Skocz do zawartości
IGNORED

Pierwszy sensowny zestaw

Rekomendowane odpowiedzi

KEFy mogą być lekko nudnawe w połączeniu z Marantzem, ale wszystko zależy od gustu 🙂 Warto sprawdzić do niego Vienny Acoustics Haydn SE Signature, bardziej nasycone i lekko zywsze granie 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

10 godzin temu, PitM napisał:

Niestety nie miałem jeszcze okazji wybrać się na odsłuchy, mam nadzieję że pod koniec miesiąca się uda.

Natomiast, na razie bez odsłuchu, do grona faworytów dołączył Marantz 40n, który aktualnie jest w promocji i wydaje się być kompletnym dla mnie rozwiązaniem: streaming, HDMI ARC, wejście na końcówkę mocy, wyjście na suba plus z recenzji wynika że jakościowo też się mocno broni, a i wizualnie mi odpowiada. Do tego Marantz CD60 i byłby komplet na start do muzyki i TV (tu do rozszerzenia o suba do 2.1 ewentualnie, w zależności jakie finalnie głośniki i czy będzie potrzeba więcej basu). A z czasem, jeśli uznam ze chce iść w KD to dokupie jakis amplituner np Denona wraz z centralnym i surround bezprzewodowe Home150, które będę mógł również z Marantzem używać w formie multiroom.

Także na ten moment, jak wspomniałem wyjściowo przed odsłuchami, to byłby chyba mój faworyt i do tego np wspomniane Elac Vela albo KEF R3 Meta które podobno też się dobrze zgrywają.

No to zdecydowanie nie faworyzuje żadnego sprzętu bez odsłuchu. 

Czytanie informacji prasowych oglądanie filmów na YouTube to marnotrawstwo czasu. 

Wrzuć sobie na luz. 

Ofertę dobra to masz na pm7000n 

To jest oferta. 

Jego następca który jest tym samym tylko w nowej obudowie kosztuje dwa razy więcej.

Vienna to kolumny które zdecydowanie musisz posłuchać dlatego że one charakteryzują się mega specyficznym rodzajem grania od razu to poczujesz na odsłuchu 

Z kolei co do kef z Marantz to się zgadzam to jest bardzo spokojne brzmienie. Nie wiem czy momentami nie za spokojne

W dniu 1.10.2024 o 16:52, PitM napisał:

No szału nie będzie 😅

Za kolumnami gołe ściany, jedynie pomiędzy wisi tv i pod nim stoi szafka RTV. Tu się raczej wiele nie zmieni, żadne panele akustyczne nie przejdą.

Dywanu póki co nie ma, choć tu widzę największe szanse na potencjalna zmianę w przyszłości. Póki co gołe panele.

Jeden bok pomieszczenia jest w pełni otwarty na korytarz ze schodami i jadalnię, drugi to faktycznie duże okno 3,6m szerokości ale tu akurat mam dość grube zasłony na całe okno.

Dla pocieszenia powiem Ci, że z 90% klientów zazwyczaj ma podobnie :) Mało kto decyduje się na adaptacje pomieszczenia no chyba, że uwzględnił osobne pomieszczenie podczas projektowaniu domu.

W dniu 8.10.2024 o 07:13, PitM napisał:

Niestety nie miałem jeszcze okazji wybrać się na odsłuchy, mam nadzieję że pod koniec miesiąca się uda.

Końcem miesiąca targi Audio-Video Show w Warszawie, więc może być ciężej.

Edytowane przez Planeta Dźwięku

O połączenie tych dwóch rzeczy trudno.

Tym bardziej jeśli to kobiety dochodzą do kwestii wizualnych. 

Nie szykanują bo przecież te audio atrakcje akustyczne wyjątkowo ładne to nie są.

Na wiąże mówiąc na AVS można też podglądać ciekawe rozwiązania. 

Wrzucam mały update: 

Niestety z różnych względów, w tym również finansowych jestem zmuszony odłożyć zakup jakiegoś sensowniejszego zestawu na jakąś dalszą, nieokreślona jeszcze, przyszłość 🙁

Tym niemniej, będąc już trochę nakręconym na sprzęt i chcąc jednak  poprawić walory dźwiękowe TV zdecydowałem się pójść w głośniki aktywne, które tymczasowo będą jakas taka trochę proteza 😅 a z czasem jak dorobię się docelowego sprzętu w salonie to je wykorzystam sobie w innym pomieszczeniu w domu.

Wstępnie kierowałem się w stronę Audio Pro jako marki która najbardziej kojarzyłem z tego typu sprzętem, ale finalnie po przejrzeniu jakichś recenzji i filmików na YT zdecydowałem się na Argon Audio forte a55 mk2. Zamówione bez odsłuchu, przez internet tak że w razie czego można  odesłać. Sprzęt mam od wczoraj i powiem tak, jestem więcej niż zadowolony 😁 Naprawdę dla mnie za te pieniądze sztos (mniej niż jedna kolumna podstawkowa z tych które rozważałem na początku wątku, czy średniej jakości soundbar). Dźwięk mi się podoba, w filmach też super, obawiałem się czy basu nie braknie (jest w razie czego wyjście na subwoofer), ale jest go w zupełności wystarczająco.

I najlepsza w tym wszystkim jest funkcjonalność. TV spięty po HDMI ARC więc obsługiwany pilotem od TV (co mocno docenia żona i dzieci), nie trzeba nic specjalnie włączać bo załącza się automatycznie wraz z uruchomieniem źródła. Po optyku podpiąłem Wiim Mini który już w domu miałem a po RCA moja stara mini wieże Onkyo CS555, która służy za odtwarzacz CD i w zasadzie mam wszystko co chciałem (no bez KD rzecz jasna).

Na ten moment podoba mi się to na tyle że jeśli nie będę rozważał KD to będę się musiał poważnie zastanowić czy na pewno warto (z mojego punktu widzenia) ładować większą kasę w lepszy sprzęt. Jednak ignorancja i brak doświadczenia w obcowaniu z poważnym sprzętem jest tu błogosławieństwem bo nie mam poczucia że czegokolwiek mi brakuje 😁 Choc z czasem jak się wybiorę na kilka odsłuchów może się to zmienić 😉

Ktoś może stwierdzić, że za podobne pieniądze może dało się kupić coś lepsze jakościowo ale używane. Być może, ale żeby kupić coś sensownego używanego trzeba się jednak trochę lepiej znać by nie wtopić plus ogólnie wolę kupować nowy sprzęt, z gwarancją itp.

Podsumowując powyższe, na taki entry level polecam mocno 🙂

Fajnie że spasowało. 

Na przyszłość jeśli/kiedy ewentualnie będziesz wymieniał na ten lepszy sprzęt, nie kieruj się opiniami na YT. Wiem że to teraz modne. Ale uważaj. To są bardzo stronnicze materiały. Nie obiektywne 

• Pokaż nowe odpowiedzi