Skocz do zawartości
IGNORED

O co chodzi z WIIM ULTRA ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam temat podobny do Eversolo. Zamówiłem w Q21 ale udało mi się przez przypadek nabyć w ME

Testuje sprzęt jest ok .

1. Wykonanie +

2.Funkcje +

3.RIAA +

4.Wejście RCA +

5.Fajna funkcjonalna aplikacja +

6. Wzmacniacz słuchawkowy - mogło by być lepiej

Na początek to tyle zapraszam do dzielenia się uwagami 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

20240907_114934 (1).jpg

20240907_131007 (1).jpg

20240908_110022 (1).jpg

20240908_121248 (1).jpg

20240908_121307 (1).jpg

20240908_121322 (1).jpg

20240908_111137 (1).jpg

20240907_115128 (1).jpg

20240908_110037 (1).jpg

20240908_113452 (1).jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez videograf
https://www.audiostereo.pl/topic/168029-o-co-chodzi-z-wiim-ultra/

Tak wiem że Eversolo A6 jest 2x droższy ale mimo wszystko wolałbym A6.

Ten WiiM to takie....nie wiadomo co. Niby preamp ale cyfrowy, XLR nie ma, RIAA bez sensu bo i tak pewnie przechodzi przez AD/DA, wyświetlacz malutki.
Gdyby miał wbudowany wzmacniacz, powiedzmy chociaż te 20-30W na kanał to już była by inna bajka.

Edytowane przez audionormik
4 minuty temu, audionormik napisał:

Tak wiem że Eversolo A6 jest 2x droższy ale mimo wszystko wolałbym A6.

Ten WiiM to takie....nie wiadomo co. Niby preamp ale cyfrowy, XLR nie ma, RIAA bez sensu bo i tak pewnie przechodzi przez AD/DA, wyświetlacz malutki.
Gdyby miał wbudowany wzmacniacz, powiedzmy chociaż te 20-30W na kanał to już była by inna bajka.

Witam jak widać na załączonych obrazkach posiadam A6 i Z8 słucham od wczoraj i kosmicznej różnicy w brzmieniu nie słyszę no może wzmacniacz słuchawkowy jest różnica na minus dla WIIM

Gość

(Konto usunięte)

Nie mam ultry. Sporo o nim czytałem i oglądałem recenzji i no Darko Audio nazwał zarówno wzmacniacz słuchawkowy jak i przedwzmacniacz gramofonowy takimi funkcjami dla wygody. Można używać ale zewnętrzne lepsze. To co na pewno trzeba przyznać to,że znowu Wiim w kategorii cena/jakość/funkcjonalność będzie ciężki do pobicia. 

cena/jakość/funkcjonalność robi robotę i tak naprawdę to dopiero Eversolo A8 go pobija 
@videograf tak naprawdę możesz powiedzieć czy warto dopłacać dwa razy więcej do A6 za tak naprawdę większy ekran bo w brzmieniu różnice są znikome 

22 godziny temu, audionormik napisał:

RIAA bez sensu bo i tak pewnie przechodzi przez AD/DA

nie jest bez sensu - przechodząc przez ad/da robi od razu riaa + korekcję pomieszczenia + pewnie regulację głośności. 

22 godziny temu, Tomek_waw napisał:

Można używać ale zewnętrzne lepsze.

a zewnętrzne i droższe są jeszcze lepsze niż zewnętrzne tańsze 😄

czasem nie trzeba , większość normalnych osób słucha jakieś normalnej wkładki ze zwykłym eplitykiem , na normalnym tt jakimś pj-cie , redze , techniksie.

nie każdy chce być audiofilem 😄 .

Edytowane przez bolo_senor
Gość

(Konto usunięte)
52 minuty temu, Tonnii99 napisał:

a jak jest z supportem z tym WIIM? Ciekawe, gdyby kosztowało to dwa razy tyle, czy ktokolwiek by na to spojrzał...

Support całkiem sprawny, ale korzystałem tylko raz.

Nawet gdyby kosztował 2x tyle to też na pewno ktoś by kupił bo dużo słabsze streamery sprzedawały się drożej ale argument sam w sonie jest po prostu głupi. Czy ktoś kupiłby Twój samochód gdyby był 2x droższy ?

Wpychanie na sile nowych funkcji w niczym nie pomaga. Jest juz Mini, Pro, Pro+ i Amp i moim zdaniem to wystarczy. Kto bedzie uzywal ekranu dotykowego wielkosci pudelka zapalek majac do dyspozycji 5" na telefonie? Kto bedzie uzywal RIAA majac mozliwosc wyboru muzyki z kanapy? Po co komus przedwzmacniacz jak za kilka stowek wiecej mozna kupic urzadzenie wyposazone we wzmacniacz? 

To jest takie wpychanie na sile na rynek produktow ktore sa niepotrzebne. 

Bez sensu. W zyciu bym tego nie kupil, nawet za €200.

Dodam ze jestem posiadaczem Pro i nie wiem w czym pomogl by mi wyswietlacz gdyby na nim byl.

No w czym? Jest jakies uzasadnienie?

Produkt zupelnie bez sensu. 

Niedlugo pewnie bedzie nawet chleb z wyswietlaczem zamiast drukowanym na opakowaniu skladem, bo ludzie sraja na widok wyswietlaczy.

Zygam tym juz.

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, BlueDot napisał:

To jest takie wpychanie na sile na rynek produktow ktore sa niepotrzebne. 

Bez sensu. W zyciu bym tego nie kupil, nawet za €200.

Myślę,że patrzysz za bardzo przez swój pryzmat. To ,że Ty nie potrzebujesz takiego produktu to nie znaczy,że nie ma na niego zapotrzebowania. Zakładam,że Wiim też nie wypuszcza produktów dla sportu, a raczej wypuszczają coś co powinno zaspokajać jakieś potrzeby ,żeby się sprzedawało.

Zobacz jaką funkcjonalność ma ultra i co oferuje konkurencja. HDMI ARC, Room Correction ( jeszcze biedne, ale już działa) , Pilot bluetooth, Kolorowy dotykowy ekran, metalowa obudowa, wejście/wyjście USB, świetna aplikacja z częstymi aktualizacjami, chromecast, wszystkie connecty itd.  Nie ma nic nawet podobnie wyposażonego w podobnej cenie. 

Ja też wolałbym większy , niekoniecznie dotykowy ekran i może XLR. Zepsuli sprawę z Airplay całkowicei, ale tak poza tym ciężko się przyczepić.

Edytowane przez Tomek_waw
31 minut temu, Tomek_waw napisał:

Kolorowy dotykowy ekran

Po co?

Zeby zlapac na to kolejnego...

32 minuty temu, Tomek_waw napisał:

Myślę,że patrzysz za bardzo przez swój pryzmat. To ,że Ty nie potrzebujesz takiego produktu to nie znaczy,że nie ma na niego zapotrzebowania. Zakładam,że Wiim też nie wypuszcza produktów dla sportu, a raczej wypuszczają coś co powinno zaspokajać jakieś potrzeby ,żeby się sprzedawało.

Zobacz jaką funkcjonalność ma ultra i co oferuje konkurencja. HDMI ARC, Room Correction ( jeszcze biedne, ale już działa) , Pilot bluetooth, Kolorowy dotykowy ekran, metalowa obudowa, wejście/wyjście USB, świetna aplikacja z częstymi aktualizacjami, chromecast, wszystkie connecty itd.  Nie ma nic nawet podobnie wyposażonego w podobnej cenie. 

Ja też wolałbym większy , niekoniecznie dotykowy ekran i może XLR. Zepsuli sprawę z Airplay całkowicei, ale tak poza tym ciężko się przyczepić.

To wszystko o czym napisales ma juz Amp a na dodatek jest wzmacniaczem.

17 minut temu, Sprezyn1982 napisał:

Prawda realnie brak konkurencji w tej cenie, ciekawe jak wypada dzwiekowo jako transport w porownaniu z nowym bluesound nano .

Porownywalem do Pro, roznic w brzmieniu brak.

Gość

(Konto usunięte)

Po co?

żeby wyświetlać okładkę, albo inne informacje, żeby łatwiej menu wyświetlać itd.. Może też po prostu być, żeby ładnie wyglądać.

Nie jest jakimś super wzmacniaczem. Ja na przykład wolałbym mieć więcej mocy. Mam już kilka wzmacniaczy i kolejnego nie potrzebuję. Amp nie ma dodatkowo ekranu, przedwzmacniacza gramofonowego czy słuchawkowego.

12 minut temu, Tomek_waw napisał:

żeby wyświetlać okładkę, albo inne informacje, żeby łatwiej menu wyświetlać itd.. Może też po prostu być, żeby ładnie wyglądać.

Nie jest jakimś super wzmacniaczem. Ja na przykład wolałbym mieć więcej mocy. Mam już kilka wzmacniaczy i kolejnego nie potrzebuję. Amp nie ma dodatkowo ekranu, przedwzmacniacza gramofonowego czy słuchawkowego.

Po co ten ekran? Patrzysz sie na niego jak sluchasz muzyki? Nie wiesz czego sluchasz?

14 minut temu, Tomek_waw napisał:

Amp nie ma dodatkowo ekranu, przedwzmacniacza gramofonowego czy słuchawkowego.

A Ultra nie ma wzmacniacza. I tak mozna bez konca.

Za kilka miesiecy wypuszcza Ultra+, pewnie bedzie mial o pol centymetra wiekszy wyswietlacz i juz dzieci beda mialy pretext do wymiany na nowy.

🤣

Gość

(Konto usunięte)
38 minut temu, BlueDot napisał:

Po co ten ekran? Patrzysz sie na niego jak sluchasz muzyki? Nie wiesz czego sluchasz?

Każdy słucha dokładnie tak jak Ty i ma takie same potrzeby. Nikomu nigdy taki ekran się nie spodobał dlatego nikt nie kupuje urządzeń z ekranem. Prawda ?

40 minut temu, BlueDot napisał:

A Ultra nie ma wzmacniacza. I tak mozna bez konca.

2 godziny temu, BlueDot napisał:

Czyli rozumiem ,że nie używasz oddzielnego streamera bo przecież Wiim Amp ma już wszystko.

43 minuty temu, BlueDot napisał:

Za kilka miesiecy wypuszcza Ultra+, pewnie bedzie mial o pol centymetra wiekszy wyswietlacz i juz dzieci beda mialy pretext do wymiany na nowy.

🤣

Bardzo możliwe ,że będą wypuszczać kolejne produkty , które będą się różnić funkcjami czy specyfikacją i ludzie będą je kupować.

Możliwe też ,że przeczytają Twoje komentarze i stwierdzą ,że to wszystko bez sensu i można zwijać interes. Nie wiadomo co będzie.

5 minut temu, Tomek_waw napisał:

Nikomu nigdy taki ekran się nie spodobał dlatego nikt nie kupuje urządzeń z ekranem. Prawda ?

Nie o to chodzi czy sie spodobal czy nie, tylko po co on tam jest. Jest tak maly ze z odleglosci 2.5m widac ze cos swieci, ale nie widac informacji o utworze. Po co jest dotykowy to tez zagadka.

7 minut temu, Tomek_waw napisał:

Czyli rozumiem ,że nie używasz oddzielnego streamera

Ja uzywam Wiim Pro.

8 minut temu, Tomek_waw napisał:

Możliwe też ,że przeczytają Twoje komentarze i stwierdzą ,że to wszystko bez sensu i można zwijać interes. Nie wiadomo co będzie.

😀 

Na tym akurat mi nie zalezy, bo od czasu do czasu cos co robia ma sens.

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, BlueDot napisał:

Nie o to chodzi czy sie spodobal czy nie, tylko po co on tam jest. Jest tak maly ze z odleglosci 2.5m widac ze cos swieci, ale nie widac informacji o utworze. Po co jest dotykowy to tez zagadka.

Po co tam jest ? Taki pierwszy przykład z głowy:

* można używać go na biurku

* może wyświetlać okładki

* może wyświetlać jakieś wycieraczki VU

* może wyświetlać tytuł jeżeli słuchasz playlisty i usłyszysz nową piosenkę, której nie znasz

* może po prostu fajnie wyglądać

Po co jest dotykowy ? Żeby łatwiej poruszać się po menu i nie montować kilku przycisków. Dla płynniejszego poruszania się po folderach jeżeli podłączasz pamięć. Żeby przewijać playlistę kiedy używasz na biurku.

2 minuty temu, Tomek_waw napisał:

Po co tam jest ? Taki pierwszy przykład z głowy:

* można używać go na biurku

* może wyświetlać okładki

* może wyświetlać jakieś wycieraczki VU

* może wyświetlać tytuł jeżeli słuchasz playlisty i usłyszysz nową piosenkę, której nie znasz

* może po prostu fajnie wyglądać

Po co jest dotykowy ? Żeby łatwiej poruszać się po menu i nie montować kilku przycisków. Dla płynniejszego poruszania się po folderach jeżeli podłączasz pamięć. Żeby przewijać playlistę kiedy używasz na biurku.

No ok, jezeli ktos uzywa na biurku to ok, ale te wycieraczki sa slabe. W NAD M10 tez tiepsko to wyglada.

Gość

(Konto usunięte)
18 minut temu, BlueDot napisał:

No ok, jezeli ktos uzywa na biurku to ok, ale te wycieraczki sa slabe. W NAD M10 tez tiepsko to wyglada.

Ale to ekran. Może wyświetlać wycieraczki, albo kwadraty linie, koła czarno-białe czy w kolorze. Jeżeli to Ci bardziej odpowiada to  może wyświetlać morskie fale albo palące się ognisko. Znowu patrzysz przez swój pryzmat, że mi się nie podobają to bez sensu. NAD swojego modelu M10 też właśnie wypuszcza już 3 generację i dalej nie wiedza,że to słabo wygląda.

spacer.png

Jak zacząłem sie interesować audio, wiele lat temu, to bardzo wąznym elementem odtwarzaczy CD była mozliwośc wygaszenia wyświetlacza.  Czytałem też artykuły, które były zgodne z moimi odczuciami, że zmysł wzroku jest silniejszy od słuchu, stąd by usłyszeć wiecej należało zgasić światło i zbedne wyświetlacze by lepiej słyszeć. Teraz odtwarzacze oferują kolorowe wyświetlacze, pewnie po to by nikt już nie mógł sie skupić na jakości muzyki? Może te odtwarzacze słabo odtwarzają dźwięk i nadrabiają wizualizacją?

W powyższym wyświetlacz może się wygasić, może być też wyłączony. Chwytliwa teoria nie dotyczy.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

Myślę że firma zanim wypuściła ten produkt na rynek dokładnie zbadała panującą w nim lukę. 

Każdy produkt zdaje się być dobrze przemyślany I oferujący coś więcej co szykuje kolejnego klienta. 

Widać to zresztą po sprzedaży tego urządzenia. 

Zresztą także jak wszystkich poprzednich 

Oczywiście nie ma możliwości aby powstało urządzenie które dla wszystkich będzie idealne i nie pojawi się krytyka. 

Tak już jest. Dlatego każdy wybiera dla siebie

Gość

(Konto usunięte)
9 godzin temu, x666 napisał:

Teraz odtwarzacze oferują kolorowe wyświetlacze, pewnie po to by nikt już nie mógł sie skupić na jakości muzyki? Może te odtwarzacze słabo odtwarzają dźwięk i nadrabiają wizualizacją?

Ja czasem lubię poczytać teorie spiskowe, ale ta ma kilka dziur 🙂

Można przecież zamknąć oczy , wyłączyć czy zasłonić ekran czy na przykład kupić tańsze urządzenie bez ekranu ( w końcu musi grać lepiej bo nie nadrabia wizualizacją )

Ja najbardziej jednak polecam "ślepe" testy, tak aby się nie sugerować wyglądem wcale.

W dniu 12.09.2024 o 08:18, Tomek_waw napisał:

Ja czasem lubię poczytać teorie spiskowe, ale ta ma kilka dziur 🙂

Można przecież zamknąć oczy , wyłączyć czy zasłonić ekran czy na przykład kupić tańsze urządzenie bez ekranu ( w końcu musi grać lepiej bo nie nadrabia wizualizacją )

Ja najbardziej jednak polecam "ślepe" testy, tak aby się nie sugerować wyglądem wcale.

W pierwszym zdaniu piszesz o teoriach spiskowych a już w kolejnych które miało obalić moje, innymi słowami powielasz moje słowa:

Napisałeś: "zamknąć oczy , wyłączyć czy zasłonić ekran"

Napisałem; "należało zgasić światło i zbedne wyświetlacze".

Brak logiki.

W dniu 11.09.2024 o 23:55, ProjectPi napisał:

W powyższym wyświetlacz może się wygasić, może być też wyłączony. Chwytliwa teoria nie dotyczy.

Przyznaję Ci rację. Pisałem ogólnie do popularności wyświetlaczy, nie o konkretnych modelach, bo nie uznaję się za osobę posiadającą wystarczające doświadczenie i czas na testy.

Gość

(Konto usunięte)
54 minuty temu, x666 napisał:

pierwszym zdaniu piszesz o teoriach spiskowych a już w kolejnych które miało obalić moje, innymi słowami powielasz moje słowa:

Teorią spiskową jest tylko,że :

W dniu 11.09.2024 o 22:48, x666 napisał:

Teraz odtwarzacze oferują kolorowe wyświetlacze, pewnie po to by nikt już nie mógł sie skupić na jakości muzyki?

Nie są po to. Wyświetlacz nie wpływa na jakość muzyki.

44 minuty temu, Tomek_waw napisał:

Teorią spiskową jest tylko,że :

Nie są po to. Wyświetlacz nie wpływa na jakość muzyki.

Zle to zrozumiales. Na jakosc dzwieku wplywu nie ma, ale na Twoja percepcje juz tak.

Gość

(Konto usunięte)
37 minut temu, BlueDot napisał:

Zle to zrozumiales. Na jakosc dzwieku wplywu nie ma, ale na Twoja percepcje juz tak

Świetnie to rozumiem. Tym bardziej teoria o ekranach się nie sprawdza.

• Pokaż nowe odpowiedzi