Skocz do zawartości
IGNORED

Wyjście / wejście (?) trigger 12V nie działa

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Posiadam Audiolab'a 6000A oraz Wiim'a Pro Plus. Od jakiegoś czasu chciałem ogarnać wybudzanie Audiolab'a kiedy włączam muzykę w Wiim'ie, więc kupiłem kabel microjack 2.5mm - minijack 3.5mm. Podłączyłem, ale niestety oczekiwanego efektu nie ma. Co może być nie tak ? Czy Wiim'a puszcza za słaby prąd, Audiolab może szwankuje, kabel nie ten ? Nie mam trochę pojęcia jak to zdiagnozować 😕

Hej, czy na pewno podłączyłeś do dobrego triggera w Audiolabie? 🙂 Jeśli któryś ze sprzętów był kupiony u nas, to zapraszam do kontaktu z Michałem od wsparcia posprzedażowego. 

https://www.q21.pl/webpage/wsparcie-techniczne-11.html

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W audiolabie wepnij go do złącza in.

Druga sprawa jaki to masz kabel. Czy to jest kabel Mono?

Bo spotkałem się już z sytuacją gdzie musiał być to kabel Mono właśnie. 

Jeśli jedno i drugie jest ok po twojej stronie to jak sugeruję dystrybutor powyżej po prostu skontaktuj się z nimi najlepiej niech to sprawdzą u siebie.

On 8/21/2024 at 10:24 AM, Q21 said:

Jeśli któryś ze sprzętów był kupiony u nas, to zapraszam do kontaktu z Michałem od wsparcia posprzedażowego. 

Sprzęt był kupiony u Was, ale myślę, że jest sprawny. Czy Michał będzie wiedzieć jaki amperaż wybudza Audiolab'a ? Trochę grzebałem w sieci i okazuje się, że Wiim puszcza dość niski prąd (ok. 100 mA) i niektórych sprzętów nie jest w stanie wybudzić. Bylibyście to w stanie sprawdzić u siebie ? 🙂 

On 8/21/2024 at 10:32 AM, Piotr Sonido said:

Bo spotkałem się już z sytuacją gdzie musiał być to kabel Mono właśnie. 

Ja mam kabel stereo właśnie i z tego co czytam to też może być przyczyna problemu.

On 8/21/2024 at 10:32 AM, Piotr Sonido said:

W audiolabie wepnij go do złącza in.

Wpiąłem 🙂 

46 minut temu, miglanz napisał:

Ja mam kabel stereo właśnie i z tego co czytam to też może być przyczyna problemu.

Mini jack ma kilka różnych wtyków (nie tylko mono i stereo), jak będziesz kupować to spróbuj znaleźć taki, że w opisie jest do triggera.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Przeważnie te które gdziekolwiek mają oznaczenie trigger To są właśnie kable Mono. Myślę że warto by było go wypożyczyć w pierwszym lepszym sklepie i sprawdzić czy to działa jeżeli nie 

2 godziny temu, miglanz napisał:

Sprzęt był kupiony u Was, ale myślę, że jest sprawny. Czy Michał będzie wiedzieć jaki amperaż wybudza Audiolab'a ? Trochę grzebałem w sieci i okazuje się, że Wiim puszcza dość niski prąd (ok. 100 mA) i niektórych sprzętów nie jest w stanie wybudzić. Bylibyście to w stanie sprawdzić u siebie ? 🙂 

To mogło to być to.

Gdzie to przeczytałeś i z jakimi urządzeniami spinali?

4 godziny temu, miglanz napisał:

Przekażę to do niego, by to sprawdził 🙂 

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Najprawdopodobniej kwestią jest przewód stereo, ale upewniłbym się też podwójnie, że Trigger w Audiolabie jest włączony. Screen z manuala poniżej -> 

image.thumb.png.ad67b5f2fa3dac0c0968df0052f87aec.png

Dorzucam też link do WiiMa, który może nieco pomóc 🙂

https://faq.wiimhome.com/support/solutions/articles/72000602073-how-to-use-12v-trigger-on-wiim-pro-or-wiim-pro-plus-

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 20.08.2024 o 23:27, miglanz napisał:

upiłem kabel microjack 2.5mm - minijack 3.5mm

Mono ?

Bo akurat też takiego szukam.

image.thumb.png.c705bce9edfe419a7f8fa516042387d4.png

Edytowane przez Tomek_waw
4 hours ago, Piotr Sonido said:

@miglanz działa?

Działa - tylko w irytująco-zaskakujący sposób. Kiedy właczę Wiim'a za pomocą pilota to Audiolab się obudzi. Podobnie kiedy wyłączę z Wiim'a z pilota to Audiolab się wyłączy. Ale kiedy włączę muzykę w Tidal Connect pomijając pilota (no bo Wiim cały czas jest w sieci Wifi) to wtedy niestety Audiolab'a nie wybudzi, co wkurza 😉 

19 minutes ago, Tomek_waw said:

Mono ?

Bo akurat też takiego szukam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja mam kabel stereo i sytuacji opisanej powyżej działa jak trzeba.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez miglanz
W dniu 29.08.2024 o 16:08, miglanz napisał:

Działa - tylko w irytująco-zaskakujący sposób. Kiedy właczę Wiim'a za pomocą pilota to Audiolab się obudzi. Podobnie kiedy wyłączę z Wiim'a z pilota to Audiolab się wyłączy. Ale kiedy włączę muzykę w Tidal Connect pomijając pilota (no bo Wiim cały czas jest w sieci Wifi) to wtedy niestety Audiolab'a nie wybudzi, co wkurza 😉 

Ja mam kabel stereo i sytuacji opisanej powyżej działa jak trzeba.

No to w takim razie to jest wina softu w wiim. Ewidentnie.