Skocz do zawartości
IGNORED

Poszukiwania dynamicznego basu w niedużym budżecie.

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry! 

Poszukuje kolumn które uzupełnia mój zestaw odsłuchowy w studiu. Mianowicie potrzebuje czegoś co dobrze odda niskie basy, nie będąc subwooferem. Nie mam na myśli samej głośności, a dynamiki. Kolumny będą grały z HK6500. Budżet niewielki bo max 500pln, ale zależy mi tylko na dynamice basów. Dostałem dobrą ofertę na Bose 4000XL, warte to coś? Będę wdzięczny za wskazówki na co polować. Dzięki i pozdrawiam!

11 godzin temu, KaczaStopa napisał:

Dzień dobry! 

Poszukuje kolumn które uzupełnia mój zestaw odsłuchowy w studiu. Mianowicie potrzebuje czegoś co dobrze odda niskie basy, nie będąc subwooferem. Nie mam na myśli samej głośności, a dynamiki. Kolumny będą grały z HK6500. Budżet niewielki bo max 500pln, ale zależy mi tylko na dynamice basów. Dostałem dobrą ofertę na Bose 4000XL, warte to coś? Będę wdzięczny za wskazówki na co polować. Dzięki i pozdrawiam!

Co masz na myśli mówiąc dynamika na Basie? To pojęcie często jest nadużywane i niezrozumiane. W słuchaniu muzyki bardziej odpowiednie byłoby słowo: rozpiętość dynamiczna ale myślę, że nie o to Ci chodzi. Czy chciałeś napisać: szybki, kopiący, mniej rozlewający sie bas?

Godzinę temu, AndrewK-1978 napisał:

Co masz na myśli mówiąc dynamika na Basie? To pojęcie często jest nadużywane i niezrozumiane. W słuchaniu muzyki bardziej odpowiednie byłoby słowo: rozpiętość dynamiczna ale myślę, że nie o to Ci chodzi. Czy chciałeś napisać: szybki, kopiący, mniej rozlewający sie bas?

Tak, dokładnie to mam na myśli 🙂

Domyślam się, że te dwa bass-reflexy z przodu nie wróżą turbo precyzji (zastanawiam się, czy ich nie przytkam jakąś gąbką), ale zależy mi również na dość niskim zejściu (stąd przyglądam się za większymi membranami). 

Podejrzewam, że jest odwrotnie, bo wiele starszych kolumn tylko udaje BR mając

niemalże dziurkę od klucza zamiast prawdziwego tunelu BR.

Zatkanie tuneli to od razu 15 - 20 Hz mniej w zasięgu basu; lepiej nie.

Jakby co, możesz kiedyś woofer zmienić np. na taniego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )   i po dostrojeniu może będzie nieco niżej ... 😉 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

A jakie masz kolumny teraz?

W sensie bas i to wszystko ? Góra byle by była ale obojętnie jaka?

500 zł za 2 kolumny z dobrym dynamicznym basen to raczej ciężko. 

12 godzin temu, audioburak napisał:

Podejrzewam, że jest odwrotnie, bo wiele starszych kolumn tylko udaje BR mając

niemalże dziurkę od klucza zamiast prawdziwego tunelu BR.

Zatkanie tuneli to od razu 15 - 20 Hz mniej w zasięgu basu; lepiej nie.

Jakby co, możesz kiedyś woofer zmienić np. na taniego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )   i po dostrojeniu może będzie nieco niżej ... 😉 

Dzięki!

46 minut temu, Piotr Sonido napisał:

A jakie masz kolumny teraz?

W sensie bas i to wszystko ? Góra byle by była ale obojętnie jaka?

500 zł za 2 kolumny z dobrym dynamicznym basen to raczej ciężko. 

Główny odsłuch to Adamy T7V, korzystam też z Tannoy PBM 6.5 i Reveali. Te ostatnie chcę wymienić na coś z większą membraną.

Te paczki załatwiają mi resztę pasma, Adamy schodzą dość nisko, ale jest odczuwalny spadek energii im niżej schodzą. Szukam czegoś bardziej w stronę konsumenckiego odsłuchu, gdzie tego dołu może być nawet "za dużo" ale liczę na to, że znajdę coś co pozwoli mi również ocenić jak zachowuje się ten niski bas, a nie będzie tylko dudnił.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez KaczaStopa

Ok. Skoro masz te pozostałe konstrukcje to dlaczego nie uzupełnić tego pasma subem właśnie?

To może coś z Elaca? Albo starsze magnaty?

35 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Ok. Skoro masz te pozostałe konstrukcje to dlaczego nie uzupełnić tego pasma subem właśnie?

To może coś z Elaca? Albo starsze magnaty?

Sub do Adamów jest dla mnie za drogi (myślę o zmianie tych monitorów więc nie chcę w to inwestować) a wydaje mi się że wsadzenie do setupu niedopasowanego suba może wywołać więcej problemów niż korzyści. Pasywnego nie chcę, bo musiał by grać razem z Tannoyami, a nie chcę ich katować (czasem lubię / potrzebuję pograć głośniej). Tak więc zostaje mi pasywny zestaw schodzący nisko, grający samodzielnie. Rozglądam się już jakiś czas po aukcjach i trudno znaleźć coś 8 cali+ w tej cenie. Trafiłem na te Bose i ich rozmiar jak i rozmiar samej membrany w stosunku do ceny bardzo mnie korci.

Czy możesz polecić jakieś konkretne modele tych Elacow lub Magnatów o których mówisz, abym sobie o nich poczytał?

6 godzin temu, KaczaStopa napisał:

Sub do Adamów jest dla mnie za drogi (myślę o zmianie tych monitorów więc nie chcę w to inwestować) a wydaje mi się że wsadzenie do setupu niedopasowanego suba może wywołać więcej problemów niż korzyści. Pasywnego nie chcę, bo musiał by grać razem z Tannoyami, a nie chcę ich katować (czasem lubię / potrzebuję pograć głośniej). Tak więc zostaje mi pasywny zestaw schodzący nisko, grający samodzielnie. Rozglądam się już jakiś czas po aukcjach i trudno znaleźć coś 8 cali+ w tej cenie. Trafiłem na te Bose i ich rozmiar jak i rozmiar samej membrany w stosunku do ceny bardzo mnie korci.

Czy możesz polecić jakieś konkretne modele tych Elacow lub Magnatów o których mówisz, abym sobie o nich poczytał?

Tych bose. Nie znam więc tu nie pomogę.

Co do Elaca to w zasadzie wszystko co znajdziesz. Ich konstrukcje grają dość dobrze basowo. Ale najlepiej było by gdybyś odsłuchał.

Z magnata to seria quantum.

Nowsze 673 poprzednie 603 czy 503. 

33 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Tych bose. Nie znam więc tu nie pomogę.

Co do Elaca to w zasadzie wszystko co znajdziesz. Ich konstrukcje grają dość dobrze basowo. Ale najlepiej było by gdybyś odsłuchał.

Z magnata to seria quantum.

Nowsze 673 poprzednie 603 czy 503. 

Dzięki! Rozejrzę się za nimi. Z odsłuchwianiem zachowania basu mam taki problem, że sprzedający często nie mają zaadoptowanych pomieszczeń, ciężko więc ocenić ile basu zostanie bez odbić i rezonansów. Też kwestia wzmacniaczy, nie znam się na tyle żeby ocenić jaka będzie różnica u kogoś a u mnie. A rzadko kto godzi się na ewentualne zwroty 😁

10 godzin temu, KaczaStopa napisał:

Szukam czegoś bardziej w stronę konsumenckiego odsłuchu, gdzie tego dołu może być nawet "za dużo" ale liczę na to, że znajdę coś co pozwoli mi również ocenić jak zachowuje się ten niski bas, a nie będzie tylko dudnił.

Polecam uzywany subwoofer Tannoy TS8. Maly, obudowa zamknieta, rodowod studyjny, membrana skierowana w dol. No i najwazniejsze - szybki, dynamiczny, piekny basik jak na 8 calowa membrane. W budzecie 500 zl mozna taki czasem znalezc.

16 minut temu, SZROT napisał:

Polecam uzywany subwoofer Tannoy TS8. Maly, obudowa zamknieta, rodowod studyjny, membrana skierowana w dol. No i najwazniejsze - szybki, dynamiczny, piekny basik jak na 8 calowa membrane. W budzecie 500 zl mozna taki czasem znalezc.

Dzięki! Szukam aktualnie samodzielnego systemu, ale będę go miał na uwadze w przyszłości! 

10 godzin temu, SZROT napisał:

Sub odpada. Też byłby na mojej liście.

13 godzin temu, KaczaStopa napisał:

Dzięki! Rozejrzę się za nimi. Z odsłuchwianiem zachowania basu mam taki problem, że sprzedający często nie mają zaadoptowanych pomieszczeń, ciężko więc ocenić ile basu zostanie bez odbić i rezonansów. Też kwestia wzmacniaczy, nie znam się na tyle żeby ocenić jaka będzie różnica u kogoś a u mnie. A rzadko kto godzi się na ewentualne zwroty 😁

To prawda. Może wypożyczenie za kaucją. Albo sprawdź jakieś komisy u nich prędzej z takimi rzeczami.