Skocz do zawartości
IGNORED

czy pliki to jest hi-end

Rekomendowane odpowiedzi

13 minut temu, NRK napisał:

DSD dotyczy tylko kupna i pobrania. W streamingu go nie posłuchasz.

i co z tym plikiem ? - na komputer , a co dalej , coś z tego komputera musi ten plik przekazać , jak ? przez usb, albo router, co dalej , dac pewno z obsługą dsd a dobry taki dac potrafi kosztować bardzo dużo kasy  , bo coś ten plik musi zamienić na analog , efekt końcowy to techniczne granie które słyszałem u kolegi

1 minutę temu, krzystekov napisał:

efekt końcowy to techniczne granie które słyszałem u kolegi

Jednym się to podoba, drugim nie. 

Godzinę temu, krzystekov napisał:

błędy stylistyczne zdarzają się pisane w pośpiechu ,ale myślę że kumaty odbiorca potrafi zinterpretować treść i przekaz

Racja,nie potrafiłem tego dobrze zinterpretować.To dlatego,że jestem niekumaty.
Ale kumaty piszący potrafiłby takich "błędów stylistycznych" nie popełniać.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

27 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Racja,nie potrafiłem tego dobrze zinterpretować.To dlatego,że jestem niekumaty.
Ale kumaty piszący potrafiłby takich "błędów stylistycznych" nie popełniać.

może użyłem zbyt dosadnego słowa ale nie do konkretnej osoby - jeśli obraziłem , przepraszam

co dalej , dac pewno z obsługą dsd a dobry taki dac potrafi kosztować bardzo dużo kasy

I tu chyba jest sedno Twojego problemu ... 

efekt końcowy to techniczne granie które słyszałem u kolegi

Widocznie kolega coś spierniczył w swoim systemie, bo ja np słyszałem dużo lepsze granie z plików (rip z płyty cd) niż ten sam materiał grany z płyty cd ...

Edytowane przez szpakowski
3 minuty temu, szpakowski napisał:

I tu chyba jest sedno Twojego problemu ... 

Widocznie kolega coś spierniczył w swoim systemie, bo ja np słyszałem dużo lepsze granie z plików niż z płyty cd ...

To ciekawe,a coś bliżej?
Bo ja takowego jeszcze nie słyszałem. 🙂

31 minut temu, Bartollini napisał:

To ciekawe,a coś bliżej?
Bo ja takowego jeszcze nie słyszałem.

Jak grane na dwoch roznych urzadzeniach (DAC i Transport) to wynik porownania zalezy od jakosci czesci skladowych i moze byc rozny. "Lepsze" urzadzenia odtworza "lepiej".

14 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

I w głośnikach nie słychać.

Z pewnosca wiele nie slyszysz ale nie winilbym wcale twojego systemu. 😉

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

3 minuty temu, Bartollini napisał:

Bo ja takowego jeszcze nie słyszałem. 🙂

Są rzeczy na świecie o których się filozofom nie śniło 🙂 

4 minuty temu, Bartollini napisał:

To ciekawe,a coś bliżej?

Dac grał lepiej z transportu plików niż z transportu cd.

17 minut temu, rafa napisał:

Z pewnosca wiele nie slyszysz ale nie winilbym wcale twojego systemu. 😉

Dziękuję,kamień spadł mi z serca!
Tak,pewność to cecha,która jest charakterystyczna dla pewnej grupy osób.🙂
Przypuszczam,że nie zauważyłeś ironii i sarkazmu w moim poście-ale nie winiłbym wcale twojego systemu😀 

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

1 godzinę temu, szpakowski napisał:

Widocznie kolega coś spierniczył w swoim systemie, bo ja np słyszałem dużo lepsze granie z plików (rip z płyty cd) niż ten sam materiał grany z płyty cd

1 godzinę temu, szpakowski napisał:

I tu chyba jest sedno Twojego problemu

to nie są według mnie  preferencje dobrego dżwieku , więc taki dac nie leży w sferze moich zainteresowań , a jeśli mowa o plikach dsd to jak najbardziej preferuje ale odtwarzane jako sacd z płyt , głównie jazz

18 minut temu, krzystekov napisał:

Widocznie kolega coś spierniczył w swoim systemie, bo ja np słyszałem dużo lepsze granie z plików (rip z płyty cd) niż ten sam materiał grany z płyty cd

to kwestia indywidualna jak odbieramy spektrum dźwięków , niemniej jednak istnieje jakiś kanon , gdzie główną rolę odgrywa osłuchanie i ambitne dążenie do naturalnego dźwięku ,gdzie sprzęt za duże pieniądze niekoniecznie będzie lepiej [pojęcie względne ]grał . Wracając do wypowiedzi wyżej jestem ciekawy porównania ponieważ charakterystyka napędu cd i interkonekt  może mieć zupełnie inne np. gorsze parametry

59 minut temu, krzystekov napisał:

Wracając do wypowiedzi wyżej jestem ciekawy porównania ponieważ charakterystyka napędu cd i interkonekt  może mieć zupełnie inne np. gorsze parametry

Cały system był taki sam również interkonekt. Różnice widziałbym w transporcie. 

Ps. Sacd zbytnio wygładza dźwięk, na takim zabiegu traci barwa a przede wszystkim ginie mikrodynamika. 

31 minut temu, Gargan napisał:

Wszystko zależy od odtwarzacza 😉

Oczywiscie. 

Sacd gra tak jak opisywałem. Owszem początkowo może się to podobać ale wygładzenie brzmienia nie zrekompensuje braku mikrodynamiki. Tidala na razie słucham jedynie z telefonu. Opisywane brzmienie odnosiło się do grania z plików zripowanych płyt cd do wav.

26 minut temu, szpakowski napisał:

Oczywiscie. 

Sacd gra tak jak opisywałem. Owszem początkowo może się to podobać ale wygładzenie brzmienia nie zrekompensuje braku mikrodynamiki. Tidala na razie słucham jedynie z telefonu. Opisywane brzmienie odnosiło się do grania z plików zripowanych płyt cd do wav.

To sluchasz Tidala i sie podoba, a sluchasz SACD i brakuje ci microdynamiki ???

Ciekawe.

😳

To Tidal z phona brzmi lepiej niz jakis player SACD?

😱

Dolaczasz u mnie do takich dla ktorych Malina brzmi tak samo jak Aurender. Witaj, gratuluje.

Słyszącym inaczej polecam posluchać tego vinyla ale na czyms wyzej niż Daniel z MF100:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Podejscie do sprzetu moze sie wywrócic do góry nogami.

Ukryta Zawartość

Mozna to zdobyc na CD, nawet jest na eBay’u. Jak cyfra to wydanie CD z 1984 roku.

Wlasnie slucham, dzis mam dzien z czarna plyta 😁

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

@szpakowski polecam nagrania live na SACD. Zmienisz zdanie 🙂

Tylko trzeba użyć prawdziwej płyty i prawdziwego odtwarzacza. Wirtualne playery nie dają tego samego efektu 🙂

Ukryta Zawartość

@pmcomp na moim telefonie DSD też brzmi byle jak a Tidal dużo lepiej. Jestem przekonany, że to wina formatu a nie transmisji Bluetooth do słuchawek typu pchełki 😁

66c7fdeacd901fb3818b9f14f30ec256.jpg_720x720q80.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

23 minuty temu, Gargan napisał:

@szpakowski polecam nagrania live na SACD. Zmienisz zdanie 🙂

Tylko trzeba użyć prawdziwej płyty i prawdziwego odtwarzacza. Wirtualne playery nie dają tego samego efektu 🙂

Ukryta Zawartość

@pmcomp na moim telefonie DSD też brzmi byle jak a Tidal dużo lepiej. Jestem przekonany, że to wina formatu a nie transmisji Bluetooth do słuchawek typu pchełki 😁

66c7fdeacd901fb3818b9f14f30ec256.jpg_720x720q80.jpg

To przestan sluchac z phona tylko kup porzadnego DAPa i porzadne przewodowe sluchawki.

Tylko trzeba troche wydac.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

CD= high end . Wiem to od 35 lat...😉

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Godzinę temu, szpakowski napisał:

Sacd gra tak jak opisywałem. Owszem początkowo może się to podobać ale wygładzenie brzmienia nie zrekompensuje braku mikrodynamiki.

Napisz konkretnie na czym sluchales/ sluchasz DSD bo ja nigdy niczego takiego nie slyszalem.

O ile na DAC R2R DSD dupy nie urywa i moze byc nawet nijakie (lub najwyzej poprawne) to juz na Delta Sigma to zupelnie inne granie. W sumie obecnie jak mialbym miec jakis DS to wylacznie zeby DSD na nim sluchac.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

21 minut temu, marek-1969 napisał:

CD= high end . Wiem to od 35 lat...😉

Pozwolę sobie sie nie zgodzić. Gramofon  zastopowany, w ruch poszedl tasmociag:

Ukryta Zawartość

z tej taśmy: 

Ukryta Zawartość

Cyfra z tym materialem nie ma zadnego startu 😱.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, pmcomp napisał:

To sluchasz Tidala i sie podoba, a sluchasz SACD i brakuje ci microdynamiki ???

Tidala słucham tylko na telefonie w celach poznawczych ... czytać ze zrozumieniem nie potrafisz? Czy jak zwykle "tylko" jątrzysz? Znając twoją naturę chyba to drugie ...

Dolaczasz u mnie do takich dla ktorych Malina brzmi tak samo jak Aurender. Witaj, gratuluje.

Ja już od dawna nie traktuję twoich wpisów poważne więc jesteśmy kwita. 

To Tidal z phona brzmi lepiej niz jakis player SACD?

Ty jednak jesteś zdrowo popaprany ...

15 minut temu, marek-1969 napisał:

CD= high end . Wiem to od 35 lat

coś się rozstrzyga , dodam swoje 3 grosze . moim zdaniem jednak sacd i winyl ,na 3 miejscu cd , a dlaczego ? to kwestia strojenia systemu , im więcej kompresji system by osiągnąć jako takie pasmo powinien być strojony niżej. natomiast sacd i winyl potrzebuje nieco wyższego normatywnego zestrojenia . istnieje też kwestia kompromisu  uśredniając ,ale zawsze będzie jakiś niedosyt

12 minut temu, rafa napisał:

Napisz konkretnie na czym sluchales/ sluchasz DSD bo ja nigdy niczego takiego nie slyszalem.

Ależ ja nie słucham dsd tylko sacd. Porównaj sobie płytę dwuwarstwową, warstwę sacd i zwykłe stereo ...

3 minuty temu, szpakowski napisał:

Tidala słucham tylko na telefonie w celach poznawczych ... czytać ze zrozumieniem nie potrafisz? Czy jak zwykle "tylko" jątrzysz? Znając twoją naturę chyba to drugie ...

Nie … tylko sie dziwie. Zakladam ze te cele poznawcze to muzyka. Taki masochista jestes? Nie lepiej z dobrego sstreamera, DACa, wzmaka sluchawkowego i Orpheusa HE90 ???

😂🫢😎

5 minut temu, szpakowski napisał:

Ty jednak jesteś zdrowo popaprany ...

Spojrz w lustro …

😁😁😁

5 minut temu, krzystekov napisał:

coś się rozstrzyga , dodam swoje 3 grosze . moim zdaniem jednak sacd i winyl ,na 3 miejscu cd , a dlaczego ? to kwestia strojenia systemu , im więcej kompresji system by osiągnąć jako takie pasmo powinien być strojony niżej. natomiast sacd i winyl potrzebuje nieco wyższego normatywnego zestrojenia . istnieje też kwestia kompromisu  uśredniając ,ale zawsze będzie jakiś niedosyt

Dlaczego gorsza kopia na winylu zamiast oryginal z tasmy ???

28 minut temu, rafa napisał:

O ile na DAC R2R DSD dupy nie urywa i moze byc nawet nijakie (lub najwyzej poprawne) to juz na Delta Sigma to zupelnie inne granie. W sumie obecnie jak mialbym miec jakis DS to wylacznie zeby DSD na nim sluchac

Które kości R2R odtwarzają DSD?

42 minuty temu, pmcomp napisał:

To przestan sluchac z phona tylko kup porzadnego DAPa i porzadne przewodowe sluchawki.

Tylko trzeba troche wydac.

Mam stacjonarny odtwarzacz SACD i nie słucham muzyki na słuchawkach. 

Bluetooth tylko w samochodzie z wygody. Auto nie jest wyciszone więc jakość nie ma wielkiego znaczenia.

3 minuty temu, Ajothe napisał:

Które kości R2R odtwarzają DSD?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

14 minut temu, pmcomp napisał:

Dlaczego gorsza kopia na winylu zamiast oryginal z tasmy ???

taśma jak wiesz to nośnik niszowy , bardzo trudno dostępne ulubione covery , to bardzo zawęża wybór który np, u mnie jest dość szeroki ,a przecież nie tylko sprzęt się liczy ale żródło do niego dobrej albo bardzo dobrej jakości

13 minut temu, Gargan napisał:

Mam stacjonarny odtwarzacz SACD i nie słucham muzyki na słuchawkach. 

Bluetooth tylko w samochodzie z wygody. Auto nie jest wyciszone więc jakość nie ma wielkiego znaczenia.

Ukryta Zawartość

A jakie tam kości R2R siedzą?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Ajothe
26 minut temu, krzystekov napisał:

taśma jak wiesz to nośnik niszowy , bardzo trudno dostępne ulubione covery , to bardzo zawęża wybór który np, u mnie jest dość szeroki ,a przecież nie tylko sprzęt się liczy ale żródło do niego dobrej albo bardzo dobrej jakości

Wiem … ale mozna cos uzbierac. Mam juz ze 400 pozycji 😎.

A wtedy lepiej smakuje i jest uczta jjak dzisiaj. W koncu sluchamy muzyki, a nie sprzetu … a zycie jest takie krotkie. Uppps … audiofile odwrotnie 😉 . 

Porzadny magnetofon studyjny z gornej polki po calkowitym odnowieniu i serwisie jest tanszy niz topowy set streamer plus DAC.

Tylko … branża audio nie ma w tym zadnego interesu 😂😂😂. Dlatego rynek wyglada jak wyglada. Mi to nie przeszkadza … z usmiechem czytuje to forum.

Edytowane przez pmcomp

7 minut temu, pmcomp napisał:

Wiem … ale mozna cos uzbierac. Mam juz ze 400 pozycji 😎.

A wtedy lepiej smakuje i jest uczta jjak dzisiaj. W koncu sluchamy muzyki, a nie sprzetu … a zycie jest takie krotkie. Uppps … audiofile odwrotnie

gratuluję , bo doznań przy dobrej muzyce i w dobrej jakości  a w dodatku przy old fashioned tumbler whisky nie zastąpi nic

• Pokaż nowe odpowiedzi