Skocz do zawartości
IGNORED

Końcówka mocy do Linn DS-I

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry, 

proszę o pomoc w wyborze końcówki mocy do Linn DS-I , którego 50w na kanał niestety okazało się za mało do efektywnego napędzenia Kef LS50.

Rozważam Linn LK 140, Roksan Kandy K2, lub Musical Fidelity A3 CR.

Pomieszczenie  około 20m2 - słucham wszystkiego:)

https://www.audiostereo.pl/topic/168144-ko%C5%84c%C3%B3wka-mocy-do-linn-ds-i/

Polecam ten:

D5 Pro wzmacniacz mocy 150 wx2 NHB 108

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

23 godziny temu, Bayoo napisał:

proszę o pomoc w wyborze końcówki mocy do Linn DS-I , którego 50w na kanał niestety okazało się za mało do efektywnego napędzenia Kef LS50.

Okej, a co się dzieje, iż stwierdziłeś, że wzmacniacz jest za słaby? Jakiej poprawy oczekujesz w przypadku zakupu nowego wzmacniacza?

Znam dobrze te glosniki i pamietam, na co je stac przy mocy wzmacniacza  >100W 8ohm.

Brak dynamiki jakiej mozna sie po nich spodziewac jest odczuwalna.

Edytowane przez Bayoo
18 minut temu, Bayoo napisał:

Znam dobrze te glosniki i pamietam, na co je stac przy mocy wzmacniacza  >100W 8ohm.

Z tego, co widze to kolumny są 4Ohm, a producent zaleca wzmacniacz od 25-100W. W przypadku pracy ze wzmacniaczem 8Ohm na pewno zagrają gorzej, aczkolwiek Linn współpracuje z kolumnami 8Ohm i generuje 2x70W. Na moje oko niechodni tu o wzmocnienie tylko samo granie wzmacniacza do Ciebie nie przemawia.

23 minuty temu, Bayoo napisał:

Brak dynamiki jakiej mozna sie po nich spodziewac jest odczuwalna.

Rozwiń to pojęcie bardziej, bo z doświadczenia wiem, że sporo osób tłumaczy to sobie to na swój sposób. Chodzi Ci wykop i energię w graniu tak?

Kolejny "błąd obsadowy" i szukanie jedynego wzmacniacza, z którym

te monitory jakoś przyzwoicie zagrają, ale ładne to som ... 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

26 minut temu, Planeta Dźwięku napisał:

Z tego, co widze to kolumny są 4Ohm, a producent zaleca wzmacniacz od 25-100W. W przypadku pracy ze wzmacniaczem 8Ohm na pewno zagrają gorzej, aczkolwiek Linn współpracuje z kolumnami 8Ohm i generuje 2x70W. Na moje oko niechodni tu o wzmocnienie tylko samo granie wzmacniacza do Ciebie nie przemawia.

Poprawka współpracuje z kolumnami 4Ohm, błąd się wkradł.

16 minut temu, Bayoo napisał:

cudownie brzmią z Roksanami : Kandy K2, czy Caspian M2.

Uprzedziłeś mnie, a miałem Ci pisać właśnie o K2, Caspian też dobra opcja. Pytanie, dlaczego nie chcesz któregoś z nich wybrać? Z takich ciekawych propozycji myślę, że warto spojrzeć na Atolla IN200, IN300 i Vincent SV-237 MKII

No właśnie wspominałem, że myślę o końcówce K2 wpiętej do Linna.

Zastanawiam się jedynie ile z jej charakteru zostanie pod pre Linna.

4 minuty temu, Bayoo napisał:

No właśnie wspominałem, że myślę o końcówce K2 wpiętej do Linna.

Zastanawiam się jedynie ile z jej charakteru zostanie pod pre Linna.

No według mnie zostanie sporo z tego pre-amp'a, jeśli chcesz diametralnej zmiany, to wymień na wzmacniacz zintegrowany.

22 godziny temu, Bayoo napisał:

Z tym, że zależy mi na świetnym źródle jakim jest Linn , a obawiam się, że nie może on pracować jedynie w trybie streamers.

Dobre źródło jest potrzebne, ale jak masz mieć pre-amp, który nie pasuje Ci w brzmieniu, to nie wróży to nic dobrego.

W dniu 1.10.2024 o 10:15, Bayoo napisał:

A to miałeś je już czy gdzies u kogoś słuchaleś?

Kupowałem je i sprzedawałem.

W sumie do tej pory gościły u mnie chyba 3 pary LS50.

Odsluchiwalem wcześniej Linna na potężnych JBL , które brzmiały z nim naprawdę dobrze i miałem nadzieje , że u mnie sobie też poradzi.

Nie  twierdzę, że to jest złe polaczenie.

Jest świetnie z klasyka czy jazzem, nawet elektronika brzmi całkiem ładnie, ale słychać, że Kefy potrzebują więcej prądu, żeby pokazać na co je stać.

Taki używany Caspian + osobny streamer wydaje mi się znacznie lepszą opcją niż końcówka wpięta na pre-out do tego Linn'a. Znam te KEF'y dobrze, nie czepiałbym się, aż tak bardzo tej mocy, a bardziej charakteru grania danej elektroniki, którą posiadasz. Pomieszczenie ma 20m2, więc zapewne daleko nie siedzisz, co raczej sprzyja elektronice, która ma mniej mocy.

A może taniej byłoby zmienić głośniki zamiast inwestować kolejne 4K bez gwarancji sukcesu.

co moze zabrzmieć dobrze z Linnem?

Edytowane przez Bayoo

Ww końcówka oferuje 115w/230w i będzie pewnikiem spasowana elektrycznie z Twoim Linnem a i napędzi nawet "trudne" kolumny.

Widzę poza tym,że cena negocjowalna!

Najważniejsze są głośniki, więc optował bym za ich wymianą.

A na jakie, to już trudno powiedzieć - zależy od szczegółów zeznań 😉

autora, który przypomni sobie co mu wcześniej dobrze grało z Linnem.

Metraż spory, ale poważne monitory powinny wystarczyć,

skoro były LS 50.

Edytowane przez audioburak

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

No właśnie zaczynam myśleć o vintage ze stajni JBL.

W moich okolicach pajwily się L50- w przyszłym tygodniu jadę je posłuchać i pooglądać.

Co prawda po bandzie budżetu na dopał - znalazłem cuś takiego:

Ukryta Zawartość

Co ciekawe - 8 Ohm i powinny zagrać ... ale to jakby vintage JBL nie wypaliły 😉 

Ukryta Zawartość

Wzmacniacz jest sercem systemu i on odpowiada za prawidłowe sterowanie kolumnami.

Kiedyś próbowałem podłączenie słabowitego Manta Oberon z wysoko efektywnymi Focalami-jakoś to grało,ale kolumny wyraźnie domagały się mocniejszego pieca.

Widocznie aż takie "wysoko efektywne" jednak nie były 😉 

no, może "nadspodziewanie efektywne" - ale tylko w górze pasma ...

Kiedyś redakcja HFiM przeprowadzała eksperyment,by odpowiedzieć na pytanie co ważniejsze wzmacniacz czy głośniki.Zdecydowanie wygrał wariant hiendowy piec+budżetowe głośniki w przeciwieństwie do budżetowy piec+ hiendowe głośniki.

W 1szym wariancie był to Krell +najtańsze podstawkowe Tannoye 

19 minut temu, Bayoo napisał:

Grałem na zestawie Krell kav 400xi z Dynaudio Focus 160 - porażka.

Za to seria KSA palce lizać 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP