Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego (nie) kupować Wiim Ultra...

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Dobra, trochę poczytałem.Kupuję Ultra i dołączam do klubu ( albo anty-klubu )

Jeszcze tylko sprzedam trochę innych klamotów i jakąś końcówkę z triggerem albo wybudzaniem znajdę do kompletu.

Gość

(Konto usunięte)

Temat ten wyglada na krucjate autora przeciwko produktowi.

Tak do końca nie wiemy, czy autor watku tak naprawdę w ogóle miał, czy  ma to urzadzenie, z czym je łączył - jaki wzmacniacz, jakie kolumny czy słuchawki, jaki telewizor, o którym enigmatycznie pisze Lg  itd.

Pisze też o jakiejś ogromnej róznicy po kalibracji w stosunku do dźwięku przed kalibracją, który jest ponoć katastrofalny - jest to nieprawda, w normalnym domowym pomieszczeniu ta rożnica jest dość niewielka, Wiim Ultra jest urządzeniem w miarę neutralnym - nie wprowadza zbyt wiele "od siebie".

12 minut temu, Nil napisał:

Tak do końca nie wiemy, czy autor watku tak naprawdę w ogóle miał, czy  ma to urzadzenie

12 minut temu, Nil napisał:

Wiim Ultra jest urządzeniem w miarę neutralnym - nie wprowadza zbyt wiele "od siebie".

Za to w Twoim przypadku wszystko jasne - masz, słuchałeś, jesteś osłuchany z tym sprzętem, pełna fotorelacja i świadkowie.

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, Wito76 napisał:

Za to w Twoim przypadku wszystko jasne - masz, słuchałeś, jesteś osłuchany z tym sprzętem, pełna fotorelacja i świadkowie.

Mam Wiima Ultra, kupilem go w przyzwoitym sklepie często wypowiadajacym się na forum cieszącm się tu dużą renomą, który zresztą ma podobne spostrzeżenia w stosunku do tego urzadzenia do moich. 🙂

Gość

(Konto usunięte)
7 minut temu, Wito76 napisał:

Autor też ma. Jakoś nikt w to nie wątpił do tej pory.

Z jego, zamieszczonego opisu wynika, że albo nie ma, albo nie potrafi obsługiwać tego urządzenia, jednak z uwagi na jego prostotę, wydaje się to  malo możliwe. 🙂

Opis ten poza licznymi negatywnymi ocenami autora watku nie zawiera żadnych szczególów, o których pisalem wcześniej.

Edytowane przez Nil
Gość

(Konto usunięte)
W dniu 15.11.2024 o 17:26, robo27 napisał:

Dla Radio Paradise, WiiM nie podaje info o bitrate.

IMG_0025.jpeg

Podaje.

IMG_0741.jpg

Edytowane przez Nil
Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, robo27 napisał:

Powiniennem dodać, że w natywnej aplikacji🙂

Nie, w aplikacji Wiima są te informacje, a załączone zdjęcie przedstawia wyśmiewany tu wyświetlacz tego urządzenia.

Słuchasz Radia Paradise poprzez vTuner. Tam jest podawany bitrate. WiiM ma natywną aplikację Radia Paradise. Tam nie ma info o bitrate.

Gość

(Konto usunięte)
12 minut temu, robo27 napisał:

Słuchasz Radia Paradise poprzez vTuner. Tam jest podawany bitrate. WiiM ma natywną aplikację Radia Paradise. Tam nie ma info o bitrate.

Zdjecie wykonane przy natywnej aplikacji Radia Paradise: 

IMG_0743.thumb.jpg.ea3107fef1f48b080577b149f5ba5d96.jpg

Zdjecie z aplikacji, nie z wyświetlacza:

IMG_0744.thumb.jpg.7f9b32f36760095488a3613afe7158cb.jpg

8 minut temu, Nil napisał:

Zdjecie wykonane przy natywnej aplikacji Radia Paradise: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Właśnie o tym piszę, brak info o przepływności 

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Nil napisał:

Temat ten wyglada na krucjate autora przeciwko produktowi.

Tak do końca nie wiemy, czy autor watku tak naprawdę w ogóle miał, czy  ma to urzadzenie, z czym je łączył - jaki wzmacniacz, jakie kolumny czy słuchawki, jaki telewizor, o którym enigmatycznie pisze Lg  itd.

Pisze też o jakiejś ogromnej róznicy po kalibracji w stosunku do dźwięku przed kalibracją, który jest ponoć katastrofalny - jest to nieprawda, w normalnym domowym pomieszczeniu ta rożnica jest dość niewielka, Wiim Ultra jest urządzeniem w miarę neutralnym - nie wprowadza zbyt wiele "od siebie".

Nie mam, nie miałem. Kolumny Altus, do tego Unitra zodiak, kable z żelazka, telewizor LG CRT. 

Branża chyba boi się o wyniki sprzedaży i wysłali swojego człowieka. 

Temat dla mnie zamknięty. 

2 godziny temu, Nil napisał:

Mam Wiima Ultra, kupilem go w przyzwoitym sklepie często wypowiadajacym się na forum cieszącm się tu dużą renomą

Nie wątpię 😆

1 godzinę temu, Wito76 napisał:

Autor też ma. Jakoś nikt w to nie wątpił do tej pory.

Widać że branża go wysłała. Wiim idzie im jak bułki dlatego boją się o sprzedaż. To też by tłumaczyło dlaczego mimo moich TRZECH próśb moderacja nie zamknęla tego tematu już parę dni temu. 

Edytowane przez rafal735r

?👈

Gość

(Konto usunięte)

Utoworzyłeś wątek szkalujący urzadzenie bez podania jakichkolwiek prawdziwych, rzeczowych argumentów poza swoimi bardzo subiektywnymi, tak do końca nie wiadomo czy realnymi, odczuciami i oczekujesz, że zostanie on zamkniety bez możliwości jego skomentowania?

Widać, że konkurencja go wysłała. Przeciętnie ogarnięty, świata nie podbije, akurat się nadaje. Byleby nasmrodzil, może się coś przyklei.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

Komuś sprzęt nie przypasował i o tym 15 stron? Nie pasuje to nie. Odsyłasz i tyle. Po co o tym informować świat? Żeby przekonać tych którym pasuje? Czy co? 

Jednak gównoburza sprzedaje się najlepiej, a i przyciąga jak magnes.

Edytowane przez Misio38

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

1 godzinę temu, Misio38 napisał:

Jednak gównoburza sprzedaje się najlepiej, a i przyciąga jak magnes.

Widzisz jaka z ciebie mucha. 

?👈

Przecież napisałem, że przyciąga. Ale ten tw oj tekst z muchą jest trochę smieszny.

Edytowane przez Misio38

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Gość

(Konto usunięte)

Ja bardzo doceniam konstruktywną krytykę albo nawet tyrady ( nie znam lepszego słowa na angielskie rant ) bo zwykle dzięki temu można się sporo dowiedzieć o sprzęcie, co może dyskwalifikować go przed zakupem. Dzięki temu tez napędza się rozwój. Kiedyś pracowałem z działem R&D jednego producenta smartfonów i właśnie zbieraliśmy opinie z całego internetu,żeby poprawić oprogramowanie i zebrać uwagi przed wypuszczeniem kolejnego modelu. Ostatnio była taka sytuacja z samochodami Ford Focus ST gdzie moc była zaniżana i gdyby nie użytkownicy to nie wiadomo by było ,ze Ford leci w kulki. Warto nie dawać złapać się na marketing tylko mierzyć, sprawdzać , testować itd. a zwłaszcza w tak specyficznej branży gdzie bardzo dużo czynników jest subiektywnych. To co dziwi mnie trochę to obrażanie się na użytkowników bo mają inne zdanie. Akurat o tym urządzeniu na prawdę dużo wie przywoływany tutaj kilkukrotnie użytkownik ( nie wiem czy chce żeby się na niego powoływać przeze mnie ) , który ma bardzo dużą wiedzę i na przykład pomierzył jitter na różnych wiimach ,żeby sprawdzić czy cyfrowy sygnał zawsze jest doskonały, taki sam i uwaga - nie jest 🙂 ( Inna sprawa na ile jest to słyszalne i co tam zmienia DAC )

Zamiast mieć pretensje do firmy,że coś skopała to obrzucamy się błotem na wzajem.

Ja byłem tego świadom zakładajac ten temat. Napisałem co mi nie pasuje, a na co liczyłem. Można znaleść mój temat jak szukałem zastępcy dziadka Onkyo. Szybko padło na Wiim Ultra. Miałem tylko 4 wymagania. Ekran, pilot, coax, Tidal Connect. Wiim wszystko ma, ale na takie mocne 25%, dlatego mi się nie podoba. Ale dowiedziałem się że wyciągam problemy z dupy, bo przecież sprzęt działa i wydaje dźwięk. No cóż. 

?👈

Gość

(Konto usunięte)

Ja go kupie, ale nie wiem czy będziemy mieli podobne podejście bo to będzie mój kolejny Wiim, więc pilot np to nie zaskoczenie. Też miałem kiedyś Onkyo 6130 i tam rzeczywiście najfajniejsze co wspominam to to,że mogłem bez telefonu , na pilocie wybrać sobie graj ulubiona playlistę ze spotify i grało. Sprzedałem bo właśnie tam było sporo zawieszek, Chromecast dział albo nie i trigger z Onkyo 9150 mi nie działał poprawnie.Ogólnie to miło go wspominam ale wtedy miałem fazę na maliny przeróżne i mini-pc więc zamieniłem. Swoją drogą kiedyś można było kupić takie pełnowymiarowe Onkyo , w ładnej obudowie, nowe za 1100 zł.

U mnie z chromecast nigdy nie było problemu. Ostatnio kilka tygodni temu się zaczęło i raz jest gorzej, a raz jest lepiej. W Wiim jest Connect i myślałem że z Connect będzie lepiej, ale jest tak samo. Rano rwał co 5min, po południu już działal prawidlowo. I tak w koło. Różnica jest taka że jak Chromecast zerwie to muzyka dalej gra, tylko tel się rozłączy z urządzeniem. Natomiast w Connect jak tel się rozłączy z urządzeniem to zamraża cała apkę, muzyka przestaje grać i wywala jakieś błędy połączenia. Przynajmniej tak u mnie to było. Ja nie używam Tidal codziennie. Może dziś działa prawidłowo. Nie wiem. Ze względu że w Wiim jest też Chromecast to uruchomiłem go, ale Tidal nie widział go, jakby Connect był preferowaną forma łączenia z Tidal. Natomiast BubbleUnpn widział normalnie Wiim jako Chromecast. 

?👈

I dalej uważam że brak wyłącznika jak np.  w Bluesound tak i w Ultra to problem z dupy , i  zdania nie zmienię jak Ty .🤷‍♀️ w wielu innych kwestiach . 

Chociaż z pilota go można wyłączyć więc dalej nie rozumiem.

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

14 godzin temu, Nil napisał:

Podaje.

Ukryta Zawartość

Na platformie "vTuner" maksymalny dostępny bitrate to te 320kbps, dla stacji Radio Paradise na tej platformie też. Pokazywałem kiedyś jak w komputerze zrobić listę dostępnych stacji wg wysokości bitrate od najwyższego w dół, oczywiście chodzi o platformę vTuner. Potem trzeba te stacje znaleźć na naszym streamerze i umieścić w ulubionych.  

6 minut temu, dedal75 napisał:

I dalej uważam że brak wyłącznika jak np.  w Bluesound tak i w Ultra to problem z dupy , i  zdania nie zmienię jak Ty .🤷‍♀️ w wielu innych kwestiach . 

Chociaż z pilota go można wyłączyć więc dalej nie rozumiem.

Trzeba na kablu zasilającym zamontować wyłącznik kołyskowy lub zastosować gniazdo sieciowe z wyłącznikiem takie jednostanowiskowe.

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

2 godziny temu, Tomek_waw napisał:

Zamiast mieć pretensje do firmy,że coś skopała to obrzucamy się błotem na wzajem.

Myślisz że firma bada wszystkie fora na świecie w celu wyłowienia jakie uchyby ma ich urządzenie? Wątpię. Jak są wątpliwości to trzeba je wyjaśniać via serwis lub bezpośrednio z producentem, działanie przez forum może nosić cechy marketingowe.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Gość

(Konto usunięte)
23 minuty temu, Lech36 napisał:

Myślisz że firma bada wszystkie fora na świecie w celu wyłowienia jakie uchyby ma ich urządzenie? Wątpię. Jak są wątpliwości to trzeba je wyjaśniać via serwis lub bezpośrednio z producentem, działanie przez forum może nosić cechy marketingowe.

Jasne,ze tak. Nazywa się to z angielskiego Social Listening. To akurat bardzo proste, np w lokalnych firm mamy Brand24 czy Sentinone. Te narzędzia używają tak zwanych "cwarwlerów" ,które przeszukują całą siec w tym wszystkie social media, publiczne fora, komentarze z blogów itd. żeby znaleźć informacje np o produktach. Obecne narzędzia skutecznie potrafią ocenić sentyment ( pozytywny, negatywny, neutralny ), grupować komentarze, badać zasięgi, tworzyć automatyczne raporty czy alertować itd. Ani nie jest to drogie ani skomplikowane. Używa się tego też właśnie do zbierania feedbacku o urządzeniach, usługach czy oprogramowaniu. Pomaga to tez w zapobieganiu "kryzysom" . Uwierz mi,że jeżeli marka X wypuści urządzenie z jakąś wada to ktoś gdzieś o tym napisze szybko.

image.thumb.png.02b6f6c65b1a445d244414291011a6cd.png

Kontakt bezpośredni to na takim forum to już całkiem co innego, realizuje się to oficjalnie. Jeżeli jakieś miejsce jest dla marki ważne i można tam zrobić więcej dobrego niż złego to na takim forum zakłada się oficjalne konto. Zobacz,że każdy sklep ma tutaj takie. 

Edytowane przez Tomek_waw
47 minut temu, Tomek_waw napisał:

Kontakt bezpośredni to na takim forum to już całkiem co innego, realizuje się to oficjalnie. Jeżeli jakieś miejsce jest dla marki ważne i można tam zrobić więcej dobrego niż złego to na takim forum zakłada się oficjalne konto. Zobacz,że każdy sklep ma tutaj takie. 

Parę razy pisałem do firmy w sprawie uchybów w działaniu jakiegoś urządzenia i jeszcze nigdy nic się nie zmieniło. Tylko raz z firmy Oppo otrzymałem jakieś wyjaśnienia, ale o ile pamiętam też nic nie zmieniające, ale i tak byłem zaskoczony tym że odpowiedzieli na mój mail, to było dawno jak jeszcze produkowali odtwarzacze BD. Pod aplikacją dla Denona DNP800 też wpisałem swoje uwagi ale też nic to nie zmieniło. Sklep też niewiele może. Dotychczas najoptymistyczniej to wygląda u producenta Eversolo, ale też raz jest lepiej a raz gorzej, na przemian, już się wydaje że zapanowali nad jakimś tematem a tu przy następnej aktualizacji oprogramowania temat powraca i znów trzeba się męczyć, dobrze że chociaż widać że się starają i mają dostępne stacje z pełnym bitrate jak dla CD.   

Gość

(Konto usunięte)

Bardzo możliwe,że to dlatego,że to były pojedyncze komentarze, a liczy się ilość. Inaczej sprawa też wygląda jeżeli chodzi o urządzenia połączone do internetu. Zobacz,że taki Wiim może wypuszczać aktualizacje oprogramowania z nowymi funkcjonalnościami, poprawiając przy okazji błędy ( co zresztą często robi )

https://faq.wiimhome.com/en/support/solutions/articles/72000635113-wiim-ultra-roadmap

Jeżeli masz jakiś klasyczny wzmacniacz i kontrola głośności z pilota to koszmar, to nic z tym nie można zrobić bez ingerencji w sam sprzęt. Usuwanie takich usterek też bywa kosztowne. Jakiś taki Roksan może zebrać uwagi o modelu K3, wziąć je pod uwagę, porównać się do konkurencji i może w jakiejś rewizji sprzętowej usunąć. Nie wiem czy ten temat jest ciekawy ale kiedyś Samsung miał wpadkę w modelu Note 7, gdzie bateria użytkownikom puchła i mogła spowodować obrażenia. Informacje o tym działały tragicznie wizerunkowo , zwłaszcza kiedy ludzie je wstawiali na social media zamiast iść do serwisu. Musieli stracić dużo pieniędzy, zarządzać kryzysem, uruchomić machinę PR i wyciągnąć wnioski i poprawić wtopę https://komorkomania.pl/samsung-baterie-przyczyna,6779703335163521a

Jeżeli takich przypadków byłoby 10 i każdy poszedłby do serwisu to nikt by się o tym nie dowiedział.

• Pokaż nowe odpowiedzi