Skocz do zawartości
IGNORED

czy pliki to jest hi-end

Rekomendowane odpowiedzi

@.:Gerard:. Producenci audio robią wielkie, żeby się wyróżnić na rynku bardzo podobnych urządzeń. Dlatego zmiana brzmienia przy zmianie transportu jest jak najbardziej możliwa - czasem jest to jak najbardziej celowe działanie fabryki. "Bit Perfect" jest niczym ważnym, kiedy w grę wchodzi marża sprzedawcy 😁 

Jak powyżej - producenci kombinują jak zrobić inaczej, żeby zachęcić klientów. Mój DAC chińczyk ma tyle różnych filtrów i ustawień, że można zauważalnie zmieniać charakter jego brzmienia. Nie zawsze brzmi przyjemnie. Ofensywny charakter i podkręcona dynamika na niektórych ustawieniach mogą niektórych razić. Ma też przełącznik "Monitor / Listening". Kompletnie inaczej wygląda prezentacja muzyki. Na ustawieniu "monitor" nie da się słuchać. Jakbyś rozbił utwór na części składowe i ustawił obok siebie w rzędzie, a potem przybliżył na 10 cm do twarzy 😵‍💫

1 godzinę temu, Gargan napisał:

Jakbyś rozbił utwór na części składowe i ustawił obok siebie w rzędzie, a potem przybliżył na 10 cm do twarzy 😵‍💫

Niektorzy tak kochaja. U nich nazywa sie to detalicznym brzmieniem.

7 godzin temu, Gargan napisał:

@pmcomp to bardziej chodzi o częstotliwość pracy procesora a nie o pliki o takich parametrach. Procesor w moim DAC ma wewnętrzną częstotliwość pracy 1,536MHz na 64bit. Pliki odtwarza takie jak wszystkie inne DAC.

Kiedys w DACach nie bylo procesorow i bylo super.

Muszę przewietrzyć mój system…

Albo coś gra high-endowo albo nie i żadne filtry, dsp,eq, ustawienia mu nie pomogą. 

I pytanie czy pliki (niezależnie od formatu, żeby nie rozwadniać tematu) mogą grać high-endowo i na jakim sprzęcie jest aktualne. 

Wielu z nas lubi muzykę i słucha jej na żywo, więc wiemy jak mają grać instrumenty. Jak system oddaje ich granie to mamy już niezły punkt zaczepienia dla high-end.

7 minut temu, hoobi napisał:

Albo coś gra high-endowo albo nie i żadne filtry, dsp,eq, ustawienia mu nie pomogą. 

I pytanie czy pliki (niezależnie od formatu, żeby nie rozwadniać tematu) mogą grać high-endowo i na jakim sprzęcie jest aktualne. 

Wielu z nas lubi muzykę i słucha jej na żywo, więc wiemy jak mają grać instrumenty. Jak system oddaje ich granie to mamy już niezły punkt zaczepienia dla high-end.

Kiedyś tez tak myślałem, wyobraź sobie "system" w mało wytłumionym pomieszczeniu i przenosisz go do bardziej wytłumionego pomieszczenia, w którymś z tych  pomieszczeń hienda nie będzie.

W tej chwili u siebie koryguje filtrami i z podziwu wyjść nie mogę, mój znajomy kolega audiofil wczoraj wyszedł zszokowany.
Będę próbował przetestować inny pre (jak najbardziej przejrzysty) aby zmniejszyć korekcję cyfrową, ale i tak bezniej pewnie sie nie obejdzie.

Wczoraj poszly w ruch

Drugi utwor od 6 minuty

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

drugi utwor

Screenshot2025-02-16094640.thumb.png.05af922b8e72a43fb94aa8873ba739a9.png

Screenshot2025-02-16094815.thumb.png.ce2fd653725dbbdded5df0bc2c4acc58.png

Screenshot2025-02-16094723.thumb.png.b5b673907dc1358d4fda55ee1e49875d.png

Screenshot2025-02-16094738.thumb.png.13bf93074165ce1dfe13291036b9da2f.png

Screenshot2025-02-16094831.thumb.png.56f9ca7f6296e98cc43e3a82821b8835.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, pmcomp napisał:

Niektorzy tak kochaja. U nich nazywa sie to detalicznym brzmieniem.

Kiedys w DACach nie bylo procesorow i bylo super.

To jest nawet bardziej drażniące - nie potrafię dobrze tego opisać. Musiałbyś posłuchać. Pierwszy raz coś takiego słyszałem. Pewnie to jest jakiś tryb studyjny. Nie znam się. 

Chodzi Ci o drabinki rezystorowe?

@.:Gerard:. U mnie też dostosowuję sobie brzmienie filtrami cyfrowymi ale w DAC. Tu chyba masz na myśli korekcję akustyki w DSP?

3 minuty temu, Gargan napisał:

@.:Gerard:. U mnie też dostosowuję sobie brzmienie filtrami cyfrowymi ale w DAC. Tu chyba masz na myśli korekcję akustyki w DSP?

Nie, w roon filtry od strony streamu, po pomiarach, sugerując sie wykresem, tam, gdzie dołki, górki, braki, jest "lekka korekcja"

W transporcie (ultra high up- and downsampling precision) poprawia tylko czytelność.

9 godzin temu, pmcomp napisał:

Tylko po co?

Masz takie pliki muzyczne? Widziałeś gdzies komercyjne DSD512 czy DSD1024? Widziałeś gdzies komercyjny DXD768?

Jak to po co? Oversampling.

Godzinę temu, hoobi napisał:

coś gra high-endowo

Co to znaczy?

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

39 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Nie, w roon filtry od strony streamu, po pomiarach, sugerując sie wykresem, tam, gdzie dołki, górki, braki, jest "lekka korekcja"

W transporcie (ultra high up- and downsampling precision) poprawia tylko czytelność.

Filtry w roon, bez dsp poprawiają górki i dołki? 

Robisz downsampling hi resów? Do ilu?

Tutaj

Ukryta Zawartość

@Ajothe Jak ci np xajas zrobi target to wprowadzasz w pozycje 1.

korekcja pod 2.

Screenshot2025-02-16104533.thumb.png.34663b415c9fcebe72c684280b7810dd.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

8 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Tutaj

Ukryta Zawartość

@Ajothe Jak ci np xajas zrobi target to wprowadzasz w pozycje 1.

korekcja pod 2.

Screenshot2025-02-16104533.thumb.png.34663b415c9fcebe72c684280b7810dd.png

Czyli robisz korekcję PEQ to podobnie jak z DSP. 

A dziękuję od długiego czasu korzystam z DSP I się zabawiami umikiem, fajna rzecz 😉

Nie wszystkim natomiast się to podoba, ale najlepiej się za to wziąć samemu i eksperymentować z targetami. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

17 minut temu, Ajothe napisał:

Robisz downsampling hi resów? Do ilu?

mam opcje x2 albo x4, hiresy widzę ze nawet jak ustawione x 4 to skaluje x 2, ale 44.1 x 4 =176

4 minuty temu, .:Gerard:. napisał:

mam opcje x2 albo x4, hiresy widzę ze nawet jak ustawione x 4 to skaluje x 2, ale 44.1 x 4 =176

Aa czyli upsampling.

Jakbyście chcieli się sami zająć DSP to polecam ten kanał:

Ukryta Zawartość

Lepszego nie widziałem 🙂

Jest też tutorial jak zrobić filtry z korekcja excess phase. 

Ukryta Zawartość

Jak Wy tu musicie robić filtry, korekcję, equalizacje, DSP, to gdzie tu high-end? To chyba wątek na kawiarenkę. Włączam kawiarkę i idę słuchać muzyki z plików, na czysto 🙂

Czyli robisz korekcję PEQ to podobnie jak z DSP. 
A dziękuję od długiego czasu korzystam z DSP I się zabawiami umikiem, fajna rzecz

Nie wszystkim natomiast się to podoba, ale najlepiej się za to wziąć samemu i eksperymentować z targetami. 

Chwila, wszystko co zmieniamy w systemach opartych o „nie-analogowa“ budowe, mozesz nazwac DSP (czyli jak sama nazwa wskazuje Digital Signal Processing). Nawet zmiana glosnosci, balansu, basu czy wysokich to tez DSP

Malo tego, kazdy DAC to tez DSP ️ (patrz rozne koncepcje kosci DAC)

Ale..

Dla mnie zadadnicza roznica w tych procesorach DSP lezy w tym co i jak koryguja
- tylko w domenie amplitudowej, czy tez w domenie czasowej
- dyskretnie (tylko dla okreslonych wartosci) czy „plynnie“ dla calego pasma

I tu powracam do Roon.

Roon ma zabudowane 3 „procesory DSP“

Dwa parametryczne (PEQ) i jeden convolver (przerabiajacy filtry WAV), ktory wlasnie umozliwia „plynna“ korekcje w calym zakresie pasma i to zarowno w domenie amplitudowej jak i czasowej.
Dlatego utozsamianie dzialania PEQ z Convolverem to blad. To co mozna osiagnac przez typowe PEQ i to co mozna osiagnac prze filtry WAV/convolwer to dwa swiaty

U Gerarda uzylismy jako zrodlo korekcji pomiary z REW importowane do Acourate (czyli ze stratami), a filtry WAV generowane przez Acourate byly zredukowane do korekcji w domenie czasowej. A mimo to efekty sa znaczne i bardzo obiecujace.
A teraz wyobraz sobie, ze pomiary sa robione bez strat, bezposrednio w Acourate, a filtry zawieraja takze korekcje fazowa (czyli w domenie czasowej).
Powiem wprost: efekt jest piorunujacy, nawet dla zapartych przeciwnikow „DSP“

Tylko najpierw trzeba taki, precyzyjnie dopasowany, dostrojony system uslyszec.

A Roon jest wlasnie znakomitym narzedziem zarowno do porownywania jak i finalnego odtwarzania tego optymalnego, wybranego setupu (filtra) i to w wysokiej jakosci!
4 minuty temu, hoobi napisał:

Jak Wy tu musicie robić filtry, korekcję, equalizacje, DSP, to gdzie tu high-end? To chyba wątek na kawiarenkę. Włączam kawiarkę i idę słuchać muzyki z plików, na czysto 🙂

Moim zdaniem Hi-End to opanować nie tylko system, ale i akustykę na tyle, aby efekt byl odjazdowy

Apropos Oversampling i Roon

W zasadzie mam mozliwosc dokonania „oversamplingu“ na 4 rozne sposoby:

1. Roon robi „oversampling“ (patrz screenshot powyzej)

2. Convolver robi „oversampling“ -> moge generowac filtry WAV specyficzne dla kazdego sygnalu wejsciowego, albo jeden wspolny, i wtedy wszystko bedzie „zjednolicone“ przez ten jeden filter

Ukryta Zawartość

3. DAC przejmuje funkcje „oversampling“

4. PC/Mac, czyli system operacyjny, w zaleznosci od nastawien wyjscia, przejmuje ta funkcje

Ktora z nich najlepiej brzmi, moze kazdy samemu wyprobowac

Long speech short

Wlasciwa konfiguracja DSP, to troche wiecej pracy i kombinowania niz przetykanie kabelkow, ale naklad pracy sie oplaca.

Ukryta Zawartość

To w PEQ robi się korekcję czasową? 🤔

To w PEQ robi się korekcję czasową? 🤔

David Brancato świetnie pokazuje jak się robi filtry w REW + rePhase z korekcja excess phase. 

To bardzo proste i ma się na wszystkim pełną kontrolę i to za darmo 😄

Jedno i drugie.

Podstawowa korekcje (eliminowanie bledow pomieszczenia i strojenia zestawow, podstawowy przebieg target curve) zalatwia Convolver (specyficznie dla kazdego kanalu), a dodatkowe male, miejscowe indywidualne dopasowanie do wlasnego smaku (troche wiecej/mniej basu, troche wiecej/mniej wysokich itp.) wspolne dla obydwu kanalow zafatwiaja PEQ (np. peaking, highshelf, lowshelf,…)

Koncepcyjnie jest to troche podobne do dzialania Steinwaya i Lyngdorfa: najpierw generalna, podstawowa korekcja, a potem indywidualne dopasowanie/finetuning przy pomocy Voicings

Ale…

Poniewaz Convolver robi to lepiej, mysle ze jak tylko Gerard znajdzie swoje wymarzone brzmienie przez wyprobowanie tych indywidualnych PEQ, ta finalna wersje tych PEQ przejmiemy bezposrednio do Acourate, tak ze stana sie integralna czescia filtrow WAV i totalna ostateczna korekcja nie bedzie wymagala zadnych PEQ. Wszystko zalatwi Convolver

2 minuty temu, Ajothe napisał:

Dziwne komplikacje 😄

Jeszcze jestem w trakcie strojenia, dołożyłem paneli na pogłosy i przysiadło na wysokich, dzięki EQ i pomiarom w kontakcie z xajas, może dostroić mi następny target.

[mention=1239]xajas[/mention] nie zgodzę się z tym, że regulacja głośności czy barwy to DSP - zwykle te funkcje są analogowe tylko sterowanie cyfrowo.

A potem poczytaj o roznych rozwiazaniach regulacji glosnosci w domenie cyfrowej
3 minuty temu, xajas napisał:

Mozesz sie nie zgadzac

A potem poczytaj o roznych rozwiazaniach regulacji glosnosci w domenie cyfrowej

Ukryta Zawartość

Teraz analogowa regulacja głośności jest w większości urządzeń kasy średniej. 

To nie jest jakieś mało popularne rozwiązanie.

Ukryta Zawartość

9 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Jeszcze jestem w trakcie strojenia, dołożyłem paneli na pogłosy i przysiadło na wysokich, dzięki EQ i pomiarom w kontakcie z xajas, może dostroić mi następny target.

To fajnie, że Xajas jest taki serdeczny, ale polecam samemu to ogarnąć, bo targetów jest nieskończona ilość i  warto sobie pomajstrować 😉

• Pokaż nowe odpowiedzi