Skocz do zawartości
IGNORED

Rozbudowa Systemu Audio - Wymiana CA AXR100d

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich Audio-maniaków. W jesieni 2023r. narodził się w mojej głowie pomysł żeby zbudować swój pierwszy w miarę podstawowy system audio. Trochę poczytałem, przeliczyłem budżet i pierwsze elementy układanki już u mnie były. Przez cały czas apetyt rósł w miarę jedzenia, a pogoń za króliczkiem nie miała końca...ponownie wywróciłem internety do góry nogami, tracą setki godzin na przeglądaniu testów i czytaniu forów. Teraz jestem w miejscu gdzie w pewnym sensie czuję satysfakcje z tego co stworzyłem bo odsłuchy sprawiają mi radość i dumę, że  udało się zbudować system który nie męczy i sprawia dużo radości z obcowania z nim.

System składa się z :

1. Wiim Pro(RoonReady) - jako transport ( Na PC postawiony ROON Core – Streaming z Tidal HiFi)

Połączenie - Ricable Magnus Coaxial MKII

2. EverSolo DAC-Z6 – oczywiście jako C/A

Połączenie - Ricable Magnus RCA

3. Cambridge Audio AXR100D

Połączenie - Ricable Custom Speaker U40

4. Kolumny Wharfedale Evo 4.2 + Norstone Stylum Square Stand/Stopki Taga Harmony TSF-002

5. Subwoofer Wharfedale WH-S10e – podłączony do AXR100D kablem Cross-Tech typ Y

6. Listwa Zasilająca Taga Harmony PF-600 (2022) + Przewody Zasilające Cross-Tech( Głównie dla wyglądu ponieważ jestem nieco sceptykiem jeśli chodzi o kable zasilające i wpływ na brzmienie , przynajmniej w tym budżecie )

Z drugiej strony:

Gramofon Thorens TD201/ Wkłada AT-VM95ML/ Cambridge Audio Solo – Podłączone Kablami Ricable Primus RCA

Wszystko stoi na stoliku który zrobił mi mój kolega na wzór FITUEYES DESIGN HIFI. Pomieszczenie nie duże 3,5m x 3,5m przygotowane amatorsko akustycznie.

Całość gra dźwiękiem przejrzystym oraz wydaje mi się, że wyrównanym z dobra przestrzennością i stereofonią. Niskie tony charakteryzują się punktowością i wydaje mi się, że są całkiem dobrze kontrolowane. Średnica jest czysta i wygładzona, nieco wypchana z dobrym detalem i rozdzielczością. Wysokie tony są łagodne i dość szczegółowe, pięknie połyskują kiedy trzeba. Całość wydaje się spójna, fajnie analityczna. Im lepiej zrealizowany utwór tym bardziej zachwyca i pokazuje swoje możliwości. Gorsze realizacje po prostu odtwarza jak trzeba nie psując ich formy. To tak pokrótce, żeby przybliżyć co posiadam i jakie granie lubię. Przechodząc do meritum głównym tematem wpisu jest wzmacniacz. Ogólnie jestem z niego zadowolony ale czuję, że może lekko odstawać od reszty, a chciałbym jeszcze spotęgować obecne rezultaty w brzmieniu, uzyskując więcej emocji i za angażowania słuchacza. Słucham głównie Rocka w każdym praktycznie wydaniu( Marillion, Dire Straits, Eagles, ToTo, Chris Rea, Scorpions,Duran Duran ) dużo takiego spokojnego plumkania gdzie system świetnie sobie radzi przy cichym i głośnym słuchaniu nie tracąc na dźwiękach i jakości. Nie zależy mi na bajerach typu BT i opcje sieciowe, może to być czysty wzmacniacz z odpowiednią ilością wejść i wyjść. Pomysły są dwa, zmiana Cambridge na coś do max 6000zł lub zostaje Cambridge i szukamy wzmacniacza lampowego tak do 5000zł.

Modele na które zwróciłem uwagę (bez odsłuchów i w kolejności przypadkowej) z tranzystorów to:

1. Audiolab 7000a

2. Audiolab 8300a

3. Cambridge Audio CXA81 mk1 ( Jeśli różni się tylko DACem od MKII – z EversSolo jestem bardzo zadowolony)

4. Emotiva Basx PT1/A2

5. Marantz Model 50( nieco poza budżetem)

6. Może być coś nietypowego, jestem początkujący.

Z lamp:

Taga Harmony TTA1000b na lampach KT88

Yaqin MS30l

tu raczej jestem laikiem więc nawet ciężko było coś zaproponować.

Miłe każe wskazówki , może ktoś słuchał podobnego zestawienia lub poszczególne z tych urządzeń i może wyrazić swoje opinie. Najbliżej na odsłuchy mam 100km do Rzeszowa. Warto się przygotować co posłuchać.

Dzięki!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez KamilAudioFan

Też w pierwszej kolejności myślałem że w przypadku ulepszenia twojego systemu dobrym tropem będzie wzmacniacz. Ale prawdę mówiąc on tutaj jest bardzo dobrze dopasowany do reszty systemu. 

Te kolumny wymagają wzmacniacza o nieco jaśniejszej i mocniejszej charakterystyce aby wzbudzić w nich ten blask o którym mówiłeś ale też nie przesadzić z ilością 

Generalnie pominął bym wzmacniacze o mocno ciepłej charakterystyce. Wówczas dość mocno zmienisz brzmienie tego systemu i nie pójdziesz o krok do przodu a bardzo mocno w inne brzmienie. 

Na przykład audiolab 8300 i 7000 grają skrajnie inaczej. Model 8300 gra jak stary audiolab po jaśniejszej bardzo analitycznej stronie z dokładnością na czele. 7000 a jest cieplejszy. To jeden brand nawiasem mówiąc obecnie z wharfedale 

Możesz spróbować wyższego Cambridge cxa81 mkII

Możesz sprawdzić Roksan K3. On jest najbardziej rozrywkowy i najmniej ciepły z obecnych modeli Roksan. Chociaż do dostania byłby też w świetnej cenie model blak. Siła i do tego melodyjność. Bardzo dobry model mało się o nim mówi.

Lampy na kt88 też mogą być dobrym pomysłem ale to do posłuchania indywidualnie u ciebie w pomieszczeniu 

Cyrus 8.2, Yamaha as1200 zaczyna być w lepszych cenach, czy xindak 6950 albo nawet wyższy model.

Kluczem w twoim przypadku będzie testowanie tych wzmacniaczy u ciebie w domu więc im szybciej zaczniesz je wypożyczać po kolei albo po dwa tym lepiej dla ciebie

Dzięki za obszerną wypowiedź w moim temacie!

Też jestem z niego bardzo zadowolony, duży prąd, dobra dynamika i niezła detaliczność. Nieraz potrafił zachwycić. Niestety trafiła się okazja na sprzedaż i wczoraj dotarł już do nowego właściciela, a ja zostałem z pustym miejscem na szafce 😄 Nie mam nic zastępczego, czas podejmowania decyzji nastąpił.

Słuchałem Audiolab 8300a. Fajne analityczne granie, tak jak lubię. Żywiołowy ale chyba jednak za jasno grający. Nie wiem czy bym dał rade długo posłuchać i czy by mnie nie zmęczył. Chyba jednak postawił bym na wyrównane granie nieco ocieplone, byle nie jakieś ciemne i z wycofaną średnicą bo od razu wyrzucam.

Kiedyś usłyszałem opinię od mojego kolegi odnośnie niższej serii 6000a która wg niego grała dobrze, ale dopiero gdy wykorzystał ją w trybie przedwzmacniacza + zewnętrzna końcówka mocy to pokazała wiele więcej. Waty zrobiły robotę?

Może Eversolo warto wykorzystać w takim połączeniu jako pre+końcówka mocy, bo jakby nie mówić to brzmienie mi odpowiada. Czy AXR100 mógł nieco wpłynąć na jej brzmienie i efekt odsłuchu ?

Zastanawiałem się, że może warto by było spróbować czegoś innego jeśli chodzi o brzmienie i producentów. Z reguły wybieram sprzęty o których nie ma za wiele informacji w sieci. Dla przykładu takie Wharfedale Evo o których za wiele się nie mówi, w porównaniach się nie wymienia, a odsłuchy wciągają niesamowicie. Wiem to subiektywne odczucia. Każdy na prawo do oceny według swojego słuchu.

Lampa to moje marzenie, kiedyś na pewno jakaś trafi na półkę jako drugi zestaw do spokojnego plumkania przy whisky.

4 godziny temu, KamilAudioFan napisał:

Słuchałem Audiolab 8300a. Fajne analityczne granie, tak jak lubię. Żywiołowy ale chyba jednak za jasno grający. Nie wiem czy bym dał rade długo posłuchać i czy by mnie nie zmęczył. Chyba jednak postawił bym na wyrównane granie nieco ocieplone, byle nie jakieś ciemne i z wycofaną średnicą bo od razu wyrzucam.

No tak jak właśnie mówiłem te starsze audiolaby tak właśnie grały. I jeżeli już na początku masz takie wnioski to uwierz że z biegiem czasu to akurat będzie się pogłębiać więc to nie jest twój trop. 

4 godziny temu, KamilAudioFan napisał:

Kiedyś usłyszałem opinię od mojego kolegi odnośnie niższej serii 6000a która wg niego grała dobrze, ale dopiero gdy wykorzystał ją w trybie przedwzmacniacza + zewnętrzna końcówka mocy to pokazała wiele więcej. Waty zrobiły robotę?

To wzmacniacz nowszy już grający innym dźwiękiem ale tutaj wymiana z obecnego wzmacniacza który miałeś no trochę moim zdaniem bardziej na bok niż do góry. Mniej detaliczny i słabszy 

Będzie to czuć.

Eversolo? Ale mówił że tutaj w tym przypadku o odtwarzaczu sieciowym i ich końcówce? 

No to odtwarzacz sieciowy jest dość znany o nim już wszystko jest napisane jeżeli chodzi o końcówkę no to tak jak się wszyscy raczej spodziewali czyli analityczne dokładne granie to może być to czego szukasz. 

Z wyższej półki może coś.

Cambridge Evo 150, nad m10 te takie nieco bardziej liniowe , lyngdorf i primare jako jaśniejsze. 

20 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Eversolo? Ale mówił że tutaj w tym przypadku o odtwarzaczu sieciowym i ich końcówce? 

No to odtwarzacz sieciowy jest dość znany o nim już wszystko jest napisane jeżeli chodzi o końcówkę no to tak jak się wszyscy raczej spodziewali czyli analityczne dokładne granie to może być to czego szukasz. 

Jeśli chodzi o kolegę to podłączał Audiolab 6000a + końcówka jakaś Denona z tego co pamiętam i był zadowolony.

Ja mam Eversolo Dac-Z6 i do niej myślałem o końcówce, ale potrzebuję wejść też pod gramofon więc np końcówka z przedwzmacniaczem. Już więcej nie wymieniam , nowy streamer to już by było za dużo 😄 Będę badał teraz CA CXA81 przez parę dni i zobaczymy.

3 godziny temu, KamilAudioFan napisał:

Jeśli chodzi o kolegę to podłączał Audiolab 6000a + końcówka jakaś Denona z tego co pamiętam i był zadowolony.

Ja mam Eversolo Dac-Z6 i do niej myślałem o końcówce, ale potrzebuję wejść też pod gramofon więc np końcówka z przedwzmacniaczem. Już więcej nie wymieniam , nowy streamer to już by było za dużo 😄 Będę badał teraz CA CXA81 przez parę dni i zobaczymy.

Do wzmacniacza zintegrowanego audiolaba podłączał końcówkę mocy Denona? 

Hmmm

Mógł być zadowolony. Ale gdyby się tak na chwilę zatrzymał i pomyślał to są z takiego rozwiązania jest mizerny. 

No właśnie sprawdź sobie ten model 81 i daj znać bo to może być dobry i niekoniecznie mega drogi przeskok

W dniu 22.08.2024 o 09:43, KamilAudioFan napisał:

To 7000A może być fajnym rozwiązaniem 🙂 Jest cieplejszy, bardziej naturalny. W ofercie outletowej dostępny w bdb cenie u nas dodatkowo 😉 CXA81 MKII to dobra opcja, rozwinięcie Twojego obecnego AXR100. Warto również posłuchać Primare i15 Prisma. Nie omijałbym również takiej opcji jak Fezz Audio Silver Luna EVO. Świetny, neutralno-naturalnie brzmiący wzmacniacz lampowy, do Wharfedale to moim zdaniem może być bardzo fajna para. 

W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuchy 🙂 Na miejscu znajdziesz u nas naprawdę dużo sprzętów, które warto przetestować 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

• 2 tygodnie później...
W dniu 23.08.2024 o 08:29, KamilAudioFan napisał:

I jak wypadł ten CXA81?

W dniu 5.09.2024 o 16:01, Planeta Dźwięku napisał:

I jak wypadł ten CXA81?

Jest to całkiem dobry wzmacniacz. Pograł u mnie przez chwile, ale jakoś bardzo mnie nie zachwycił. Jest bardziej szczegółowo i nieco jaśniej od axr100. Średnica nieco wycofana, a w sumie dla mnie najważniejsza. Trochę denerwuje brak możliwości korekcji bas / sopran z poziomu wzmacniacza i brak wejścia phono( chociaż jakby miałoby to grać jak phono w axr100 i jak ten pre gramofonowy który kupiłem, a mianowicie CA Solo to może i dobrze, że go nie ma ) . W między czasie zakupiłem system dzielony od Emotivy PT1/ A2. Wiadomo, że to co nam się podoba to nasze subiektywne odczucia i zawsze ktoś może się ze mną nie zgodzić, ale Emotiva w moim systemie pokazała więcej. Granie bardziej wyrównane , z bardziej obecną średnicą. Scena kreuje się głębiej, tło jest bardziej czytelne. Niesamowita dynamika i energia, że nawet przy spokojnych utworach nóżka sobie tupie. Dużo mocy co przy cichym słuchaniu chyba w CXA81 zabrakło.  Testowałem w różnych wariantach z wykorzystaniem różnych przetworników C/A:

Eversolo DAC Z6 + A2

Eversolo DAC Z6 + PT1/A2

Wiim pro + PT1/A2

PT1/A2

Każde połączenie zagrało nieco inaczej . Ogólnie jestem pod wrażeniem przetwornika AD1955 który powoduje, że Emotiva może być urządzeniem kompletnym. 

Mam jeszcze DACa na AK4493S USB XMOS XU208 to też sobie po testuje.

To teraz może jakiś lepszy DAC ? 😄 

Czy z patefonu Emotiva również trzymie 😉 dobry poziom ?

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Godzinę temu, audioburak napisał:

Posłuchałem może pół płyty na wejściu Phono w Emotivie, więc ciężko powiedzieć. Borykam się z zakupionym CA Solo i nie bylo czasu. 

W dniu 7.09.2024 o 19:05, KamilAudioFan napisał:

Jest to całkiem dobry wzmacniacz. Pograł u mnie przez chwile, ale jakoś bardzo mnie nie zachwycił. Jest bardziej szczegółowo i nieco jaśniej od axr100. Średnica nieco wycofana, a w sumie dla mnie najważniejsza. Trochę denerwuje brak możliwości korekcji bas / sopran z poziomu wzmacniacza i brak wejścia phono( chociaż jakby miałoby to grać jak phono w axr100 i jak ten pre gramofonowy który kupiłem, a mianowicie CA Solo to może i dobrze, że go nie ma ) . W między czasie zakupiłem system dzielony od Emotivy PT1/ A2. Wiadomo, że to co nam się podoba to nasze subiektywne odczucia i zawsze ktoś może się ze mną nie zgodzić, ale Emotiva w moim systemie pokazała więcej. Granie bardziej wyrównane , z bardziej obecną średnicą. Scena kreuje się głębiej, tło jest bardziej czytelne. Niesamowita dynamika i energia, że nawet przy spokojnych utworach nóżka sobie tupie. Dużo mocy co przy cichym słuchaniu chyba w CXA81 zabrakło.  Testowałem w różnych wariantach z wykorzystaniem różnych przetworników C/A:

Gratuluję wyboru!

W dniu 7.09.2024 o 19:05, KamilAudioFan napisał:

Zawsze można coś zmienić, aczkolwiek wydaje mi się, że poziom jaki prezentuje ten DAC jest w zupełności wystarczający do tego systemy, no chyba, że chcesz poszukać coś o innej barwie bo aktualna Ci się nie podoba?

W dniu 7.09.2024 o 21:05, KamilAudioFan napisał:

Warto spróbować 😉 Mamy teraz np. iFi Neo iDSD w fajnej cenie, a to całkiem niepowtarzalny styl brzmieniowy 🙂 

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 8.09.2024 o 07:30, audioburak napisał:

Właśnie jestem po przesłuchaniu kilku płyt i mogę coś więcej napisać na ten temat. W ramach przypomnienia gra to na gramofonie Thorens TD201 wkładka AT-VM95ML do Emotivy spięte kablem Sommer Cable Sinus Control + wtyki Amphenol. CA nie używam bo coś jest z nim nie tak.

Słuchane płyty:

Marillion - Script For A Jester's Tear/ Strona B

ToTo - IV/ Strona A

MANFRED MANN'S EARTH BAND - Watch/ Strona A

Eagles - Hotel California / Strona A

Stan Ridgway - The Big Heat / Strona A

Ogólnie na mój słuch zagrało to poprawnie. Płynnie , czysto, bez zniekształceń i chropowatości. Szczegółowość jest dobra stereofonia też. Tło w miarę czytelne. Dźwięk nieco przyciemniony, scena lekko cofnięta. Przestrzeń mogła by być lepsza i mogło by być nieco jaśniej. Dźwięk nieco zaokrąglony , mogło by być bardziej konturowo i przydało by się więcej powietrza w dźwięku. Muzykalność jest, tempo też. Nie jest to nie wiadomo co, ale do odsłuchania co jakiś czas Winylu może być. Gra dopiero 3 godziny i nie wiem czy w takim prePhono wbudowanym może się coś jeszcze z czasem zmienić. A tego CA Solo pewnie odeślę na gwarancję, a jak będzie ok to sprzedam.

P.S - wcześniej miałem AT-VM95E i tak się zastanawiam czy ML nie gra po prostu tak ciemno.

W dniu 9.09.2024 o 12:37, Planeta Dźwięku napisał:

Gratuluję wyboru!

Zawsze można coś zmienić, aczkolwiek wydaje mi się, że poziom jaki prezentuje ten DAC jest w zupełności wystarczający do tego systemy, no chyba, że chcesz poszukać coś o innej barwie bo aktualna Ci się nie podoba?

Myślę, że EverSolo jest jak najbardziej dobrym wyborem. Myślałem, żeby posłuchać czegoś bardziej barwnego, nasyconego, subtelnego ale dalej z dobrą rozdzielczością i szczegółami. Może jakiś streamer z dobrym DAC. Chwile patrzyłem na EverSolo, ale to naprawdę dużo forsy za takiego DMP - A8 😮 

Godzinę temu, KamilAudioFan napisał:

Myślę, że EverSolo jest jak najbardziej dobrym wyborem. Myślałem, żeby posłuchać czegoś bardziej barwnego, nasyconego, subtelnego ale dalej z dobrą rozdzielczością i szczegółami. Może jakiś streamer z dobrym DAC. Chwile patrzyłem na EverSolo, ale to naprawdę dużo forsy za takiego DMP - A8 😮 

Jeśli masz ochotę to możesz wypożyczyć i samemu sprawdzić wspomniane DMP-A8.

26 minut temu, Planeta Dźwięku napisał:

Jeśli masz ochotę to możesz wypożyczyć i samemu sprawdzić wspomniane DMP-A8.

Fajnie było by posłuchać, ale to wydatek nie na moje zarobki. Pasowało by najpierw naprawić brzmienie Winylu..

20 minut temu, KamilAudioFan napisał:

Fajnie było by posłuchać, ale to wydatek nie na moje zarobki. Pasowało by najpierw naprawić brzmienie Winylu..

Widzę, że chciałbyś coś zmienić i chyba nie do końca jesteś finalnie zadowolony. Aktualnie korzystasz z przedwzmacniacza gramofonowego w Emotivie, który można by zmienić, bo rozumiem, że z Cambridge Audio definitywnie się żegnasz? Pytanie, jak z wkładką, długo już ją posiadasz? Można pójść też w tym kierunku, pytanie jak wielkiej zmiany oczekujesz?

11 minut temu, Planeta Dźwięku napisał:

Widzę, że chciałbyś coś zmienić i chyba nie do końca jesteś finalnie zadowolony. Aktualnie korzystasz z przedwzmacniacza gramofonowego w Emotivie, który można by zmienić, bo rozumiem, że z Cambridge Audio definitywnie się żegnasz? Pytanie, jak z wkładką, długo już ją posiadasz? Można pójść też w tym kierunku, pytanie jak wielkiej zmiany oczekujesz?

CA Solo i 95ML kupiłem w jednym czasie, coś około 1,5 miesiąca temu. Przedwzmacniacz gramofonowy w Emotivie jest w miarę ok, ale ma wycofaną średnice i gra tak trochę jakby pod kocykiem, a to nie moje brzmienie. Wokale i instrumenty są u mnie na 1 miejscu.

2 godziny temu, KamilAudioFan napisał:

CA Solo i 95ML kupiłem w jednym czasie, coś około 1,5 miesiąca temu. Przedwzmacniacz gramofonowy w Emotivie jest w miarę ok, ale ma wycofaną średnice i gra tak trochę jakby pod kocykiem, a to nie moje brzmienie. Wokale i instrumenty są u mnie na 1 miejscu.

Dlaczego nie chcesz zostawić sobie tego CA Solo? Nie widzę odpowiedzi na to pytanie albo może coś przeoczyłem. Wkładka gramofonowa u Ciebie to świeży zakup więc szkoda byłoby ją wymieniać.

Może to ten czas, w którym powoli trzeba będzie się zastanawiać nad przesiadką na kolumny z wyższej półki. Widać, że Twoje oczekiwania są spore pod kątem jakości.

28 minut temu, Planeta Dźwięku napisał:

Dlaczego nie chcesz zostawić sobie tego CA Solo? Nie widzę odpowiedzi na to pytanie albo może coś przeoczyłem. Wkładka gramofonowa u Ciebie to świeży zakup więc szkoda byłoby ją wymieniać.

Może to ten czas, w którym powoli trzeba będzie się zastanawiać nad przesiadką na kolumny z wyższej półki. Widać, że Twoje oczekiwania są spore pod kątem jakości.

W innym temacie przedstawiam problem z tym CA. Gdzie wychodzi na to, że to brzmienie nie dla mnie. Nie wiem czy to tak ma grać ale ktoś z branży napisał, że ten CA tak brzmi. 

Kolumny są u mnie całkiem od nie dawna. Jestem z nich zadowolony. Ogólnie z całego systemu jestem zadowolony. Co nie zmienia faktu, że można coś jeszcze poprawić. Ale na razie żadnych takich poważnych zmian. 

3 godziny temu, KamilAudioFan napisał:

Sprawdziłbym w takim razie Regę Fono MM MK5 🙂 Fajnie wypchnie średnicę, nasyci całe brzmienie. Zdecydowanie bez koca zagra za to iFi Zen Phono 3, ze swoim naturalnym, ale bardzo dynamicznym dźwiękiem. W razie czego zapraszam na odsłuchy/wypożyczenie 🙂 

10 minut temu, Q21 napisał:

Sprawdziłbym w takim razie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 🙂 Fajnie wypchnie średnicę, nasyci całe brzmienie. Zdecydowanie bez koca zagra za to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , ze swoim naturalnym, ale bardzo dynamicznym dźwiękiem. W razie czego zapraszam na odsłuchy/wypożyczenie 🙂 

Można prosić na priv zasady wypożyczenia tych dwóch urządzeń na odsłuchy. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość