Skocz do zawartości
IGNORED

Denon DRA900H z Triangle Borea

Rekomendowane odpowiedzi

Podpowiedzcie proszę czy mieliście możliwość odsłuchu takiego zestawienia , czy do radia internetowego , płytek cd  w pomieszczeniu 14 m2 można się skusić na zakup. W ogóle czy połączenie Denon Triangl jest dobrym pomysłem? Dodam że różne rodzaje muzy mają grać ,, muzykalnie ,, i żeby nie powodowały zniechęcenia po godzinnym słuchaniu z powodu bólu uszu .

https://www.audiostereo.pl/topic/168050-denon-dra900h-z-triangle-borea/
4 godziny temu, Eemeryt napisał:

Podpowiedzcie proszę czy mieliście możliwość odsłuchu takiego zestawienia , czy do radia internetowego , płytek cd  w pomieszczeniu 14 m2 można się skusić na zakup. W ogóle czy połączenie Denon Triangl jest dobrym pomysłem? Dodam że różne rodzaje muzy mają grać ,, muzykalnie ,, i żeby nie powodowały zniechęcenia po godzinnym słuchaniu z powodu bólu uszu .

DRA-900H posiada cieplejszą barwę, więc do przyjemnego odsłuchu to może być dobry wybór, pytanie, czy potrzebujesz HDMI? Jeśli nie to lepszą opcją w podobnej cenie będzie Marantz PM7000n, który również posiada radio internetowe, aczkolwiek jakościowo to zupełnie wyższa liga. Obie elektroniki w odbiorze cechuje cieplejsza barwa i raczej nie są męczące. Pamiętaj, że finalny efekt zależy od tego, jakie kolumny wybierzesz.

Który model Borea? Zapewnoe BR08, mocny zawodnik, bas szybszy, góra dosyć dobrze czytelna, do cieplejszej elektroniki ma to sen. Pytanie, czego słuchasz i jakie masz preferencje odsłuchowe? Słuchałeś już czegoś, co Ci się podoba?

W 14 m2 może jednak monitory, bo nawet BR07 to spore kolumny, ale zależy też

z jakiej odległości się słucha. I od dotychczasowych złych doświadczeń też 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Cześć 🙂 Moim zdaniem będzie to fajne połączenie, ale jeśli nie potrzebujesz koniecznie wejść HDMI to warto spojrzeć w stronę Marantza PM7000N, Denona PMA900HNE, czy chociażby Audiolaba 6000A 🙂 Też propozycje po cieplejszej stronie, ale zauważalnie lepsze w kwestii jakościowej. Do BR03 jak znalazł 🙂 W razie czego zapraszam na odsłuch i wycenę 😉 Sprawdzisz kilka opcji i będziesz wiedział, jaki kierunek Cię interesuje 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dziękuję za podpowiedzi i tak HDMI potrzebne do blu ray na którym mam trochę płyt z koncertami , pomieszczenie 14 m2 więc zdecydowałem że BRO 3 wystarczy ( przerabiałem wcześniej w 15 m2 podłogówki i był to mój błąd że je zakupiłem) Wstępna odległośc to trójkąt równoramienny 2.20 m. Muza z lat 80 tych wzwyż różne gatunki elektronika , pop , itp. myślę że utwierdziłem się do DRA 900H i Triangle BRO 3. Dzięki.

4 minuty temu, Eemeryt napisał:

Dziękuję za podpowiedzi i tak HDMI potrzebne do blu ray na którym mam trochę płyt z koncertami , pomieszczenie 14 m2 więc zdecydowałem że BRO 3 wystarczy ( przerabiałem wcześniej w 15 m2 podłogówki i był to mój błąd że je zakupiłem) Wstępna odległośc to trójkąt równoramienny 2.20 m. Muza z lat 80 tych wzwyż różne gatunki elektronika , pop , itp. myślę że utwierdziłem się do DRA 900H i Triangle BRO 3. Dzięki.

Możesz jeszcze spojrzeć na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , który również posiada płytę HDMI. Gdybyś potrzebował wyceny to zapraszam do kontaktu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To połączenie jest całkiem udane bo dra900 jest nieco mulącym amplitunerem. Więc on będzie dobrze wpływał na te kolumny.

Cinema 70s moim zdaniem jest gorszym modelem. Mało wydajnym. 

I biorąc pod uwagę że za 3k masz pm7000n który gra od obu znacznie ale to znacznie lepiej to temat jest prosty. 

HDMI jest bez problemu do zastąpienia.

No chyba że kwestia kolumn zostaje otwarte.

Słuchałeś triangle?

Wydaje się mi że ten Denon dla mnie będzie dobrym rozwiązaniem . W przeszłości przez około tydzień słuchałem Denona 900 hne i było to fajne doświadczenie dzwięk z niego mi pasował , a kolumny to podstawki Monitor Audio. Odnośnie Trangli to mam za ścianą sasiada który posiada Borea 8 więc trochę je poznałem 😉.

Skoro HDMI jest nie do przeskoczenia, to mówi się trudno 🙂 DRA-900H to dobre rozwiązanie w tej kwestii. Zapraszam na wycenę w razie czego 🙂 

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

8 godzin temu, Eemeryt napisał:

Wydaje się mi że ten Denon dla mnie będzie dobrym rozwiązaniem . W przeszłości przez około tydzień słuchałem Denona 900 hne i było to fajne doświadczenie dzwięk z niego mi pasował , a kolumny to podstawki Monitor Audio. Odnośnie Trangli to mam za ścianą sasiada który posiada Borea 8 więc trochę je poznałem 😉.

No tylko że dra gra znacznie gorzej od pma.

Ty słuchałeś wzmacniacza a dra to jest wykastrowany amplituner kina.

Coś za coś. Po prostu prześpij się z tym. To twój sprzęt. Ty masz być zadowolony. 

Rozpoczełem wątek więc wypada żeby go zakończyć informacją że dla mnie połączenie Denon DRA900H z Triangle Borea 03 przypasowało . Ustawiłem Pure Direct i moje stare uszy cieszą się z odsłuchu płytek CD i Radia Internetowego , zważając na cenę zestawu mogę napisać że naprawdę jest dobrze i u mnie zestaw zostaje. 

W dniu 13.09.2024 o 13:58, Piotr Sonido napisał:

No tylko że dra gra znacznie gorzej od pma.

Ty słuchałeś wzmacniacza a dra to jest wykastrowany amplituner kina.

Coś za coś. Po prostu prześpij się z tym. To twój sprzęt. Ty masz być zadowolony. 

To prawda PMA prezentuje lepsza jakość o DRA, ale coś za coś, w skrócie kosztem płyty HDMI jakość brzmienia trochę spadła.

14 godzin temu, Eemeryt napisał:

Rozpoczełem wątek więc wypada żeby go zakończyć informacją że dla mnie połączenie Denon DRA900H z Triangle Borea 03 przypasowało . Ustawiłem Pure Direct i moje stare uszy cieszą się z odsłuchu płytek CD i Radia Internetowego , zważając na cenę zestawu mogę napisać że naprawdę jest dobrze i u mnie zestaw zostaje. 

Gratuluje wyboru, miłego słuchania!

15 godzin temu, Eemeryt napisał:

Miłego odsłuchu 🙂 

4 godziny temu, Planeta Dźwięku napisał:

To prawda PMA prezentuje lepsza jakość o DRA, ale coś za coś, w skrócie kosztem płyty HDMI jakość brzmienia trochę spadła.

Pytanie czy nie lepiej brać wtedy amplituner kina 🙂 o mieć no prawie to samo nie mówię że dokładnie ale mieć 2 w1.

Natomiast HDMI staje cię czymś na prawdę niezbędnym. Prawdę mówiąc nie sądziłem że to będzie aż tak kluczowe. 

W sensie ważne tak. Ale nie kluczowe.

18 godzin temu, Eemeryt napisał:

Wszystkiego dobrego 🙂

18 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Pytanie czy nie lepiej brać wtedy amplituner kina 🙂 o mieć no prawie to samo nie mówię że dokładnie ale mieć 2 w1.

Natomiast HDMI staje cię czymś na prawdę niezbędnym. Prawdę mówiąc nie sądziłem że to będzie aż tak kluczowe. 

W sensie ważne tak. Ale nie kluczowe.

Amplituner kina stawiałbym jeszcze niżej w kwestii jakości odsłuchu stereo. Wiele już takich porównań było przez klientów, werdykt zawsze identyczny.

W dniu 17.09.2024 o 10:51, Planeta Dźwięku napisał:

Amplituner kina stawiałbym jeszcze niżej w kwestii jakości odsłuchu stereo. Wiele już takich porównań było przez klientów, werdykt zawsze identyczny.

Tak ale inny przykład. Bowiem znane jest że dra 800 i 900 to wykastrowane amplitunery kina. X1700 czy nawet 600 i x1800. 

Soft jednak inaczej steruje mocą z zasilacza 

• 2 tygodnie później...

Panowie nurtuje mnie jedno ustawienie tylko proszę się nie śmiać 😉 i proszę o podpowidz jaki wariant wybrać.

Denon DRA900H    

8ohms
(Domyślne):

Wybierz, jeśli impedancja wszystkich podłączonych głośników wynosi powyżej 8 Ω/omów.

6ohms:

Należy wybrać, gdy impedancja któregokolwiek z podłączonych głośników wynosi 6 Ω/ohm.

4ohms:

Należy wybrać, gdy impedancja któregokolwiek z podłączonych głośników wynosi 4 Ω/ohm

Triangle BR03 

Czułość 90dB

Moc wyjściowa 90W

Minimalna impedancja 4,2 ohma .

Znając te dane z pomiarów ustawił bym na 6 Ohm, bo to jest blisko

dopuszczalnej tolerancji w % dla tej wartości impedancji.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

3 godziny temu, Eemeryt napisał:

Panowie nurtuje mnie jedno ustawienie tylko proszę się nie śmiać 😉 i proszę o podpowidz jaki wariant wybrać.

Denon DRA900H    

8ohms
(Domyślne):

Wybierz, jeśli impedancja wszystkich podłączonych głośników wynosi powyżej 8 Ω/omów.

6ohms:

Należy wybrać, gdy impedancja któregokolwiek z podłączonych głośników wynosi 6 Ω/ohm.

4ohms:

Należy wybrać, gdy impedancja któregokolwiek z podłączonych głośników wynosi 4 Ω/ohm

Triangle BR03 

Czułość 90dB

Moc wyjściowa 90W

Minimalna impedancja 4,2 ohma .

Temat rzeka, sporo tłumaczenia, w skrócie ustaw 4Ohm i będzie najlepiej.

4 Ohm będą najbezpieczniejsze, ale przy 6 też nic nie powinno się stać 🙂 

Teoretycznie najlepszą jakość uzyskasz gdy amplituner będzie ustawiony na 8. 

I zapewne tak jest ustawiony domyślnie po wyjęciu z opakowania. 

Jeśli nadmiernie się grzeje i czujesz że przy klasycznym odsłuchu jest zbyt ciepły To zmień w dół i znowu obserwacja. 

Gdyby kiedykolwiek zdarzyło się że przy trochę głośniejszym graniu się wyłączył też absolutnie zmień w dół