Skocz do zawartości
IGNORED

zasilanie xmos/amanero

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chcę zamontować do modułu DAC moduł konwerter xmos lub amanero poprzez złącze I2S, mam pytanie czy jak podłączę do modułu zasilanie 3,3V to wejście USB będzie mi "ciągnąć" prąd ze smartfona ?

https://www.audiostereo.pl/topic/168165-zasilanie-xmosamanero/

Jak sa zrobione typowo z izolacja galwaniczna twoje zasilanie bedzie podawane po stronie I2S ale smartfon i tak bedzie zasilal plytke po stronie zlacza USB.

Nie masz mozliwosci uzycia dobrego DDC czy po prostu chcesz zrobic sam/ wbudowac w DAC?

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

3 minuty temu, rafa napisał:

Jak sa zrobione typowo z izolacja galwaniczna twoje zasilanie bedzie podawane po stronie I2S ale smartfon i tak bedzie zasilal plytke po stronie zlacza USB.

Nie masz mozliwosci uzycia dobrego DDC czy po prostu chcesz zrobic sam/ wbudowac w DAC?

W DAC nie mam 3,3V, chcę zasilić z osobnego zasilacza.

Mozna tez zrobic odnoge z istniejacego zasilania np z 10-15V za pomoca regulatora napiecia 3.3V, wtedy wszystko mialbys w srodku.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

5 godzin temu, Filutek napisał:

Witam, chcę zamontować do modułu DAC moduł konwerter xmos lub amanero poprzez złącze I2S, mam pytanie czy jak podłączę do modułu zasilanie 3,3V to wejście USB będzie mi "ciągnąć" prąd ze smartfona ?

Obecnie zaczynam ćwiczyć jakiś klon Amanero wzwiązku z projektem badania mitów TDa1541.

Z tego co widzę zasilane jest to z USB (5V). Jesttam stabilizator podający naq jeden z pinów złącza 3,3V. Nie wiem do czego to jest bo z reguły moduł DAC`a ma swoje zasilania. Być może można zasilić tym jakieś moduły dac. 

Natomiast nie zadziała to w ten sposob, że podasz 3,3V i przez USB nie weźmie energii. Z tych 5V tworzone jest dopiero 3.3 które mozemy wykorzystać dalej. Do tego z kości scalonych któraś może być zasiilana z 5V a któraś z 3,3V. Mogę to potem sprawdzić. 

Natomiast jak się zaingeruje w PCB (ta moja PCB jest tak drobna, że nie podjąłbym się tego) to można podłączyć 5V z zasilacza i odciąć to z gniazda USB. Być może zadziała bez cięcia (wyrównanie potencjałów i to można sprawdzić).

Jest wiele wersji o różnych scalakach i trzeba przylukać i podjąć decyzję. 

Godzinę temu, Grzegorz7 napisał:

Obecnie zaczynam ćwiczyć jakiś klon Amanero wzwiązku z projektem badania mitów TDa1541.

Z tego co widzę zasilane jest to z USB (5V). Jesttam stabilizator podający naq jeden z pinów złącza 3,3V. Nie wiem do czego to jest bo z reguły moduł DAC`a ma swoje zasilania. Być może można zasilić tym jakieś moduły dac. 

Natomiast nie zadziała to w ten sposob, że podasz 3,3V i przez USB nie weźmie energii. Z tych 5V tworzone jest dopiero 3.3 które mozemy wykorzystać dalej. Do tego z kości scalonych któraś może być zasiilana z 5V a któraś z 3,3V. Mogę to potem sprawdzić. 

Natomiast jak się zaingeruje w PCB (ta moja PCB jest tak drobna, że nie podjąłbym się tego) to można podłączyć 5V z zasilacza i odciąć to z gniazda USB. Być może zadziała bez cięcia (wyrównanie potencjałów i to można sprawdzić).

Jest wiele wersji o różnych scalakach i trzeba przylukać i podjąć decyzję. 

To jest moduł DAC ES9039Q2M, niema zasilania 3,3V na płycie, jest tylko: I2S - DATA; BCK; LRCK; GND

Gdzieś kiedyś Ktoś pisał że na konwerterze trzeba przeciąć ścieżkę przy gnieździe USB i podłączyć zewnętrzne 3,3V. Ale ja nie jestem kumaty i nie będę próbował

Jeśli jest to popularny ES9038Q2M z aliexpress to 3.3V na złączu tam nie ma, ale można je wyprowadzić lutując się do stabilizatora 🙂 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zamiast przecinać ścieżki w konwerterze Amanero/XMOS to zapraszam do zapoznania się z modułem UAC-EVO I 🙂 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  Ma wszystko co potrzebujesz (dedykowane złącze od zasilania zewnętrznego) dodatkowo izolację na wyjściu. Co do USB posiada wbudowany filtr CMF, ochronę przed ESD (dedykowany układ a nie pojedyncze diody jak to jest w przypadku Amanero). Pełen opis w PDF -> 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  . W razie jakichkolwiek pytań wystarczy napisać lub zadzwonić 🙂 Co do zasilania to jest też dedykowany moduł zasilacza " PSU-DS ". Dwustopniowy na LM317 + LT3045.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez gavron04

www.gavron04.diyaudio.pl układy audio