Skocz do zawartości
IGNORED

Nowe JVC DLA-NZ500/700

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Nie zauważyłem takowego tematu w tym dziale, więc zakładam.

Mamy dwa nowe projektory na rynku pod marką JVC, która jak dla mnie jest Top-Topów w produkcji projektorów do Kin Domowych. 

Oto kilka danych: 

Kompletnie przeprojektowana konstrukcja wewnętrzna i zewnętrzna skutkuje najmniejszym na świecie natywnym projektorem 4K

Nowe laserowe źródło światła BLU-Escent

Nowy, wysokiej jakości obiektyw 80 mm z 15 elementami i 11 grupami

Natywny współczynnik kontrastu 40.000:1 odpowiada spektakularnemu współczynnikowi kontrastu dynamicznego ∞ :1

2 wejścia HDMI (32 Gb/s, HDCP 2.3), które obsługują sygnały wejściowe 4K60P

Obsługiwane są metadane HDR10+, aby automatycznie odtwarzać obrazy zgodnie z zamierzeniami twórcy.

Frame Adapt HDR wykonuje dynamiczne mapowanie tonalne treści HDR10 klatka po klatce lub scena po scenie i automatycznie dokonuje regulacji w celu uzyskania optymalnego obrazu. Obejmuje to ulepszoną dokładność przetwarzania gamma z 12- do 18-bitowego odpowiednika, aby odtworzyć płynniejsze i drobniejsze gradacje.

Funkcja Auto Tone Mapping automatycznie dostosowuje ustawienia dla optymalnej jakości obrazu HDR10.

System zarządzania kolorami z 6-osiową matrycą

Wide Colour Gamut przekracza specyfikację DCI/P3 dla nasyconych, pięknych obrazów, które ożywają.

Wysoka jasność i długa żywotność

Opatentowana przez JVC technologia laserowego źródła światła Blu-Escent wykorzystuje niebieską diodę laserową jako źródło światła. DLA-NZ700 osiąga wysoką jasność 2300 lm, a DLA-NZ500 2000 lm. Oba modele mają żywotność około 20 000 godzin.

Najwyższa rozdzielczość

Nowo opracowany, kompatybilny z 4K obiektyw o dużej aperturze (80 mm, 11 grup, 15 soczewek) zapewnia pełną natywną rozdzielczość 4K D-ILA w każdym rogu ekranu.

Funkcja Gen2 Frame Adapt HDR dla jaśniejszych i bardziej intensywnych kolorystycznie obrazów HDR

Funkcja Frame Adapt HDR, która wykorzystuje zastrzeżony algorytm do natychmiastowej analizy maksymalnej jasności każdej zawartości HDR10 na scenę lub klatkę i przeprowadza mapowanie tonów w czasie rzeczywistym w celu uzyskania optymalnego zakresu dynamiki dla projekcji wideo, została jeszcze bardziej rozwinięta w drugiej generacji (Gen2). Algorytm mapowania tonów został całkowicie przeprojektowany w celu uzyskania obrazów HDR o wyższej rozdzielczości. Ponadto, ulepszono algorytm wyboru krzywej tonalnej, aby odtwarzać obrazy HDR, które są jaśniejsze, bardziej kolorowe i mają szerszy zakres dynamiki.

Głębokie odcienie czerni dla bogatszej gradacji

Frame Adapt HDR został wzbogacony o nową funkcję Deep Black Tone Control, która wykorzystuje nowy algorytm do dalszego tłumienia tonów w ciemnych obszarach, aby uzyskać bardziej realistyczną ciemność. Funkcja ta maksymalizuje zakres dynamiczny nowej generacji urządzeń 4K D-ILA i zapewnia obrazy o większym kontraście niż kiedykolwiek wcześniej. Sceny z jasnymi i ciemnymi odcieniami, takie jak nocne krajobrazy, mogą być wyświetlane bardziej realistycznie.

Tak że z tego co widać na samym początku mamy większy obiektyw co za tym idzie możliwość wyświetlenia większego obrazu względem starych serii i mniejszej soczewki. Cieszy mnie taka nowina ponieważ mając wcześniej RS1000 i RS2000 z odległości 340 cm mogłem sobie pozwolić na 99 cali natomiast przy nowym modelu już można wyświetlić 115 cali co dla mnie jest rewelacją. Choć cena to około 30 tys zł za model NZ500 to jest to konkurencja dla TV od TCL 115 cali...  

https://www.audiostereo.pl/topic/168388-nowe-jvc-dla-nz500700/

Kontrast 40 000:1 to miały JVC kilkanaście lat temu.  

TU masz temat o NZ800/NZ900

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To są dopiero projektory w których poprawili kontrast natywny. Który jest na poziomie starych JVC.  Tylko cena oczywiście inna. Przypomnę, że JVC podbił rynek właśnie między innymi przez bardzo wysoki współczynnik kontrastu nieosiągalny dla ówczesnej konkurencji. Wypuszczanie kilkanaście lat później modelu z niskim kontrastem (jak na JVC) jest trochę bez sensu. Ja wiem, że dynamiczne modulowanie jasności lasera poprawia parametry ale to właśnie kontrast natywny jest tym co tygrysy lubią najbardziej w tych projektorach 😁

Ukryta Zawartość

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Gość

(Konto usunięte)

Dzięki za linka do tematu, no ja szukałem tych niższych modeli i nie było info... 

Jak będę miał więcej czasu to porównam sobie specyfikacje RS1000/NP5/NZ500 bo dzisiaj jest dzień jaki jest i goście itd. więc nie wypada siedzieć z nosem w telefonie🫣

Ale dodam iż zastanawia się co będzie warte zakupu po nowym roku, JVC czy 98 cali Sony? 

Kontrast 40 000 : 1 i tak jest większy od tego co oferuje cała konkurencja (Sony,Epson) JVC DLA NZ500 jest super a do tego mamy projektor w bardzo przystępnej cenie dla zwykłego Kowalskiego co zarabia minimalną krajową.

7 minut temu, JVC 4K napisał:

zwykłego Kowalskiego co zarabia minimalną krajową.

No tak. Ci bardziej niezwykli Kowalscy biorą kredyty na kilka lat i kupują topowe modele JVC 😄

Myślę, ze przeciętny Kowalski nie zarabia najnizszej krajowej ale oczywiscie JVC 4K nie byłby sobą jakby nie musiał wtrącic 4 groszy na temat cudzych zarobków, zapewne po to aby poczuc się lepiej 😂

Btw. Jesli ktos zarabia najnizszą krajową, to myslę, ze nawet na taki "tani" projektor jak NZ500 nie wyda 30k.. Zwykli Kowalscy mają zapewne inne, wazniejsze wydatki.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Dzięki za linka do tematu, no ja szukałem tych niższych modeli i nie było info... 
Jak będę miał więcej czasu to porównam sobie specyfikacje RS1000/NP5/NZ500 bo dzisiaj jest dzień jaki jest i goście itd. więc nie wypada siedzieć z nosem w telefonie🫣

Ale dodam iż zastanawia się co będzie warte zakupu po nowym roku, JVC czy 98 cali Sony? 
Sony.
Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, RAF77 napisał:

Sony.

Rafale chodziło mi o ten model TV 

https://www.otto.de/p/sony-xr-98x90l-led-fernseher-248-cm-98-zoll-4k-ultra-hd-google-tv-triluminos-pro-bravia-core-mit-exklusiven-ps5-features-1736879160/#variationId=1736879166

a jak bym wybierał JVC to ponownie 130-140 cali z tym że bez tego wszystkiego co było gdy robiłem Auro3D  no i zwykły ramowy ekran Kaubera za 8 tys zł o tej powierzchni... i to wszystko ponownie w tym małym pociągowym pokoju... 

Rafale chodziło mi o ten model TV 

Ukryta Zawartość

a jak bym wybierał JVC to ponownie 130-140 cali z tym że bez tego wszystkiego co było gdy robiłem Auro3D  no i zwykły ramowy ekran Kaubera za 8 tys zł o tej powierzchni... i to wszystko ponownie w tym małym pociągowym pokoju... 
Jeśli to ma być 130", to bym się zastanowił nad projektorem ale jak bliżej 100", to telewizor.

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
5 minut temu, RAF77 napisał:

Jeśli to ma być 130", to bym się zastanowił nad projektorem ale jak bliżej 100", to telewizor.

Tylko wiesz, mam białe ściany i tu się zastanawiam bo wcześniej miałem czerń i 140 cali...

Wiem że można zrobić welurowe zasłony i zasłaniać na czas projekcji ale za każdym razem to rozkładać, to by mnie to męczyło... dlatego jeszcze mam czas do przemyślenia bo plan jest na wiosnę 

2 godziny temu, RAF77 napisał:

Tylko że bardzo trudno o dobry TV LED a ten rozmiar również zrobi cenę. Tutaj każdy sam powinien odrobić lekcje i zobaczyć czy LED będzie mu pasował.

6 godzin temu, brewka87 napisał:

Myślę, ze przeciętny Kowalski nie zarabia najnizszej krajowej ale oczywiscie JVC 4K nie byłby sobą jakby nie musiał wtrącic 4 groszy na temat cudzych zarobków, zapewne po to aby poczuc się lepiej 😂

Btw. Jesli ktos zarabia najnizszą krajową, to myslę, ze nawet na taki "tani" projektor jak NZ500 nie wyda 30k.. Zwykli Kowalscy mają zapewne inne, wazniejsze wydatki.

Jest jeszcze inny aspekt, nawet jeśli Cie stać to jeszcze musi być zasadność wydania a właściwie wyrzeczenia takiej kwoty.

30k najtańszy sensowny projektor, 25k proc + końcówki, 30k fronty + central... do 100k dobijamy szybko i to bez fajerwerków.

Edytowane przez fetek

Co tu duzo ukrywac, 30k za sam projektor to juz są konkretne pieniądze, za ktore mozna spełnić sporo innych zachcianek.. oczywiście resztę sprzętu mozna trochę taniej ogarnąć. Nie trzeba od razu isć w takie koszty z procesorem i końcówkami. 

Faktycznie z cenami to ich poniosło i to bardzo. Moj stary X90, niegdyś flagowiec kosztował 12k$. A wtedy jeszcze dolar inaczej u nas stał. Teraz to juz kosmos, myslę ze nawet za oceanem nie kazdego byloby stac na takie zabawki.

Przed chwilą spojrzałem, taki NZ900 to juz wydatek 26k$. Moze za 10 lat sobie kupię na niemieckim ebayu za 1/10 ceny 😂

Ja też sprzęt średnia półka ,fotele z sztucznej skóry itd denon x3800 też przeciez nie rewelacja kef seria q , projektor najtańszy JVC i robi się 80 tys  co też nie jest mała kwota jak na polskie warunki..my po prostu dalej za mało zarabiamy + ceny np w Niemczech są tansze nz500 kosztuje 6 tys euro

18 minut temu, Rybens86 napisał:

my po prostu dalej za mało zarabiamy

Bo nas tak doją rządzący (bez względu jaka opcja polityczna) i pilnują, zeby Polacy się przypadkiem za bardzo nie dorobili. My mamy być tanią siłą roboczą na zachodzie. Jakbysmy zarabiali tyle co np statystyczny Niemiec, to przeciez nikt na szparagi by nie pojechal 😂

Zgadza się.. niestety mamy najdroższy prąd , najdroższe kredyty hipoteczne, a teraz taka Unia np ma  ale do tego żeby Samsung u nas otworzył fabrykę baterii bo za dużo pradu z wegla produkujemy itd itd ... Nie chcę wchodzić na tematy polityczne ale przy tej koalicji tylko będziemy się cofać ,cpk stoi,atom stoi, itd ,szlak człowieka trafia jak na to patrzy co z Polską robi "klasa polityczna" 

Jak ja kocham takie gadanie, jak za mało zarabiasz to zmień pracę, oducz się albo po prostu weź się do roboty. Co wy myślicie że w innych krajach jest tak kolorowo ? to czemu was tam nie ma skoro jest tam tak super ?

Ostatnie lata to był bardzo dobry okres dla wielu, teraz znowu wracają ciężkie czasy ale tutaj też da się żyć i zarobić. Problemem jest przyszłość kraju i bezpieczeństwo nie pieniądze, choć fakt brak miejsc pracy i brak inwestycji zagranicznych prędzej czy później odbije się na każdym.

Osobiście wolę 30k wrzucić na portfel dywidendowy niż wyrzucić w błoto kupując projektor. Stagnacja w branży i coraz bardziej gówniane filmy nie zachęcają mnie do zmiany zdania. Sorry ale ostatnie kilka lat to jedynie akceptowalne produkcje, na żadne filmy się nie czeka a wiele tytułów niestety również tych kultowych się wręcz pomija. Może to jest tylko moje zdanie ale wydawanie takich pieniędzy na tak gównianą rozrywkę to głupota.

Edytowane przez fetek
17 minut temu, fetek napisał:

Jak ja kocham takie gadanie, jak za mało zarabiasz to zmień pracę, oducz się albo po prostu weź się do roboty.

A Ty myslisz, ze osoby mniej zarabiające to od razu nieuki albo lesery? Chodzi o to, ze po prostu jestesmy dymani przez rządzących, na podatkach itp. Tu nie chodzi o to, ze ktos jest niedouczony. Na zachodzie stanowiska wymagające nizszych kwalifikacji są lepiej płatne ale..

19 minut temu, fetek napisał:

czemu was tam nie ma skoro jest tam tak super ?

Wyobraz sobie, ze niektorzy wolą zarabiac mniej u siebie w kraju, niz trochę więcej u Niemca albo Holendra.

Poza tym myslisz, ze jakby wszyscy chcieli zmienic pracę i zostac prezesem zarabiającym krocie, to tak by się dało? Oczywiscie, ze nie. 

Z dalszą częscią wypowiedzi na temat miernosci obecnych produkcji się zgadzam.

25 minut temu, fetek napisał:

Jak ja kocham takie gadanie, jak za mało zarabiasz to zmień pracę, oducz się albo po prostu weź się do roboty. Ostatnie lata to był bardzo dobry okres dla wielu, teraz znowu wracają ciężkie czasy ale tutaj też da się żyć i zarobić.

Co wy myślicie że w innych krajach jest tak kolorowo ? to czemu was tam nie ma skoro jest tam tak super ?

Osobiście wolę 30k wrzucić na portfel dywidendowy niż wyrzucić w błoto kupując projektor. Stagnacja w branży i coraz bardziej gówniane filmy nie zachęcają mnie do zmiany zdania. Sorry ale ostatnie kilka lat to jedynie akceptowalne produkcje, na żadne filmy się nie czeka a wiele tytułów niestety również tych kultowych się wręcz pomija. Może to jest tylko moje zdanie ale wydawanie takich pieniędzy na tak gównianą rozrywkę to głupota.

Napisał typ, który na central wyda 15k... 😅

Ja myślę że bez hipoteki to już można fajnie w Polsce pożyć , a jak masz nawet w miare dobre zarobki i dojdzie hipoteka...i tu banki nas jebia równo.W Niemczech hipoteka w okolicy 5 procent , Hiszpanii 2 procent u nas dziś koło 8,10? Brak słów

Nie ma co robic off topu. To temat o projektorach, a nie o naszych zarobkach na ktore producent JVC wpływu nie ma 😉

20 minut temu, brewka87 napisał:

Nie ma co robic off topu. To temat o projektorach, a nie o naszych zarobkach na ktore producent JVC wpływu nie ma 😉

Nie mniej jednak ,na zachodzie taki jvc pokroju  Np5  to DWIE wypłaty średniozarabiającego pracownika na etacie.Dostajesz podwójną wypłatę na święta i kupujesz projektor...
Jeszcze dużo wody w Wiśle upłynie ,żeby to samo w tym kraju było...szkoda

Edytowane przez Gmow1977
Nie mniej jednak ,na zachodzie taki jvc pokroju  Np5  to DWIE wypłaty średniozarabiającego pracownika na etacie.Dostajesz podwójną wypłatę na święta i kupujesz projektor...
Jeszcze dużo wody w Wiśle upłynie ,żeby to samo w tym kraju było...szkoda
Dostajesz podwójną wypłatę, kupujesz projektor i na Święta sobie obejrzysz jedzenie na ekranie

Jak kogoś stać na taki zakup, to go po prostu robi, nie czeka na wypłatę świąteczną
6 godzin temu, RAF77 napisał:

Dostajesz podwójną wypłatę, kupujesz projektor i na Święta sobie obejrzysz jedzenie na ekranie

Ukryta Zawartość

Jak kogoś stać na taki zakup, to go po prostu robi, nie czeka na wypłatę świąteczną emoji1.png

Nie zrozumiałeś przekazu....

Na zachodzie  nie żyje się od wypłaty do wypłaty.Taki wydatek można  poprostu zaplanować i bez obciążenia go ponieść...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, Gmow1977 napisał:

Na zachodzie  nie żyje się od wypłaty do wypłaty.

Na szczęscie w Polsce tez tak mozna zyc. Dziwi mnie natomiast zachowanie ludzi, którym ledwo starcza od 1 do 1 i jeszcze kupują cos na raty. Są tez tacy, którzy bez względu na zarobki nie potrafią odłozyc nic. Po prostu jak mają więcej kasy, to więcej wydają. Taka osoba nigdy nie odłozy na cos drozszego, bo zanim to kupi to roztrwoni odłozone pieniądze. I dla takich osób są zakupy na raty.

1 godzinę temu, Gmow1977 napisał:

Na zachodzie  nie żyje się od wypłaty do wypłaty.Taki wydatek można  poprostu zaplanować i bez obciążenia go ponieść...

a w Polsce nie ? w czym niby problem ?  skoro kupiłeś "tańszy projektor" za relatywnie mniej niż w PL i jeszcze musisz ten wydatek planować z rocznym wyprzedzaniem to chyba aż tak kolorowo nie jest

11 godzin temu, Gmow1977 napisał:

Nie mniej jednak ,na zachodzie taki jvc pokroju  Np5  to DWIE wypłaty średniozarabiającego pracownika na etacie

~20 tyś zł... relacja bardzo zbliżona, no może trzy wypłaty jak na lajcie.

12 godzin temu, brewka87 napisał:

Chodzi o to, ze po prostu jestesmy dymani przez rządzących, na podatkach itp. Tu nie chodzi o to, ze ktos jest niedouczony. Na zachodzie stanowiska wymagające nizszych kwalifikacji są lepiej płatne ale..

Wszystkie "kurorty" mają wyższe podatki i jest ich więcej (choć to głównie dotyczy firm), gorsze progi, najniższa porównywalna. Mam rodzinę w Hiszpanii, Anglii, USA, Kanadzie, Niemczech, Szwecji, Holandii i Norwegii. Jestem z rocznika który bardzo mocno prowadził emigrację zarobkową i jak po latach spotykam ich w kraju to coś tych kokosów nie widzę. Wręcz przeciwnie narzekają bardziej niż my a w tych czasach już nie tylko na finanse. 

Nie przesądzałbym że gdzieś jest lepiej, teraz wszystkie kraje zbierają baty przez durną EU i politykę niemiecką.

Rok temu myślałem sobie 4 tyś pln jednorazowo za soft który rozwiąże mi kilka problemów... taniocha. Gadałem na forum z naszym polskim niemcem  od porsche i się okazuje że dla niego to za drogo i używa trzykrotnie tańszego rozwiązania.... wtf...

Wyobraz sobie, ze niektorzy wolą zarabiac mniej u siebie w kraju, niz trochę więcej u Niemca albo Holendra.

👍 dlatego nie wyjechałem, choć w kilku krajach pracowałem ale głównie dla wiedzy i praktyki. 

Poza tym myslisz, ze jakby wszyscy chcieli zmienic pracę i zostac prezesem zarabiającym krocie, to tak by się dało? Oczywiscie, ze nie.

bycie prezesem wcale nie jest fajne...

Edytowane przez fetek
35 minut temu, fetek napisał:

skoro kupiłeś "tańszy projektor" za relatywnie mniej niż w PL i jeszcze musisz ten wydatek planować z rocznym wyprzedzaniem to chyba aż tak kolorowo nie jest

Następny co nie trybi...🤦‍♂️Nigdzie nie napisałem ,że chodzi o mnie.

Napisałem o średniozarabiającym pracowniku na etacie ,który może sobie to zaplanować...Tu gdzie mieszkam są takie możliwości.

Jak by nie patrzył

Jvc NP5 na starcie   to był produkt Enter w tej klasie projektorów w nieokrojonej wersji.Kosztował 5400€ Teraz to będzie pewnie ten NZ 500 i na pewno nie będzie to cena poniżej NP5 ?Nie wydaje mi się ,że co drugi Kowalski kupuje za trzy wypłaty taki projektor...ale może się mylę

Gość

(Konto usunięte)
54 minuty temu, fetek napisał:

20 tyś zł... relacja bardzo zbliżona, no może trzy wypłaty jak na lajcie.

Panowie ale zapominacie o jednym! Macie rodziny! Więc jest też i żona która pracuje, macie we dwójkę razem 15-20 tys zł. więc jest znacznie łatwiej, a będąc samemu i zarabiając 7-8 tys zł to też nie jest kolorowo... wynajem mieszkania to koszt około 2-3 tys zł we Wrocławiu, gdzie jedzenie, gdzie paliwo a swoje widzi mi się to już nie wypisuje. Każdy klepie ozorem a relatywnie wesoło nie jest! 

Nie wspomnę o dzieciach na które też dostajecie do 18 roku życia, no chyba że ktoś już ma pełnoletnie dzieciaki to co innego ale i tak za młodu się już dorobił to teraz sobie pozwala na przyjemności😉

12 minut temu, Gmow1977 napisał:

Napisałem o średniozarabiającym pracowniku na etacie ,który może sobie to zaplanować...Tu gdzie mieszkam są takie możliwości.

To ile to jest ? 5 tys€ ? 

U mnie większość Polaków robi w DHL-u za 1600-1900€ i żyją troszkę skromniej ale nie narzekają

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.