Skocz do zawartości
IGNORED

Hi end-owy kabel XLR

Rekomendowane odpowiedzi

Zawsze Audioquest, miedziany albo srebrny. Złych modeli w gamie praktcznie nie ma a i bardzo łatwo je odsprzedać w razie gdyby nie przypasował. No i to kabel w miarę neutralny w porównaniu np. do Nordostów czy Cardasa.

47 minut temu, audionormik napisał:

Zawsze Audioquest, miedziany albo srebrny. Złych modeli w gamie praktcznie nie ma a i bardzo łatwo je odsprzedać w razie gdyby nie przypasował. No i to kabel w miarę neutralny w porównaniu np. do Nordostów czy Cardasa.

a może niedoceniany u nas - przeważnie neutralny ,coś ze stajni kimbera ?

Edytowane przez krzystekov
6 godzin temu, audionormik napisał:

Hmm ja u siebie mam głównie kable AQ i Nordosta, no i powiedział bym że to raczej Nordost jest neutralny a AQ ma zrobiony dźwięk. Takie charakterystyczne dopalenie. AQ sound.

19 godzin temu, kaviter napisał:

Hmm ja u siebie mam głównie kable AQ i Nordosta, no i powiedział bym że to raczej Nordost jest neutralny a AQ ma zrobiony dźwięk. Takie charakterystyczne dopalenie. AQ sound.

Zgadzam się z tym dopaleniem Audioquesta. Też lubuję się w ich kablach. Tyle tylko że o ile u jich trzeba uważać z kolumnami, wybierać cieplejsze, to z kolei Nordost oprócz najniższej serii właśnie ociepla dźwięk, dodaję mięska i przestrzeni.

Tak czy inaczej trzymając się właśnie mieszanie tych 2 firm można dowolnie kształtować dźwięk.

W dniu 7.11.2024 o 14:27, krzystekov napisał:

a może niedoceniany u nas - przeważnie neutralny ,coś ze stajni kimbera ?

Dlaczego, Kimber właśnie jest bardzo doceniany, praktycznie ws,yscy do chwalą i polecają, także ten tego...

W dniu 11.09.2024 o 19:36, admiral napisał:

Szanowni koledzy! Proszę o poradę,  szukam na prawdę docelowego interkonektu XLR.

... ale analogowy, czy cyfrowy AES/EBU (impedancja 110 Ohm)? 😉

Szanowni koledzy! Proszę o poradę,  szukam na prawdę docelowego interkonektu XLR. Ma połączyć Żrodlo jakim jest otwarzacz SACD ze wzmacniaczem. Nie chciałbym wydawać na niego fortuny, tzn > 10 tys złotych,  raczej w granicach do 6-7 tys. Po cichu liczę że są takie kable, jeden ze sprzedawców polecał mi np. cardas parsec. Że one już robią b. Dużo.  Na pewno w tak szacownym gronie znawców  , ktoś podpowie mi jaki kabel kupić. Nie liczę że kabel coś poprawi rozjaśni poszerzy itp. nawijanie makaronu na uszy pomińmy. Mają nic nie zepsuć i tyle. Zależy mi na przestrzenności,  takim strzałem w 10tke byl zakup  np. interkonektu gramofonowego van del Hul Silver 501 . Liczę na taki sam efekt. Dzięki  .Arek 

W tej cenie wybór wydaje się prosty. Za niecałe 10kzł z tego co pamiętam możesz już kupić nowe Pegasusy  z Double DBSem. Ja jadę niestety model niżej, ale wszystko za co chwalą AQ działa. Dźwięk jest soczysty i baaardzo szybki co lubię nie tylko z racji ciężkiego metalu którego chętnie słucha

Wbrew pozorom ta cechą pr,ydaje się również w spokojniejszych gatunkach, a już z pewnością w symfonicznej.

Ja polecam Acrolink 7N-A2400 Leggenda, porównywałem z AQ Black Beauty i Ortofon Reference Bronze. Acrolink jest szczegółowy, ale nie tak technicznie, sucho, tylko przyjemnie dla ucha, imho ma najbardziej wysublimowany dźwięk, Ortofon gra podobnie, ale mniej rozdzielczo, a AQ, jak juz ktoś wyżej zauważył, to takie rockowe granie, ma swoją fakturę.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Jeżeli szukasz naprawdę świetnego kabla XLR to przestań się oglądać za tymi wszystkimi wymiędlonymi marketingowo do mdłości kablami. W tym budżecie masz Jorma Duality i to jest koniec historii. Będziesz chciał lepiej, to idziesz w górę cennika Jormy. To dla wielu ludzi jest kabel ostatniego wyboru i to bynajmniej nie z powodu zakończenia żywota.

Lenco,Benchmark,Harbeth,Ton Trager.

11 minut temu, Lencoman napisał:

tymi wszystkimi wymiędlonymi marketingowo do mdłości kablami.

Cytat

Opis

Jorma Duality udowadnia, że można uzyskać wysokiej klasy dźwięk w niższej cenie, wykorzystując uproszczoną technologię Jorma Statement. Wykorzystując te same materiały, jakość jest tak wysoka, jak to tylko możliwe w ramach budżetu.

Jorma Duality oferuje naturalny, przejrzysty dźwięk; to nowa technologia Jorma Audio dopasowana do potrzeb.

Tutaj sama żywa prawda 🙂

Poza tym, imho, nie ma kabli na całe życie, tzn. wyznawcy marki to moze mają.

Edytowane przez Jacchusia

Nie znałem tego opisu. Można powiedzieć, że jak na kablarskie elaboraty, opis Jormy jest wręcz ascetyczny. Ja mam XLR tyle że Trinity, na Duality, który miałem porównawczo jeszcze mnie nie stać.

2 minuty temu, Lencoman napisał:

Nie znałem tego opisu. Można powiedzieć, że jak na kablarskie elaboraty, opis Jormy jest wręcz ascetyczny. Ja mam XLR tyle że Trinity, na Duality, który miałem porównawczo jeszcze mnie nie stać.

No ok, tyle że opis własnego produktu, jaki by on nie był to marketing i w zasadzie nikt przy zdrowych zmysłach nie przywiązuje do tego wagi. Ja porównywałem i wybrałem najlepszy...do mojego systemu i gustu i ten polecam. Nie dlatego, ze o nim/niej (marce) ktoś peany wypisuje.

1 minutę temu, Jacchusia napisał:

No ok, tyle że opis własnego produktu, jaki by on nie był to marketing i w zasadzie nikt przy zdrowych zmysłach nie przywiązuje do tego wagi. Ja porównywałem i wybrałem najlepszy...do mojego systemu i gustu i ten polecam. Nie dlatego, ze o nim/niej (marce) ktoś peany wypisuje.

No to dość oczywiste. Ja pisząc wymiędlone mam na myśli dość smutny mechanizm polegający na tym, że jak pojawia się na Forum pytanie o kable, czy elektronikę, zawsze padają te same zmęczone od samego czytania marki. Świat jest dużo bardziej różnorodny, stąd moja opinia o wymiędleniu.

5 godzin temu, Jacchusia napisał:

Opis

Jorma Duality udowadnia, że można uzyskać wysokiej klasy dźwięk w niższej cenie, wykorzystując uproszczoną technologię Jorma Statement. Wykorzystując te same materiały, jakość jest tak wysoka, jak to tylko możliwe w ramach budżetu.

Jorma Duality oferuje naturalny, przejrzysty dźwięk; to nowa technologia Jorma Audio dopasowana do potrzeb.

Jaki marketingowy bełkot. Jeśli ten uproszczony technologicznie super produkt nowej technologi jest tak samo dobry jak ten opis, to nie ma się co dziwić, że nikt tego nie poleca.😜

Mają nic nie zepsuć i tyle. Zależy mi na przestrzenności, 

Acoustic Revive XLR 1.0 triple C-FM (1.8 × 1.4 mm)

• Pokaż nowe odpowiedzi