadnego znaczenia, kupcie sobie od tragarza chińskiego drut za 5 zł i będziecie zadowoleni 🙂

zdziwiłbyś się ile cenionych marek produkuje w Chinach. 

2 minuty temu, GhostR1 napisał:

zdziwiłbyś się ile cenionych marek produkuje w Chinach. 

No tak, dlatego jak ktoś zapyta na forum jakie kupić kable do kolumn, to śmiało walcie np. Drut z Obi będzie git, bo różnic w brzmieniu i tak nie ma 🙂

3 minuty temu, Ajothe napisał:

No tak, dlatego jak ktoś zapyta na forum jakie kupić kable do kolumn, to śmiało walcie np. Drut z Obi będzie git, bo różnic w brzmieniu i tak nie ma 🙂

Ale ten najtańszy tylko, bo reszta to już fanaberie.😎

Edytowane przez spokojnie
5 minut temu, Ajothe napisał:

przeraża mnie Twoja "wiedza", serio...🤐

4 minuty temu, spokojnie napisał:

Ale ten najtańszy tylko, bo reszta to już fanaberie.😎

prześmiewców nie brakuje tak jak i ignorantów...

4 minuty temu, GhostR1 napisał:

przeraża mnie Twoja "wiedza", serio...🤐

Tu nie potrzeba żadnej wiedzy, skoro nie słyszycie różnic w okablowaniu to przecież zadowala Was najtańszy asortyment, no chyba mie wydajecie kasy bez sensu? 🤔

8 minut temu, Ajothe napisał:

Tu nie potrzeba żadnej wiedzy, skoro nie słyszycie różnic w okablowaniu to przecież zadowala Was najtańszy asortyment, no chyba mie wydajecie kasy bez sensu? 🤔

w sumie, masz rację 🤔 Jak to dobrze, że mamy tutaj takich ludzi, którzy są "mądrzejsi" od producentów. Po co wszystkim sprzęt pomiarowy, komory bezechowe czy inne cuda techniki skoro można zatrudnić "słyszącego", który bezbłędnie i bez problemów oceni wpływ kabla na system audio. Przecież to czysta oszczędność, zamiast maszyn, które kosztują krocie wystarczy 1, w porywach 2 etaty "nadludzi".

3 minuty temu, GhostR1 napisał:

w sumie, masz rację 🤔 Jak to dobrze, że mamy tutaj takich ludzi, którzy są "mądrzejsi" od producentów. Po co wszystkim sprzęt pomiarowy, komory bezechowe czy inne cuda techniki skoro można zatrudnić "słyszącego", który bezbłędnie i bez problemów oceni wpływ kabla na system audio. Przecież to czysta oszczędność, zamiast maszyn, które kosztują krocie wystarczy 1, w porywach 2 etaty "nadludzi".

No to już nie musisz się męczyć, a co producenci wstawiają do kolumn to nie powinno Ciebie interesować, bo różnic w okablowaniu nie słyszycie, więc kompletnie wszystko jedno przecież 🙂

W komorach bezechowych to się mierzy ZG, ale może kable też niektórzy tam mierzą 🤣

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

Tylko oo co, skoro granie kabli nie ma te technicznego uzasadnienia ani związku z jego budową?

Podawałem przykład z prasy audio,gdzie jest dokonana analiza wpływu budowy jak i parametrów elektrycznych kabli (głośnikowych) na to,co słyszeli recenzenci (inżynierowie Stereoplay).

Mnie ta analiza przekonuje 🙂 Miesięcznik Audio z 1996 roku.

Tylko oo co, skoro granie kabli nie ma te technicznego uzasadnienia ani związku z jego budową?

Podawałem przykład z prasy audio,gdzie jest dokonana analiza wpływu budowy jak i parametrów elektrycznych kabli (głośnikowych) na to,co słyszeli recenzenci (inżynierowie Stereoplay).

40 minut temu, GhostR1 napisał:

Staw czoła i odpowiedz na stawiane przeze mnie pytania.

Więc odpowiedź Ty właścicielowi tego tematu, On zapytał o coś konkretnego. Wysil się trochę i po prostu odpowiedz na pytanie. Jeżeli oczekujesz odpowiedzi na Swoje pytania, po prostu załóż Swój nowy wątek, tam będziemy odpowiadać na Twoje pytania.

37 minut temu, spokojnie napisał:

Ale ten najtańszy tylko, bo reszta to już fanaberie.

Bardzo istotny jest kolor kabla. Nie właściwy kolor kabla i ........ awantura.

20 minut temu, GhostR1 napisał:

Przecież to czysta oszczędność, zamiast maszyn, które kosztują krocie wystarczy 1, w porywach 2 etaty "nadludzi".

Jesteś w błędzie. Utrzymanie pracownika jest droższe niżeli wdrożenie automatyzacji. 

9 minut temu, lamario napisał:

Więc odpowiedź Ty właścicielowi tego tematu, On zapytał o coś konkretnego. Wysil się trochę i po prostu odpowiedz na pytanie. Jeżeli oczekujesz odpowiedzi na Swoje pytania, po prostu załóż Swój nowy wątek, tam będziemy odpowiadać na Twoje pytania.

Bardzo istotny jest kolor kabla. Nie właściwy kolor kabla i ........ awantura.

fajnie, że Ty wnosisz wiele do wątku...bardzo cieszy mnie Wasza postawa, co prawda nie jest ona zgodna z moimi przekonaniami ale...

11 minut temu, GhostR1 napisał:

Jak to dobrze, że mamy tutaj takich ludzi, którzy są "mądrzejsi" od producentów

Dobra, to na spokojnie, bez nerwów i emocji. Jestem otwarty na wiedzę więc usystematyzujmy trochę ten chaos. Piszesz że przetestowałeś setki kabli. Rozwiń temat, o jakim testowaniu mówimy? Masz na myśli łączenie ze sobą kablami przeróżnych systemów przeróżnymi kablami, tak? Kable głośnikowe, sygnałowe, zasilające itd, tak? Czy może coś głębiej, w sensie elektotechnicznym - pomiary parametrów kabli ( R L C) albo pomiary rejestrujące dźwięk. Pracujesz w jakimś salonie audio, czy coś takiego, dobrze rozumiem?

No i najważniejsze czyli wnioski z tych wszystkich doświadczeń. Spróbujmy pogadać normalnie.

6 minut temu, Wito76 napisał:

Dobra, to na spokojnie, bez nerwów i emocji. Jestem otwarty na wiedzę więc usystematyzujmy trochę ten chaos. Piszesz że przetestowałeś setki kabli. Rozwiń temat, o jakim testowaniu mówimy? Masz na myśli łączenie ze sobą kablami przeróżnych systemów przeróżnymi kablami, tak? Kable głośnikowe, sygnałowe, zasilające itd, tak? Czy może coś głębiej, w sensie elektotechnicznym - pomiary parametrów kabli ( R L C) albo pomiary rejestrujące dźwięk. Pracujesz w jakimś salonie audio, czy coś takiego, dobrze rozumiem?

No i najważniejsze czyli wnioski z tych wszystkich doświadczeń. Spróbujmy pogadać normalnie.

Po pierwsze to nie miejsce na taką rozmowę bo nie tego dotyczy temat. Chcesz gadać to priv.

Po drugie nie wierzę w Twoje szczere intencje więc sobie daruj.

No szkoda, bo nadmuchałeś balon swej praktyki i doświadczenia przeogromnie. Intencje miałem dobre więc powstrzymam się od dalszego komentarza, a wnioski każdy niech sobie wyciągnie sam.

Czego niby się boję? Mam dziesiątki prywatnych konwersacji z różnymi forumowiczami na różne tematy. Nawet z "wrogami". Po prostu liczyłem na jakieś ciekawe wnioski, na ciekawą dyskusję, na coś czego nie słyszałem tu na forum a tu ucieczka z podkulonym ogonem.

Edytowane przez Wito76
23 minuty temu, Wito76 napisał:

Czego niby się boję? Mam dziesiątki prywatnych konwersacji z różnymi forumowiczami na różne tematy. Nawet z "wrogami". Po prostu liczyłem na jakieś ciekawe wnioski, na ciekawą dyskusję, na coś czego nie słyszałem tu na forum a tu ucieczka z podkulonym ogonem.

nie uciekam, nie mam po co. Poza tym mógłbym uciekać gdybym nie miał co do powiedzenia... A rozmowa z Tobą, hmm, no cóż...Nie lubię za bardzo bajek, żyję w realnym świecie.

1 godzinę temu, GhostR1 napisał:

niby doświadczony użytkownik odrzuca naukę i wierzy tylko swoim zmysłom, które są zawodne, z wiekiem jeszcze bardziej. Nie jestem trollem a skoro nie potrafisz odpowiedzieć na stawiane pytania to nie mój problem. Zachowujesz się jak zwykły ignorant.

Nauka nie potrafi zmierzyć smaku ani zapachu. Ocena ich podlega wyłącznie subiektywnym ocenom ludzkich zmysłów.

Mało obchodzi mnie niedoskonałość współczesnej nauki, a zwłaszcza bandy ignorantów na ASR skora żadna ich pomiarowa  rekomendacja typu Topping D90, wzmacniacze D klasy i kilka podobnych kwiatków się u mnie nie sprawdziła. Pomiary audio są również mało doskonałe i nie są w stanie oddać faktycznej jakości dźwięku.

W tym powtarzalnego i zauważalnego wpływu kabli - mimo że kiedyś czytając bzdury na ASR próbowałem to wypierać... 😄 

Teraz, GhostR1 napisał:

żyję w realnym świecie

tak Ci sie tylko wydaje... 😉 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

1 minutę temu, marcinmarcin napisał:

Nauka nie potrafi zmierzyć smaku ani zapachu. Ocena ich podlega wyłącznie subiektywnym ocenom ludzkich zmysłów.

dlatego każdy to samo może odbierać w inny sposób. Dlatego też prostszym wyjściem z sytuacji jest napisać "masz kiepski system" albo "jesteś głuchy" niż wytłumaczyć na jakiej zasadzie ów słyszący potrafi to co twierdzi, że potrafi.

3 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Pomiary audio są również mało doskonałe i nie są w stanie oddać faktycznej jakości dźwięku.

uważasz, że ludzkie ucho jest doskonalsze i bardziej powtarzalne w pomiarach niż aparatura do takich celów przeznaczona?

4 minuty temu, marcinmarcin napisał:

tak Ci sie tylko wydaje... 😉

i tu jesteś w błędzie bo to ja widzę marżę 😁

48 minut temu, GhostR1 napisał:

fajnie, że Ty wnosisz wiele do wątku...bardzo cieszy mnie Wasza postawa, co prawda nie jest ona zgodna z moimi przekonaniami ale...

Nie bardzo wiem czy mówisz do mnie czy do wszystkich. Bo jeżeli do mnie to zwrot "Wasza postawa" źle mi się kojarzy z komuną, której zapewne nie doświadczyłeś.

7 minut temu, GhostR1 napisał:

bo to ja widzę marżę 😁

a ja widzę marżę u naganiaczy na sprzęt który bez otoczki pomiarowej nigdy w życiu by się nie sprzedał. Bo nikt by tego nie kupił na słuch. Ale milionom osób wmówiono że mają omamy przecież ich chłam dobrze się mierzy,  albo że inni lubią słuchać zniekształceń, a tu mają prawdziwy pure sound... i tak się nakręciła sprzedaż 🙂 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

• Pokaż nowe odpowiedzi