Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki współczesny przenośny odtwarzacz zapewnia bit-perfect?

Rekomendowane odpowiedzi

Przeglądam popularny portal aukcyjny, i widzę że przenośnych odtwarzaczy jest mnóstwo. Chciałbym jednak kupić odtwarzacz, który zapewniałby odtwarzanie bit-perfect. Nic chcę takiego, w którym wszystko idzie przez mikser systemowy. Co z grajkami mającymi androida? Jak tam to jest rozwiązane? Czy ktoś z forumowiczów mógłby mi polecić jakiś ciekawy odtwarzacz?

A w czym Ci przeszkadza mikser systemowy? 

Sony'acze mają Bit-Perfect.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A nie jest tak, że mikser systemowy przepróbkowuje wszystko co doń idzie do jednej częstotliwości próbkowania, na przykład do 48KHz i podaje na wyjście? Jeśli jest to w nowoczesnych grajkach z androidem ominięte, to proszę wyprowadzić mnie z błędu.

Tak działa każdy sterownik dźwięku jeśli ustawisz inną częstotliwość wyjściową od częstotliwości wejścia. 

Sony Walkman są bit-perfect, mimo, że na Android.

Jeśli odtwarzacz jest na Androidzie i ma możliwość instalowania dodatkowych apek, to wystarczy zainstalować USB Audio Player Pro. Ma własny sterownik audio, który zapewnia bit-perfect. Tylko trzeba go włączyć w ustawieniach USBAPP.

Podobno wszystkie mają bit-perfect.

Znam tylko WM1AM2, więc ciężko mi coś polecić, bo nie znam reszty oferty. Ten brzmi dobrze. Chociaż nie wiem czy bym tyle chciał za niego dać co kosztuje.

20 godzin temu, dindzi napisał:

przenośnych odtwarzaczy jest mnóstwo

Mogę polecić odtwarzacze Fiio ,począwszy od wersji M11 (używane) ,niestety ze starym Androidem (7).

Myślę ,że najlepszym rozwiązaniem będzie nowy DAP ,choćby Fiio M23 ,który oferuje nie tylko bitperfect :)

Jest to urządzenie przeznaczone głównie do słuchania ze słuchawek.Potrafi jednak zastąpić streamer czy odtwarzacz cd .

Po co Wam bit-perfect w odtwarzaczu przenośnym? 

W Metro będziecie wsłuchiwać się w detale wokalu i podziwiać transjenty? 🙂

Powiedzcie jeszcze, że do tych super odtwarzaczy podłączycie słuchawki pchełki 😁 

21 minut temu, Gargan napisał:

podłączycie słuchawki pchełki

Bez problemu napędzają pełnowymiarowe planary :)

Bit perfect dla niewiernych :) DSD bez zająknięcia :)

Masz urządzonko wielkości ,hmm,paczki fajek tych dłuższych a w nim ,masę bajerów :) 

26 minut temu, Gargan napisał:

W Metro

Nie ma szans ,zwłaszcza jak masz słuchawki otwarte :)

Niestety ,pora posłuchać doków z wyższej półki,te zapewnią izolację w obie strony.

Do takiego otoczenia to chyba tylko słuchawki z aktywnym wychwytywaniem szumu dadzą radę odciąć się od otoczenia. 

Nie słucham w środkach komunikacji na słuchawkach, bo to bardzo niszczy słuch.

4 minuty temu, Gargan napisał:

Nie słucham w środkach komunikacji na słuchawkach

DAP może być świetnym urządzeniem domowym ,ewentualnie wszędzie tam,gdzie nie mamy pod ręką sprzętu stacjonarnego.Ja używam tylko w domu lub ,kiedy jestem np. na urlopie itp. Mam wszystkie serwisy muzyczne plus odtwarzanie z plików .DAP to w zasadzie rozwinięcie takich urządzeń jak discman czy walkman . Jak dla mnie ,świetna sprawa.

18 godzin temu, Gargan napisał:

Wciąż uważam

Może tobie tak.

Ja też tak myślałem.Doszedłem do etapu słuchania ze smartfona plus dongle.Było nieźle.Jak dostałem na próbę Dapa,od razu zrozumiałem ,że smartfon jest półśrodkiem.

Co tu gadać,trzeba wypróbować 🙂

Nie namawiam.

Dap plus słuchawki i masz zestaw hi end , z którym możesz się przemieszczać po domu choćby.

Wystarczy przekręcić trochę dalej gałkę w prawo i już słuchać w całym domu 🙂 Po co mam uszy słuchawkami nadwyrężać? Nikt mi za to nie zapłaci 🙂

Ja będąc nastolatkiem, a było to trzydzieści pięć lat temu, spędzałem po kilka godzin dziennie z Walkmanem a potem z Discmanem, czy to spacerując po mieście, po lasach, czy to słuchając w domu. Jakość słuchawek wówczas dostępnych pozostawiała wiele do życzenia, i na pewno przez kilkanaście lat skutecznie zniszczyłem sobie słuch. Ale nie żałuję, bo poznałem wtedy dużo pięknej muzyki. Dziś chciałbym częściowo do tego wrócić. Mam swoje stare Sennehisery PX200 II, których brzmienie lubię i znam. I planuję kupić jakiś odtwarzacz, ale zależy mi właśnie na bit-perfect. 

Skoro jesteś głuchy to po co Ci bit-perfect? 

To właśnie DSP i wszystkie poprawiacie powinny dać Ci najlepsze wrażenia 😀

2 godziny temu, dindzi napisał:

zależy mi właśnie na bit-perfect

Dlatego poleciłbym tobie DAP-a. 

Oprócz firmy Fiio ,są  jeszcze min. Shanling ,Ibasso czy Astell &Kern.

Pierwsze co,trzeba ustalić sobie budżet na zakup . Czy ma być to sprzęt na platformie Android czy innej.

Co ma być źródłem muzyki : pliki ,streaming ? Przy streamingu ważne będzie ,jakie platformy muzyczne będą obsługiwane.

W wypadku chęci słuchania muzyki ze smartfona na Androidzie najważniejszym jest zakup aplikacji ,która omija mikser systemowy Andka . Możliwe,że smartfon zadowoli cię ,jednak z reguły jest to chwilowy efekt ,do momentu jak nie podepniesz do niego dedykowanego wzmacniacza ( po usb lub analogowo) .