Skocz do zawartości
IGNORED

Denon DCD 1290 w konfrontacji z aktualnymi DCD

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 

Zastanawia mnie jak się ma leciwy już odtwarzacz Denona DCD1290 do takich świeżych konstrukcji typu DCD1600ne?

Porównał ktoś bezpośrednio?

Czym odstaje a może czym biję młodszego CDeka?

Ma sens kupowanie jeszcze takiego DCD1290 ? 

Łącze pozdrowienia 

Michał 

Jak w dobrej cenie i sprawny to można. To dobry odtwarzacz. Nic ma co tam się za bardzo zepsuć. Ewentualnie wymienić pasek od szuflady za 15zl.

?👈

Zdaje sobie sprawę że to solidnie zrobiony odtwarzacz, bo z dobrych czasów pochodzi 🙂 ale jak on potrafi zagrać 🤔 To jest pytanko😅

Słuchałem DCD1600NE i mi się podobał no ale jest o wiele droższy niż DCD1290.

Wiem że DCD1290 modyfikują lecz ile to wzniesie go wyżej 🤷

Brzmieniowo 1290 może byc ciut gorszy ale różnica w cenie to przepaść,   a te stare Denony dobrze się trzymają,  miałem sporo, a teraz mam dcd-s10 

No tak różnica w cenie duża. DCD1290 latają od 400zl po 800zl. Kwestia stanu i czy pilot jest bądź nie ma.

Teraz, knagooss napisał:

No tak różnica w cenie duża. DCD1290 latają od 400zl po 800zl. Kwestia stanu i czy pilot jest bądź nie ma.

A tuning warto robić takiemu 1290 ?

55 minut temu, knagooss napisał:

A tuning warto robić takiemu 1290 ?

Moim zdaniem warto. W oryginale jest kilka kompromisów (jest wątek nawet na ten temat, ale pewnie widziałeś już). Miałem innego Denona DCD 680 i wytrzymałem z nim 3 miesiące zaledwie. Niby równie chwalony, niby na kultowym przetworniku 1702. Ale całą krecią robotę robi tam filtr za przetwornikiem i ta ich Lambda, tak jak w tym 1290. Brzmienie było tak sztucznie napompowane, nadmuchane, karykaturalnie wręcz docieplone. Taki gofr z bitą śmietaną i karmelem. Nie bawiłem się w modowanie, bo ... był w szampańskim kolorze i nie pasował mi do reszty gratów. Natomiast później wyhaczyłem sztukę nówkę, leżak magazynowy, pachnący nowością Philips na TDA 1543. Lepiej na dzień dobry zagrał od tamtego Denona, uznałem że ma potencjał i dostał moda. Kondensatory w zasilaniu, kondensatory wyjściowe (Jupiter Cosmos), korekty w zasilaczu, inne opampy i przestawienie w tryb NOS. Różnica? - przepaść. Bardziej otwarte, barwne, muzykalne granie. Zadowolony jestem i porównując z innymi CD, które jeszcze miałem (Sony, Onkyo -delta sigma) teraz usiadłem na tyłku i nie szukam już.

12 minut temu, Wito76 napisał:

Moim zdaniem warto. W oryginale jest kilka kompromisów (jest wątek nawet na ten temat, ale pewnie widziałeś już). Miałem innego Denona DCD 680 i wytrzymałem z nim 3 miesiące zaledwie. Niby równie chwalony, niby na kultowym przetworniku 1702. Ale całą krecią robotę robi tam filtr za przetwornikiem i ta ich Lambda, tak jak w tym 1290. Brzmienie było tak sztucznie napompowane, nadmuchane, karykaturalnie wręcz docieplone. Taki gofr z bitą śmietaną i karmelem. Nie bawiłem się w modowanie, bo ... był w szampańskim kolorze i nie pasował mi do reszty gratów. Natomiast później wyhaczyłem sztukę nówkę, leżak magazynowy, pachnący nowością Philips na TDA 1543. Lepiej na dzień dobry zagrał od tamtego Denona, uznałem że ma potencjał i dostał moda. Kondensatory w zasilaniu, kondensatory wyjściowe (Jupiter Cosmos), korekty w zasilaczu, inne opampy i przestawienie w tryb NOS. Różnica? - przepaść. Bardziej otwarte, barwne, muzykalne granie. Zadowolony jestem i porównując z innymi CD, które jeszcze miałem (Sony, Onkyo -delta sigma) teraz usiadłem na tyłku i nie szukam już.

A z jakimi kwotami trzeba się zmierzyć żeby mu zafundować takiego dobrego moda?

Temat rzeka. Ja robiłem tak ze 2 lata temu. Wszystko zależy oczywiście od użytych komponentów. Kupisz Opampy za 30zł i za 400. Kondensatory również. Można taniej na Silmic, Nichicon i na czymś lepszym. Do tego dola dla fachowca. Tak sobie strzelam że może z 5 stów. Jak chcesz zaszaleć i dać analog lampowy to drugie tyle (trafo, zasilanie, lampy).

54 minuty temu, Wito76 napisał:

Temat rzeka. Ja robiłem tak ze 2 lata temu. Wszystko zależy oczywiście od użytych komponentów. Kupisz Opampy za 30zł i za 400. Kondensatory również. Można taniej na Silmic, Nichicon i na czymś lepszym. Do tego dola dla fachowca. Tak sobie strzelam że może z 5 stów. Jak chcesz zaszaleć i dać analog lampowy to drugie tyle (trafo, zasilanie, lampy).

A jakie modele odtwarzaczy Denon najlepiej modować? 

Czego dokładnie szukać na aukcjach?

3 godziny temu, Wito76 napisał:

Ani DCD-680 ani 1290 nie jest na PCM-1702. Wtedy chyba nawet nie było jeszcze tej kości. Do tego 680 to bardzo niski model. Zweryfikuj co tam w ogóle miałeś 🥴

2 godziny temu, knagooss napisał:

A jakie modele odtwarzaczy Denon najlepiej modować? 

Czego dokładnie szukać na aukcjach?

DCD-655, 755, 685, 1450...

?👈

11 minut temu, rafal735r napisał:

Ani DCD-680 ani 1290 nie jest na PCM-1702. Wtedy chyba nawet nie było jeszcze tej kości. Do tego 680 to bardzo niski model. Zweryfikuj co tam w ogóle miałeś 🥴

Dziękuję 🫡

Cześć knagooss

Kiedyś - wieki temu robiłem mod tego cedeka właśnie u Piotrka608 i nie maiałem żadnych zastrzeżeń. Już nie pamiętam jakie to były wtedy koszty? Zresztą i tak nie ma co porównywać cen sprzed kiedyś do dnia dzisiejszego. 1290 to fajny i niezawodny CD. Teraz w zasadzie w większości przez wygodę i próżność 😇 słucham muzyki ze streamera, ale DCD1290 mam do dzisiaj i co jakiś czas daję mu pograć żeby staruszek nie zardzewiał 😉 Nie mam zamiaru się go pozbywać ze względu na całkiem pokaźną kolekcję płyt CD. Jeżeli zdecydujesz się na mod to poproś o wstawienie dobrego gniazda zasilającego IEC - będziesz mieć możliwość przetestować różne sieciówki i ich wpływ na brzmienie. Pozdrawiam, Jurek

Edytowane przez urkoni
4 minuty temu, urkoni napisał:

Cześć knagooss

Kiedyś - wieki temu robiłem mod tego cedeka właśnie u Piotrka608 i nie maiałem żadnych zastrzeżeń. Już nie pamiętam jakie to były wtedy koszty? Zresztą i tak nie ma co porównywać cen sprzed kiedyś do dnia dzisiejszego. 1290 to fajny i niezawodny CD. Teraz w zasadzie w większości przez wygodę i próżność 😇 słucham muzyki ze streamera, ale DCD1290 mam do dzisiaj i co jakiś czas daję mu pograć żeby staruszek nie zardzewiał 😉 Nie mam zamiaru się go pozbywać ze względu na całkiem pokaźną kolekcję płyt CD. Jeżeli zdecydujesz się na mod to poproś o wstawienie dobrego gniazda zasilającego IEC - będziesz mieć możliwość przetestować różne sieciówki i ich wpływ na brzmienie. Pozdrawiam, Jurek

Dziękuję za info 🫡

4 godziny temu, Wito76 napisał:

Można na priv😅 Wysłałem wiadomość 😊

2 godziny temu, Wito76 napisał:
3 godziny temu, rafal735r napisał:

Masz rację, mój błąd, miałem 685.

On w oryginale jest slaby. Ma dobre kości, ale nic poza tym, podobnie jak 655, 755.

1450AR jest już lepszy. 

Jak ktoś nie chce przerabiać to warto się rozglądać za 1550AR czy 835.

?👈

Teraz też już wiem, że jest słaby. Nie zaprzeczam a nawet potwierdzam. Ale wiesz, kupujesz w ciemno, jakieś tam szczątkowe opinie były pozytywne, więc sprawdzić można. No niestety. Czasem płaci się frycowe za takie testy i zabawy. Sprzedałem bez straty więc stan portfela się zgadza i doświadczenia są.

Ja mam tego dcd-s10 tez po modzie,  konkretnie to lampy w torze analogowym

Ponoć tutejszy McGyver to modował , chyba nie ma go już 

Kupiłem rok temu z olx, dźwięk bajka,  porównywałem z dcd-s10II bez moda,  zmiażdżył go przejrzystością dźwięku i stereofonia

Dodatkowo zmieniam sobie lampy bardzo prosto, Tesla vs rosyjskie, i mam trochę inny dźwięk 

Służy głównie jako dac do streamera,  płyta to raz na miesiąc żeby mechanizm i laser nie zardzewiały:)

PS. ruskie lampy nawet lepsze,  basisko potężne,  stonowana ale szczegółowa góra , realistyczne instrumenty i wokale, ciepłe przyjemne granie,nie tyle że  nie męczy tylko po prostu wciąga 

21 minut temu, costa brava napisał:

Ja mam tego dcd-s10 tez po modzie,  konkretnie to lampy w torze analogowym

Ponoć tutejszy McGyver to modował , chyba nie ma go już 

Kupiłem rok temu z olx, dźwięk bajka,  porównywałem z dcd-s10II bez moda,  zmiażdżył go przejrzystością dźwięku i stereofonia

Dodatkowo zmieniam sobie lampy bardzo prosto, Tesla vs rosyjskie, i mam trochę inny dźwięk 

Służy głównie jako dac do streamera,  płyta to raz na miesiąc żeby mechanizm i laser nie zardzewiały:)

PS. ruskie lampy nawet lepsze,  basisko potężne,  stonowana ale szczegółowa góra , realistyczne instrumenty i wokale, ciepłe przyjemne granie,nie tyle że  nie męczy tylko po prostu wciąga 

Panowie a kogo polecacie do modowania Denona np DCD1450ar ? 

Jestem bliski kupna tego modelu ale od ręki chciałbym dać na moda

Ja nie znam,  kupiłem gotowca, zapewne McGyver by to zrobił ale za jakieś przekręty wyleciał 

I ten piotrek608 ale jego tu daaawno nie widziałem 

3 minuty temu, costa brava napisał:

Ja nie znam,  kupiłem gotowca, zapewne McGyver by to zrobił ale za jakieś przekręty wyleciał 

I ten piotrek608 ale jego tu daaawno nie widziałem 

Słyszałem właśnie o Piotrek608 ale rzeczywiście nie widać go na forum.

A McGyver wyleciał? W sensie z forum? Bo nie rozumiem 

Tak z forum

Tego 1450 też lampizuja z tego co czytałem i efekt może byc podobny do mojego 

Tyle że  nie będziesz miał z niego daca,   dla mnie to podstawa 

3 godziny temu, costa brava napisał:

Załóż nowy wątek o tytule Kto mi zmoduje odtwarzacz,  może ktoś się zgłosi:)

Jak tylko 1450 będę miał w rękach to będę musiał poszukać "szpenia" od Denona 😅

A co myślicie o tym

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Najniższy model do tego z niedostępnym laserem. Jak coś od marantz w tej cenie to CD-63,67 i wszystkie jego wersje, czyli MKII czy SE. 

?👈

• Pokaż nowe odpowiedzi