Skocz do zawartości
IGNORED

czy pliki to jest hi-end

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, Zwykły Drut napisał:

Nie korygowanie oryginału, tylko korygowanie odpowiedzi pomieszczenia i ewentualne korygowanie charakterystyki zestawów głośnikowych.

Mimo wszystko korygujesz oryginał, ten skorygowany oryginał puszczasz na daca, na wzmacniacz i na kolumny, o uszach nie wspominając:)

Teraz, hoobi napisał:

Mimo wszystko korygujesz oryginał, ten skorygowany oryginał puszczasz na daca, na wzmacniacz i na kolumny, o uszach nie wspominając:)

Tą drogą myślenia, to wasze zestawy głośnikowe i pomieszczenia, też korygują oryginał.

1 minutę temu, Zwykły Drut napisał:

Tą drogą myślenia, to wasze zestawy głośnikowe i pomieszczenia, też korygują oryginał.

Reprodukują dźwięk na ile potrafią. Celowo nie wprowadzają zmian.

Ale na pewnym poziomie oczywiście się zgadzam z Tobą:)

A i DACe i wzmacniacze, jeśli nie nastawione na wierność odtwarzania źródła, też "korygują". Jeszcze się okaże, że większość tzw. high endu.

Edytowane przez ProjectPi

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

35 minut temu, krzystekov napisał:

każdy ma swoją szkołę i ew doświadczenia , doszedłem do wniosku że głośniki kolumn ,skierowane do słuchającego maja mniejsze znaczenie odnośnie akustyki niż bass refleks umieszczony z tyłu , to tutaj buduje się scena a jeśli akustycznie będzie zaburzona efektu nie będzie , idealna odległość po bokach a jeśli nie ma takiej możliwości , korekcja przedmiotami lub ścianką itp, oczywiście nie odnosi się to do pokoju odsłuchowego , ponieważ jego adaptacja jest dużo łatwiejsza niż użytkowego

Ja mam po dwa bass reflexy, ale moja idea była taka, żeby za kolumnami zbić pik na subbasie i pogłos,
a od strony słuchacza maksymalnie wyciszyć, wiec mam od mojej strony zabudowane kompletnie rogi, a nawet nad głową, nie chciałem zmieniać charakteru systemu, aby bas od strony kolumn był potężny, nawet jak podbity, ale żeby był przejrzysty i różnicował

Tutaj widzisz co zrobiły bass trapy, to ci gwarantuje ze 9 na 10 audiofilów ma większe pogłosy na subbassie niż u mnie Z DWOMA BR

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a2.thumb.jpg.326edd29275fc318b4b0c6a3c04b8a95.jpg

ten drugi mod muszę niestety korygować DSP, ale jeszcze nie skoczyłem ustrajac.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez .:Gerard:.
Teraz, ProjectPi napisał:

A i DACe i wzmacniacze, jeśli nie nastawione na wierność odtwarzania źródła, też psują. Jeszcze się okaże, że większość tzw. high endu.

Duża część high-endu jest także hi-fi

3 minuty temu, hoobi napisał:

Reprodukują dźwięk na ile potrafią. Celowo nie wprowadzają zmian.

Ale na pewnym poziomie oczywiście się zgadzam z Tobą:)

Rzecz w tym, że skoro wszystkiego nie potrafią, to jednak zmiany wprowadzają.

Edytowane przez Zwykły Drut
7 minut temu, hoobi napisał:

Ta sama plyte włączę ci z Tidal, qobuz i dysku, każdy zabrzmi inaczej

Ten sam utwór u każdego z nas zabrzmi inaczej a liczy sie tylko jedno, u kogo zabrzmi najbardziej realnie

4 minuty temu, Zwykły Drut napisał:

Nie korygowanie oryginału, tylko korygowanie odpowiedzi pomieszczenia i ewentualne korygowanie charakterystyki zestawów głośnikowych.

korygowanie odpowiedzi pomieszczenia i ewentualne korygowanie charakterystyki zestawów głośnikowych., - to pojecie wzbudza totalny respekt do hi endu , a ja myślałem dotąd że wzmacniacze hi endowie celowo są pozbawione gałek treble i bass co by nie mieszać w muzie , tylko przekazać taką jaka ona jest ale jak widać da się to obejść innym korygowaniem . człowiek całe życie się uczy

1 minutę temu, krzystekov napisał:

korygowanie odpowiedzi pomieszczenia i ewentualne korygowanie charakterystyki zestawów głośnikowych., - to pojecie wzbudza totalny respekt do hi endu , a ja myślałem dotąd że wzmacniacze hi endowie celowo są pozbawione gałek treble i bass co by nie mieszać w muzie , tylko przekazać taką jaka ona jest ale jak widać da się to obejść innym korygowaniem . człowiek całe życie się uczy

Aa co by bylo jakby ktoś przyszedł do ciebie do domu i zmienił zwrotnice w kolumnach, a najlepiej aktywna dopasował do pomieszczenia, czy ten gwałt jest akceptowalny ?

3 minuty temu, krzystekov napisał:

To dobrze, że człowiek całe życie uczy się, albo chociaż próbuje. Od samego respektu do hiendu wiedzy nie przybywa.

Ani to high-end ani nawet hi-fi:)
Po co takie pudrowanie trupa (te wszystkie dsp)? Chyba że to tylko dla zabicia czasu, to rozumiem

G prawda

Tak wyglada ten twoj high-end w oryginale w pliku (po lewej) i co z niego pozostaje zanim dotrze do twojego ucha bez „pudrowania“ (po prawej)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

8 minut temu, xajas napisał:

G prawda

Ukryta Zawartość

Tak wyglada ten twoj high-end w oryginale w pliku (po lewej) i co z niego pozostaje zanim dotrze do twojego ucha bez „pudrowania“ (po prawej)

IMG_6078.thumb.jpg.264839bca686c1524585a058c5bedcd3.jpg

Akurat nie mogę się zgodzić. Coś tam czasem mierzę.

Gdyby jeszcze ucho działało liniowo, to to całe cyfrowe psucie można by zaakceptować;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

12 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Aa co by bylo jakby ktoś przyszedł do ciebie do domu i zmienił zwrotnice w kolumnach, a najlepiej aktywna dopasował do pomieszczenia, czy ten gwałt jest akceptowalny ?

rozumiem stricte budżetowe kolumny i eksperymentowanie ale kolumny na jakimś poziomie albo wypasione za duże pieniądze , - jesteśmy mądrzejsi od konstruktorów, studiów badawczych , specjalistach w tej dziedzinie ?

Akurat nie mogę się zgodzić. Coś tam czasem mierzę.
Gdyby jeszcze ucho działało liniowo, to to całe cyfrowe psucie można by zaakceptować;)

Pokaz co tam „czasem zmirzyles“

Ucho nie ma z tym nic wspolnego

Co to jest „liniowe dzialanie“?
16 minut temu, krzystekov napisał:

korygowanie odpowiedzi pomieszczenia i ewentualne korygowanie charakterystyki zestawów głośnikowych., - to pojecie wzbudza totalny respekt do hi endu

W takim razie dobieranie ZG do systemu to tez brak respektu, przecież każde są strojone inaczej, nawet Burmester w swojej ofercie na dwie szkoły brzmienia.
Bądźmy poważni, znam te nasze audiofilskie podejścia, tez pomijam korekcje w pre i myślę o zmianie, trzeba byc otwartym na wszystko i testować, az efekt będzie porażający.

Tak w tajemnicy, wszystkie sklepy "audiofilskie" w Monachium i okolicach przechodzą na roon. Malo który klient się kapnie.

Tak wyglada porownanie pomiaru „highendu“ bez galek bez mieszania w muzie (Sonus Faber + Subwoofer)

Ukryta Zawartość

A tak ten sam system po korygowaniu odpowiedzi pomieszczenia i charakterystyki zestawow.

IMG_6079.thumb.jpg.cb97d1e354147ce3c706663f78df4148.jpg

Kazdy, kto ma pewne minimum pojecia o materii, moze sobie wyobrazic, co to oznacza.

A kto nie ma, moze smialo znowu przytoczyc swoj zabojczy argument „wykresy nie graja“

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

8 minut temu, krzystekov napisał:

rozumiem stricte budżetowe kolumny i eksperymentowanie ale kolumny na jakimś poziomie albo wypasione za duże pieniądze , - jesteśmy mądrzejsi od konstruktorów, studiów badawczych , specjalistach w tej dziedzinie ?

Przecież podałem przykład na Sylwku.

Moje tez robione "budżetowe" ale nie chce grzebać w zwrotnicy, miałem fazę na kupno "markowych" ale po większości odsłuchów, to nie będę się lepiej wypowiadał.

Kurcze, a na winylu ta akustyka nic nie psuje

To prawda, bo akustyka nic nie psuje „na winylu“, akustyka psuje „po drodze miedzy glosnikiem a uszami“, ale niektorzy tej roznicy nie kapuja, i ciagle mysla ze to co dociera do ucha jest to samo, co jest na winylu

Do dobrego dźwięku nie potrzeba mini wieży z dsp i loudness:)

Kazdy definiuje dla siebie, co to jest „dobry“ dzwiek“. Dla niektorych radio kuchenne ma dobry dzwiek
39 minut temu, .:Gerard:. napisał:

W takim razie dobieranie ZG do systemu to tez brak respektu, przecież każde są strojone inaczej, nawet Burmester w swojej ofercie na dwie szkoły brzmienia.
Bądźmy poważni, znam te nasze audiofilskie podejścia, tez pomijam korekcje w pre i myślę o zmianie, trzeba byc otwartym na wszystko i testować, az efekt będzie porażający.

Tak w tajemnicy, wszystkie sklepy "audiofilskie" w Monachium i okolicach przechodzą na roon. Malo który klient się kapnie.

Bo raczej dobiera sie system do ZG.

System buduje sie w kolejnosci: pomieszczenie + ZG + wzmak + reszta.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

To jest bez sensu.

Konstruktor konstruuje zestawy glosnikowe (a nie caly system, lacznie z pomieszczeniem, w ktorym beda graly) i nie ma zielonego pojecia o tym (i WPLYWU NA TO) jak te glosniki beda brzmialy w twoim konkretnym, specyficznym pomieszczeniu️. Moze je tylko tak optymalizowac, by brzmialy perfekcyjne w absolutnie neutralnym pomieszczeniu z perfekcyjna akustyka.

Widze ze ta roznica jest dla coniektorych zbyt skomplikowana by ja pojac

Powtoze sie po raz setny na chlopski rozum

Po lewej widzisz co konstruktor projektuje, po srodku jak to brzmi w komorze bezechowej, a po prawejj co z tej konstrukcji dociera do ucha w realnym pomieszczeniu odsluchowym w miejscu odsluchu

Ukryta Zawartość

A teraz porownaj to z ponizszym (po korekcji)

IMG_6079.thumb.jpg.992dee149db8d844f260fc64a32b350b.jpg

Trzeba byc slepym albo ultrazapartxm, by nie dostrzegac tego, co tu sie dzieje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

33 minuty temu, krzystekov napisał:

Kolumny same nie graja … kolumny grają w POMIESZCZENIU razem z POMIESZCZENIEM.

Dopóki sie tego nie zrozumie i nie zaakceptuje to … nie będzie hienda 😉 .

Taki duzy, a jeszcze nie rozumie?

Edytowane przez pmcomp

27 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Znaczy oszustwo ???

To już nie te Niemce co 30-40 lat temu.

Pieklo zamarza.

Teraz, pmcomp napisał:

Bo raczej dobiera sie system do ZG.

Ystem buduje sie w kolejnosci: pomieszczenie + ZG + wzmak + reszta.

Ja tak właśnie robiłem,
a "reszta", to miałem tak ustrojone mieszkanie ze jak przyniosłem OB 15" bass i 12" na średnicy to basu trzeba bylo sie doszukiwać, przedstawiciele stwierdzili ze one powinny grac w pomieszczeniu bez bass trapów.

Godzinę temu, xajas napisał:

G prawda

Ukryta Zawartość

IMG_6078.thumb.jpg.264839bca686c1524585a058c5bedcd3.jpg

Niestety malo kto to kuma. Latwiej żonglować tania cyfrowa chińszczyzną … DACki, zegary, konwertery DDC, zasilacze, separatory, kwantowe bezpieczniki, switche, routery, kable USB, kable ethernetowe, izolatory galwaniczne, linki swiatlowodowe, bezpieczniki w rozdzielni, dedykowane linie zasilajace, niz … poczytać, nauczyć sie, pomysleć i zacząć budować swój audio system marzeń z glową od samego początku.

Ilu takich userów tutaj na tym forum i … prawie wszyscy to moi FANBOJE 😂😂😂🥳.

Wszyscy mysla, ze hienda mozna zbudować tanio, po chińsku i od doopy strony. Nie ma drogi na skroty. Nawet Sly to zrozumial budujac swoje kolumny, niestety dlugo sie nie nacieszył.

Nooooo, zdradze mala tajemnicę … jest mala, cenowa droga na skroty … klocki VINTAGE. Kolumny i cała analogówka. Pre, koncówki, kable, lampy. Tylko … o tym trzeba miec pojecie. A latwiej wydać kasę nawet na tanią chińszczyznę niz chcieć sie czegoś nowego nauczyć, zdobyć doswiadczenie.

Taki mamy swiat audio.

A branża zaciera raczki, kaska leci 😎😙.

PS. kiedyś nie bylo zegarów, USB, switchy, routerów itp.

Podłaczało sie na końcu … Audio Research CD7 albo wspomnianego ostatnio w innym watku CD8 i … Pan Bóg Audio był za nogi złapany, grała muzyka. Albo jeszcze lepiej … zapuszczalo jakiegos vinylka albo tasiemkę 🥳😍

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Do dobrego dźwięku nie potrzeba mini wież

Ja mysle, ze niejeden highender byl by szczesliwy, gdyby posiadal taka mini wieze

Ja tez

Ale w srebrnym albo czarnym kolorze (takie tez sa)

I bez tych nudnych zestawow glosnikowych

Ukryta Zawartość

Nooooo, zdradze mala tajemnicę … jest mala, cenowa droga na skroty … klocki VINTAGE. Kolumny i cała analogówka. Pre, koncówki, kable, lampy. Tylko … o tym trzeba miec pojecie. A latwiej wydać kasę nawet na tanią chińszczyznę niz chcieć sie czegoś nowego nauczyć, zdobyć doswiadczenie.
Taki mamy swiat audio.
A branża zaciera raczki, kaska leci .

Podłaczało sie na końcu … Audio Research CD7 albo wspomnianego ostatnio w innym watku CD8 i … Pan Bóg Audio był za nogi złapany, grała muzyka. Albo jeszcze lepiej … zapuszczalo jakiegos vinylka albo tasiemkę

Oczywiscie ze to ladnie gra, tak jak powyzej po prawe widac.

Bo to nie zalezy od tego czy to vinylek, czy tasiemka, czy tania chinszczyzna
Znaczy oszustwo ???
To już nie te Niemce co 30-40 lat temu.
Pieklo zamarza.

Mozna tez twierdzic, ze przejscie z silnika wolnossacego z zwyklym gaznikiem na turbodoladowany z elektronicznym wtryskiem to tez oszustwo.

Przejscie z furmanki na samochod to tez oszustwo

Ukryta Zawartość

24 minuty temu, pmcomp napisał:

Niestety malo kto to kuma. Latwiej żonglować tania cyfrowa chińszczyzną … DACki, zegary, konwertery DDC, zasilacze, separatory, kwantowe bezpieczniki, switche, routery, kable USB, kable ethernetowe, izolatory galwaniczne, linki swiatlowodowe, bezpieczniki w rozdzielni, dedykowane linie zasilajace, niz … poczytać, nauczyć sie, pomysleć i zacząć budować swój audio system marzeń z glową od samego początku.

Ilu takich userów tutaj na tym forum i … prawie wszyscy to moi FANBOJE 😂😂😂🥳.

Wszyscy mysla, ze hienda mozna zbudować tanio, po chińsku i od doopy strony. Nie ma drogi na skroty. Nawet Sly to zrozumial budujac swoje kolumny, niestety dlugo sie nie nacieszył.

Taki mamy swiat audio.

A branża zaciera raczki, kaska leci 😎😙.

Podłaczało sie na końcu … Audio Research CD7 albo wspomnianego ostatnio w innym watku CD8 i … Pan Bóg Audio był za nogi złapany, grała muzyka. Albo jeszcze lepiej … zapuszczalo jakiegos vinylka albo tasiemkę 🥳😍

w niektórych aspektach się z tobą nie zgadzam ale to co tutaj napisałeś - święte słowa .

• Pokaż nowe odpowiedzi