Skocz do zawartości
IGNORED

Monitor audio silver 500 7g z innej strony

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, czy ktoś z forumowiczów bawił się wytlumieniem w kolumnie Monitor Audio silver 500 6/7g?Bawił mam na myśli dokładał wytłumienia albo wyciągał?

Daj spokój z takimi pytaniami, bo jeszcze sobie ludzie pomyślą,

że ktoś w ogóle kupił te kolumny dla ich dźwięku 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

1 minutę temu, audioburak napisał:

Daj spokój z takimi pytaniami, bo jeszcze sobie ludzie pomyślą,

że ktoś w ogóle kupił te kolumny dla ich dźwięku 😉 

😅😅😆

• 6 miesięcy później...

Za jaką cenę faktycznie można kupić te kolumny, bo wg ceneo bardzo podrożały? 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Prawdopodobnie Ceneo podlapalo jakaś przecenę BF. Pytaj w salonach.

W dniu 2.11.2024 o 11:10, Matys2486 napisał:

To tylko moim zdaniem silvery grają za bardzo lejacym basem ?a co jeśli środek pasma można jeszcze otworzyć?

Co jak co ale to ostatnie co można im zarzucić. Tam bas jest bardzo kontrolowany i zła akustyka im nie straszna. Dlatego są często wybierane właśnie 500tki nawet do średniej wielkości pomieszczen. 

Nie sądzę aby wytłumienie było tu problemem. Jaki masz wzmacniacz?

23 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Co jak co ale to ostatnie co można im zarzucić. Tam bas jest bardzo kontrolowany i zła akustyka im nie straszna. Dlatego są często wybierane właśnie 500tki nawet do średniej wielkości pomieszczen. 

Vincent 227 oraz lampę, ale będzie niedługo zmiana dzisiaj jadę ze swoimi kolumnami na odsłuch

35 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Wytlumienie wróciło jednak po dłuższych odsłuchach;)

Mkzemyo kwestia wzmacniacza? Nie wiem nie spodziewał bym się żeby z Vincentem było źle.

Co masz na myśli mówiąc wróciło? Gdzie było?

12 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Mkzemyo kwestia wzmacniacza? Nie wiem nie spodziewał bym się żeby z Vincentem było źle.

Co masz na myśli mówiąc wróciło? Gdzie było?

Wytłumienie wróciło do kolumny spowrotem po dłuższych odsłuchach-bo wyciągnąłem je;) moim zdaniem vincent nie kontroluje dobrze dołu, taka trochę klucha jest;)mało zróżnicowany ten dół 

Edytowane przez Matys2486
7 godzin temu, Tuxpolak napisał:

Za jaką cenę faktycznie można kupić te kolumny, bo wg ceneo bardzo podrożały? 

Ukryta Zawartość

jak dzwonilem z 3 miechy temu najtaniej mialem za 7600 za pare

Ukryta Zawartość

7 godzin temu, Matys2486 napisał:

Wytłumienie wróciło do kolumny spowrotem po dłuższych odsłuchach-bo wyciągnąłem je;) moim zdaniem vincent nie kontroluje dobrze dołu, taka trochę klucha jest;)mało zróżnicowany ten dół 

Zgadzam się. Natomiast nadrabiają to Silver. Jak zmieniła się barwa po wyjęciu wytłumienia? Nigdy tego nie próbowałem. 

1 godzinę temu, ryback napisał:

Dobra cena patrząc na to co innego można mieć na rynku w tej cenie.

28 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Zgadzam się. Natomiast nadrabiają to Silver. Jak zmieniła się barwa po wyjęciu wytłumienia? Nigdy tego nie próbowałem. 

Dobra cena patrząc na to co innego można mieć na rynku w tej cenie.

Hm zaslepialem jeszcze z tyłu br całkowicie chciałem uzyskać bardziej punktowy bas,srednie tony po wyciągnięciu wytłumienia jakby dostały +2dB

2 godziny temu, ryback napisał:

Będę chyba swoje  sprzedawac:)jak byś chciał...mają ok roku sa w bialym satynie

9 godzin temu, Matys2486 napisał:

moim zdaniem vincent nie kontroluje dobrze dołu, taka trochę klucha jest;)mało zróżnicowany ten dół 

Mam wrażenie że wina wzmacniacza - słuchałem je z Naim i Arcam. Arcam radził sobie znacznie lepiej z basem i całościowo zagrał z nimi lepiej mimo że teoretycznie to niższej klasy wzmacniacz i na innych kolumnach porównanie wypada na niekorzyść Arcama...

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

25 minut temu, marcinmarcin napisał:

Mam wrażenie że wina wzmacniacza - słuchałem je z Naim i Arcam. Arcam radził sobie znacznie lepiej z basem i całościowo zagrał z nimi lepiej mimo że teoretycznie to niższej klasy wzmacniacz i na innych kolumnach porównanie wypada na niekorzyść Arcama...

Jade zaraz na odsłuch z innym wzmacniaczem zobaczę co z tego wyjdzie;)z moimi silverami 

2 godziny temu, Matys2486 napisał:

Będę chyba swoje  sprzedawac:)jak byś chciał...mają ok roku sa w bialym satynie

dzieki ale mam r600 i jestem zadowolony, silvery to inne granie, nie z tym basem co trza 😄

14 godzin temu, Matys2486 napisał:

Hm zaslepialem jeszcze z tyłu br całkowicie chciałem uzyskać bardziej punktowy bas,srednie tony po wyciągnięciu wytłumienia jakby dostały +2dB

ciekawe nawet powiedziałbym że bardzo ciekawe bo Co jak co ale właśnie braku punktowego basu tym kolumną nie można zarzucić. No ale eksperymenty. Więc jak najbardziej wspieram 

12 godzin temu, Matys2486 napisał:

Jade zaraz na odsłuch z innym wzmacniaczem zobaczę co z tego wyjdzie;)z moimi silverami 

No i jak wyszło?

2 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

ciekawe nawet powiedziałbym że bardzo ciekawe bo Co jak co ale właśnie braku punktowego basu tym kolumną nie można zarzucić. No ale eksperymenty. Więc jak najbardziej wspieram 

No i jak wyszło?

Silvery zagrały z wzmacniaczem mimetism 15.2...w sumie to nie grały jak dla mnie:) sprzedaje silvery idę w stronę grania vintage kolumn...bardziej mnie wciagaja;)

3 minuty temu, Matys2486 napisał:

Silvery zagrały z wzmacniaczem mimetism 15.2...w sumie to nie grały jak dla mnie:) sprzedaje silvery idę w stronę grania vintage kolumn...bardziej mnie wciagaja;)

Czyki płytszy, bardziej punktowy bas. Cieplejszą średnica 

A jak z góra? Wycofana czy wyciśniętą?

Jak nie znam tego wzmacniacza. 

Teraz, Piotr Sonido napisał:

Czyki płytszy, bardziej punktowy bas. Cieplejszą średnica 

A jak z góra? Wycofana czy wyciśniętą?

Jak nie znam tego wzmacniacza. 

Średnica i wysokie na mimetism klarowna może nawet trochę za bardzo odchudzona,bas niski ale mało zróżnicowany...

1 minutę temu, Matys2486 napisał:

Średnica i wysokie na mimetism klarowna może nawet trochę za bardzo odchudzona,bas niski ale mało zróżnicowany...

To nie wiem czy współczesne kolumny vintage tak grają.

Może wharfedale? Tylko tu bywa nieco nudno. Kapkę. Nie wiem. Chcę poznać w którą stronę idziesz 🙂

Lubię ogólnie bas...jak dobrze schodzi ale nie zamula przy tym ,jak jest dobrze kontrolowany I zróżnicowany 

5 minut temu, Piotr Sonido napisał:

To nie wiem czy współczesne kolumny vintage tak grają.

Może wharfedale? Tylko tu bywa nieco nudno. Kapkę. Nie wiem. Chcę poznać w którą stronę idziesz 🙂

Idę w stronę jbl...:) 4312😁

Teraz, Matys2486 napisał:

Lubię ogólnie bas...jak dobrze schodzi ale nie zamula przy tym ,jak jest dobrze kontrolowany I zróżnicowany 

To czemu szukasz

8 minut temu, Matys2486 napisał:

Raz zróżnicowany a raz mało zróżnicowany. 

Pogubiłem się 🙂

MK 1 czy MK 2?

Teraz, Piotr Sonido napisał:

To czemu szukasz

Raz zróżnicowany a raz mało zróżnicowany. 

Pogubiłem się 🙂

Hm przypomnij mi gdzie pisałem że lubię bas nie zróżnicowany?

15 minut temu, Matys2486 napisał:

Hm przypomnij mi gdzie pisałem że lubię bas nie zróżnicowany?

Napisałeś że tego szukasz w kolumnach vintage.

Tak to przynajmniej zrozumiałem z powyższej wiadomości. Jeżeli błędnie No to przepraszam i faktycznie warto to sprostować

28 minut temu, Matys2486 napisał:

Hm tak tak małe chyba nie porozumienie ponieważ tu chodziło że silvery mają taki bas że nisko schodzi ale mało zróżnicowany jest jak dla mnie;)

Jeśli już 4312 to dla lubiącego bas na pewno nie MK II z zasięgiem basu do 75 Hz  😉 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

13 minut temu, audioburak napisał:

Jeśli już 4312 to dla lubiącego bas na pewno nie MK II z zasięgiem basu do 75 Hz  😉 

Ukryta Zawartość

Mówisz że 4312 dokladnie z literka na końcu "e" nie są basowe?a jakie tego typu monitory będą miały go więcej?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Matys2486

MKII to miniaturka pierwowzoru czyli 4312, który miał woofer 12". 

Wersja z testu ma "woofer" aż 6" a nazywa się łudząco podobnie 😉 

Z literką E ma woofer jak oryginał i gwarantowane pasmo od 40 Hz ...

prawie jak moje monitory 😉 

• Pokaż nowe odpowiedzi