Skocz do zawartości
IGNORED

Pylon Daimond D30 MkII Vs Focal Vestia N4

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie co byście wybrali do stereo oczywiście Vestia droższa o 3.4tys hmm... Jestem ciekaw waszych zdań na temat tych par kolumn. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Screenshot_2024-10-18-11-56-52-778_com.android.chrome.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez OsatoR
Dodanie zdjęć poglądowych

focale kosztują 11tys. i są oklejone folią i dermą...w teście u Kisiela jest lakoniczny opis wskazujący na podbicie wysokiego basu i wysokich tonów,czyli typowe strojenie tanich modeli tej zacnej firmy,na pewno we wzmacniaczu niepotrzebny loudness,jest już w kolumnach,ja bym nie kupił🙂

wybrałbym pylony

dlaczego? bo polskie,bo prawdziwy fornir,bo markowe głośniki scan-speaka i seasa,bo bardziej wyrównane pasmo

nie jestem właścicielem żadnych kolumn pylona i nigdy nie będę,żeby nie było,że wzmacniam markę,dla mnie większość kolumn komercyjnych to bida,w dodatku droga...

Z Fokali to obecnie minimum Kanta. Reszta to drogo wycenione byle co. Opcjonalnie coś z modeli już nie produkowanych np. seria Electra z wysokotonowym głośnikiem berylowym.

2 minuty temu, dlmtb napisał:

Z Fokali to obecnie minimum Kanta. Reszta to drogo wycenione byle co. Opcjonalnie coś z modeli już nie produkowanych np. seria Electra z wysokotonowym głośnikiem berylowym.

Dokładnie !

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Całkiem różne kolumny 🙂 Focale są sporo jaśniejsze, góra lubi się w nich uaktywnić. Pylony są cieplejsze, ciemniejsze, grają dźwiękiem większym i jednocześnie z większym wypełnieniem. Obie pary mogą się spodobać, w razie czego zapraszam bezpośrednio do nas na odsłuchy 🙂 Sprawdzisz je i może coś jeszcze, co pozwoli znaleźć Ci w sam raz zestaw 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

4 godziny temu, Q21 napisał:

Całkiem różne kolumny 🙂 Focale są sporo jaśniejsze, góra lubi się w nich uaktywnić. Pylony są cieplejsze, ciemniejsze, grają dźwiękiem większym i jednocześnie z większym wypełnieniem. Obie pary mogą się spodobać, w razie czego zapraszam bezpośrednio do nas na odsłuchy 🙂 Sprawdzisz je i może coś jeszcze, co pozwoli znaleźć Ci w sam raz zestaw 😉 

Dla Was kto góra? Pylon? VESTIA? VESTIA DROŻSZA WIEC HMM..? WYBOR 🙂

Zasadnicze pytanie dlaczego te dwie kolumny?

Bo mi to wygląda że wybrałeś obydwa modele ze względu na ich popularność w sieci. 

To są kolumny które grają skrajnie inaczej i jeżeli jest się świadomym klientem to raczej nie wybiera się między tymi dwoma modelami 

Focal jest jasny analityczny, momentami krzykliwy podparty solidnym basem o nieco cieplejszym brzmieniu. 

Z kolei pylon jest łagodniejszy w górnych rejestrach i zdecydowanie bardziej cieplejszy i mozolny w dolnych partiach. 

Weź pod uwagę że masz lepsze arie za znacznie mniejsze pieniądze. Model 948 nowy chodził między 7 a 8 000 za parę. 

Dobrze się zastanów jakie są twoje oczekiwania w stosunku do dźwięku który chcesz uzyskać. 

Idź na niezobowiązujący odsłuch i posłuchaj kilku kolumn bo być może okaże się że z tej dwójki wybierzesz jeszcze coś innego

Właśnie o to chodzi zminimalizowalem cały wybór z kolumn i zostały Mi te dwa modele słuchałem ich ale nie jednocześnie i oby dwie pary kolumn Mi odpowiadają muszę posłuchać ich razem i zdecydować ale trudna decyzja. Wiem Pylon cieplejszy ale fajnie też brzmi za to Vestia jaśniejsza trochę i mocniejsza co nie ukrywam też zależy Mi żeby jak mam ochotę ostro podkręcić galeczke na 12 godzinę np i myślę,że Vestia sobie z tym lepiej poradzi kwesta druga to już chce te kolumny wybrać by One Mi wystarczyły na długie lata tzn teraz z CXA 81 będą grać ale nie chce też zostawać z Cembridge długo bo pewnie będę chciał coś mocniejszego później i żeby już te kolumny dawały radę. Słucham Hip-Hop oraz radiowe hity disko też poleci normalna muzyka nie tam żadna "audiofilska" Pylon znów odtrąca zmnie produkcja Polska 🙂 jednak FOCAL to Focal i jest droższy to też o czymś świadczy Aria odpada słuchałem 948 bas jak dla Mnie kartonowy tak wielkie paczki a jak dla Mnie bardzo słabo to grało ok szczegółowo ale sucho. Natomiast już Vestia jest bardziej nasycona jak dla Mnie no nic ciężki wybór naprawdę. 

17 godzin temu, OsatoR napisał:

Dla Was kto góra? Pylon? VESTIA? VESTIA DROŻSZA WIEC HMM..? WYBOR 🙂

Zależy kogo z salonu spytasz 😉 Osobiście wolę brzmienie Pylona.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

14 minut temu, Q21 napisał:

Zależy kogo z salonu spytasz 😉 Osobiście wolę brzmienie Pylona.

Powiem szczerze ciężki wybór. Obie pary są ładnymi kolumnami grają przyzwoicie w tym że Vestia może więcej 🙂 hmm... No nic słuchać i decydować 

Jeśli po krótkim o co chodzi odpowiadały to znaczy że trafiłeś na to na co zależało producentowi. 

Czyli czymś cię chwyciły. Teraz musisz posłuchać nieco dłużej aby zweryfikować czy pozostała kwestia jest równie dobra albo czy to co ci się spodobało Nie będzie ci przeszkadzało na dłuższą metę. 

Swoją drogą czy nie założyłeś czasem drugiego tematu o to samo?