Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego (nie) kupować Wiim Ultra...

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, rafal735r napisał:

Dobra Panowie, można już zamykać na poważnie. Dostałem paczuszkę od Wiim z fantami. 

Przekupili Cię? 😉

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, rafal735r napisał:

Przysłali talon 😆

Talon uprawnia do wymiany posiadanego pozostałego sprzętu, oczywiście z wyjątkiem jakiegokolwiek Wiima, w każdym skupie złomu na 6 rolek papieru toaletowego pochodzącego z recyklingu.

Przeczytałem wątek. Naprawdę nie rozumiem, skąd tyle złości wobec kogoś, kto ma swoje zdanie na temat testowanego sprzętu audio. Nie spasował, nie podobało się, opisał to w zrozumiały sposób i tyle. Koniec kropka. 

28 minut temu, Allmr napisał:

Na Amazonie jest za 263USD

Nie $ 263 tylko $$263 plus 96 za dostawę i opłaty czyli razem około 1500 PLN . Do tego mogą dojść jeszcze jakieś drobne opłaty u nas.

Panowie, jutro jadę wymienić WIIM Ultra na Eversolo A6 który posiadam od tygodnia i napiszę krótko czy są oraz jak duże różnice w dźwięku.

Niestety WIIM Ultra poległ ze względu na znacznie gorszą ostrość i dokładność dźwięku który dodatkowo czasami był mocno rozlazły i to słychać od razu - nie trzeba się nawet wsłuchiwać.  

Byłem przyzwyczajony do DVD Denona 3910 i po cichu liczyłem że ten WIIM będzie w stanie mu dorównać w powyższych aspektach. Rzeczywistość jest brutalna ponieważ nie brałem pod uwagę dodatkowego wydatku a jest to dla mnie dużo.

Pomimo tego żona od razu dała zielone światło.

Biore w ciemno Eversolo bez odsłuchu i za kilka dni napisze krótko czy i jak duża jest różnica, troche się obawiam niektórych komentarzy osob w internecie które twierdzą że nie ma różnic w jakości dźwięku mniędzy nimi lub WIIM jest nawet lepszy.

Gość

(Konto usunięte)
11 minut temu, kgr napisał:

Jesteś pewien że jak masz Prime z PL to dostawęz Amazon USA masz za free? A kto Ci zapłaci VAT ?

Dostawa za free jest ... do dowolnego miasta w USA i pewnie Kanadzie.

Oprócz VAT dojdzie jeszcze cło.

4 minuty temu, Nil napisał:

Dostawa za free jest ... do dowolnego miasta w USA i pewnie Kanadzie.

Oprócz VAT dojdzie jeszcze cło.

Niestety nawet do Kanady + 47 dolarów. Ale to tylko taka ciekawostka.

Gość

(Konto usunięte)
13 minut temu, Raptor99 napisał:

Niestety WIIM Ultra poległ ze względu na znacznie gorszą ostrość i dokładność dźwięku który dodatkowo czasami był mocno rozlazły

Mozesz wytłumaczyć na czym polega,  wczy sie objawia ta "gorsza ostrość i dokładność dźwięku" oraz jego mocna "rozlazlość"?

Tak na marginesie - Denon DVD 3910 charakteryzował się bardzo "łagodnym" brzmieniem. 🙂

Wiim Ultra w porównaniu do np. odtwarzacza CD Yamaha CDX 497,  przy jednoczesnym odtwarzaniu tych samych utworów, nie ma absolutnie czego się "wstydzić".

To trzeba sobie kupić Noda.

Gra dziś 2i od rana u mnie , grajek chwalony i żeby tu ktorys sie wysuwal wyraznie na prowadzenie🤔 

Grają inaczej, mysle że są zwolennicy jednego i drugiego.

Porównywane tylko jak streamery(transporty) w Tidal connect. 

Nie wiem na ile ma wpływ rodzaj wykorzystanych wyjść i przewodów na dzwiek bo Node gra po coax PAD Vesta a Wiim po usb Wireworld ultraviolet . 

To by było na tyle . 

Ps 

A oczywiście goły Node bez grzebania przy zasilaniu .

Edytowane przez dedal75

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

17 minut temu, Nil napisał:

Mozesz wytłumaczyć na czym polega,  wczy sie objawia ta "gorsza ostrość i dokładność dźwięku" oraz jego mocna "rozlazlość"?

Tak na marginesie - Denon DVD 3910 charakteryzował się bardzo "łagodnym" brzmieniem. 🙂

Zrobiłem testy przełączając między Denonem i Wiimem (jeden po drugim), słuchając zaledwie kilkadziesiąt sekund poniższych:

Odpaliłem: Cleo "Zabiore Cię" oraz "Zombie" Cranberies. 

Na Denonie odpalałem z płyt CD, a na Wiim z Tidala w jakości HIGH (bezstratny) (miałem zaznaczone MAX w opcjach).

Na Denonie było bardziej ostro "szły iskry" i bardzo wyraźny i dokładny dźwięk wg mnie dużo czystszy już po kilku sekundach odsłuchu zwłaszcza z "Zabiore Cię".

Puszczając Zombie z WIIMa dźwięk był bardziej "zlepiony" i powyższe różnice były znaczne że nie robiłem specjalnie porównań i analizy dźwięku. Myślałem żę się coś jeszcze wygrzeje i porównań zrobiłem kilka w ciągu tygodnia i to samo, myślałem że się przekonam. Nie robiłem więcej testów bo różnica już była na tyle duża że nie było sensu.

Poza tym przesłuchałem z Tidala ponad kilkadziesiąt piosenek na WIIMie (zazwyczaj słucham głośno) rózne gatunki, rock elektroniczna itp i kilka razy usłyszałem wyraźne rozmycie dźwięku (nieprecyzyjny i rozmyty dźwięk) czego na pewno na Denonie bym nie miał (tutaj już nie porównywałem bezpośrednio 1 na 1 bo na CD nie miałem tych kawałków).  Nie pamiętam nawet nazw utworów.

Edytowane przez Raptor99

@Raptor99 denon na tamte czasy 1500$ bardzo udana konstrukcja na 4 kosciach BurrBrown 1796 ktore robią robote np. w atollu .

Myślę ze to nie trafione porownanie Denon cd vs streaming Wiim .

No ale co ja tam wiem.

12 minut temu, J4Z napisał:

Możesz rozwinąć trochę? 

Cieplejszy jest Node wokal na scenie pół kroku za Wiim i lekko przygaszony ale za to pogrubiony i cieplejszy.  Więcej delikatnie dołu.

Wiim jest dynamiczniejszy , Node stonowany mniej otwarty. 

I zależy od utworu ,sprawdza się jeden albo drugi 🤦.

Edytowane przez dedal75

1 godzinę temu, Raptor99 napisał:

Zrobiłem testy przełączając między Denonem i Wiimem (jeden po drugim), słuchając zaledwie kilkadziesiąt sekund poniższych:

Odpaliłem: Cleo "Zabiore Cię" oraz "Zombie" Cranberies. 

Na Denonie odpalałem z płyt CD, a na Wiim z Tidala w jakości HIGH (bezstratny) (miałem zaznaczone MAX w opcjach).

Na Denonie było bardziej ostro "szły iskry" i bardzo wyraźny i dokładny dźwięk wg mnie dużo czystszy już po kilku sekundach odsłuchu zwłaszcza z "Zabiore Cię".

Puszczając Zombie z WIIMa dźwięk był bardziej "zlepiony" i powyższe różnice były znaczne że nie robiłem specjalnie porównań i analizy dźwięku. Myślałem żę się coś jeszcze wygrzeje i porównań zrobiłem kilka w ciągu tygodnia i to samo, myślałem że się przekonam. Nie robiłem więcej testów bo różnica już była na tyle duża że nie było sensu.

Poza tym przesłuchałem z Tidala ponad kilkadziesiąt piosenek na WIIMie (zazwyczaj słucham głośno) rózne gatunki, rock elektroniczna itp i kilka razy usłyszałem wyraźne rozmycie dźwięku (nieprecyzyjny i rozmyty dźwięk) czego na pewno na Denonie bym nie miał (tutaj już nie porównywałem bezpośrednio 1 na 1 bo na CD nie miałem tych kawałków).  Nie pamiętam nawet nazw utworów.

Myślę że bardziej sprawiedliwe było by spiąć Denona po optyku do Wiima i wypuścić sygnał po analogu i tak samo po analogu z Denka i porównać ten sam materiał. Wtedy Denon dla Wiima był by transportem. Porównal byś po prostu sekcje D/A w obu urządzeniach. Bo jak odpalasz z CD i z Tidala to raz że zaraz ludzie powiedzą że CD to lepiej gra, bo Tidal jest kiepski, a dwa że sam mogłeś nie świadomie porównać dwie różne realizacje. 

3 godziny temu, Nil napisał:

Talon uprawnia do wymiany posiadanego pozostałego sprzętu, oczywiście z wyjątkiem jakiegokolwiek Wiima, w każdym skupie złomu na 6 rolek papieru toaletowego pochodzącego z recyklingu.

Chciałbyś mieć taki skup. 

?👈

Godzinę temu, Ajothe napisał:

Proszę zdradź jaki to CD. 

DVD Denon 3910 - słucham na nim głównie płyt CD. Miałem go trochę za nic bo kupiłem go kiedyś z 2giej ręki w dobrej cenie.

52 minuty temu, dedal75 napisał:

Cieplejszy jest Node wokal na scenie pół kroku za Wiim i lekko przygaszony ale za to pogrubiony i cieplejszy.  Więcej delikatnie dołu.

Wiim jest dynamiczniejszy , Node stonowany mniej otwarty. 

I zależy od utworu ,sprawdza się jeden albo drugi 🤦.

Właśnie oczekiwałbym też lekko ocieplonego dźwięku w porównaniu do Denona DVD, ale to już jako bonus. Na poważnie rozważałem tego Node, były nawet fajne ceny używanych z dodatkowym zasilaniem na OLX.

Możliwe że Node by mi podeszło, ale szczerze po zapoznaniu się z wypowiedziami/testami na temat ES A6 na anglojęzycznym YouTube stawiam jednak na ES, a nie chciałbym się bawić w kolejną wymianę z Node na ES i postawiłem już na docelowe rozwiązanie. Sprzedaję DVD i będę zgrywał płyty na SSD co ES A6 łatwo umożliwia.

17 minut temu, rafal735r napisał:

Myślę że bardziej sprawiedliwe było by spiąć Denona po optyku do Wiima i wypuścić sygnał po analogu i tak samo po analogu z Denka i porównać ten sam materiał.

Tak już nawet optyka szukałem i miałem podłączać co z tego wyniknie, ale nie znalazłem takiego kable więc sobie darowałem taki test. Podjąłem decyzję

Gość

(Konto usunięte)
24 minuty temu, dedal75 napisał:

Eversolo ciepłem nie grzeszy , ale atakuj.

Może spasuje. 

Ale Raptor99 nie szuka "ciepłego" odtwarzacza, tylko wręcz  przeciwnie -  ostrego:

3 godziny temu, Raptor99 napisał:

Niestety WIIM Ultra poległ ze względu na znacznie gorszą ostrość i dokładność dźwięku

2 godziny temu, Raptor99 napisał:

Na Denonie było bardziej ostro "szły iskry" i bardzo wyraźny i dokładny dźwięk

3 godziny temu, Raptor99 napisał:

Byłem przyzwyczajony do DVD Denona 3910 i po cichu liczyłem że ten WIIM będzie w stanie mu dorównać w powyższych aspektach.

A moim zdaniem nie ostrości, a dokładności, czystości. Tylko, że nie umie, dobrze dobrać słów. ...ale to tylko moje zdanie.

.

Gość

(Konto usunięte)
11 minut temu, J4Z napisał:

A moim zdaniem nie ostrości, a dokładności, czystości. Tylko, że nie umie, dobrze dobrać słów. ...ale to tylko moje zdanie.

Przecież wyraźnie napisał  "...ostro, szły iskry...".

Tak przy okazji, co to znaczy dokładność dźwięku?

"Czystość" to chyba nic innego jak brak zniekształceń i szumów?

Edytowane przez Nil
literówka
30 minut temu, Nil napisał:

Przecież wyraźnie napisał  "...ostro, szły iskry...".

Tak przy okazji, co to znaczy dokładność dźwięku?

"Czystość" to chyba nic innego jak brak zniekształceń i szumów?

Jak tnie uszy, aż się chce uciekać 😄

(...) Właśnie oczekiwałbym też lekko ocieplonego dźwięku w porównaniu do Denona DVD, ale to już jako bonus

A co to jest ?

Teraz odpaliłem jeszcze z DVD Denona płyte CD - Sailing on the seven seas (OMD) i po chwili przepiąłej kable do WIIMa puszczając z TIDALA to samo wykonanie w jakości HIGH (czyli CD) i się potwierdza że poprostu DVD Denona gra czyściej i wyraźniej i ogólny odbiór z tego powodu dla mnie jest znacznie lepszy. Z WIIMa grało również całość jakby lekko z nałożonym kocem. Nie wnikałem w szczegóły muzyki i nie analizuję dźwięku, bo może tych różnic jest znacznie więcej niż powyższe, słuchałem zaledwie chwilkę może z pół minuty i jak zawsze głośno aby lepiej usłyszeć. Zobaczymy co ES A6 pokaże.

Edytowane przez Raptor99

Miałem płytę w pliku 96/24 bit i 44/16;i ta druga brzmiała lepiej. 

Tymi plikami na tidal to też bym się nie sugerował,  bo nawet miedzy wydaniami cd są różnice. 

No i oczywiście jeśli piszesz ze gra gorzej niż denon nie mam prawa Ci nie wierzyć ja testowałem go jako transport do zew Dac-a .

Kolega ma eversolo byłem kiedyś w odwiedzinach , to jest podobna szkoła grania jak wiim , chyba że mi się wydaje 🤷‍♂️

Edytowane przez dedal75

Zapomniałem dopisać powyżej że dynamika dźwięku na Denonie była również lepsza przy tym kawałku od OMD jeżeli tak to można określić. Całościowo efekt robił na mnie lepsze wrażenie i później ciężko wrócić do tego drugiego jeżeli jest się przyzwyczajonym do lepszego.

No ok , dla ciebie ma być dobrze . 

A co z resztą,  o co pytalem ?

I na czym streamowałes do tej pory ?

Edytowane przez dedal75

• Pokaż nowe odpowiedzi