Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do Roksan Caspian M2

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry, podpowiedzcie proszę w jakie kolumny celować pod Roksan Caspian M2, pokój 24 m2, zakładany budżet na nowe 15000, używane około 9000. Obecnie Monitor Audio Silver 500 i szału nie było. Dziękuję i pozdrawiam 

https://www.audiostereo.pl/topic/168360-kolumny-do-roksan-caspian-m2/
Godzinę temu, leon11 napisał:

na nowe 15000, używane około 9000

Odwróć proporcje to będziesz miał bardzo dobre hi-fi i w tym budżecie szukałbym wyższych modeli Audiovector SR3. Dużo zależy od brzmienia, które chcesz uzyskać. Na pewno unikaj głośników o niskiej skuteczności i nisko spadającej impedancji.  

1 godzinę temu, leon11 napisał:

Obecnie Monitor Audio Silver 500 i szału nie było

I z tym wzmacniaczem raczej nie bedzie bo to taki slabeusz jest. Zostaw kolumny i kup wzmacniacz z lepszym wygarem to zobaczysz jak 5setki sie odezwa.

Edytowane przez Sweetepete

Mialem również Silver 500 z Caspianem M2. Silvery właśnie sprzedałem i zastanawiam nad kupnem Monitor Audio Gold 200 lub Audiovector R1. Caspian narazie zostaje i też właśnie szukam pod niego kolumn 

Cześć 🙂 Czemu nie było szału? Co Ci nie odpowiadało? 

Ogółem warto sprawdzić Audiovectora, może Amphiona. Ciekawymi opcjami będą też Triangle Antal 40th, Focal Aria Evo X N3. W bardzo dobrej cenie mamy też MA Gold 200 5G 🙂 W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuch, podziałamy 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Zasadnicze pytanie co ci się nie spodobało w tym połączeniu I co ci się nie spodobało w kolumnach Silver 500?

Bo tak będzie łatwiej odpowiedzieć. 

Ale audiovector seria R albo Sr no to trzeba otwarcie powiedzieć znacznie wyższe granie. 

Faktycznie teraz jest dobry okres na kupowanie takich kolumn bo masz na wyprzedaży na przykład Gold 300 w tej cenie nowe. To kompletnie inne brzmienie niż seria Silver zdecydowanie bardziej łagodne z dokładną ale nie tak jaskrawą górą dużo bardziej nasyconą średnicą.

Świetne paczki na wyprzedaży w na temat audio są z quadrala, audiophysic czy fyne.

W granicach 15 17 000 można by było polować na pmc twenty 26 bardzo fajne paczki

W dolnych granicach twojego budżetu tannoy precision 6.4

Zmieścisz się także w budżecie z Atc scm40 czy spendorami.

No wszystko zależy od tego czego realnie szukasz

6 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

audiophysic

pmc twenty 26

Atc scm40

Wspaniałe głośniki. Ale absolutnie nie do Caspiana.

Fyne, Tannoy czy Audiovector, o którym wspominałem - zdecydowanie tak

W dniu 28.10.2024 o 19:40, leon11 napisał:

Dzień dobry, podpowiedzcie proszę w jakie kolumny celować pod Roksan Caspian M2, pokój 24 m2, zakładany budżet na nowe 15000, używane około 9000. Obecnie Monitor Audio Silver 500 i szału nie było. Dziękuję i pozdrawiam 

Pytanie jakiej barwy brzmienia szukasz? Może spójrz na Gold 300 5G, są teraz w promocji z racji wyjścia serii 6 generacji, a różnica między tymi seriami jest ogromna.

23 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Zmieścisz się także w budżecie z Atc scm40 czy spendorami.

Świetna propozycja, ale to na pewno bardziej zrównoważone tonalnie granie, z bardzo nisko schodzącym dołem co imponuje.

24 minuty temu, Planeta Dźwięku napisał:

Świetna propozycja, ale to na pewno bardziej zrównoważone tonalnie granie, z bardzo nisko schodzącym dołem co imponuje.

Ale co z tego, skoro Caspiana nie będzie w stanie tego pokazać? Wydatek spory a granie może na 50% możliwości. Nie bez powodu powstała ATC P1. Właśnie do tych głośników 

15 minut temu, piotrek7 napisał:

Ale co z tego, skoro Caspiana nie będzie w stanie tego pokazać? Wydatek spory a granie może na 50% możliwości. Nie bez powodu powstała ATC P1. Właśnie do tych głośników 

Kolumny mają niską skuteczność, ale też niski max SPL, więc nie popadajmy w paranoję. Caspian jest odpowiedni do ich napędzenia, dwa jest nasycony, więc dobrze brzmieniowo to wypadnie. Oczywiście mocniejszy wzmacniacz będzie bardziej odpowiedni, ale Caspian jest również odpowiedni. Wszystko zależy od tego, jak daleko jest odsłuch i jak głośno będzie prowadzony odsłuch. Przy maksymalnych granicach SPL wiadomo Caspian może trochę niedomagać.

7 minut temu, Planeta Dźwięku napisał:

Przy maksymalnych granicach SPL wiadomo Caspian może trochę niedomagać.

Także przy niskich 

25 minut temu, piotrek7 napisał:

Także przy niskich 

No nie jest tak do końca i nie jest to takie proste w rozumowaniu, bo idąc tym tropem, to 12W lampa np. z Unisona nie mogłaby grać z żadnym zestawem kolumn, a kupuje się ją do łatwiejszych kolumn i przede wszystkim do umiarkowanego odsłuchu, bo finalnie na samym końcu przy wysokim wzmocnieniu bas niedomaga, który to absorbuje około 90% mocy z końcówek mocy.

Odczucia są zawsze subiektywne i odbierane w sposób indywidualny, a producent w przypadku SCM40 wskazuje na przedział rekomendowanej mocy wzmacniacza od 75 do 300 wat przy 8 Ohm, a Caspian podaje, cytuje " 2x 90W przy 8 omach".

Oczywiście mocniejsze końcówki mocy są jak najbardziej mile widziany, ale pamiętajmy również o barwie, która to może niespodobań się nawet w najmocniejszych wzmacniaczach.

1 godzinę temu, Planeta Dźwięku napisał:

No nie jest tak do końca i nie jest to takie proste w rozumowaniu, bo idąc tym tropem, to 12W lampa np. z Unisona nie mogłaby grać z żadnym zestawem kolumn, a kupuje się ją do łatwiejszych kolumn i przede wszystkim do umiarkowanego odsłuchu, bo finalnie na samym końcu przy wysokim wzmocnieniu bas niedomaga, który to absorbuje około 90% mocy z końcówek mocy.

Odczucia są zawsze subiektywne i odbierane w sposób indywidualny, a producent w przypadku SCM40 wskazuje na przedział rekomendowanej mocy wzmacniacza od 75 do 300 wat przy 8 Ohm, a Caspian podaje, cytuje " 2x 90W przy 8 omach".

Oczywiście mocniejsze końcówki mocy są jak najbardziej mile widziany, ale pamiętajmy również o barwie, która to może niespodobań się nawet w najmocniejszych wzmacniaczach.

Kiedyś dla zabawy podłączyłem do SCM19 Yamahę Pianocraft . I to wydawało dźwięki. Co więcej, spokojniejsze kawałki na umiarkowanym poziomie głośności brzmiały całkiem przyjemnie i dało się tego słuchać. Ale dopiero P1 wycisnęła z tych głośników wszystko, co fabryka dała. Caspian jest bardzo znanym i zasłużenie popularnym wzmacniaczem. Jego mocne strony są bardzo dobrze znane.  Tak jak niedomagania. Z odpowiednimi głośnikami zagra zjawiskowo a z nieodpowiednio dobranymi będzie wydawać dźwięki. Łączenie go z ATC nie ma sensu. Zwłaszcza, że te katalogowe 2x90W przy 8 omah to tylko dane katalogowe. 

W dniu 30.10.2024 o 18:36, piotrek7 napisał:

Wspaniałe głośniki. Ale absolutnie nie do Caspiana.

Fyne, Tannoy czy Audiovector, o którym wspominałem - zdecydowanie tak

Czemu nie? Akurat z niektórymi modelami u mnie ten Caspian grał.

W dniu 31.10.2024 o 11:36, piotrek7 napisał:

Będzie.

W dniu 31.10.2024 o 17:42, suxon napisał:

Mialem kiedys caspiana z kolumnami roksan tr5 gralo to czarujaco. Swietna synergia

Aż musiałem sobie sprawdzić co to. Nie znam. Wyglądają świetnie 

W dniu 31.10.2024 o 16:26, piotrek7 napisał:

Zwłaszcza, że te katalogowe 2x90W przy 8 omah to tylko dane katalogowe. 

Taka tylko informacja, że nie są to dane katalogowe tylko dane z pomiaru. Rozumiem tez, że możesz mieć inne zdanie, w końcu to forum więc warto wymieniać się spostrzeżeniami. Moim zdaniem Caspian ma sens :)

Bardzo lubię Caspiana a od kilku lat jestem posiadaczem systemu opartego na głośnikach i elektronice ATC. Dlatego mam pewne pojęcie jak to gra i w jakich konfiguracjach gra to na miarę swych możliwości. 

Na moje uszy Caspian M2 z ATC SCM7 i  Qutestem zagrał wybitnie gęsto, bardzo ciepło, wręcz duszno. Bas bez rozdzielczości, zwalisty, stawiający na mocne, niskie zejścia a nie na oddanie rytmu i dynamiki. Dla mnie w tym połączeniu brakuje detalu, powietrza, równowagi tonalnej. Gęsto, gorąco, duszno, bez życia. Bardzo, baaardzo spokojne, zmanierowane (przez wzmacniacz) granie do ucięcia sobie drzemki przy muzyce czy innego czytania książki i spokojnego sączenia gęstego, ciepłego "syropu" w tle z głośników. 

Edytowane przez Adam 38

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

• 3 tygodnie później...

Witam, przerabiałem temat tylko z silverami 300, słabo to grało, szczupło bez ciężaru i gęstości w dźwięku (można powiedzieć że monitory wykastrowały z dźwięku Caspiana). Przypadkiem podłączyłem u znajomego Caspiana M2 do Focal Zoller Onyx no i usiadło, bass, średnica i góra zagrały nieporównywalnie lepiej od silverow, dźwięk stał się żywy z niesamowitą głębia i separacją instrumentów, polecam to zestawienie. Z polecajek jakie otrzymałem to jeszcze b. dobrze Caspian dogadywał się z Jamo Concert 11 (w jakieś audycji na YT Pan Paweł Nowak polecał to zestawienie bo słyszał jak to gra, sam pochwalił M2 jako legendę od Roksana) 

Tak też uważam że proac i spendor to dobre tropy.

Tylko tak swoją drogą to nie wiem czy ten temat nie jest już zamknięty czasem

Moment moment bo to w sumie temat został odkopany po trzech tygodniach więc teraz zasadnicze pytanie czy autor tematu to jeszcze jest? 

Czy coś udało się do tej pory odsłuchać? 

W dniu 23.11.2024 o 05:35, Slim855 napisał:

Witam, przerabiałem temat tylko z silverami 300, słabo to grało, szczupło bez ciężaru i gęstości w dźwięku (można powiedzieć że monitory wykastrowały z dźwięku Caspiana). Przypadkiem podłączyłem u znajomego Caspiana M2 do Focal Zoller Onyx no i usiadło, bass, średnica i góra zagrały nieporównywalnie lepiej od silverow, dźwięk stał się żywy z niesamowitą głębia i separacją instrumentów, polecam to zestawienie. Z polecajek jakie otrzymałem to jeszcze b. dobrze Caspian dogadywał się z Jamo Concert 11 (w jakieś audycji na YT Pan Paweł Nowak polecał to zestawienie bo słyszał jak to gra, sam pochwalił M2 jako legendę od Roksana) 

Caspian jest ok, to mocny zawodnik, b.dobry wzmacniacz wart polecenia. Kolumny o ktorych piszesz to dwa różne światy. Model 300 nie powala basem, konstrukcja ze szczuplejszym dołem. Model 500 posiada zupełnie inną podstawe basową, cieplejszą i gęstszą. Co do Focala, chyba nikogo nie dziwi że potrafi dobrze uderzyć w dole pasma.

W dniu 25.11.2024 o 08:59, Planeta Dźwięku napisał:

Caspian jest ok, to mocny zawodnik, b.dobry wzmacniacz wart polecenia. Kolumny o ktorych piszesz to dwa różne światy. Model 300 nie powala basem, konstrukcja ze szczuplejszym dołem. Model 500 posiada zupełnie inną podstawe basową, cieplejszą i gęstszą. Co do Focala, chyba nikogo nie dziwi że potrafi dobrze uderzyć w dole pasma.

500 nie słuchałem, basu akurat w 300 mi nie brakowało. Irytowały mnie natomiast tony średnie, były szczupłe, mało nasycone, wycofane (najsłabsze pasmo w MA Silver), góra pasma była ok, tu przyczepić się nie mogłem. Scena jaką prezentowały monitory była płytka z lekkim wypchnięciem do przodu, natomiast Focale .... powiem tak, Roksan ożył na tych kolumnach, każde pasmo zagrało co najmniej klasę lepiej. Każdy kto słuchał MA Silver wie jak precyzyjnie grają... Focal tu też okazał się dużo lepszy. W prezentacji sceny Focal nie dał szans MA, scena jest ogromna, nasycona i co mnie urzekło głęboko, tak naprawdę w mojej ocenie obie konstrukcje dzieli przepaść.

500tki w tym zakresie grają lepiej. 

Stare focalemto jednak inne granie. Podobnie jak stare monitor audio. 🙂

Widocznie lubisz inne brzmienie.

No i tu jest po temacie Panowie 🙂

11 godzin temu, Slim855 napisał:

500 nie słuchałem, basu akurat w 300 mi nie brakowało. Irytowały mnie natomiast tony średnie, były szczupłe, mało nasycone, wycofane (najsłabsze pasmo w MA Silver), góra pasma była ok, tu przyczepić się nie mogłem. Scena jaką prezentowały monitory była płytka z lekkim wypchnięciem do przodu, natomiast Focale .... powiem tak, Roksan ożył na tych kolumnach, każde pasmo zagrało co najmniej klasę lepiej. Każdy kto słuchał MA Silver wie jak precyzyjnie grają... Focal tu też okazał się dużo lepszy. W prezentacji sceny Focal nie dał szans MA, scena jest ogromna, nasycona i co mnie urzekło głęboko, tak naprawdę w mojej ocenie obie konstrukcje dzieli przepaść.

Proponuję uderzyć w linię Aria, efekt będzie podobny. Patrząć po Towich wpisach Gold 300 również będzie dobrym wyborem. Pamiętam sytuacje, kiedy to klienci chcieli iść po lepsze brzmienie i wymieniali Arię 926 na Gold 300 5G. Dlaczego o tym piszę? Bo warto spojrzeć na Gold 300 w cenie 16k, ponieważ za podobną kwotę kupisz Arie ale topowe, które nie koniecznie zagrają lepiej :) 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Planeta Dźwięku