Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podłogowe (FA F501, AP C 10, AP C 15 lub .....) na 23 m.kw.

Rekomendowane odpowiedzi

Hej!

Zastanawiam się nad kolumnami na prostokątny pokój 5x4.5m (około). Słucham muzyki spokojnej od POP, przez instrumentalną, chillout-cik, rzadziej jakiś rock czy disco. Czasem inne gatunki, ale zero metalu i ciężkiego grania. Zapytacie jaki wzmacniacz - a bo ja wiem? Wielka niewiadoma na dzień dzisiejszy, tym bardziej, że nie wiem jakie kolumny nabyć 🙂 

Rozważam, Audio Physics Classic 8 lub 10 lub 15, Fyne Audio F501 - to te które mnie zainteresowały najbardziej. No chyba, ze w ich budżecie jest obecnie coś znacznie ciekawszego.

Ceny tych kolumn też są mocno zróżnicowane i pojawia się pytanie, czy warto płacić 2-3 razy tyle za Audio Physics, skoro za 4000 mamy szkockie, przyzwoite F501?

Czy warto dopłacać aż tyle? Jest między nimi mega różnica? Czy lepiej kupić F501 i za zaoszczędzone pieniądze nabyć lepszy wzmak + resztę toru?

Dziękuję serdecznie za wszelką pomoc.

Edytowane przez luczim2439

Choćby Signature ES50 Polka nawet nieco taniej. To najważniejszy element toru,

więc zawsze warto wcześniej posłuchać zamiast polegać na kwiecistych opisach.

Chyba, że wybór jest podyktowany designem ... wtedy nie ma co marnować czasu 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Polki odpadają, miałem ESy podstawkowe, podobno seria R jest dużo lepsza, ale mam złe doświadczenia z Polk. Nie chcę ich 🙂 Jest tak wiele producentów / modeli, że na pewno polecicie coś ciekawszego.

Design jest drugorzędny, interesuje mnie brzmienie przede wszystkim i stosunek brzmienie / cena.

AP-y nie tylko na tym forum, były mocno polecane.

23 minuty temu, luczim2439 napisał:

Rozważam, Audio Physics Classic 8 lub 10 lub 15, Fyne Audio F501 - to te które mnie zainteresowały najbardziej. No chyba, ze w ich budżecie jest obecnie coś znacznie ciekawszego.

Dlaczego akurat tymi modelami się zainteresowałeś? Pytanie jakiego brzmienia szukasz?

24 minuty temu, luczim2439 napisał:

Ceny tych kolumn też są mocno zróżnicowane i pojawia się pytanie, czy warto płacić 2-3 razy tyle za Audio Physics, skoro za 4000 mamy szkockie, przyzwoite F501?

Czy zauważysz róznicę w brzmieniu jeśli wydasz 2, 3 razy tyle? Oczywiście że tak, pytanie jak wygórowane masz oczekiwani. Tutaj jest moment w którym najlepiej będzie wybrać się na odsłuch do salonu. Zapraszam do nas, resztę pomożemy na miejscy.

26 minut temu, luczim2439 napisał:

Czy warto dopłacać aż tyle? Jest między nimi mega różnica? Czy lepiej kupić F501 i za zaoszczędzone pieniądze nabyć lepszy wzmak + resztę toru?

Tu trzeba dobrze równoważyć to wszystko, aczkolwiek wiele zależy od tego, jakie kolumny wybierzesz. Kolumny to główny element systemy i na nim należy się skupić w pierwszej kolejności, ponieważ to one najwięcej wnoszą, później odpowiednia do tego elektronika i reszta systemu. Tu znowu spotykamy się w punkcie wyjścia, czyli podróż na odsłuch do salonu. Bez wizyty to takie gdybanie.

2 minuty temu, luczim2439 napisał:

Design jest drugorzędny, interesuje mnie brzmienie przede wszystkim i stosunek brzmienie / cena.

Tutaj od razu na start mogę Ci polecić Monitor Audio Gold 300, cena wyprzedażowa = świetna jakość brzmienia (wyszedł nowy model, dlatego starsza seria ma bardzo dobre ceny). Co do barwy to cieplejsze granie, dobra, mocna podstawa basowa, góra w normie, ale bez jakiegoś większego ataku. Oczywiście jest możliwość posłuchania.

5 minut temu, luczim2439 napisał:

AP-y nie tylko na tym forum, były mocno polecane.

Polecanych jest wiele kolumn, każdy ma indywidualne preferencje, pamiętaj o tym.

Znajomy miał AP-y wieki temu i bardzo je chwalił (później przeszedł na duńskich producentów), stąd je dobrze zapamiętałem. Chce je przed zakupem przesłuchać, być może nawet w domu. Wiem, że ile osób tyle opinii - szczególnie w audio, ciężko opierać się na opiniach innych. Każdy ma inne ucho.

MA Gold 300 są imponujące, ale to chyba na sporo większe pomieszczenie i poziom cenowy ponad 15'000 zł.

Czy między Audio Physics 8/10 oraz 12/15 oraz 22/25 jest duża różnica, proporcjonalna do różnicy w cenie?

Jak oceniacie biedne i tanie Fyne Audio F501 na tle Audio Physics 8/10?

Tu dochodzi element Twojego gustu i może się okazać, że nie żadne Fyne, czy nawet

ekskluzywne Audio Physic, ale najlepiej pasują Ci Audiosymptom czy choćby Indiana Line.

Albo i tak skończysz z Klipsch'em 😉 . Póki nie posłuchasz kilku par w TYM SAMYM 

systemie nie będziesz wiedział czego dokładnie szukasz.

W droższym sprzęcie 5% przyrostu jakości może kosztować 50 % ceny - co też trzeba

przy wyborze brać pod uwagę.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Ja doskonale wiem. Przesłucham z 3-4 pary kolumn w salonie. Właśnie chce uderzyć jak wrócę do miasta na odsłuchy. Póki co czytam recenzje.

Fyne Audio F501 koledzy odradzają, mimo super ceny, 4000 zł - świetna promocja na nie jest.

Jeszcze myślę o porównaniu z KEF R7 (wyprzedaż), Dali Opticon 6 MK2 (trochę duże) i może jeszcze coś.

Wiem, że wybór jest ogromny, wszystkiego nie sprawdzę, chce 3-4 paczki przesłuchać i wystarczy. Niektórzy przez 20-30 lat szukają "optymalnego brzmienia" kończą ze sprzętem za np. 150 tys. zł i nadal nie są do końca zadowoleni 🙂

Pamiętaj, że za darmo to jest tylko ser w pułapce 😉 

A tak poważnie, to są i Oberony, kilka B&W czy innych, o ile jesteś w ogóle

zainteresowany kolumnami tylko z salonu, a nie używanymi.

Kolumny kilkuletnie są zwykle w cenach poniżej 1/2 sklepowej i oczywiście przy luzie

gotówkowym można tego nie brać pod uwagę. Ale proste zestawienie cen

Dali Zensor 5 ( olx ) ze współczesnym modelem Oberon 5 już daje pewien pogląd.

Tak jestem zorientowany jeśli chodzi o ceny (nowe a używane, czy stare generacje a nowe). Nie bez powodu wymieniłem początkowo FA F501, które mają dziś b. dobrą cenę (zresztą promocja jest na większość modeli tej firmy).

Czy używane, wolałbym nie, ale jeśli w salonie mi się coś spodoba i na Allegro czy OLX będzie znacznie taniej to czemu nie, czasem ludzie jeszcze na gwarancji się pozbywają, więc myślę, że używki też wezmę pod uwagę, ale modele współczesne, a nie vintage 😉 Musze je przesłuchać, bo kota w worku nie wezmę.

W dniu 11.10.2024 o 16:11, luczim2439 napisał:

Czy między Audio Physics 8/10 oraz 12/15 oraz 22/25 jest duża różnica, proporcjonalna do różnicy w cenie?

Spora różnica w jakości i przede wszystkim w brzmieniu. AP bez odsłuchu bym nie brał na Twoim miejscu.

MA Gold 300 są imponujące, ale to chyba na sporo większe pomieszczenie i poziom cenowy ponad 15'000 zł.

20m2 też jest odpowiednim metrażem dla tych kolumn.

Jak oceniacie biedne i tanie Fyne Audio F501 na tle Audio Physics 8/10?

F501 o wiele cieplejsze i  bardziej basowe, tu prawdopodonie będziesz potrzebowal jaśniejszej elektroniki.

W dniu 11.10.2024 o 18:30, luczim2439 napisał:

Jeszcze myślę o porównaniu z KEF R7 (wyprzedaż), Dali Opticon 6 MK2 (trochę duże) i może jeszcze coś.

MA Silver 500, Sonus Faber Lumina V, Pylon Audio Diamond 28 mkII, Focal Vestia No2.

W dniu 11.10.2024 o 19:02, luczim2439 napisał:

Tak jestem zorientowany jeśli chodzi o ceny (nowe a używane, czy stare generacje a nowe). Nie bez powodu wymieniłem początkowo FA F501, które mają dziś b. dobrą cenę (zresztą promocja jest na większość modeli tej firmy).

Kupuj brzmienie które Ci się podoba, a nie promocje :)

41 minut temu, Planeta Dźwięku napisał:

Kupuj brzmienie które Ci się podoba, a nie promocje 🙂

Najlepiej połączyć jedno z drugim 🙂

Dobije klina 

Ale w cenie AP masz 501 ale SP.

A to akurat w ich przypadku bardzo dużo zmienia 🙂

Uważam że jak najbardziej możesz tymi modelami się teraz interesować bo one są na rewelacyjnych wyprzedażach. Zmiana dystrybutora. Nie ma nic lepszego dla klienta 🙂

Ale nie dziw się że w tym okresie są nie polecane przez sklepy. 

Będą po okresie przejściowym

kiedyś miałem FA501 z Cyrus One HD, wymieniłem Fyne Audio na Audio Physic classic 8, przebijają FA pod każdym względem, fajna średnica, lekkość grania, są ze mną już 4 lat. Teraz grają z Musical Fidelity m6si, i zostaną jeszcze😊

W dniu 11.10.2024 o 21:02, luczim2439 napisał:

Nie bez powodu wymieniłem początkowo FA F501, które mają dziś b. dobrą cenę (zresztą promocja jest na większość modeli tej firmy).

Jak już to F501SP. Te grają już zacnie. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

W dniu 14.10.2024 o 15:37, luczim2439 napisał:

Najlepiej połączyć jedno z drugim 🙂

Oczywista sprawa :)

14 godzin temu, Piopio napisał:

Jak już to F501SP. Te grają już zacnie. 

Bardzo dobry model i spora różnica względem wersji bez dopisku SP. Ogółem modele z dopiskiem SP są bardzo udane.

Szkoda że jednak firma nie zdecydowała się na oznaczenie ich cyfrą 6. 

Ale w sumie to samo zrobili poprzednim razem jeszcze za czasów tannoy.

Dlatego że jednak wkład w tych kolumnach jest inny A wyglądają tak samo i wiele osób biorąc pod uwagę cenę patrząc na nie od razu je dyskwalifikuje.

15 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Szkoda że jednak firma nie zdecydowała się na oznaczenie ich cyfrą 6. 

Ale w sumie to samo zrobili poprzednim razem jeszcze za czasów tannoy.

Dlatego że jednak wkład w tych kolumnach jest inny A wyglądają tak samo i wiele osób biorąc pod uwagę cenę patrząc na nie od razu je dyskwalifikuje.

Przetworniki z wyższej serii, obudowa z niższej, aczkolwiek lekko podrasowana. Fakt, mogą to tak ludzie dobierać jak piszesz...

6 minut temu, Planeta Dźwięku napisał:

Przetworniki z wyższej serii, obudowa z niższej, aczkolwiek lekko podrasowana. Fakt, mogą to tak ludzie dobierać jak piszesz...

Zwłaszcza że faktycznie ominęli oznaczenie szóstki. 

No i w modelu revolution jak były jeszcze DC to było to samo. W pewnym momencie dopisek SE.

Chodź tam różnica była znacznie mniejsza. 

No nie wiem taka polityka firmy właśnie.