Skocz do zawartości
IGNORED

dobór stereo 50m2 budżet 4k, max 5k, używki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Szukam dla brata stereo do budowanego salonu 50m2, czyli podłogówki, najlepiej 3drożne + wzmacniacz (raczej bez funkcji sieciowych bo można w przyszłości pomyśleć o jakimś odtwarzaczu strumieniowym). Budżet pierwotny to 3k, realny to 4k, ale gdyby miała to być znaczna różnica to nawet 5k. Wiem, że powierzchnia pomieszczenia powoduje, że nie mogą to być słabe kolumny, ale tak naprawdę sama moc nie jest tutaj najważniejsza - aby przyjemnie grało. Kolumny najprawdopodobniej i tak będą szły do delikatnego tuningu. Wszystko powinno być używane, żeby zmieścić się rozsądnie w budżecie. Muzyka elektroniczna, lata 90, trochę rocka.

Patrzę na Pylony, patrzę na B&W, ale tak naprawdę poza cyferkami i cenami na platformach sprzedażowych nic mi to nie mówi.

Ja słucham monitory Tannoy m2 po dużym tunningu + Denon PMA 700AE w niedużym pomieszczeniu i gra to na moje ucho przyjemnie przy dobrym źródle typu Tidal.

Poproszę o pomoc w znalezieniu czegoś, ewentualnie wrzucanie linków do konkretnych przykładów. Dzięki.

Budżet tak naprawdę determinuje wybór sprzętu i dobrze, że głównie celujesz w sprzęt z rynku wtórnego, bo do takiego metrażu na myśl przychodzą mi tylko jedne kolumny, które moim zdaniem dadzą radę. Szukaj używanych Heco Aurora 1000, bo ich zakup to same plusy, czyli 2x200 mm niskotonowy i 1x170 mm średniotonowy. Kolumny są masywne, ciężkie i bardzo postawne. Według mnie zdecydowanie należy wspomnieć o ich pokaźnym rozmiarze - wysokość 1200 mm / szerokość 235 mm / głębokość 393 mm. 

"Aurory 1000 grają mocno, graja głośno i grają dynamicznie. Dzięki wysokiej, bo aż 93 db skuteczności, potrafią nagłośnić spore pomieszczenia. Grając tworzą pokaźną ścianę dźwięku, w której jest słyszalnych mnóstwo elementów, jednak na pierwszy plan wysuwa się oczywiście bas. Niskie częstotliwości jakie wytwarzają Aurory są wręcz odczuwalne. Ten zakres tonów to chyba najmocniejsza strona niemieckiej konstrukcji. Jest gruby i dość szybki. Potrafi być naprawdę niski i uderzyć z wielką siłą. Jednocześnie sprawia wrażenie bardzo ułożonego. Nie gubi się ani w muzyce jazzowej ani w bardziej rozrywkowych klimatach typu pop, dance czy wszelkich odmianach utworów elektronicznych. Niestety mam wrażenie, że przez tak mocny bas nieco ucierpiała góra. Nie jest ona słaba, ale zdecydowanie mniej słyszalna niż u „młodszej siostry” Aurora 700. Trzeba jednak pamiętać, że to dotyczy głównie mniejszych pomieszczeń odsłuchowych." 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dodam, że mam możliwość od czasu do czasu posłuchać tych kolosów, bo tak się składa, że swego czasu również ze względu metrażu namówiłem brata na akurat te kolumny, które z nawiązką spełniły oczekiwania. U brata grają z Heglem Röst, który spokojnie je napędza. Kolumny te są łatwe w wysterowaniu i za pozostałą kwotę możesz szukać do nich Hegla H70/H80, Camridge Audio CXA60/CXA80, Rotel A12. Moim zdaniem za określoną kwotę do takiego metrażu nic lepszego nie znajdziesz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Tal

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Heco Aurora 1000 z pewnością by się sprawdziły. Tyle, że najtańsze to 3.200 zł na olx + wybrany z podanych wzmaczniaczy to daje z automatu powyżej 5.000 zł. Czy są jakieś inne modele Haco, które byłyby optymalne, ale tańsze? Z innej beczki: czy wzmacniacz nie powinien być lepszy od głośników? No i trochę z ciekawości i trochę merytorycznie, czy przykładowo taki Denon PMA-700AE, który mam (mam 2 takie), pociągnąłbym H.A. 1000? Mógłbym sprezentować jeden bratu lub może poszukałbym jakiegoś zbliżonego modelu Denona, bo one teraz są mega tanie (700 zł?).

Ja bym pomyślał o tych Cantonach, to jak dla mnie lepsze granie od Auror 1000.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

Zerknę na te Cantony. Opolskie, więc mam blisko.

Przeglądając oferty znalazłem też coś takiego:

Ukryta Zawartość

Mniejsze oczywiście, ale czy warto w ogóle tym zajmować się?

Ukryta Zawartość

Aurory, zarówno 700 jak i tysiączki to dobre wybory na ten metraż. Możesz też szukać używanych Dynavoice DF8, Pylonów Sapphire 31. Z elektroniki dobrze mozna znaleźć starsze Cambridge Audio, ostatnio też w fajnych cenach pojawiało się Primare i21 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Bratu gość we Wrocławiu proponuje nówki Paradigm Monitor SE 3000F.

Ukryta Zawartość

Cena mocno naciąga budżet biorąc pod uwagę, że trzeba wzmaka kupić. Brat mnie pyta. Jak te Paradigm mają się np. do Auror 700, czy innych Cantonów a także to Taga Harmony, które ma również w swojej ofercie? Da się to porównać w ogóle?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Biff Eastwood

@Biff Eastwood     Lepiej Cantony w okolicach 2 kzł i wzmacniacz z DAC np:

Ukryta Zawartość

Jeden z kolegów Aurory 700 musiał doinwestować nową kopułką i średniakiem,

żeby przyjemnie posłuchać, bo o przeróbkach zwrotnicy to już nawet nie wspomnę 😉 

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Tak jak na forum obok ci powiedziałem. Wybierz sprzez używany.

Albo standardowo heco Aurora 1000 + Cambridge axr100 + wiim mini. 

Musiał byś sporo podzwonic po ekstra cenę pewnie. 

Albo monitor audio bronze 500 z magnat mr780 i ten sam player.