Skocz do zawartości
IGNORED

Przewody do kolumn podłogowych

Rekomendowane odpowiedzi

7 godzin temu, xajas napisał:

Kto sobie zada trudu, znajdzie takze wypracowania dajace odpowiedz na to przez „antypomiarowcow“ tak czesto stawiane sarkastyczne pytanie: „jak pomierzyc szerokosc, glebie i wysokosc sceny“.
Tak, to tez mozna „pomierzyc“

Skoro wyjaśnione naukowo jest jak W MÓZGU powstają źródła pozorne, to nie jest problemem ocenić, od czego scena jest zależna. Sam pomiar sceny może być problematyczny, natomiast banalna jest ocena, które zmiany w systemie na scenę wpłynąć nie mogą, a które będą mieć wpływ fundamentalny.

-----

Godzinę temu, Ajothe napisał:

Nie masz żadnego doświadczenia w DSP, ale to kompletnie nie przeszkadza żebyś się na ten temat wypowiadał.

Pewne sprawy nie wymagają doświadczenia a zrozumienia.

Ps

Jeśli chodzi o "żadne", to "jakieśtam" mam, tak z DSP jak i z kablami.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

O co jest realnie dyskusja dalej w tego typu tematach? 

Ci co kiedyś mieli okazję testować kable i usłyszeli różnice wymienili kable świadomie to zawsze będą już bronić swoich postulatów a ci co teoretyzują zawsze będą bronić swoich. 

Po co są te dyskusje? 

Nikt tego nie czyta bo nie da się nadrobić takiej ilości wchodzisz po paru dniach i kolejne cztery strony których nikt nie wertuje. 

Na Facebooku to samo 

Niezależnie jaka grupa ktoś wstawi tylko zdjęcie kabla sieciowego i już największa ilość reakcji i wlatują się muchy jak do .... Aby komentować. 

Po co?

5 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Ci co kiedyś mieli okazję testować kable i usłyszeli różnice wymienili kable świadomie to zawsze będą już bronić swoich postulatów a ci co teoretyzują zawsze będą bronić swoich. 

dlaczego zakładasz, że Ci drudzy tylko teoretyzują? Ja testowałem kable i nie słyszę. Różnice owszem są i w zależności od zastosowanego przewodnika są większe lub mniejsze, ale i tak poza zakresem słyszalności ludzkiego ucha. 

7 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Po co?

po to żeby fantaści nie wprowadzali w błąd nowoprzybyłych.

dlaczego zakladasz…

Ano wlasnie!

Jesli ktos twiedzi, ze czegos nie slyszy, to od razu jest konfrontowany z zarzutem, ze tego czegos nie sluchal i nie porownywal. To jest prawdziwa choroba i zmora tego forum. To jest prymitywna tendencyjna proba dyskredytowania „nieslyszacych“.

Przeciez jest oczywiiste, ze ktos, kto sluchal i porownywal MUSIAL SLYSZEC roznice
10 minut temu, GhostR1 napisał:

dlaczego zakładasz, że Ci drudzy tylko teoretyzują? Ja testowałem kable i nie słyszę. Różnice owszem są i w zależności od zastosowanego przewodnika są większe lub mniejsze, ale i tak poza zakresem słyszalności ludzkiego ucha. 

po to żeby fantaści nie wprowadzali w błąd nowoprzybyłych.

Bo większość tak robi. Jedynie teoretyzuje. Nie słyszysz super. Oszczędziłes. Też bym tak chciał. Ja słyszałem i mimo że to nie było równoznaczne z wymianą kolumn czy wzmacniacza to wiadomo, to jednak wypożyczyłem posłuchałem i zainwestowałem. 

Jestem zadowolony.

1 minutę temu, xajas napisał:

Ano wlasnie!

To jest prawdziwa choroba i zmora tego forum, ze jesli ktos czegos nie slyszal, to od razu jest konfrontowany z zarzutem, ze tego czegos nie sluchal i nie porownywal.

Przeciez to jest prymitywna tendencyjna proba dyskredytowania „nieslyszacych“

Absolutnie nie! jeśli ktoś faktycznie przeprowadzał testy kilku przynajmniej kabli a nie tylko dwóch i wyciąga wnioski z tego i jest pewien że dalej testy nie mają sensu to ja jestem z tym ok.

Jestem przeciwny temu aby niesłyszący kabli non stop dyskredytowali wypożyczenie i przesłuchanie kabli w swoim domowym systemie. 

To nie to samo

10 minut temu, GhostR1 napisał:

Możesz mieć w tej kwestii swoje zdanie i dzięki niemu spore oszczędności 😁

Zresztą jak większość kablosceptyków i super, tylko po co ludziom, którzy słyszą różnice między kablami i się dobrze bawią wymieniając je, a także wymieniają opinie na ich temat zawracać głowę? 

Mnie jedynie razi jak widzę absurdalne propozycje typu drugie tyle na kable przy średnim zestawie stereo....szkoda wtedy pary, bo przewody to jedynie drobny smaczek. 

Teraz, Ajothe napisał:

Zresztą jak większość kablosceptyków i super, tylko po co ludziom, którzy słyszą różnice między kablami i się dobrze bawią wymieniając je, a także wymieniają opinie na ich temat zawracać głowę?

dlatego, że nauka jest bardziej wiarygodna niż zmysły ludzkie. Jest zamknięty pokój w którym można rozmawiać o różnych fantazjach bez udziału realistów...

Bo zasadnicze pytanie jest. 

Kto jest bardziej zdeterminowany do narzucania swojego zdania 

Ci co polecają odsłuchać i słyszą kable czy ci sceptycy?

Bo wydaje mi się że problem leży właśnie po tej stronie że ci drudzy

2 minuty temu, GhostR1 napisał:

dlatego, że nauka jest bardziej wiarygodna niż zmysły ludzkie. Jest zamknięty pokój w którym można rozmawiać o różnych fantazjach bez udziału realistów...

Jest. Zgadzam się 

Przyrządy pomiarowe pokażą ci że twój system gra codziennie dokładnie w ten sam sposób dokładnie

A ty siadasz o różnych porach dnia i nocy przy różnym poziomie zmęczenia i okazuje się że odbiór muzyki jest inny 🙂

Włala

Teraz, GhostR1 napisał:

Najważniejsze jest co JA słyszę, bo to moje subiektywne wrażenia i mnie kompletnie nie obchodzi zdanie innych. 

Jak ktoś ma podobny słuch to można się wtedy dogadać 😄

3 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Bo zasadnicze pytanie jest. 

Kto jest bardziej zdeterminowany do narzucania swojego zdania 

Ci co polecają odsłuchać i słyszą kable czy ci sceptycy?

Bo wydaje mi się że problem leży właśnie po tej stronie że ci drudzy

Porównanie czegokolwiek przed zakupem jest jak najbardziej wskazane żeby wybrać produkt, który spełni nasze oczekiwania. Zauważ, że sceptycy właśnie mają podparcie w nauce, nie jest to tylko stwierdzenie "nie słyszę bo nie". U słyszących natomiast wygląda to w powtarzający się sposób: "nie słyszysz bo masz kiepski system", "system powinien być ODPOWIEDNI", itp.

3 minuty temu, Ajothe napisał:

Najważniejsze jest co JA słyszę, bo to moje subiektywne wrażenia i mnie kompletnie nie obchodzi zdanie innych. 

Jak ktoś ma podobny słuch to można się wtedy dogadać 😄

co do Twoich subiektywnych odczuć nie mam żadnych uwag

6 minut temu, Ajothe napisał:

Najważniejsze jest co JA słyszę

dla Ciebie tak, dla mnie ważniejsze jest wyjaśnienie tego "dlaczego słyszę" (gdybym słyszał). Bardziej by mnie interesowało skąd posiadłem taką zdolność. 

Długo byłem kablowym sceptykiem, ale kilka różnych niedrogich par do testowania mnie przekonało, że różnice są, oczywiście to nie jest wielka różnica. 

Trudno, żebym był wbrew sobie. 

6 minut temu, GhostR1 napisał:

Porównanie czegokolwiek przed zakupem jest jak najbardziej wskazane żeby wybrać produkt, który spełni nasze oczekiwania. Zauważ, że sceptycy właśnie mają podparcie w nauce, nie jest to tylko stwierdzenie "nie słyszę bo nie". U słyszących natomiast wygląda to w powtarzający się sposób: "nie słyszysz bo masz kiepski system", "system powinien być ODPOWIEDNI", itp.

Nikomu nie polecam żadnych kabli, bo to już jest jedynie przyprawa i jak ktoś chce to niech sobie sam wypożyczy i podejmie decyzję. Podobnie zresztą z całym audio, skąd wiadomo kto jaki ma słuch I gust żeby coś komuś polecać.....no chyba, że się dobrze zna człowieka. 

Wśród znajomych, którzy lubią audio są ogromne różnice w guście, a niektóre są dla mnie zupełnie niezrozumiałe, a to dlatego że inaczej słyszymy. 

7 minut temu, Ajothe napisał:

Wśród znajomych, którzy lubią audio są ogromne różnice w guście, a niektóre są dla mnie zupełnie niezrozumiałe, a to dlatego że inaczej słyszymy.

nie tylko inaczej słyszymy ale najważniejsze jest to, że mamy inny gust. Człowiek jest podatny na sugestie innych, szczególnie jak jest w towarzystwie do którego chce się "dopasować". 

• Redaktorzy

Wystarczy podczas słuchania pobawić się małżowinami usznymi. Własnymi.

Zmienia się brzmienie dość mocno. Czyli nawet kształt małżowiny usznej ma znaczenie.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

2 minuty temu, kangie napisał:

Zmienia się brzmienie dość mocno. Czyli nawet kształt małżowiny usznej ma znaczenie.

wystarczy, że się przesuniesz głowę w lewo lub w prawo i już usłyszysz różnicę, skierujesz kolumny w inną stronę i różnica w dźwięku będzie słyszalna, posłuchasz muzyki stojąc zamiast siedząc i inaczej ją będziesz słyszał - to jest wytłumaczalne i bardziej przyziemne niż różnica "słyszalna" po zmianie kabla. Często zmieniając kable i wracając na miejsce odsłuchowe siedzimy w innym miejscu niż przedtem (nawet jeżeli d... siedzi w tym samym miejscu to głowa już nie) i stąd mogą wynikać różnice w słyszeniu. 

Dla mnie, gdy ktoś pisze że przetestował cytując "setki kabli" i nie słyszy żadnej różnicy, powinien przeprowadzić jeszcze jeden test. A już na pewno nie powinien mieć nic wspólnego z branżą audio.

33 minuty temu, Ajothe napisał:

Ale nikt Wam do domu nie włazi i nie zmienia kabli na zwykłe, żebyście przekonali się, że różnicy nie ma - to Wy przychodzicie na publiczne forum, przedstawicie swoje zdanie, a potem obrażacie innych, bo bezczelnie przedstawili odmienne zdanie i na dodatek swoją rację potrafią udowodnić.

44 minuty temu, Ajothe napisał:

po co ludziom, którzy słyszą różnice między kablami i się dobrze bawią wymieniając je, a także wymieniają opinie na ich temat zawracać głowę? 

Tematu dyskusji nadal widzę nie przeczytałeś.

I swoją rację udowodnić . Jeśli chodzi o te oklepane "dowody" to sorry, wciąż mamy wynik niczym w meczu Brazylia - San Marino. Oczywiście jest też mocny argument, że nie muszę się znać by wiedzieć. Szacun.
Jest taki mem, przychodzi pracownica do szefa i mówi że ma problem - hmm, nie jestem ginekologiem ale zajrzeć mogę. Coś mniej więcej tak to wygląda.

12 minut temu, Wito76 napisał:

Dla mnie, gdy ktoś pisze że przetestował cytując "setki kabli" i nie słyszy żadnej różnicy, powinien przeprowadzić jeszcze jeden test. A już na pewno nie powinien mieć nic wspólnego z branżą audio.

i znowu nic nie wnosisz do tematu. Nie masz wiedzy tylko doświadczenie to zamiast tracić czas na bezpodstawne wpisy mógłbyś się douczyć 😉

Teraz, Wito76 napisał:

I swoją rację udowodnić

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Jeśli chodzi o te oklepane "dowody" to sorry, wciąż mamy wynik niczym w meczu Brazylia - San Marino. Oczywiście jest też mocny argument, że nie muszę się znać by wiedzieć. Szacun.
Jest taki mem, przychodzi pracownica do szefa i mówi że ma problem - hmm, nie jestem ginekologiem ale zajrzeć mogę. Coś mniej więcej tak to wygląda.

dobre porównanie, więc co tu robisz?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
15 minut temu, szymon1977 napisał:

Ale nikt Wam do domu nie włazi i nie zmienia kabli na zwykłe, żebyście przekonali się, że różnicy nie ma - to Wy przychodzicie na publiczne forum, przedstawicie swoje zdanie, a potem obrażacie innych, bo bezczelnie przedstawili odmienne zdanie i na dodatek swoją rację potrafią udowodnić.

Niczego póki co nie udowodniłeś. 

Godzinę temu, GhostR1 napisał:

dlatego, że nauka jest bardziej wiarygodna niż zmysły ludzkie.

Bzdura totalna. Wystarczy na zmysł smaku i zapachu zwrócić uwagę.

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

8 minut temu, marcinmarcin napisał:

rozmawiamy o słyszeniu a nie o smaku więc trzymaj się tematu. 

BTW. zmysł smaku czy węchu też można zaburzyć i można go oszukać. 

1 godzinę temu, kangie napisał:

Audiofilska chirurgia plastyczna? Jest pomysł na biznes 🤣

A na poważnie - wystarczy przyłożyć dłonie za uszy i już jest inaczej.

Ta dyskusje „o smaku i zapachu“ juz mielismy. Nic nie pojales?
16 minut temu, xajas napisał:

Ta dyskusje „o smaku i zapachu“ juz mielismy. Nic nie pojales?

Przypisujesz innym swoje ograniczenia 😀

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

2 godziny temu, GhostR1 napisał:

Często zmieniając kable i wracając na miejsce odsłuchowe siedzimy w innym miejscu niż przedtem (nawet jeżeli d... siedzi w tym samym miejscu to głowa już nie) i stąd mogą wynikać różnice w słyszeniu. 

Proszę o rozwinięcie Swojej myśli, jakie mogą wynikać różnice w słyszeniu.

2 minuty temu, lamario napisał:

Proszę o rozwinięcie Swojej myśli, jakie mogą wynikać różnice w słyszeniu.

spróbuj i sam oceń (chodziło o brzmienie)

2 godziny temu, Ajothe napisał:

Niczego póki co nie udowodniłeś. 

Udowodniłem... tzn przedstawiłem dowody, ale Ty ich nie zrozumiałeś.

2 godziny temu, GhostR1 napisał:

zmysł smaku czy węchu też można zaburzyć i można go oszukać. 

Wzrok też.

1 godzinę temu, spokojnie napisał:

na poważnie - wystarczy przyłożyć dłonie za uszy i już jest inaczej.

Z kablami na uszach zapewne też, ale zmiana kabli w systemie to nieco inne zagadnienie.

3 minuty temu, szymon1977 napisał:

Udowodniłem... tzn przedstawiłem dowody, ale Ty ich nie zrozumiałeś.

Podaj link, bo może przeoczyłem 🙂

dobre porównanie, więc co tu robisz?
Aż prosi się o pytanie w drugą stronę. Piszesz jakieś półsłówka, że masz doświadczenie, że jesteś z branży, by dodać powagi swoim wypowiedziom, ale ni cholery nie różnią się twoje argumenty od tych Szymona czy Buma vel Nila. Jakoś nie chcesz rozwinąć tematu swojego rzekomego doświadczenia a wypowiedzi wręcz przeczą. Co najwyżej to wasze "doucz się" najlepsze na każdą okazję. Póki co kilka razy skompromitowałeś się jedynie dziecinnymi argumentami. Serio, robisz z siebie gościa to wykaż się, zaoraj towarzystwo a nie jakieś bajeczki wymyślane na potrzeby dyskusji.
Jeśli jesteś z branży to nie wyobrażam sobie rozmowy z kimś takim w salonie audio. Gość który twierdzi że wpływ kabli jest poza słyszeniem, a cyfrowe to już w ogóle - co taki tam robi? Streamery zapewne grają identycznie bo zera i jedynki zawsze takie same. Poproszę dobry zasilacz - a po co panu, przecież już jest w zestawie z urządzeniem. Z tego klanu jesteś. To nie jest coś, co prezentuje ktoś z doświadczeniem tylko takie rzeczy wygaduje internetowy, forumowy pyskacz co najwyżej.
1 minutę temu, Wito76 napisał:

Aż prosi się o pytanie w drugą stronę. Piszesz jakieś półsłówka, że masz doświadczenie, że jesteś z branży, by dodać powagi swoim wypowiedziom, ale ni cholery nie różnią się twoje argumenty od tych Szymona czy Buma vel Nila. Jakoś nie chcesz rozwinąć tematu swojego rzekomego doświadczenia a wypowiedzi wręcz przeczą. Co najwyżej to wasze "doucz się" najlepsze na każdą okazję. Póki co kilka razy skompromitowałeś się jedynie dziecinnymi argumentami. Serio, robisz z siebie gościa to wykaż się, zaoraj towarzystwo a nie jakieś bajeczki wymyślane na potrzeby dyskusji.
Jeśli jesteś z branży to nie wyobrażam sobie rozmowy z kimś takim w salonie audio. Gość który twierdzi że wpływ kabli jest poza słyszeniem, a cyfrowe to już w ogóle - co taki tam robi? Streamery zapewne grają identycznie bo zera i jedynki zawsze takie same. Poproszę dobry zasilacz - a po co panu, przecież już jest w zestawie z urządzeniem. Z tego klanu jesteś. To nie jest coś, co prezentuje ktoś z doświadczeniem tylko takie rzeczy wygaduje internetowy, forumowy pyskacz co najwyżej.

pokaż gdzie się skompromitowałem?

Po co mam zaorać towarzystwo skoro wolę kulturalnie rozmawiać.

3 minuty temu, Wito76 napisał:

Gość który twierdzi że wpływ kabli jest poza słyszeniem, a cyfrowe to już w ogóle - co taki tam robi?

tak mówi nauka...a co ja robię to moja sprawa. Ważne, że są tacy jak Ty bo i na chleb zarobić trzeba...

4 minuty temu, Wito76 napisał:

Poproszę dobry zasilacz - a po co panu, przecież już jest w zestawie z urządzeniem. Z tego klanu jesteś.

pokaż gdzie tak napisałem. Mówiłem już, nie przypisuj mi swojej, wysnutej z zakamarków głowy teorii. Temat streamerów, dac-ów, ampów itd. to inny temat. Chcesz pogadać, spoko. Nie potrafisz wyjaśnić w racjonalny sposób tego, że słyszysz jak grają kable to Twoja sprawa. Ciekawe czy na badaniu słuchu też byś podważył zastosowane kable zasilające i sygnałowe zastosowane w audiografie...

Po raz kolejny zastanów się co piszesz bo jak na razie to nie odpowiedziałeś sensownie na ani jedno pytanie. Twoje subiektywne odczucia szanuję ale nie mają żadnej wartości jeżeli chodzi o wytłumaczenie "słyszenia". Jeżeli trudno Ci rozmawiać z kimś kto nie tylko ma doświadczenie ale również poszerza i podpiera je nauką to musisz znaleźć kogoś innego do rozmowy. Twoje "spostrzeżenia" wobec mojej osoby nie robią na mnie najmniejszego wrażenia. Możesz co najwyżej dodać mnie do ignorowanych lub zgłosić moderacji mój "brak doświadczenia". 

• Pokaż nowe odpowiedzi