Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw audio dla laika

Rekomendowane odpowiedzi

Hej. Chciałbym coś zmienić w moim salonie jeśli chodzi o jakość dźwięku. Do tej pory do czynienia miałem z kolumnami aktywnymi microlab solo 7c które były podłączone do komputera a pozniej do tv, jednak z powodu małej ilości miejsca na rtv stały na podłodze. Dźwięk był poprawny natomiast funkcjonalność zestawu w połączeniu z tv oraz problem z prawidłowym ustawieniem pchnął mnie w kierunku ich sprzedaży. Dodam że w tamtym momencie nie rozważałem montażu tv na ścianie, przestrzeni na rtv nie było prawie wcale. Postanowiliśmy z żoną zakupić soundbar samsung hw-q60t z soundbarem. Niestety dźwięk mnie mocno rozczarował w porownaniu chociażby z tymi głośnikami "komputerowymi" za 600zl, według mnie soundbar za prawie 2x tyle grał gorzej (pisze w czasie przeszłym ponieważ się go pozbyłem), mniej szczegółów, męczący bas o scenie nie wspominając. Chciałbym w końcu rozpocząć przygodę z audio tak jak należy aczkolwiek jak zwykle jest jakies ale i jest nim budżet. Planuje przeznaczyć na ten moment ok 1500zl na używany sprzęt, w skrajnych warunkach 2000 jeśli wpadła by jakaś sensowna konfiguracja. Zależy mi na dobrym dźwięku z tv, spotify itp. Siedzę około 3 metry od tv prawie idealnie po linii prostej który jest pod ścianą w takiej konfiguracji, po bokach stoi szafa oraz komoda.

Chyba najlepszą konfiguracją będą monitory, ponieważ nie ma tam miejsca na podłogówki. Pokój ok. 18m2

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/168151-zestaw-audio-dla-laika/

Strasznie liche to ustawienie - jak postawisz kolumny na tej szafce RTV to może dudnić. Odległość od ściany też nie pomaga. Kwota też raczej nie jest zawrotna. Jeżeli to mały pokój, a na taki wygląda, to celowałbym w jakieś lepsze kolumny aktywne, coś z Edifera, Audioengine itp. Bazę stereo masz wąską, to może uda się ustrzelić jakiś fajny, używany zestaw all-in-one - naim muso itp. Separacji kanałów i tak nie masz zbyt dużej, więc możesz też pomyśleć o głośniku Bluetoth. Tak to widzę.

10 minut temu, Finition napisał:

Pokój ok. 18m2

Narysuj plan pokoju z wymiarami. Gdzie stały Microlab?

10 minut temu, Finition napisał:

Zależy mi na dobrym dźwięku z tv, spotify itp.

Domyślam się, że chcesz stereo a nie kino domowe?

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Ukryta Zawartość

31 minut temu, szymon1977 napisał:

Narysuj plan pokoju z wymiarami. Gdzie stały Microlab?

Domyślam się, że chcesz stereo a nie kino domowe?

Microlab stały na ziemii obok rtv ale wtedy szafy nie było tylko witryna ktora jest na przeciw ległej obok kanapy.

Tak, wolałbym stereo niż kino. Zrobiłem też rzut pokoju. 

rzut salon.PNG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Finition
4 minuty temu, Finition napisał:

Zrobiłem też rzut pokoju. 

A gdzie drzwi i okna? Co to za kwadracik obok narożnika?

Jak nie masz źródła strumieniowania, to cienko z budżetem.

Monitory Indiana Line lub Elac Debut z BR na froncie byłyby OK do postawienia

na komodzie, ale co do amplitunera, to może klasyczny używany plus streamer.

Wtedy można się zmieścić w tym wyższym budżecie.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Okna prawie cała prawa strona, wejscie do pokoju miedzy szafą a kanapą z lewej

11 minut temu, szymon1977 napisał:

A gdzie drzwi i okna? Co to za kwadracik obok narożnika?

Witryna ze zdjęcia post wyżej, mogłaby ew. zamienic się miejscami z komodą

2 minuty temu, audioburak napisał:

Jak nie masz źródła strumieniowania, to cienko z budżetem.

Monitory Indiana Line lub Elac Debut z BR na froncie byłyby OK do postawienia

na komodzie, ale co do amplitunera, to może klasyczny używany plus streamer.

Wtedy można się zmieścić w tym wyższym budżecie.

a ten streamer do czego służy, lepsza jakość z serwisow typu spotify względem tv tak?

1 minutę temu, xajas napisał:

A da sie tak?

Ukryta Zawartość

Niestety tam gdzie dałeś szafę są drzwi balkonowe

Ukryta Zawartość

Jak masz strumieniowanie z TV, to tylko kwestia wzmacniacza z DAC po optyku.

Wiadomo ogólnie że byłoby lepiej z dedykowanego urządzenia, ale dla "laika"

jest to wystarczające źródło. Do tych monitorów np. Yamaha a s 301 lub 501.

Mają wbudowany DAC i jest komplet.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

14 minut temu, Finition napisał:

Witryna ze zdjęcia post wyżej, mogłaby ew. zamienic się miejscami z komodą

To niby mały kroczek do przodu, ale TV przesunie się w prawo?

2 minuty temu, audioburak napisał:

Do tych monitorów np. Yamaha a s 301 lub 501.

Onkyo a5vl

9 minut temu, szymon1977 napisał:

To niby mały kroczek do przodu, ale TV przesunie się w prawo?

Onkyo a5vl

Nie przesunie chyba ze wywiercę nowe otwory w ścianie, ponieważ ramię uchwytu tv jest na maxa w prawo juz.

Pierwsze foto - wystarczy zamienić kwiatki na monitory, a amplituner - jeśli nie jest

za wysoki wstawić do wnęki i już. Monitory powinny się licować z frontem szafki

i ustawić ją w miarę symetrycznie wobec sąsiednich.

Można jeszcze nabyć amplituner bez DAC i dołożyć np. FiiO - też będzie OK.

3 minuty temu, audioburak napisał:

Pierwsze foto - wystarczy zamienić kwiatki na monitory, a amplituner - jeśli nie jest

za wysoki wstawić do wnęki i już. Monitory powinny się licować z frontem szafki

i ustawić ją w miarę symetrycznie wobec sąsiednich.

Można jeszcze nabyć amplituner bez DAC i dołożyć np. FiiO - też będzie OK.

Jeszcze ew. cos takiego jak to cos zmienia. tv pojdzie ok 30 cm w lewo w strone witryny a szafa na przeciwległą. Zyskam miejsce z obu stron od tv

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tyle, że nie będziesz mógł się oprzeć przy słuchaniu 😉 

Miałem coś zbliżonego i krawędź szafy zaburzała scenę stereo. Niby drobiazg,

ale póki nie przemeblowałem robiłem eksperymenty z przykrywaniem tego rogu 

obok mnie, żeby krawędzi nie było. Chyba lepiej pozostać z obecnym układem.

Ten model jako najtańszy nie ma  DAC, ale możesz dokupić zewnętrzny.

Są już od 30 zeta, więc nie jest to drogi sprzęt. Oczywiście inwestując więcej

jakość będzie lepsza, ale trzeba się poruszać w granicach rozsądku 😉 

1 godzinę temu, Finition napisał:

A czy zmaiast yamahy 301 moze byc 201? Czy to spora roznica?

A może warto byłoby się wstrzymać na jakiś czas, coś dorzucić do budżetu i kupić takiego Wiim Amp + używane kolumny z wyższej półki. Boje się, że te 2000zł zainwestowane w nowy sprzęt mogę być podobnie odbierane jak Twój ostatni zakup.

Niestety monitory w takim układzie też nie zagrają zbyt dobrze. 

Nie masz prawidłowej bazy stereo. 

A w cenie 2000 zł i jesteś w stanie kupić całkiem przyzwoite używane stereo 

Denon pma 860/1060 + tannoy M2

Yamaha ax700 + kef q350

Pewnie znalazłbym jeszcze kilka ciekawych propozycji ale tak jak mówię największym problemem będzie dla ciebie baza 

6 godzin temu, xajas napisał:

A teraz?

Ukryta Zawartość

A widzę że już pomagasz s tym aspekcie. Super!

Ukryta Zawartość

To wychodzi na to że musze troche przemeblować pokój 😄. A co myślicie o aktywnych Argon Audio Forte A4 MK2? nie ukrywam ze mi stylistyka pasuje niz sprzęt sprzed kilkunastu badz kilkudziesięciu lat.

Na początek, kwestia tego z jakiego źródła muzyki chce się słuchać. Moim zdaniem: TIDAl. Kropka. Bez uzasadnienia - nie chce mi się. Chyba, że masz Iphone'a i uznajesz tylko to co od Apple (wtedy oczywiście Apple Music).

TV jako streamer/dac to nieporozumienie - pieniądze na wzmacniacz i kolumny wyrzucisz w błoto, bo sygnał który otrzyma wzmak będzie żałosnej jakości. Proponowałbym zacząć od Wiim Ampa (na jednym z portali jest aktualnie nowy - 3 szt., za 1400 zł) i najlepszych kolumn, jakie uda Ci się dostać (sugerował pewne  zwiększenie budżetu) - np. używane Monitor Audio Bronze BX2, które da się dostać poniżej 1000 zł. Wiim Amp ma świetną aplikację, niezłe brzmienie (jak na swoją cenę - zapomnij o tym, że uzyskasz takie przez kodek, nawet LDAC), a przede wszystkim bdb korekcję (także parametryczną), więc średnio musisz martwić się parowaniem wzmacniacza z kolumnami, a poza tym mozna sobie zaprogramowac kilkanaście krzywch do róznej muzyki/realizacji, co robi różnicę. Do tego jakieś używane kable głośnikowe, np. stare Qedy albo Chordy za grosze.

Sorry, ale nie stać Cie na wzmacniacze vintage (aczkolwiek poprzednicy na pewno mieli dobre intencje). Nie w tym budżecie i nie chodzi mi tylko o niezbędny serwis (bez pewności, że zaraz coś nie "strzeli"),  ale także stosunek ceny do jakości. To co z dawnych lat jakoś gra (np. topowe Sansui), kosztuje obecnie kosmiczne pieniądze. Niestety nieproporcjonalnie dużo kosztują obecnie również sprzęty vitage, które w ogóle nie grają, jak na dzisiejszy standardy (chyba że porównywać z wydmuszkami z marketów) - np. większość Sony ES, które szczegółowością, a najczęściej i barwą, są zjadane na śniadanie chińczyki (nowe)za kilkaset złotych. Nie słuchaj rad osób, które po dalekowschodniej  rewolucji w audio (Chiny, Tajwan, Korea)  utknęły że strychami pełnymi nic nie warych "szrotów" kupionych na handel (a czasem kolekcjonowanych), których nikt nie chce kupić i szukają naiwnych, zamiast zaieźć to wszystko na złom (bo do tego się nadaje, poza topowymi konstrukcjami. 

W dniu 4.10.2024 o 21:04, Assassin napisał:

Na początek, kwestia tego z jakiego źródła muzyki chce się słuchać. Moim zdaniem: TIDAl. Kropka. Bez uzasadnienia - nie chce mi się. Chyba, że masz Iphone'a i uznajesz tylko to co od Apple (wtedy oczywiście Apple Music).

TV jako streamer/dac to nieporozumienie - pieniądze na wzmacniacz i kolumny wyrzucisz w błoto, bo sygnał który otrzyma wzmak będzie żałosnej jakości. Proponowałbym zacząć od Wiim Ampa (na jednym z portali jest aktualnie nowy - 3 szt., za 1400 zł) i najlepszych kolumn, jakie uda Ci się dostać (sugerował pewne  zwiększenie budżetu) - np. używane Monitor Audio Bronze BX2, które da się dostać poniżej 1000 zł. Wiim Amp ma świetną aplikację, niezłe brzmienie (jak na swoją cenę - zapomnij o tym, że uzyskasz takie przez kodek, nawet LDAC), a przede wszystkim bdb korekcję (także parametryczną), więc średnio musisz martwić się parowaniem wzmacniacza z kolumnami, a poza tym mozna sobie zaprogramowac kilkanaście krzywch do róznej muzyki/realizacji, co robi różnicę. Do tego jakieś używane kable głośnikowe, np. stare Qedy albo Chordy za grosze.

Sorry, ale nie stać Cie na wzmacniacze vintage (aczkolwiek poprzednicy na pewno mieli dobre intencje). Nie w tym budżecie i nie chodzi mi tylko o niezbędny serwis (bez pewności, że zaraz coś nie "strzeli"),  ale także stosunek ceny do jakości. To co z dawnych lat jakoś gra (np. topowe Sansui), kosztuje obecnie kosmiczne pieniądze. Niestety nieproporcjonalnie dużo kosztują obecnie również sprzęty vitage, które w ogóle nie grają, jak na dzisiejszy standardy (chyba że porównywać z wydmuszkami z marketów) - np. większość Sony ES, które szczegółowością, a najczęściej i barwą, są zjadane na śniadanie chińczyki (nowe)za kilkaset złotych. Nie słuchaj rad osób, które po dalekowschodniej  rewolucji w audio (Chiny, Tajwan, Korea)  utknęły że strychami pełnymi nic nie warych "szrotów" kupionych na handel (a czasem kolekcjonowanych), których nikt nie chce kupić i szukają naiwnych, zamiast zaieźć to wszystko na złom (bo do tego się nadaje, poza topowymi konstrukcjami. 

Dzieki, dużo pomogleś. Co do tidala to używam spotify praktycznie od kiedy powstalo troche jestem przyzwyczajony. Jest roznica w jakości pomiedzy tymi dwoma? Bo jesli nie to zostane przy obecnym. 

Skoro tv to mierne źródło i wiim amp bedzie lepszym wyborem z pasywnymi niż te argony aktywne to pozostaje mi czaić się na używkę w lepszej cenie poneiważ nie bede placił 1400zl za uzywany jeśli nowy kosztuje 1600 xd juz raz widzialem co najmniej stowkę taniej.

Kolumny myślałem nad klipsch r50m co myślicie o takiej konfiguracji? Czesto są parowane z wiim ampem jako "gotowiec"

7 godzin temu, Finition napisał:

Dzieki, dużo pomogleś. Co do tidala to używam spotify praktycznie od kiedy powstalo troche jestem przyzwyczajony. Jest roznica w jakości pomiedzy tymi dwoma? Bo jesli nie to zostane przy obecnym. 

Skoro tv to mierne źródło i wiim amp bedzie lepszym wyborem z pasywnymi niż te argony aktywne to pozostaje mi czaić się na używkę w lepszej cenie poneiważ nie bede placił 1400zl za uzywany jeśli nowy kosztuje 1600 xd juz raz widzialem co najmniej stowkę taniej.

Kolumny myślałem nad klipsch r50m co myślicie o takiej konfiguracji? Czesto są parowane z wiim ampem jako "gotowiec"

WiiM Ampy są (z tego co widzę nowe po 1400 zł na wspomnianym portalu, ale może będą też w podobnej cenie na Amazon Days albo w Black Friday/Cyber Monday. 

Pomiędzy jakością streamu Tidala ("Max"i "Wysoka") i Spotify różnica jest ogromna. WiiM Amp wystarczy, by ją usłyszeć. 

7 godzin temu, Finition napisał:

Najlepiej posłuchaj 

Tidal możesz mieć na rok za numer w plusie. To ile to 20-30 zł?

R50m to słabe kolumny. Bardzo.

Jeśli do wiim Amp to lepiej zagrają nowe elac b5.2 albo B5/6.2 albo magnat supereme.

Z używanych tannoy M1/m2