Skocz do zawartości
IGNORED

Rzeczywiste efekty wygrzewania ZG

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez zapacoustics,

Rekomendowane odpowiedzi

Oczywiście każdy zna się na wszystkim, na paście którą się kładzie między procesor, a radiator też 😄 o paście pod procesorem to nie słyszałem 😋

3 minuty temu, Nil napisał:

Nie wpływa wcale, pomaga w odprowadzeniu ciepła wytwarzanego przez procesor, na wydajność wpływu nie ma.

Możesz się zdziwić, bo najnowsze procesory polecą tak szybko jak pozwala chłodzenie, im lepsze tym są wydajniejsze, więc można by rzec że im lepsza pasta tym szybszy procesor 😋

Edytowane przez Ajothe
11 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Myślełem o heresy

Klipsch słuchałem tylko Forte, im nawet wygrzewanie 1000 godz. nie pomoże ...

Skoro wyższy model od heresów grał tak słabo to raczej omijał bym tę firmę łukiem ... 

Gość

(Konto usunięte)
16 minut temu, Ajothe napisał:

Możesz się zdziwić, bo najnowsze procesory polecą tak szybko jak pozwala chłodzenie, im lepsze tym są wydajniejsze, więc można by rzec że im lepsza pasta tym szybszy procesor

Chłodzenie ma zabezpieczyć procesor przed uszkodzeniem, nie ma wpływu na jego wydajność.

16 minut temu, szpakowski napisał:

Klipsch słuchałem tylko Forte, im nawet wygrzewanie 1000 godz. nie pomoże ...

Skoro wyższy model od heresów grał tak słabo to raczej omijał bym tę firmę łukiem ... 

Myślę,ze można pogadac na wątku kolumny do 10 koła,jest taki,tu nie chce oftopu robić.

sa ludzie,który sie te forte podobaja...

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

28 minut temu, Mark75X napisał:

Ta uwaga nie była pod Twoim adresem, a do faktycznego ignoranta

Do tego kogoś w lustrze uwagi kierujesz? Wszak ignorowanie czyjejś wiedzy a argumentowanie swoimi fantazjami czyni Cię miszczem, ignorowanie wszelkich argumentów bo Ci do wizji nie pasują miszczem do kwadratu.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

7 minut temu, Nil napisał:

Chłodzenie ma zabezpieczyć procesor przed uszkodzeniem, nie ma wpływu na jego wydajność.

W przypadku najnowszych Ryzenów ma i to jest podstawa, ale możesz sobie tkwic w swoim przekonaniu. 

3 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

sa ludzie,który sie te forte podobaja...

Słuchałem ich z dwoma różnymi wzmacniaczami ... bardzo męczący dźwięk ... ale masz rację, ludziom różne rzeczy podobają ... 

Gość

(Konto usunięte)
6 minut temu, Ajothe napisał:

W przypadku najnowszych Ryzenów ma i to jest podstawa, ale możesz sobie tkwic w swoim przekonaniu. 

To nie jest moje przekonania, ale twarde fakty oparte na fachowej wiedzy.

2 minuty temu, Nil napisał:

To nie jest moje przekonania, ale twarde fakty oparte na fachowej wiedzy.

Tkwij sobie w średniowieczu, świat się zmienia. 

2 godziny temu, Pseudodrummer napisał:

O widzisz,a ja gupi myślałem,że gryf też pracuje,bo przeciez tam jest śruba w środku i można go ustawiać w zależności od grubosci uzywanych strun..

W klasycznej gitarze nie ma. Na elektrycznych, z którymi mialem ( malo) do czynienia  też nie było żadnej śruby...

Przynajmniej dostępnych wzrokiem.

Edytowane przez 1siedem
Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, Ajothe napisał:

Tkwij sobie w średniowieczu, świat się zmienia. 

Sorry, zapomniałem, że na informatyce i komputerach najlepiej to się dzieci z podstawówki znają, a nie inżynierowie informatycy. 😂

2 minuty temu, 1siedem napisał:

W klasycznej gitarze nie ma. Na elektrycznych, z którymi mialem ( malo) do czynienia  też nie było żadnej śruby...

Lakier by pękał...

9 minut temu, Nil napisał:

Sorry, zapomniałem, że na informatyce i komputerach najlepiej to się dzieci z podstawówki znają, a nie inżynierowie informatycy. 😂

Tak, tak. Są informatycy i informatycy. Jak ktoś kwestionuje, że nie ma zależności miedzy jakością chłodzenia, a tym co potrafią najnowsze procesory to znaczy, że jest zwyczajnie w tyle. 

11 minut temu, 1siedem napisał:

W klasykach nie ma, ale już w akustykach i elektrykach są pręty napinające w gryfach, dostęp jest ukryty zaślepką na główce, nad podstrunicą. Klasyki mają znacznie mniejsze naprężenia że względu na struny nylonowe, dlatego do klasyka nie wolno ładować strun metalowych. 

Edytowane przez Ajothe
Gość

(Konto usunięte)

Tak, tak. Są informatycy i informatycy. Jak ktoś kwestionuje, że nie ma zależności miedzy jakością chłodzenia, a tym co potrafią najnowsze procesory to znaczy, że jest zwyczajnie w tyle. 

Najpierw niestety musisz poznać podstawy informatyki…

Za szybko poleciałeś „do przodu”  🙂

Na razie to dla Ciebie „czarna magia” 

1 minutę temu, Nil napisał:

Najpierw niestety musisz poznać podstawy informatyki…

Za szybko poleciałeś „do przodu”  🙂

Na razie to dla Ciebie „czarna magia” 

Tkwij sobie w błędzie, jak kiedyś będziesz składał pc z topowych podzespołów nie oszczędzaj na chłodzeniu, bo procesor będzie mocno ograniczony. 

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, Ajothe napisał:

Tkwij sobie w błędzie, jak kiedyś będziesz składał pc z topowych podzespołów nie oszczędzaj na chłodzeniu, bo procesor będzie mocno ograniczony. 

Jakieś konkrety może? 🙂

19 minut temu, szymon1977 napisał:

Do tego kogoś w lustrze uwagi kierujesz?

Tak, dokładnie to do tego w Twoim lustrze. Gdybyś odniósł się rzeczowo do szeregu moich precyzyjnie sformułowanych uwag w poście sprzed 2, 3 godzin, w jakim konkretnie podważyłem Twoje teorie o rzekomym stosowaniu zapisów o wygrzewaniu jako du...chronie przed reklamacjami i przedstawił racjonalne, nawet w pełni przeciwstawne uzasadnienie, wówczas dalsza dyskusja miałaby sens. Twarde argumenty jednak tylko lekceważysz. Potwierdzasz zatem czystą ignorancję i/lub chęć celowego kształtowania atmosfery konfliktu i rozmydlania wątku. Jaka jest tego przyczyna? Tego nie wiem i nie wnikam, ale na pewno pozostaje w sprzeczności z podstawowym celem funkcjonowania tego forum, jakim jest porada dla tych którzy jej szukają i opiniotwórczość.

15 minut temu, Ajothe napisał:

Jak ktoś kwestionuje, że nie ma zależności miedzy jakością chłodzenia, a tym co potrafią najnowsze procesory to znaczy, że jest zwyczajnie w tyle. 

O tak jest bliżej prawdy od tego, co pomiędzy jakością PASTY a tym co potrafią najnowsze procesory dostrzega zależność ZNACZĄCĄ

6 minut temu, Nil napisał:

Jakieś konkrety może? 🙂

Może na Bocznicy w wątku nt OC?

17 minut temu, Ajothe napisał:

Klasyki mają znacznie mniejsze naprężenia że względu na struny nylonowe, dlatego do klasyka nie wolno ładować strun metalowych. 

👍🏻

8 minut temu, Nil napisał:

Jakieś konkrety może? 🙂

Obviously, if the temps are always kept at around 95°C, even with vastly different cooling performance available, then the processor must run at different clock speeds, depending on the cooling solution. With weaker cooling, more heat will build up inside the CPU, so the clock speeds will go down to lower the heat output, to achieve thermal equilibrium around 95°C.

3 minuty temu, szymon1977 napisał:

O tak jest bliżej prawdy od tego, co pomiędzy jakością PASTY a tym co potrafią najnowsze procesory dostrzega zależność ZNACZĄCĄ

Good thermal paste can have a profound impact on your performance because it will allow your processor to transfer more of its waste heat to your cooler, keeping your processor running cool. Choosing the best thermal paste is also important if you plan on overclocking your rig to its fullest. Even the best CPUs for gaming can often hit slightly higher CPU overclocks if paired with a good thermal paste. 

Jakby co, mogę przetłumaczyć na polski 😉

15 minut temu, Mark75X napisał:

Gdybyś odniósł się rzeczowo do szeregu moich precyzyjnie sformułowanych uwag w poście sprzed 2, 3 godzin, w jakim konkretnie podważyłem Twoje teorie o rzekomym stosowaniu zapisów o wygrzewaniu jako du...chronie przed reklamacjami i przedstawił racjonalne, nawet w pełni przeciwstawne uzasadnienie, wówczas dalsza dyskusja miałaby sens.

Powtorzę:

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

...irracjonalizm wychodzi z Twojej tezy, jakoby zapis o wygrzewaniu w instrukcji wprowadzono tylko celem poinformowania klienta o fakcie, a przez przypadek uniemożliwiono mu zwrot jako niesprawnych kolumn, które w procesie wygrzewania zmieniły brzmienie.

Nie masz pojęcia o zasadach interpretacji tekstów formalnych, dlatego Twoje bajania poparte czystą fantazją wydają Ci się interpretacją, a moja interpretacja choć idealnie spełnia zasadę celowości tekstu,  wydaje Ci się tylko bajaniem.

Czytaj aż zrozumiesz... no dobrze, nie rozumuj, nie czytaj, ale nie pisz, że się rzeczowo nie odniosłem tylko dlatego, że nie rozumiesz rzeczy.

15 minut temu, Mark75X napisał:

Twarde argumenty jednak tylko lekceważysz. Potwierdzasz zatem czystą ignorancję i/lub chęć celowego kształtowania atmosfery konfliktu i rozmydlania wątku. Jaka jest tego przyczyna? Tego nie wiem i nie wnikam, ale na pewno pozostaje w sprzeczności z podstawowym celem funkcjonowania tego forum, jakim jest porada dla tych którzy jej szukają i opiniotwórczość.

Upuść trochę powietrza zanim Ci ego pęknie.

-----

10 minut temu, Ajothe napisał:

Polecam na początek SJP PWN i słówko "znaczący".

Edytowane przez szymon1977

3 minuty temu, szymon1977 napisał:

Polecam na początek SJP OWN i słówko "znaczący".

Polecam czytać ze zrozumieniem i nie przeinaczać wypowiedzi innych użytkowników, które to naginasz do swoich wymyślanych historyjek.  

Gość

(Konto usunięte)

Szkoda,że nie rozumiesz co czytasz.

Chłodzi się procesor, żeby go nie uszkodzić, w tym też celu układy zabezpieczające procesor ograniczają jego pracę po osiągnięciu bezpiecznej granicznej temperatury, ale nie oznacza to ze chłodzenie podnosi jego wydajność!

Edytowane przez Nil
Teraz, Nil napisał:

Szkoda, ze nie rozumiesz co czytasz...

Chłodzi się procesor, żeby go nie uszkodzić, w tym też celu układy zabezpieczające procesor ograniczają jego pracę po osiągnięciu bezpiecznej granicznej temperatury, ale nie oznacza to ze chłodzenie podnosi jego wydajność!

Ty nie rozumiesz, że mając lepsze chłodzenie procesor nie będzie się ograniczał co skutkuje znacznie większą wydajnością. 

Gość

(Konto usunięte)
12 minut temu, Ajothe napisał:

Obviously, if the temps are always kept at around 95°C, even with vastly different cooling performance available, then the processor must run at different clock speeds, depending on the cooling solution. With weaker cooling, more heat will build up inside the CPU, so the clock speeds will go down to lower the heat output, to achieve thermal equilibrium around 95°C.

Good thermal paste can have a profound impact on your performance because it will allow your processor to transfer more of its waste heat to your cooler, keeping your processor running cool. Choosing the best thermal paste is also important if you plan on overclocking your rig to its fullest. Even the best CPUs for gaming can often hit slightly higher CPU overclocks if paired with a good thermal paste. 

Godzinę temu, Mark75X napisał:

Chyba nie czytałeś uważnie. Ta uwaga nie była pod Twoim adresem, a do faktycznego ignoranta, który odrzuca nawet argumentację związaną z powszechnym pragmatyzmem procedur obsługi reklamacji.

A,to chwała Bogu.
Jak pisałeś w odpowiedzi na post @szymon1977,a nie mój to w porządku.
Kamień spadł mi z serca,szykowałem się powoli do likwidacji konta i odejścia w zapomnienie.
Ja pisałem 

Cytat

Przedstaw zatem jakieś dowody.

w poście #373
i tam była odpowiedź

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Gość

(Konto usunięte)

Ty nie rozumiesz, że mając lepsze chłodzenie procesor nie będzie się ograniczał co skutkuje znacznie większą wydajnością. 

Reasumując chłodzenie nie podnosi wydajności, ale w skrajnych przypadkach zabezpiecza przed jego spadkiem w wyniku dzialań ukladów ochronnych procesora.

Dokladnie to co wcześniej napisałem.

5 minut temu, Nil napisał:

Szkoda,że inni nie rozumieją co on pisze....

5 minut temu, Nil napisał:

No to czekamy na kierunkowa pastę audio do audioprocesorów.
Zapewne wpływ na odtwarzane pliki będzie słyszalny.
Recenzja pana P. na pewno to udowodni.
Ja na razie zostanę przy starym procku ze stara pastą dla amatora w lapku.

Edytowane przez Pseudodrummer
ciekawość

8 minut temu, szymon1977 napisał:

nie pisz, że się rzeczowo nie odniosłem tylko dlatego, że nie rozumiesz rzeczy

Rozumiem i to doskonale, ale to nie jest rzeczowość a bajanie, jak to nazywasz. Polemika tutaj dotyczy stopnia tych zmian - zmian o ew. znikomym chakterze. Niektórzy w ogóle twierdzą, że ich niesłyszą. W najlepszym przypadku są więc one subtelne, tj. na poziomie w marginalnym stopniu zmieniającym charaterystykę, a nie deformującym obraz audio, bo wtedy mielibyśmy istotnie do czynienia z wadą, jako podstawą zasadnej reklamacji. Tym samym nie mogą być postrzegane jako wada, gdyż nie powodują wykroczenia charakterystyki poza producenckie normy. Pisałem o tym wyraźnie.

• Pokaż nowe odpowiedzi