Skocz do zawartości
IGNORED

triangle magellan cello 40th anniversary

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś słuchał tych kolumn i mógłby napisać o swoich odczuciach? 

Mam kilka pytań a mianowicie. 

1 . Jak takie kolumny mają się do MA Silver 300 7G ? lub do Definitiv technology Demand 17 ( o ile ktoś słuchał dłużej) ? 

Czy będzie to przeskok który nawet moją żonę wgniecie w fotel ? , czy powie wcześniej też było dobrze 🤔

Czy nie będę za duże do 22 m2 z miejscem odsłuchowym niecałe 3 metry 

Jak one się zgrają z Denonem ?

Mogę je nabyć za rozsądne pieniądze i kusi licho . 

Kolumny bardzo klasowe! Ale też wymagające. W 22 m spokojnie się zmieszczą, a Szanowna Małżonka będzie zachwycona, 3 metry aż za dużo. Denon nie bardzo... Ale po chwili zmienić wzmacniacz i będzie fajnie. Triangle są genialne ale dla świadomego użytkownika.

"Tynk pożera dźwięk" 747

Denon nie za bardzo to tym mnie zmartwileś , wezmę na odsłuch i zobaczę. Teraz grają te Triangle z T+A PA 3000HV i  McIntosh MA12000 AC i jestem bardzo ciekaw jaka będzie różnica w porównaniu z moim Denonem. Na te dwa wzmacniacze nigdy sobie nie pozwolę no ale chociaż porównam 🙂

17 godzin temu, 77Mariusz77 napisał:

1 . Jak takie kolumny mają się do MA Silver 300 7G ? lub do Definitiv technology Demand 17 ( o ile ktoś słuchał dłużej) ? 

Czy będzie to przeskok który nawet moją żonę wgniecie w fotel ? , czy powie wcześniej też było dobrze 🤔

Czy nie będę za duże do 22 m2 z miejscem odsłuchowym niecałe 3 metry 

Jak one się zgrają z Denonem ?

Cello 40th nie będą za duże do tego pomieszczenia, nie stwarzają dużych problemów w dole pasma, ze względu do dobrze kontrolowany i bas, który też schodzi nisko o ile jest to w nagraniu. Pozytywnie na brzmienie wpływa zachowanie odległości 0,5 metra o tylnej ściany i rogów. 

Wysokiej tony bardzo rozdzielcze, potrafią obnażyć niedociągnięcia słabych nagrać, a dobrze zrealizowane zabrzmią jeszcze lepiej. Góra jest precyzyjna, ale nie okupiona żadną ostrością, kopułka magnezowa potrafi podać detal dokładnie i z wygrzmieniami w wyrafinowany sposób. Średnica neutralnie podana, wokale brzmią bardzo rzeczywiście.

Z jakim modelem Denona by to grało i jakie masz źródło?

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

22 godziny temu, EmilioE napisał:

Triangle są genialne ale dla świadomego użytkownika.

A co to jest świadomy użytkownik? Zawsze wydawało mi się, że brzmienie musi się po prostu podobać.

14 minut temu, luczim2439 napisał:

A co to jest świadomy użytkownik? Zawsze wydawało mi się, że brzmienie musi się po prostu podobać.

Taki, który swoje słyszał, wie jakie są ograniczenia danych konstrukcji, co można uzyskać, a co się w danym zestawieniu nie uda, zna brzmienie różnych producentów głośników, ma swoje preferencje wyrobione na podstawie doświadczeń z odsłuchów, a bywa, że ma ulubione gatunki muzyczne, które mogą być ciekawej podane w takiej, a nie innej technice. 

"Tynk pożera dźwięk" 747

• 3 tygodnie później...
Napiszę kilka słów za tydzień o ewentualnych ograniczeniach czy niedomaganiach z mojego punktu widzenia.

Nie bierz nas na przetwarzanie
I wrzuć fotkę

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
W dniu 31.10.2024 o 00:01, Marcin Wielgus napisał:

Nie bierz nas na przetwarzanie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
I wrzuć fotkę

Wygląda to u mnie teraz tak. 

Co do kolumn to jestem bardzo zadowolony, grają przepięknie.  Dla mnie to jest ogromny przeskok w porównaniu z poprzednimi kolumnami.  Nigdy nie sądziłem, że będę posiadał kolumny z tej półki.  Życie tak sprawiło iż same przyszły w zasadzie 🙂

Góry nie jest za dużo, jest piękna, detaliczna. Słyszę więcej i wyraźniej wszystkie przeszkadzajki co bardzo lubię w muzyce . W niektórych znanych mi kawałkach okazuje się, że nie wszystko słyszałem co się tam dzieje 🙂 Średnica jest bajeczna a i ładnego, sprężystego dołu jest całkiem sporo ale tu akurat zawsze mam się czym wspomóc więc nie jest to aż tak dla mnie istotne  🙂

IMG20241101113012_Easy-Resize.com.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to gratulacje. To naprawdę jest już wysoka Polka w kolumnach . A jakie masz źródło ?
Cieszy oko i ucho.

Mam gramofon w szafce , CD i blusound 130. Dac wykorzystuję w PMA A110 uważam, że jest bardzo dobry i chyba nie ma co tu cudować. 

Wbudowany DAC nigdy nie będzie dobry! Gramofon gej kiedyś wyjdzie z szafy. CD cdkowi nie równy... Co Kolega w ogóle pisze??? Przecież Jego odpowiedź nie zawiera żadnych informacji! "Gramofon w szafce, CD, wbudowany DAC..." No tak, odżywiam się pokarmem, żywnością pochodzenia roślinnego oraz zwierzęcego, nie wspominając o suplementach... 😫

Kolumny wspaniałe, przepiękne! Gratulacje!

"Tynk pożera dźwięk" 747

Tylko widzisz , spędziłem cały dzień na wszelakim przepinaniu u faceta co od niego brałem kolumny . Skoro podpinałem pod klocki  za grube euro na zmianę z Denonem wykorzystając oczywiście również przetworniki na przemiennie ,  nie słyszałem różnicy to co tu cudować i zmieniać. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z tą taflą TV za plecami to musiało być słabo. Niemniej jednak, wybór kolumn znakomity! Klasa i petarda!

"Tynk pożera dźwięk" 747

• 3 miesiące później...

Kiedyś ich słuchałem z elektroniką BelCanto. Wszyscy narzekają że w Triangle wysokie za bardzo szaleją.

Z BelCanto nic podobnego nie stwierdziłem. Bardzo przyjemne granie. Choć wciąż bardziej po precyzyjnej, niż romantycznej stronie. Ale absolutnie strawne.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

4 godziny temu, Marcin Wielgus napisał:

I jak się Magellany sprawdzają w dłuższym odsłuchu ?

Dla mnie rewelacja, przepiękne granie w moim zagracony pokoju.   Mam nadzieję, że już nie będę zmuszony zmieniać.  Jakby ktoś posłuchać chciał to zapraszam. 

Im wyższe i nowsze triangle to ta góra jest mniej zaznaczona .

W pewnym momencie w swojej historii większość ich produktów była za bardzo wykręcona w górnych rejestrach. Zmieni koncepcje zapewne bo sprzedaż malała. 

Pamiętam jak zagrał do mnie kiedyś gość kiedy sprzedawałem tannoye. Zaproponował zamianę za triangle właśnie no były chyba ze 3 razy droższe niż te moje tannoye. Ale nie mógł ich sprzedać u nas więc próbował się ratować. Nie poszedłem na to.

Moje Piotrze mają troszkę ponad rok od daty zakupu przez pierwszego właściciela. Jeszcze na gwarancji. 

Według mnie góra jest rewelacyjna ale to już wiadomo subiektywne jest 😉

Dla mnie rewelacja, przepiękne granie w moim zagracony pokoju.   Mam nadzieję, że już nie będę zmuszony zmieniać.  Jakby ktoś posłuchać chciał to zapraszam. 

A jakie miasto ?

A jakie miasto ?

Im wyższe i nowsze triangle to ta góra jest mniej zaznaczona .
W pewnym momencie w swojej historii większość ich produktów była za bardzo wykręcona w górnych rejestrach. Zmieni koncepcje zapewne bo sprzedaż malała. 
Pamiętam jak zagrał do mnie kiedyś gość kiedy sprzedawałem tannoye. Zaproponował zamianę za triangle właśnie no były chyba ze 3 razy droższe niż te moje tannoye. Ale nie mógł ich sprzedać u nas więc próbował się ratować. Nie poszedłem na to.

To już historia. Miałem u siebie Borea, Delty, Antal 40th I to wszystko pięknie grało choć rozdzielczo i detalicznie . Jak dla mnie nie łączyć z jasnymi wzamakami i będzie super .

W dniu 1.11.2024 o 11:47, 77Mariusz77 napisał:

Wygląda to u mnie teraz tak. 

Co do kolumn to jestem bardzo zadowolony, grają przepięknie.  Dla mnie to jest ogromny przeskok w porównaniu z poprzednimi kolumnami.  Nigdy nie sądziłem, że będę posiadał kolumny z tej półki.  Życie tak sprawiło iż same przyszły w zasadzie 🙂

Góry nie jest za dużo, jest piękna, detaliczna. Słyszę więcej i wyraźniej wszystkie przeszkadzajki co bardzo lubię w muzyce . W niektórych znanych mi kawałkach okazuje się, że nie wszystko słyszałem co się tam dzieje 🙂 Średnica jest bajeczna a i ładnego, sprężystego dołu jest całkiem sporo ale tu akurat zawsze mam się czym wspomóc więc nie jest to aż tak dla mnie istotne  🙂

Ukryta Zawartość

Jak będziesz miał okazję to spróbuj wzmacniacza lampowego do nich.

Wiele lat temu na którymś AS była jakaś starsza iteracja Magellanów napędzana wzmacniaczem JJ322 o ile dobrze pamiętam.

Nie mogłem się oderwać od słuchania.

Gratulacje! Dobry zakup 😉

Ukryta Zawartość

7 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

już historia. Miałem u siebie Borea, Delty, Antal 40th I to wszystko pięknie grało choć rozdzielczo i detalicznie . Jak dla mnie nie łączyć z jasnymi wzamakami i będzie super .

Dla mnie borea jeszcze troszkę za bardzo. 

Ale tak jest zdecydowanie lepiej niż to było w poprzednich generacjach. 

Już zdarza mi się te kolumny polecać jeżeli ktoś szuka faktycznie bardzo otwartego i jasnego brzmienia. 

Ostatnio mieliśmy odsłuchy Cello 40th w konfiguracji z Exposure 3010 S2 PWR Mono + przedwzmacniacz 3510 + Lumin D3 i wysokie tony były precyzyjne, dźwięczne, ale w żadnym momencie nie męczyły. Oczywiście jest podbicie w tym pasmie, tak zestrojone aby nie dominowało całego grania, ale też nie ginęło. Kiedyś Triangle stroiło kolumny pod wymagania francuskiego rynku, gdzie przeważały wzmacniacze lampowe i pod te wymagania klientów były robione. Obecnie marka działa na całym świecie i dostosowała się do wymagań jakie są obecnie na rynku, choć dalej są osoby które wolą starą szkołę grania Triangle.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Ja właśnie za takie coś cenie pmc. To jest moim zdaniem i mnie na granicy. Ale ta precyzja. Dokładność. A nie ostrość. 

Nigdy się nie sprosta każdemu. Ja wolałem stare nady. 🙂 ale nowe też mają odbiorców.