Skocz do zawartości
IGNORED

Wyjście / wejście (?) trigger 12V nie działa

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Posiadam Audiolab'a 6000A oraz Wiim'a Pro Plus. Od jakiegoś czasu chciałem ogarnać wybudzanie Audiolab'a kiedy włączam muzykę w Wiim'ie, więc kupiłem kabel microjack 2.5mm - minijack 3.5mm. Podłączyłem, ale niestety oczekiwanego efektu nie ma. Co może być nie tak ? Czy Wiim'a puszcza za słaby prąd, Audiolab może szwankuje, kabel nie ten ? Nie mam trochę pojęcia jak to zdiagnozować 😕

Hej, czy na pewno podłączyłeś do dobrego triggera w Audiolabie? 🙂 Jeśli któryś ze sprzętów był kupiony u nas, to zapraszam do kontaktu z Michałem od wsparcia posprzedażowego. 

https://www.q21.pl/webpage/wsparcie-techniczne-11.html

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W audiolabie wepnij go do złącza in.

Druga sprawa jaki to masz kabel. Czy to jest kabel Mono?

Bo spotkałem się już z sytuacją gdzie musiał być to kabel Mono właśnie. 

Jeśli jedno i drugie jest ok po twojej stronie to jak sugeruję dystrybutor powyżej po prostu skontaktuj się z nimi najlepiej niech to sprawdzą u siebie.

On 8/21/2024 at 10:24 AM, Q21 said:

Jeśli któryś ze sprzętów był kupiony u nas, to zapraszam do kontaktu z Michałem od wsparcia posprzedażowego. 

Sprzęt był kupiony u Was, ale myślę, że jest sprawny. Czy Michał będzie wiedzieć jaki amperaż wybudza Audiolab'a ? Trochę grzebałem w sieci i okazuje się, że Wiim puszcza dość niski prąd (ok. 100 mA) i niektórych sprzętów nie jest w stanie wybudzić. Bylibyście to w stanie sprawdzić u siebie ? 🙂 

On 8/21/2024 at 10:32 AM, Piotr Sonido said:

Bo spotkałem się już z sytuacją gdzie musiał być to kabel Mono właśnie. 

Ja mam kabel stereo właśnie i z tego co czytam to też może być przyczyna problemu.

On 8/21/2024 at 10:32 AM, Piotr Sonido said:

W audiolabie wepnij go do złącza in.

Wpiąłem 🙂 

46 minut temu, miglanz napisał:

Ja mam kabel stereo właśnie i z tego co czytam to też może być przyczyna problemu.

Mini jack ma kilka różnych wtyków (nie tylko mono i stereo), jak będziesz kupować to spróbuj znaleźć taki, że w opisie jest do triggera.

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

Przeważnie te które gdziekolwiek mają oznaczenie trigger To są właśnie kable Mono. Myślę że warto by było go wypożyczyć w pierwszym lepszym sklepie i sprawdzić czy to działa jeżeli nie 

2 godziny temu, miglanz napisał:

Sprzęt był kupiony u Was, ale myślę, że jest sprawny. Czy Michał będzie wiedzieć jaki amperaż wybudza Audiolab'a ? Trochę grzebałem w sieci i okazuje się, że Wiim puszcza dość niski prąd (ok. 100 mA) i niektórych sprzętów nie jest w stanie wybudzić. Bylibyście to w stanie sprawdzić u siebie ? 🙂 

To mogło to być to.

Gdzie to przeczytałeś i z jakimi urządzeniami spinali?

4 godziny temu, miglanz napisał:

Przekażę to do niego, by to sprawdził 🙂 

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Najprawdopodobniej kwestią jest przewód stereo, ale upewniłbym się też podwójnie, że Trigger w Audiolabie jest włączony. Screen z manuala poniżej -> 

image.thumb.png.ad67b5f2fa3dac0c0968df0052f87aec.png

Dorzucam też link do WiiMa, który może nieco pomóc 🙂

https://faq.wiimhome.com/support/solutions/articles/72000602073-how-to-use-12v-trigger-on-wiim-pro-or-wiim-pro-plus-

W dniu 20.08.2024 o 23:27, miglanz napisał:

upiłem kabel microjack 2.5mm - minijack 3.5mm

Mono ?

Bo akurat też takiego szukam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Tomek_waw
4 hours ago, Piotr Sonido said:

@miglanz działa?

Działa - tylko w irytująco-zaskakujący sposób. Kiedy właczę Wiim'a za pomocą pilota to Audiolab się obudzi. Podobnie kiedy wyłączę z Wiim'a z pilota to Audiolab się wyłączy. Ale kiedy włączę muzykę w Tidal Connect pomijając pilota (no bo Wiim cały czas jest w sieci Wifi) to wtedy niestety Audiolab'a nie wybudzi, co wkurza 😉 

19 minutes ago, Tomek_waw said:

Mono ?

Bo akurat też takiego szukam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja mam kabel stereo i sytuacji opisanej powyżej działa jak trzeba.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez miglanz
W dniu 29.08.2024 o 16:08, miglanz napisał:

Działa - tylko w irytująco-zaskakujący sposób. Kiedy właczę Wiim'a za pomocą pilota to Audiolab się obudzi. Podobnie kiedy wyłączę z Wiim'a z pilota to Audiolab się wyłączy. Ale kiedy włączę muzykę w Tidal Connect pomijając pilota (no bo Wiim cały czas jest w sieci Wifi) to wtedy niestety Audiolab'a nie wybudzi, co wkurza 😉 

Ja mam kabel stereo i sytuacji opisanej powyżej działa jak trzeba.

No to w takim razie to jest wina softu w wiim. Ewidentnie.